Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Tasarım hırsızlığı..

oBİwAN

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.hurriyetmatbaasi.com.tr
yöneticiler, insanlar üye olurken kavun değilki koklayıp anlayıp öyle üye yapsınlar :)toplumun her kesiminde olduğu gibi burada da bu tip insanların olması gayet normal aslında :(

racoon_tr

🌟Usta Tasarımcı🌟
ikinci çalışma oldukça etkileyici geldi...:D

bunun yanısıra hangimiz hırsız değiliz ki hepimiz lisanslı programlar kullanıp orjinal filmler satın alıp diğer çalışmalardan ETKİLENMEDEN mi yaşıyoruz....Bırakın bu işleri gerçekçi olun... herkez yapıyor merak etme sende yapıyorsundur muhakkak şöyle bir düşün bakalım...

amaç kimseyi kızdırmak değil sadece bir fiske soğuk su atmaktır...

eydartgrafik

🌱Yeni Üye🌱
Web sitesi
www.eydart.com
Arkadaşım burda yapmaya çalıştığın şey tamamen kişisel ve sitenin kurallarına ve mizahına uymayan bi davranış.. O arkadaşa bi garezin varsa git dışarda paylaş kozunu.. !!!!!

Nihat BAYSAL

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Nedense hep başka bir yerlerde gördüğümüz çalışmaları orjinal sanıyoruz.Bilemeyiz belki o asılı gördüğünüz afiş burda yapılandan kopya edilmiştir.Ben bir kaç tane öyle olayla karşılaştım.Burda yayınlanan çalşımaların nerdeyse aynısı başka yerlerde karşıma çıktı.Bu neden hemen hüküm vermeyelim.Yorumları okudum.Çoğu arkadaşımız kafasında zaten hüküm vermiş.Olaya bir de tersinden bakmak da fayda var derim ben.

HERNEYSE

🏅Acemi Tasarımcı🏅
bence benim yaptığım bir işi teslim edip ekmeğini yediysem.ondan sonra başkası kullanırsa aynısı bununla grur duyar sevinirim.bunda kızacak bişey yok bu hırsızlık değildir.coca colanın logosunu kullanmak gibi bişey bu.gayet normal.

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
ikinci çalışma oldukça etkileyici geldi...:D

bunun yanısıra hangimiz hırsız değiliz ki hepimiz lisanslı programlar kullanıp orjinal filmler satın alıp diğer çalışmalardan ETKİLENMEDEN mi yaşıyoruz....Bırakın bu işleri gerçekçi olun... herkez yapıyor merak etme sende yapıyorsundur muhakkak şöyle bir düşün bakalım...

amaç kimseyi kızdırmak değil sadece bir fiske soğuk su atmaktır...

işini bilen kişi etkilendiğini kendi dünyasına yansıtarak değiştirir, kendi dünyasından yeni bir çalışma çıkartır..Bire bir aynısı yapma etkilenmenin farklı bir yolu KOPYA tasarım veya işin hırsızlığıdır..Kusura bakmayın ama soğuk suyu sabahtan başlamak kaydıyla kendinize bir atın. Herkes yapıyor diye bir savunma şekli olamaz..Grafikerlik adı altında yapılan sadece işin kopyasını çıkartmaktır..Hazır objeleri, çekim filmleri bende kullanıyor, bende filmeleri izliyorum evet ama şükür ki başkasının işinin kopyasını çıkartacak kadar düşmedik. Hazır vektörelde kullanılsa sizin işinizin birebir aynısını yapmakla başka birisi başka bir yerde kazanç elde etmiş ve hakkınızı emeğinizi yemiştir. Bu ortak kullanılan vektörlerle, brushlarla, style ler ile yapılsada haklı olmasına sebepmidir..?

Arkadaşım burda yapmaya çalıştığın şey tamamen kişisel ve sitenin kurallarına ve mizahına uymayan bi davranış.. O arkadaşa bi garezin varsa git dışarda paylaş kozunu.. !!!!!

Kişisel problemim yok..Kopya işi yapan kişiyi tanımıyorum. Tanımakta istemem. Dışarda koz paylaşılacak yaşı çoktan geçtim..Okulda değilizki çıkışa çağırayım:p

Nedense hep başka bir yerlerde gördüğümüz çalışmaları orjinal sanıyoruz.Bilemeyiz belki o asılı gördüğünüz afiş burda yapılandan kopya edilmiştir.Ben bir kaç tane öyle olayla karşılaştım.Burda yayınlanan çalşımaların nerdeyse aynısı başka yerlerde karşıma çıktı.Bu neden hemen hüküm vermeyelim.Yorumları okudum.Çoğu arkadaşımız kafasında zaten hüküm vermiş.Olaya bir de tersinden bakmak da fayda var derim ben.

Olaya tersinden bakmanın faydası varmıdır? İş tristianın, ve 2. görsel kopya tasarımı..İşin yapılış ilk sunumu ve benim eklediğim zamana bakarsanız anlarsınız.

bence benim yaptığım bir işi teslim edip ekmeğini yediysem.ondan sonra başkası kullanırsa aynısı bununla grur duyar sevinirim.bunda kızacak bişey yok bu hırsızlık değildir.coca colanın logosunu kullanmak gibi bişey bu.gayet normal.

Bir tasarımcı olarak emeğinizin kopyalanması size gayet doğal ve gurur duyulacak bir işmiş gibi görünüyorsa siz tasarımcı veya grafiker değilsinizdir, sadece ego tatmin vardır ortada.
Coca colanın logosunu izinsiz kullanmayı denememenizi tavsiye ediyorum..Maddi ve hukuki zan altına girersiniz..

tristan78

🌟Usta Tasarımcı🌟
Web sitesi
www.grafiky.com
bazı arkadaşlar "aman hazır vektörü kullanmış bunun nesi hırsızlık" demiş. hazır vektör kullanılmış olsa bile ciddi bi hırsızlıktır. neticede vektörü yapıp stock sitelerine koyan insanlar, yapmış oldukları vektörlerin daha sonra kullanılabilmesini ihtimalini göz önüne alarak koyuyor. o vektörler süs diye konmuyor, birileri kullanabilir yada esinlenebilir bu gayet doğal. ilk işi yapan arkadaş kullanmış veya kendisi vektörleri oluşturmuş hiç farketmez neticede bir tasarım yapmış mı ? evet yapmış. ama 2.arkadaş işin tıpkısını direk almış, yazılarını değiştirmiş sadece. bunun bir insanın cebindeki parayı çalıp kullanmaktan hiç bir farkı yoktur ve kanımca bu 2 işteki durum aynı vektörleri tesadüfen kullanıvermek gibi masumane bir durum değildir.

Tesekkur ederim cok dogru bi aciklama olmus. Aslinda konu acildigindan beri bu tip bir aciklama yapmak istiyordum. Konuya yaklasim olarak, hirsizligin nerde baslayip nerde bittigi, tasarimin nerde baslayip nerde bittigi konusunda ciddi bir yanilgi goruyorum bir cok arkadasta. Ama cok canimi sikti bu konuda hakliyken ve hakliligimi iddia bile etmiyorken hazir vektor kullanimi gibi absurt seylerle beni suclayan bi community nin icinde gibi hissetmek.

Kendi durumumu soyle aciklayayim. Meslekte 13. yilim. Burda beni hazir vektor kullanmakla suclayan cogu arkadas ilkokul siralarinda yazi yazmayi ogrenirken ben vektör ciziyordum. Simdi o arkadaslarim buyudu ve vektor cizmeye basladilar. Cok da iyi yaptiklari ve bilgisayar basinda bu ise cok vakit ayirdiklari icin tasarim yapmayi cizim yapmakla sinirlandirmak gibi bir hata yapiyorlar. Ben de biraz daha buyudum. Meslegim Grafik Tasarimciligi fakat onceleri art directorluk simdilerde de creative directorluk yapiyorum. Dolayisiyla bilgisayarlarin basinda cok da fazla vakit gecirmiyorum. Vektor gerektigi zaman gerekirse kendim cizerim gerekirse grafikere cizdiririm gerekirse gider herhangi bir stock tan satin alirim. Tipki image gerektigi zaman gidip bir fotograf produksiyonu yaptiracagim, ya da herhangi bir bank tan parasini verip alabilecegim gibi.

Arkadaslar ben afis tasarimi yapmis koymusum. vektorumu ilustrasyonumu sergileyecek olsam bir afisin icine koyup da sergilemem herhalde.

Dostum Creedwarin affina siginarak (konuyu o acip benim calismami da 2. calismayi da o koydugu icin) olayi su sekilde ozetlemek istiyorum. 2.afiş 1. sine benziyor mu benzemiyor mu? Eger varsa benzerlik sizin icin bir sey ifade ediyor mu?

Herkeze guzel gunler dilerim

tristan78

🌟Usta Tasarımcı🌟
Web sitesi
www.grafiky.com

Bu ne tip bir profesyonellik anlayisidir?? Sen bir is yapip satiyosun. Mutlu musterin verdigi paranin karsiliginda cok guzel bir tasarim satin aldigi icin keyifli. Ama adamcagiz 2 gun sonra gidip baska bi yerde bunun ikizini gordugunde ne hissedecegi ve telefonla ilk kimi arayacagi konusunda bi fikrin var mi? Coca cola logosunu hangi sartlarda kullandiginizi pek canlandiramadim ama Coca cola bu logonun telifinden cok ciddi cirolara ulasiyo haberiniz olsun.

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Sevgili tristan, meslektaşlarımızdan durumu idrak etmek ve tasarımlarda yapılan çalıntıya karşı mücadele bir yana pişkinlikle karışık bir çok bilmişlik söz konusu..Ben diyecek söz bulamıyorum sadece..

tristan78

🌟Usta Tasarımcı🌟
Web sitesi
www.grafiky.com
ben maalesef foruma eskisi kadar zaman ayiramiyorum, uzun araliklarla firsat buluyorum. Topluca okuyayim dedim. Ama bu kadar da olmaz dedirten yorumlar gorunce dayanamadim. Selamlar Sevgiler kerdesim.

leventelpen

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
leventelpen.co.cc
Merhaba,

Birinci ve sonuncu konuyu okudum. Birinci konuda verilen Party Vol2 isimli linkte sorun var sanırım. İlgili resmi göremedim.

Şimdi, bu konudaki sorununuzu burada böyle bırakıp, bu tip hırsızlıklara daha çok prim vermeyin, derim. Evet, forumlarda başınıza gelenleri yazabilirsiniz ama yapılacak en doğru şey, fikrî ve sınaî haklar mahkemelerinde dava açmaktır.

Tasarımınızın çalındığından eminseniz, orijinali elinizde ise ve elinizde yeteri kadar kanıt (eskiz, karalama v.s.) var ise,

1- Kullanımını derhal durdurmak için Fikrî ve Sınaî Haklar Ceza Mahkemesi'ne başvurup ceza davası açın.

2- Kullanan kişiden tazminat almak için Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi'nde hukuk davası açın.

3- Haklarınıza tecavüz eden kişi, eylemine devam ediyorsa ve bunu sürekli hale getirmişse, Cumhuriyet Savcılığı'na şikâyet dilekçesi verin.

Hukuk alanında mücadele etmezseniz, tasarım hırsızlarına prim vermeye devam eder ve bu durumun "normal bir şeymiş gibi" algılanmasına katkıda bulunmuş olursunuz.

tristan78

🌟Usta Tasarımcı🌟
Web sitesi
www.grafiky.com
Genel olarak ediyorum zaten. Acikcasi burdaki hirsizligin boyutu benim icin maddi anlamda sarsici boyutta olmadigi, musterisi de yeni zellanda da oldugu icin cok fazla vakit ayirmaya motive olamadim.

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Hazır vektörel ,brush, action, ıvır zıvır ne varsa zaten hepimiz bir şekilde ortak alanlardan kullanıyoruz bunları..Ama önemli olan bunları kullanmak değil. Konu tamamiyle Tristanın birebir aynı işinin kullanılmasıdır.
Benim aylar önce düşündüğüm tek şey bundan yapılan kazanç ve çalışmayı ben yaptım diye firmasınıda, müşterisinide, müşteriyide kandıranın rahat uyuyup uyumadığı..
Vicdan hepimize gerekli..Heleki sıfatımızda yaratmayı, program hakimiyetini, tasarlamayı öngören bir sıfat varsa çok daha gerekli.
Yinede ilginize teşekkürler arkadaşlar. Böyle şeylerle karşılamamak ümidiyle.