grafikstyler
🏅Acemi Tasarımcı🏅
vah halimize ..
Arkadaşlar bu konudaki bütün yorumları ve tespitlerinizi okudum,bende bir konu aktarmak istiyorum;
Bir emniyet müdürlüğünün asayiş şube müdürü benimle temasa geçti ve bölgesel bir kent planı çalışmamı istedi. 1 ağustosa yetişmesi lazım dedi,bütün ekiplerimize kitapçık olarak (en az 30 adet) ve şube müdürlüklerimizede duvar haritası olarak(en az 15 adet) büyük boy yaptıracağız dendi.Ben gecemi gündüzüme kattım 3 ay emek harcadım,bitirdim çalışmayı ve 1 ağustos tan önce birer örnek hazırladım (a3 boyutunda,deri cilt kapaklı ve kapakta altın yaldızlı emniyet arması ve şube müdürlüğü bilgileri vs,her sayfa pvc kaplama) yolladım,örneklerin üzerindede .... ili emniyet müdürlüğü-asayiş şube müdürlüğü diye yazdım.ben sipariş beklerken dün öğrendim; başka bir şube benim yaptığım kent planı kitapçığını taratıp,asayiş şube yazısının üzerinede önleyici hizmetler şube müdürlüğü diye yazdırarak ,a3 kağıda renkli fotokopi makinasıyla çoğaltıp kullanmaya başlamışlar.Benim çoçuğumun ekmek parası var bu işin içinde ve ben sipariş beklerken bunu öğrendim. Hatam örnek göndermek ise; örnek göndermeden iş alınamaz değilmi? Dünya-Türkiye siyasi-fiziki-karayolları haritaları hazırlanırken harita genel komutanlığından onay alınır ve bu onay resmi belgeyle size verilir buda o işi tescil etmiş sayılıyor bildiğim kadarıyla, ama ben ölçeksiz bir şekilde kendime özgün vektörler kullanarak sokak sokak çizdiğim bir haritanın ve kitapçığın kopyalanmasıyla karşı karşıyayım, ne dersiniz ?
şimdiden teşekkür ederim yorum yapacak olan arkadaşlara
Emniyet bunu yaparsa ?
vah halimize ..
Herşeyden öncede herşeyinizin resmi olması lazım arkadaşlar,işlerinizi resmi yapın,ürünlerinizi tescil ettirin,ozaman korkusuz olursunuz.(Aksi halde ben de sesimi çıkaramazdım)
2 lafım var
1) çala çala bunu mu çaldın ?
2) sayın firma yetklileri alın size ucuz iş, nasıl beğendiniz mi?
benim tavrım geneldir kimsenin özellikle yukarda gecen konularla bir ilgisi yoktur**
benimde afişim çalındı ve bu site üzerinden çalındı. yöneticilere msj atmama rağmen çalışmamı yayınladığım topici silmiyorlar. birdaha bu siteye birşey yüklemeyeceğim.
tasarım çalındı diye burada konu açmak yersiz ve hiç bir işe yaramayacak.. çalışmanın telif hakkı kimin üzerinde... bu bile belli değil
eğer tescil ettirmezseniz çalınır... sizde yapılan modifikasyona acı acı boş boş bakarsınız...
ki Türkiyedede bir ton ben tasarımcıyım, milyonlarca ben grafikerim diyen var ama tasarımını tescil ettiren grafiker sayısı bu bir tonun %1 i bile değil
yakında bu yüzden "grafiker" demek "sürekli iş arayan işsiz adam" veya "az maaşa ama masa başında çalışan adam" cümlesi ile aynı anlamı taşıyacak
''leventelpen´isimli üyeden Alıntı
Merhaba,
Birinci ve sonuncu konuyu okudum. Birinci konuda verilen Party Vol2 isimli linkte sorun var sanırım. İlgili resmi göremedim.
Şimdi, bu konudaki sorununuzu burada böyle bırakıp, bu tip hırsızlıklara daha çok prim vermeyin, derim. Evet, forumlarda başınıza gelenleri yazabilirsiniz ama yapılacak en doğru şey, fikrî ve sınaî haklar mahkemelerinde dava açmaktır.
Tasarımınızın çalındığından eminseniz, orijinali elinizde ise ve elinizde yeteri kadar kanıt (eskiz, karalama v.s.) var ise,
1- Kullanımını derhal durdurmak için Fikrî ve Sınaî Haklar Ceza Mahkemesi'ne başvurup ceza davası açın.
2- Kullanan kişiden tazminat almak için Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi'nde hukuk davası açın.
3- Haklarınıza tecavüz eden kişi, eylemine devam ediyorsa ve bunu sürekli hale getirmişse, Cumhuriyet Savcılığı'na şikâyet dilekçesi verin.
Hukuk alanında mücadele etmezseniz, tasarım hırsızlarına prim vermeye devam eder ve bu durumun "normal bir şeymiş gibi" algılanmasına katkıda bulunmuş olursunuz.''
Tasarım çalındı diye konu açmak yersizse bu konuya duyarlı davranıp içini dökmek çokmu mantıklı?
Çalışmaların her daim telif hakkı tasarıyı uygulayanındır.
Tescilden bahsediyorsunuz ama siz tescil ettiriyormusunuz? Bir tescil işlemini yaptırmak Tl bazında ne kadar biliyormusunuz? Hadi yaptırdık diyelim tescilimizi yinede çalındı neler yapılabilir biliyormusunuz? Bu konuda en azında bahsettiğiniz duyarlılıkta olan kişilerden gelen öğüt ve uygulamalarda bulunmakta. Hakkınızı her daim savunmak için alın size bir örnek:
Bu konudaki yaptırımı biliyormuydunuz?
2010 yılına kadar 20 grafikere maaş durumunu soracak bir anketi yapabiliecek vaktim yok Ama şu varki iş almak (freelance veya fulltime) bahanesiyle kendi emeğimizi ucuzlatan bizlerin elbetteki karşılaşacağı sorunlardan biri budur. Kişiye özel; firmaya özel veya serbest bir çalışmayı başka birisi veya firma kazanç sağlamak için kullanıyorsa, bunada seyirci kalmamalıyız diye düşünüyorum. Piyasada 2Tl ye kadar düşen 1000 adet kartvizit baskı fiyatının içinde, tasarım, dizgi, baskı ve teslim sürecide katılmaktadır. Eğer bunları düşünerek 2010 yılına kadar 20 grafikere değil 2.000 grafikere sorsanız durum sizin belirttiğiniz gibi olacaktır.ufak bir örnek
rasgele 20 grafikere ayda ortalama nekdar kazandığını sorun...
eğer 20 grafikerin aylık gelirinin toplamı 2010 yılına kadar 40,000 TürkLirasını geçmişse, aralarından her hangi 3 grafikerin birleşip bu davalardan birini açıp bununla ilgilenebilecek zamanı ve durumu vardır diye düşünüyorum
haksızmıyım...
Birebir esinlenmeyi bünyeniz kaldırabiliyorsa, sizin yaptığınız bir çalışmayı başkası bedel ödemeksizin kullandığında merak ediyorum tepkiniz ne olacaktır?Kişilere Laf Söylemek Bize Düşmez Ama Sanırım Bi Esinlenme Olayı Var.. Sanırım arkadas Görünce Yapacagı Seyi Görmüş
Tasarımın özgün olup olmaması çok önemli tabi. Ancak bazen birçok arkadaşım gibi hazır vektöreler kullandığım oluyor. Tabi ki birebir bütün kompozisyon aynı olmaması koşuluyla. Bu afişteki tüm tasarım yazılar hariç kopya ise bunu içime sindirmem mümkün değil. Ayrıca birşey daha var. Bu tasarım alıntı (çalıntı) olsun ya da olmasın bence çok kötü. Özgün olup olmamasını bir yana bırakın kötü bir çalışma. Özellikle renklerdeki uyumsuzluk, kulaklığın duruşu. Bütün çizimler özgün olsa bile ben böyle bir çalışmayı grafik çalışması olarak bile kabul edemem malesef...
Bir arkadaşımızın "Çala çala bunu mu çaldınız?" cümlesine trajikomik de olsa aynen katılıyorum...
:rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::tongueout::tongueout::tongueout:o afişteki ben değilim sonra bana pm atmayın
dj orhaner yane