Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Tasarım hırsızlığı..

dfree

🌟Usta Tasarımcı🌟
Arkadaşlar bu konudaki bütün yorumları ve tespitlerinizi okudum,bende bir konu aktarmak istiyorum;
Bir emniyet müdürlüğünün asayiş şube müdürü benimle temasa geçti ve bölgesel bir kent planı çalışmamı istedi. 1 ağustosa yetişmesi lazım dedi,bütün ekiplerimize kitapçık olarak (en az 30 adet) ve şube müdürlüklerimizede duvar haritası olarak(en az 15 adet) büyük boy yaptıracağız dendi.Ben gecemi gündüzüme kattım 3 ay emek harcadım,bitirdim çalışmayı ve 1 ağustos tan önce birer örnek hazırladım (a3 boyutunda,deri cilt kapaklı ve kapakta altın yaldızlı emniyet arması ve şube müdürlüğü bilgileri vs,her sayfa pvc kaplama) yolladım,örneklerin üzerindede .... ili emniyet müdürlüğü-asayiş şube müdürlüğü diye yazdım.ben sipariş beklerken dün öğrendim; başka bir şube benim yaptığım kent planı kitapçığını taratıp,asayiş şube yazısının üzerinede önleyici hizmetler şube müdürlüğü diye yazdırarak ,a3 kağıda renkli fotokopi makinasıyla çoğaltıp kullanmaya başlamışlar.Benim çoçuğumun ekmek parası var bu işin içinde ve ben sipariş beklerken bunu öğrendim. Hatam örnek göndermek ise; örnek göndermeden iş alınamaz değilmi? Dünya-Türkiye siyasi-fiziki-karayolları haritaları hazırlanırken harita genel komutanlığından onay alınır ve bu onay resmi belgeyle size verilir buda o işi tescil etmiş sayılıyor bildiğim kadarıyla, ama ben ölçeksiz bir şekilde kendime özgün vektörler kullanarak sokak sokak çizdiğim bir haritanın ve kitapçığın kopyalanmasıyla karşı karşıyayım, ne dersiniz ?
şimdiden teşekkür ederim yorum yapacak olan arkadaşlara

Emniyet bunu yaparsa ?

maalesef ülkemizde tasarım hırsızlıgı öyle coğaldıki,ama kimi kime şikayet eedecez:(

ajansmert

🌟Usta Tasarımcı🌟
arkadaşlar,kardeşimde aynı şehirde polis memuru olarak görev yapıyor,kardeşime yüklendiler,devlet hizmeti için kullanılacak bunu problem yapmasın abin demişler, seni ilgilendiren bir konu değil, benim evimi sen geçindirmiyorsun dedim, kardeşimlede kötü oldum,daha sonra yapılan hatanın bilincinde olduklarını belirttiler,herkes suçu başkasına attı tabiiki,,bu hafta bu konuyla ilgili 12 adet iş siparişi geçtiler,aslında benim hazırladığım çalışma ortalama 50-70 adet civarında bir baskı içindi,emeğimin tam karşılığı değil tabiiki. Bende şöyle bir teklif sundum,mademki ödeneksizlikten bu sorun yaşandı,ozaman planlanan çalışmaya sponsor bulayım ne dersiniz dedim,öyle olursa ihtiyacımız 100 adet kitapçığı bile geçer dediler ve memnun (mahçup) kaldılar.Hepimiz bu vatanın evlatlarıyız,devlet kurumlarına saygımız sonsuz ancak bastırınca da sonuç alınıyor arkadaşlar.Yapılacak işe sponsor olmak isteyecek birçokda firma var zaten müşterilerimin arasında,bu hafta ilk parti işi teslim edeceğim,haftayada kalan baskılar için sponsorluk görüşmelerine başlıyacağım. 2 Haftadır başka bir işide bitirmek için çabalıyordum,net bir sonuç çıkmadan laf kalabalığı yapmak istemedim...Allah herkesin emeğinin karşılığını versin...

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Sayın ajansmert, konunun bir şekilde tatlıya bağlanmasından dolayı (her nekadar sizin çabalarınızlada olsa:) ) sevinmedim değil. Ve evet umarım bir şekilde emeklerimizin karşılığı bize döner.

ajansmert

🌟Usta Tasarımcı🌟
Çarşamba günü ilk parti işi teslim ediyorum ve arkasıda gelecek...Arkadaşlar bende çocuk büyütüyorum,benimde bir ticari itibarım var,korkan insanların haklarını arayamadığı anda bence itibarlarıda kalmamış olur, ben haklı olduktan sonra karşımdaki kim olursa olsun,sesimi yükseltirim,hakkım yerini bulursa ne ala...Aksi halde korkmadan bildiğim doğruda yürürüm.Herşeyden öncede herşeyinizin resmi olması lazım arkadaşlar,işlerinizi resmi yapın,ürünlerinizi tescil ettirin,ozaman korkusuz olursunuz.(Aksi halde ben de sesimi çıkaramazdım) Herkese saygılar.

leventelpen

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
leventelpen.co.cc
Herşeyden öncede herşeyinizin resmi olması lazım arkadaşlar,işlerinizi resmi yapın,ürünlerinizi tescil ettirin,ozaman korkusuz olursunuz.(Aksi halde ben de sesimi çıkaramazdım)

Bu ülkede SANAT ESERİ üretmek, gayet "resmî" bir işlemdir. 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'nda sayılan fikir ve sanat ürünlerini üretiyor olmak, başlı başına doğal bir TESCİL işlemidir. Başkaca bir tescile gerek yoktur. Yeter ki, ürettiğiniz şey, sizin "biricik" özelliklerinizi yansıtan özgün bir ESER olsun. Böyle bir ürünün altına imza atmanıza bile gerek yoktur.

ethemp

🌱Yeni Üye🌱
2 lafım var :)
1) çala çala bunu mu çaldın ?
2) sayın firma yetklileri alın size ucuz iş, nasıl beğendiniz mi?

benim tavrım geneldir kimsenin özellikle yukarda gecen konularla bir ilgisi yoktur**

Son düzenleme:

gokhanbartu

🏅Acemi Tasarımcı🏅
calintiafis.jpg

benimde afişim çalındı ve bu site üzerinden çalındı. yöneticilere msj atmama rağmen çalışmamı yayınladığım topici silmiyorlar. birdaha bu siteye birşey yüklemeyeceğim.

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
2 lafım var :)
1) çala çala bunu mu çaldın ?
2) sayın firma yetklileri alın size ucuz iş, nasıl beğendiniz mi?

benim tavrım geneldir kimsenin özellikle yukarda gecen konularla bir ilgisi yoktur**

1- Çala çala bumu demek çalmanın ne denli bir boyutudur ki?
2- Firmanın iş yapılırken başında olduğunu zannetmiyorum. Ama bunun benimsenmiş ve basılmış olması yeter tabikide.

benimde afişim çalındı ve bu site üzerinden çalındı. yöneticilere msj atmama rağmen çalışmamı yayınladığım topici silmiyorlar. birdaha bu siteye birşey yüklemeyeceğim.

Bu site üzerinden neler ortaya çıkıyor bir bilseniz.. Ayrı bir forumda imzalarımızla, çalışmaların üzerinde isimlerimizle, çalışmalara yaptığımız yorumlarla tüm sayfayı alanlar bile oldu. Dile kolay 150.000 üyeli bu forumu, tüm Türkiye'de bu işle uğraşan uğraşmayan kim varsa takip ediyor. Üzüldüm çalışmanızın alınmasına ama merak ettim siz takip edip bulabildinizmi çalışmanızın sonraki evrelerini?

Nazy

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.maxicep.com
tasarım çalındı diye burada konu açmak yersiz ve hiç bir işe yaramayacak.. çalışmanın telif hakkı kimin üzerinde... bu bile belli değil
eğer tescil ettirmezseniz çalınır... sizde yapılan modifikasyona acı acı boş boş bakarsınız...
ki Türkiyedede bir ton ben tasarımcıyım, milyonlarca ben grafikerim diyen var ama tasarımını tescil ettiren grafiker sayısı bu bir tonun %1 i bile değil
yakında bu yüzden "grafiker" demek "sürekli iş arayan işsiz adam" veya "az maaşa ama masa başında çalışan adam" cümlesi ile aynı anlamı taşıyacak:(

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
tasarım çalındı diye burada konu açmak yersiz ve hiç bir işe yaramayacak.. çalışmanın telif hakkı kimin üzerinde... bu bile belli değil
eğer tescil ettirmezseniz çalınır... sizde yapılan modifikasyona acı acı boş boş bakarsınız...
ki Türkiyedede bir ton ben tasarımcıyım, milyonlarca ben grafikerim diyen var ama tasarımını tescil ettiren grafiker sayısı bu bir tonun %1 i bile değil
yakında bu yüzden "grafiker" demek "sürekli iş arayan işsiz adam" veya "az maaşa ama masa başında çalışan adam" cümlesi ile aynı anlamı taşıyacak:(

Tasarım çalındı diye konu açmak yersizse bu konuya duyarlı davranıp içini dökmek çokmu mantıklı?

Çalışmaların her daim telif hakkı tasarıyı uygulayanındır.

Tescilden bahsediyorsunuz ama siz tescil ettiriyormusunuz? Bir tescil işlemini yaptırmak Tl bazında ne kadar biliyormusunuz? Hadi yaptırdık diyelim tescilimizi yinede çalındı neler yapılabilir biliyormusunuz? Bu konuda en azında bahsettiğiniz duyarlılıkta olan kişilerden gelen öğüt ve uygulamalarda bulunmakta. Hakkınızı her daim savunmak için alın size bir örnek:

''leventelpen´isimli üyeden Alıntı
Merhaba,

Birinci ve sonuncu konuyu okudum. Birinci konuda verilen Party Vol2 isimli linkte sorun var sanırım. İlgili resmi göremedim.

Şimdi, bu konudaki sorununuzu burada böyle bırakıp, bu tip hırsızlıklara daha çok prim vermeyin, derim. Evet, forumlarda başınıza gelenleri yazabilirsiniz ama yapılacak en doğru şey, fikrî ve sınaî haklar mahkemelerinde dava açmaktır.

Tasarımınızın çalındığından eminseniz, orijinali elinizde ise ve elinizde yeteri kadar kanıt (eskiz, karalama v.s.) var ise,

1- Kullanımını derhal durdurmak için Fikrî ve Sınaî Haklar Ceza Mahkemesi'ne başvurup ceza davası açın.

2- Kullanan kişiden tazminat almak için Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi'nde hukuk davası açın.

3- Haklarınıza tecavüz eden kişi, eylemine devam ediyorsa ve bunu sürekli hale getirmişse, Cumhuriyet Savcılığı'na şikâyet dilekçesi verin.

Hukuk alanında mücadele etmezseniz, tasarım hırsızlarına prim vermeye devam eder ve bu durumun "normal bir şeymiş gibi" algılanmasına katkıda bulunmuş olursunuz.''

Bu konudaki yaptırımı biliyormuydunuz?

Nazy

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.maxicep.com
Tasarım çalındı diye konu açmak yersizse bu konuya duyarlı davranıp içini dökmek çokmu mantıklı?

Çalışmaların her daim telif hakkı tasarıyı uygulayanındır.

Tescilden bahsediyorsunuz ama siz tescil ettiriyormusunuz? Bir tescil işlemini yaptırmak Tl bazında ne kadar biliyormusunuz? Hadi yaptırdık diyelim tescilimizi yinede çalındı neler yapılabilir biliyormusunuz? Bu konuda en azında bahsettiğiniz duyarlılıkta olan kişilerden gelen öğüt ve uygulamalarda bulunmakta. Hakkınızı her daim savunmak için alın size bir örnek:

Bu konudaki yaptırımı biliyormuydunuz?

ufak bir örnek

rasgele 20 grafikere ayda ortalama nekdar kazandığını sorun...
eğer 20 grafikerin aylık gelirinin toplamı 2010 yılına kadar 40,000 TürkLirasını geçmişse, aralarından her hangi 3 grafikerin birleşip bu davalardan birini açıp bununla ilgilenebilecek zamanı ve durumu vardır diye düşünüyorum
haksızmıyım...

OrhanAtasever

🌱Yeni Üye🌱
Kişilere Laf Söylemek Bize Düşmez Ama Sanırım Bi Esinlenme Olayı Var.. Sanırım arkadas Görünce Yapacagı Seyi Görmüş :)

deepcrimson

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Tasarımın özgün olup olmaması çok önemli tabi. Ancak bazen birçok arkadaşım gibi hazır vektöreler kullandığım oluyor. Tabi ki birebir bütün kompozisyon aynı olmaması koşuluyla. Bu afişteki tüm tasarım yazılar hariç kopya ise bunu içime sindirmem mümkün değil. Ayrıca birşey daha var. Bu tasarım alıntı (çalıntı) olsun ya da olmasın bence çok kötü. Özgün olup olmamasını bir yana bırakın kötü bir çalışma. Özellikle renklerdeki uyumsuzluk, kulaklığın duruşu. Bütün çizimler özgün olsa bile ben böyle bir çalışmayı grafik çalışması olarak bile kabul edemem malesef...

Bir arkadaşımızın "Çala çala bunu mu çaldınız?" cümlesine trajikomik de olsa aynen katılıyorum...

Son düzenleme:

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
ufak bir örnek

rasgele 20 grafikere ayda ortalama nekdar kazandığını sorun...
eğer 20 grafikerin aylık gelirinin toplamı 2010 yılına kadar 40,000 TürkLirasını geçmişse, aralarından her hangi 3 grafikerin birleşip bu davalardan birini açıp bununla ilgilenebilecek zamanı ve durumu vardır diye düşünüyorum
haksızmıyım...
2010 yılına kadar 20 grafikere maaş durumunu soracak bir anketi yapabiliecek vaktim yok:) Ama şu varki iş almak (freelance veya fulltime) bahanesiyle kendi emeğimizi ucuzlatan bizlerin elbetteki karşılaşacağı sorunlardan biri budur. Kişiye özel; firmaya özel veya serbest bir çalışmayı başka birisi veya firma kazanç sağlamak için kullanıyorsa, bunada seyirci kalmamalıyız diye düşünüyorum. Piyasada 2Tl ye kadar düşen 1000 adet kartvizit baskı fiyatının içinde, tasarım, dizgi, baskı ve teslim sürecide katılmaktadır. Eğer bunları düşünerek 2010 yılına kadar 20 grafikere değil 2.000 grafikere sorsanız durum sizin belirttiğiniz gibi olacaktır.
Ben 2Tl ye kartvizit, 20 liraya 1.000 adet broşür yapmıyorum. Ama hakkımızı bu kadar ucuza veren yine aynı sektör içindeki grafik, tasarım, dizgi, serigrafi, kalligrafi, ....matbaa, selefon, kağıtçılar tedarikçiler meslektaşlarım oldukça üretim yerine bu şekilde haksız tasarım çalıntıları, emek hırsızları, ve kısa günün kar kazançlarıda olacaktır.
İşin komik olan tarafı buna bir şekilde dur demememizdir.

Eğer hakkınızı aramak istiyorsanız, bunu her şekilde yapabilirsiniz. Avukatla, polisle, savcılıkla.

Kişilere Laf Söylemek Bize Düşmez Ama Sanırım Bi Esinlenme Olayı Var.. Sanırım arkadas Görünce Yapacagı Seyi Görmüş :)
Birebir esinlenmeyi bünyeniz kaldırabiliyorsa, sizin yaptığınız bir çalışmayı başkası bedel ödemeksizin kullandığında merak ediyorum tepkiniz ne olacaktır?

Tasarımın özgün olup olmaması çok önemli tabi. Ancak bazen birçok arkadaşım gibi hazır vektöreler kullandığım oluyor. Tabi ki birebir bütün kompozisyon aynı olmaması koşuluyla. Bu afişteki tüm tasarım yazılar hariç kopya ise bunu içime sindirmem mümkün değil. Ayrıca birşey daha var. Bu tasarım alıntı (çalıntı) olsun ya da olmasın bence çok kötü. Özgün olup olmamasını bir yana bırakın kötü bir çalışma. Özellikle renklerdeki uyumsuzluk, kulaklığın duruşu. Bütün çizimler özgün olsa bile ben böyle bir çalışmayı grafik çalışması olarak bile kabul edemem malesef...

Bir arkadaşımızın "Çala çala bunu mu çaldınız?" cümlesine trajikomik de olsa aynen katılıyorum...

(Ç)alıntının iyisi kötüsü, büyüğü küçüğü olabilirmi?

orhaner35

🌱Yeni Üye🌱
o afişteki ben değilim sonra bana pm atmayın :p
dj orhaner yane :D

leventelpen

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
leventelpen.co.cc
No tescil, no cry!

Grafik tasarım işleri, "güzel sanatlar" alanında üretilmiş eser sınıfına girdiği için (5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na göre) ticarî markalar gibi tescil ve patent işlemlerine konu olamaz!

Bakınız: https://www.grafikerler.net/tastiklemenin-kolay-yolu-t62066.html

Lütfen tasarımcının telif hakkı meselesi ile tescil ve patent konularını birbirine karıştırmayın artık.

Mahkemelerde tek tek sürünmek istemeyen tasarımcının telif haklarını en etkin şekilde koruyacak kurum, yasal olarak MESLEK BİRLİĞİdir. Bu konuda yürüttüğümüz çalışmalarla ilgili bilgi vereceğim.

Tasarımcının İş Yasası kapsamına giren sorunlarının tek çözüm yeri ise sendikadır, sendikalaşmaktır. Meslek birliği ve sendikanın birlikte hareketi, ülkemizde yaşadığımız bu gibi çağdışı sorunları tarihe gömecektir.

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
karükatürist... sendikalaşmak ve birlikle ilgili çalışmaların durumunu oldukça merak ediyorum ve bu konuda heveslenmiş durumdayım. en azındaniçerik ya da başlıklar halinde kısaca anlatsanız ya da çalışmaların hangi aşamada olduğundan bahsetseniz...

haybeye mi gaza geliyorum?

yoksa gerçekten birşeyler değişecek mi?

gibi sorularıma cevap verebilirdim...