Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

tabelacılık

Sahadagiy

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
20 Ağu 2007
Mesajlar
914
Tepkime puanı
7
Konum
İstanbul
Web sitesi
sahadagiy.net
kızma ama dostum senin sorduğun soru çok acaip haklısı sormakta aslında
ama bu işi sorarak tam anlamı ile öğrenemzsin birkere hata yapıcaksın
o hatayı bir daha yapmazsın biraz vinil harcıyana biraz iş gücü harcıyana okuyacan araştıracan ben san anlatsamda bu sadece nasihat gibi olur sabaha unutursun 1 musibet 1000 nasihattan iyidir unutma her iş böle dir yaşamak gibi dayak yyiyerek nasıl atmayı öğreniyosan hata yapaerak hatasız iş çıkarmayıda ancak uygulama ile öğrenirsin
nasıl 20 yıllık bir tesviye ustası ile bu iin okulundan mezun mühendis arasında dağlar kadar fark vardır neyse çok uzattım gereken bütün bilgiler froumda mevcut bismillah de baştan gir sondan çık anlayacaksın
 

destek

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
31 Mar 2008
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Tabelacılık

img002.jpg


Türkiyenin Bilinen En Eski Ünlü ve En İyi Tabela Üstadı (Ressam) ,Ustaların Ustası izmir;li Erdoğan NİĞDELİ

TABELACI : Tabela Sektöründe Yaptığımız Araştırmalarda karşımıza tek bir isim çıkıyor,Erdoğan Niğdeli.Büyük Usta 45 Sene boyunca İzmirde fırça sallamış.Atöylesinde sayısız kalfa ve usta yetişmiş.Tabelacılık mesleği yurdumuzda ilk zamanlar diğer bazı sanat dallarında olduğu gibi yahudi,rum ve ermeni vatandaşlarımız tarafından icra edilmeye başlanmış daha sonraları bu sanatkarların yanlarında yetişen ve eli bu mesleğe yatkın olan türkler tarafından meslek ilerletilmiştir. Tabelacı dükkanları o zamanlarda bir fırça ve bir kutu boyayla açılabiliyordu hatta bazı tabelacılar cebinde fırçası ile türkiyeyi karış karış dolaşıp hem sanatını icra eder hemde para kazanırdı.Şimdiki tabelacıların %40'ı mesleğe fırça ile başlayan ve işini geliştiren teknolojiyi takip eden firmalardan oluşmaktadır.

img008.jpg


Erdoğan NİĞDELİ



TABELA:19 yüzyılda, ingilterede başlayan sanayi devrimiyle birlikte, firmaların kendilerini tanıtmak ve yaptığı işleri anlatmak amacıyla işyerlerine astıkları ****l,plastik ve ağaç üzerine yazılan levhalar bugün tabela olarak adlandırılmıştır. Vehbi koç'un hayatının anlatıldığı imparator adlı kitapta vehbi koç ilk bakkal dükkanının açılışını şu sözlerle dile getirmiştir " Tabelamı taktım,dükkanı açtım" Türkiyede tabela o yıllarda çok az bilinen bir ****ydı.Bugün dünyada başlı başına bir sektör olan tabelacılık geçmişte allah vergisi yeteneği olan kişiler elinde iptidai bir şekilde el sanatı olarak yapılmaktaydı.
Yıllardır hayatımıza onlar yön veriyor. Nerede yiyeceğimize, nereden giyineceğimize, nereye gideceğimize yıllardır onlar yön veriyor. Onlar ne bir siyasi, ne bir yayın kuruluşu nede modacı. Her gün her yerde karşımıza eserleri ile çıkan tabelacılar.



img007.jpg


Erdoğan NİĞDELİ



İnsanlar bazen varlıklarını göstermek, bazen paylaşmak bazen de başkalarına yardımcı olmak için tabelalar yapmaya başlamışlar.

Dijital yaşam dünyamızı kuşatmadan önce tabelacılık bir sanat ve bir zanaat dalı olarak varlığını sürdürmüş. Ne zaman ki dijital istila işin içine girmiş işin büyüsü de bozulmuş.
Eli fırça tutan insanlar sokakları, dükkânları önce yazılarla yönlendirmişler. Tabelacılıkta; az yeteneği olan insanlar yazı yazarak başlamışlar işe. Tabelaların sanat eseri haline dönüşmesi ise fırçaya sanatını yükleyenlerle olmuş. Ellerindeki fırça ile tabelalara resimler çizilmiş. Bu işi daha çok resim kabiliyeti olan insanlar çizmişler.

img004.jpg



Erdoğan NİĞDELİ



Elle Tabela ve afiş yazma işi 2000’li yılların başlarına kadar devam edilse de bu gün elle tabela yapan ustalar kalmamış.

Eskiden tabelacı olmak hem zor hem de bir o kadar kolaymış. Bir fırça, bir kutu boya bir sehpa ve birde resim kabiliyeti tabelacı olmak için yeterli oluyormuş.

Elle yapılan tabelalarda zanaat ve sanatını birleşmiş, ancak bugün ki tabelalarda sanatı ve emeği görmek mümkün değil. Eskiden tabelacılar arasında kim daha iyi tabela çizdiği konuşulur ve bu şekilde tatlı bir rekabet oluşurmuş. Ancak bu gün tabelalar aynı dijital makineden aynı özelliklerde tabelalar çıkmakta.

Tabela yapmakta o kadar kolay bir iş değilmiş. Tabelanın büyüklüğü ve çizilecek yazı ve resmin özelliğine göre 3-4 gün sürermiş.



img009.jpg


Erdoğan NİĞDELİ



Tabelacılık aynı zamanda toplumla iç içe olmayı da gerektirmiş. He iş yeri açana birkaç gün çalışan tabelacılar, esnafla dost olurken, tabelasını yaptıkları iş yerinin bulunduğu mahalledeki insanlarla da dost olurlarmış. Mahalleli onların tabela yapışlarını karşısına geçip izlermiş.

Halka bu kadar yakın olan tabelacılar insanları da tanırlarmış.Tabelacıya çok zengin ve bir o kadarda cimri olan bir iş yeri sahibi gelmiş. Tabela yaptırmak istemiş. Ancak tabelacı önceki tecrübelerinden bu işverenin öldüm fiyatını vereceğini bilmekteymiş. Cimri ve zengine bir ders vermek istemiş.

Tabelada yapılacaklar konuşulmuş işveren bir de tabelaya aslan çizmesini istemiş. Tabelacı usta “Aslan iplimi olsun, ipsiz mi” diyerek müşteriye sormuş. Cimri aradaki fark nedir diyince “ipli, ipsizden beş kuruş daha fazla” demiş. Cimri bunun üzerine ucuz olması için “ipsiz olsun” demiş. Tabelacı Usta tabelayı yapmış bitirmiş. Çok güzel bir aslan çizmiş. Geçenler aslana bakınca canlı zannedecek kadar güzelmiş. Ancak Sakallı aslanın boyasını ikinci sınıf toprak boyalardan yapmış.

Bir yağmur sonrasında dükkânına gelen zengin cimri bakmış ki tabeladaki aslan boyaları yağmur suları ile akıp gidiyor. Soluğu Tabelacı ustanın yanında almış. Tabelacıya neden böyle olduğunu sormuş. Tabelacı ustada taşı gediğine koymuş “ Ee… Sen aslan ipsiz olsun dedin, ipini bağlamazsan aslan bağlamazsan aslan kaçar” demiş.

Yazısı, yazıdaki üç boyutlu derinliği, derinlik vermek için efekti, resimleri ile bir dönem bize yön veren tabelalar ve tabelacılar sokağımızdan, hayatımızdan bir bir çekilip gittiler.

Şimdi şehirlerimizin her yanını estetikten uzak birbirinin benzeri tabelalar kuşatmakta. Ancak eskiden elle çizilen tabelalar gibi ne estetik var ne emek var. Nede ipi sağlam sağlam bağlanmış aslanlı tabelalar kaldı.

img003.jpg



ALINTI
 

Ressam Halil ŞİKAR

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
11 Mar 2008
Mesajlar
145
Tepkime puanı
4
Vay be yaşarken mişli geçmiş zamana düşmüşüz.Korktum bir an .Ölmüşüm gibi konuşuluyor artık .
 

mdnkys

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
20 Mar 2008
Mesajlar
27
Tepkime puanı
1
Web sitesi
www.dewreklam.com
merhaba arkadaşım bizde tabelacılık yapıyoruz çok eğlenceli bi iş ama dedikleri gibi eğitim+ekip şart
 

Sahadagiy

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
20 Ağu 2007
Mesajlar
914
Tepkime puanı
7
Konum
İstanbul
Web sitesi
sahadagiy.net
y aslında dedikleri gibi arkadaşlar ben çocukluğumda b,ilirim yada görürüdü m dedemin dükkanın camınada el ile yazmıştı sanatkar abinin biri düşünün 20 yıl geçdi aradan hala camda o yzar 20 yıl garantili yazı şimödi soluyo yapılan digital baskı
 

ahmet sarıoğulları

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
8 Ocak 2009
Mesajlar
1,589
Tepkime puanı
16
Web sitesi
www.asreklam.net
bu işi bu kadar basite alman çok hoş geldi bana
dönerciliğe internet cafeciliğe pek benzemez bu iş
sadece sermaye ile olan 1 meslekde değil
artı bulundugun yerde ve bu meslekte alt yapın çevren yoksa çabuk harcanırsın
aldıgın ekipmanın satılık ilanlarını görmek istemem sitemizde
benden dostça bir tavsiye alt yapın yoksa yeltenme bile........saygılar
 

folyo

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
19 Kas 2008
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
kardeşim öncelikle herkese saygılar ben 40 yaşındayım 30 yıldır tabelacılık yapıyorum yanı 10 yaşında girdim bu meslege fırca ile başladım 17 yıldırda atölyem var ben şu an atölyede kaynak boya imalt montaj ayrıca en önemlisi flexsıng corel fotoshop kullanı yorum
ama malsef herşeyide bilmeye kerek kalmadı zaten anlayanda anlamayanda tabelacı olmuş memlekette malesef arkadaşım paran gücün varsa her türlü işi yaparsın türkiyede
 

kerrigan

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
9 Kas 2007
Mesajlar
105
Tepkime puanı
0
* Dijital baskı makinası almana gerek yok. Diğer reklamcılarla iletişime geçmeni tavsiye ederim.

* Profil kesip kaynak yapmana gerek yok. Bu işi demirci yapıyor. Ayrıca demircin ile anlaşıp montaj kısmını da beraber yapabilirsin.

* Tasarım programlarına biraz hakimsen plotter ve programını çözmek 15-30 dakikanı alır.

* Tahsilat sorunları; müşteri tipleri; yapıştırma, ölçü alma vs yöntemleri hakkında... gibi konularda da konuşulabilirmiş gibi geldi.

Sizleri de çok iyi anlıyorum. Beraber çalıştığım usta da yıllların tabelacısı. Corel, photoshop gibi programları kullanmayı bilmiyor. Dolayısıyla benim gibi çoluk çocuğa, benim gibilerin onlara ihtiyacı olduğundan çok daha fazla ihtiyaç duyuyor. Folyo yapıştırmayı öğrenmek zor bir şey değil. Hatta dönercilikten çok daha kolay. El alışkanlığı ise zaman ve deneyim işi.

Benim tavsiyem şu:
Dünya eskisine göre çok daha hızlı dönüyor. Bu iyi veya kötü bir şey tartışılır ama bu bir gerçek. İster yılların deneyimine sahibim deyip belirli bir tarihe takılabilir ve dinazor olursunuz. İsterseniz de yılların deneyimini kullanarak öncü olursunuz. 5 yıl öncesinin iş modeli bugüne uymayabiliyor. Kendinizi yenilemezseniz altın bileziğiniz, o kadar deneyiminiz anlamını zamanla yitirir. Üstelik bu çok kısa bir sürede de gerçekleşebilir. İster korkudan, isterseniz işinizi çok sevdiğiniz için, isterseniz rekabeti azalatmak için ne sebeple yaparsanız yapın ama işinizi ve kendinizi geliştirin. Yaptığınız iş kolaylıkla yapılabiliyorsa o işin kar marjı minimuma iner.
 

watan27

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
17 Kas 2008
Mesajlar
12
Tepkime puanı
0
Tabelacılık, bir plotter bir digital baskı makinası alarak yapılacak iş değildir.TABELACILIK Saygın bir meslektir.Bizler yıllarca karakalemle çizip,samur fırça ile el emeği göz nuru döküp sanatımızı idame ettirdik.Taki bu bilgisayar ve grafik programları çıkana kadar.Bugün bir harf bile çizmesini bilmeyen,azıcık corel azda photoshop bilen, birde elden düşme plotter ayarlayan tabelacılığın T sini bilmeyenler TABELACI Reklamcı oldu.
Plotterin hakkını vermek gerekirse elde fırça ile yapılan işlerden daha düzgün daha temiz,daha gösterişlidir, gel görki işin ehli olmayan kişilerin eline düşen tabelalar sanat değeri şöyle dursun çevreyi kirletmekten başka bir işe yaramaz oldu.Gerçi hakkıyla iş yapan yok değil ama oda bir elin parmaklarını geçmez.Tabelacı Atölyesi kurmak isteyene tavsiyem,bilmediğin işe bulaşıp hüsrana uğrama.önce git kendin gibi ne çizmesini bilen ne yazmasını bilen fontun bile ne oldugunu bilmeyen bir tabelacıya çırak ol,yada azda olsa corel biliyorsan grafikerim de, neyin nasıl olcagını bile bilmeyen patrondan gelen iş anlaşmalarının sırrını çöz,dizayna bakmaya gelen müşteri, Bunun fontunu değiştirelim dediği zaman 4000 adet fontu tek tek müşteriye göster, en son ilk yapılana geri dön,bir metre karelik bir tabela için bu kadar uğraştığın yetmiyormuş gibi ,kaybettiğin zamandan dolayı kendini kapı önünde bulursun işine son verilir.
Bu daha bir kaç püften ibaret,dükkanı açtın,plotter aldın digital aldın,sermayeyi buraya yatırdın,birkaç yerden teklif aldın,kaçırılmayacak bir iş var sen iş kaçmasın diye 100 lira fiyat verdin bundan 15 lira kazanacagım diye hesapladın.
buraya kadar iyi müşteri gidiyor başka bir tabelacıdan fiyat alıyor,diğer tabelacı ben bu işi 50 liraya yaparım diyor.Vururmusun dükkanımı dagıtırsın ,kafayımı yersin,
arkadaşlar daha bunlar bu mesleğin ufak püfleri sadece iş bilmek plotter kullanmak tabelacılık degildir .
Gel aklını başına al paranı çöpe atma işi ehline bırak sen bu işi yapamazsın

Daha ne desin adam herşey burda yazılı kardeşim....parana yazık olur bu işler plotter la makinaya değil tecrübeyle ve bilgiyle yapılır o makinalar heryerde var 10 lira verdinmi basıp eline veriolar önemli olan bilgiiii ve tecrübe kolay gelsin..
 

mersiniz

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
20 Kas 2007
Mesajlar
25
Tepkime puanı
0
Tabelacılık

Kardeş eğer tabela işine gireceksen eğer öncelikle en azından corel programını bilmen gerek bu bir diğeri ise halkla ilişkilerin ii olacak üçünsü ise az çok elin yatkın olacak eğer o 50.000 nüfuslü yerde baskı makinesi yok ise ve reklamcı çok ise hemen makina al derim
 

salaha

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
16 Ara 2007
Mesajlar
50
Tepkime puanı
0
esenyurt bölgesi uygunsa senin için görüşelim
ÖNCÜ COPYCENTER Doğan Araslı Bulvarı Eminoğlu Plaza No:94 YKB VE VAKIFBANK Bitişiği
Esenyurt-İstanbul
Tel:0 212 620 34 01 0 532 712 09 39
Yetkili
İsmail Kulaksız
 

spryberk

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
22 Mar 2010
Mesajlar
9
Tepkime puanı
0
Tabelacılık yapmak için gerekli olan şeyler;
1. Makinelerinin şirket bünyesinde olması, dışarıdan imalat almamak,
2. Bünyendeki makineleri kullanacak iyi bir ekip
3. İmalat ve montaj ekibi mümkünse ayrı olmalı,değilse hızlı elemanlar iş yaptırır
4. Madem 50.000 nufüslü bir ilçedesiniz neden baskı makinesi almaya uğraşıyorsun. Potansiyel yapıcağın yatırımı karşılamazsa hayal kırıklığı ve bolca borcun olur. Dikkat et.
5. Baskı makinesi 40.000 $.
6. İyi bir plotter 10-15.000 $. folyo keserek bunları karşılayabilir misin?
7. Eğer işin atelyesinde tecrübeli değilseniz yada bulunduğunuz bölgede tecrübeli ve atelyeyi yönlendirecek eleman bulamazsanız tedbirli olun.
8. Allah yardımcınız olsun,umarım aceleyle ve hırsla yanlış yatırım yapmazsınız.
Kolay gelsin
 

eksikedebiyat

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
20 Şub 2011
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
konuyu açan arkadaş nerede şimdi merak ediyorum
2008 yılında sormuş bu soruyu zaman temmuz 2011
konuyu açan arkadaşa sesleniyorum
dediğin işyerini açtın mı ????
açtıysan başarabildin mi ????
 

YüCCeL1

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
21 Eyl 2009
Mesajlar
24
Tepkime puanı
0
tabelacı olmak basit ama şu var her gecen gün üzerine koymazsan ozman başladıın yere dönersin sıfır sermaye başladım hepbir hedefin olmalı o hayal gücü zenginleştiri daha iyi işler yaparsın parakazanır ve yatırım yaparsın unutlmamlı abartıldğı gibi değil sadece orjinal fikirler bulmak zor tabi müşteri eski işlere para vermiyor farkındalık arıyor farklı ol topsakl bırak saçlarını uzat vakit geçtikce anlarsın (=

gelelim ne gerekiyor saymakla bitmez sadece alacağın merdivenler 1000 lira v.s.
kirdan kurtulursan bu işte başarılı olursun yoksa zor baskı makinanı hemen al derim dijital yoksa olmuyor bütcen yoksa ikinci el al forumdan takip edebilirisn muakkak cıkıyor 2 ay önce bende aldım şuan işlerimi fazlasıyla görüyor
 

majestecan

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
10 Mar 2008
Mesajlar
109
Tepkime puanı
1
Tabelacılık ekip işidir. Tasarımcın baskıcın & kesimcin montajcın imalat ekibi hepsi lazım makine alırsın sonra alacak müşteri ararsın git 3 5 sene çalış öğren işi sonra vazgeçeceksin zaten bu fikrinden
 

eda mavera

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
8 Şub 2010
Mesajlar
8
Tepkime puanı
0
roland SP540V bas-kes kullandım super akıllı bır makına yenı baslayan bırı ıcın ıdeal derım. hem iç hemde dış mekanda kullanıyordum sorun cıkartmıyordu.
 
Üst