yoSa
👑Efsanevi Grafiker👑
İnan kardeş, dört dörtlük diyebileceğim bir çalışma fakaaat
1. Ortada S harfini temsil eden amblemi ben simetrik değil asimetrik algıladım doğru mudur? Denge simetri ile de asimetri ile de sağlanabilir. Amblemle ilgili düşünce ve uygulamayı da açıklasaydın daha sağlıklı yorumlar yapabilirdim.
2. Amblem neden turuncu tonlarında? Turuncu canlılık, hareketlilik, sıcaklık gibi nasıl derler daha hoppa duygular uyandırıyor insanda.. Başlangıçta yürüttüğün mantıkla çelişiyor mu dersin? Daha asil sayılabilecek renkler, nasıl desem biraz daha soğuk renkler olabilir miydi. Bordo, koyu turkuaz, pastel koyu mor gibi... Fikir tabi ki...
3. E harfindeki küçük kare ve amblemin ortasındaki yuvarlak senin tarafından anlamlandırılmış ama malesef ben ilk etapta bende uyandırdığı görsel tepkisine baktım... Logotaype'ın genelinde 3 hareket var. Birincisi E harfindeki ayrık çizgi, ikincisi ortadaki amblem (bütünüyle) üçüncüsü onun da ortasındaki yuvarlak nokta... Vazla mı hareket var...? E harfi olduğu gibi kalabilirdi sanki...
Ama herşeye rağmen çok çok iyi bir çalışma, tebrik ediyorum...
Öncelikle detaylı yorumun adına teşekkür ederim abi.Akabinde yorumlarına cevap vermeye çalışayım.
1-Kesinlikle asimetriylede uyum sağlanabilir,ancak ilk etapta tercih edilen alışılagelmiş olan simetridir sanırım.Amblemle ilgili düşüncem şu yöndeydi,
S harfi için; orta alanında boşluğu kullanıp bir "S" izlenimi yaratmak ve yine aynı izlenimin dış hatlarda da oluşması yani estetik bir görünüm...Bunun yanında renk değişiminede gidildi zaten, renkler bahsettiğin tonlara yakın , S harfinin üst parçası mavi, ortadaki nokta kızıl, alt parçasıda yeşil olarak uygandı.Mantığıda; gök-yer bağlantısı, hertürlü proje sahasında uygulama...
2-İlk olarak turuncu seçmemde ki sebep, ara ara bahi geçince belirtiyordum ben inşaat mezunuyum yani inşaat sektöründe görev yaptım , o sektörde canlılık ve dinamizm şart, sanırım bu yüzden bütün inşaat makinalarından tutunda diğer hertürlü malzeme ve ekipmanlar turuncu olarak seçiliyor (uyarıcı niteliklerini saymıyorum bile) ama renkler değiştiği için şu alık bir sorun yok.
3-Yorumunun ardından çalışmaya şöyle birdaha objektif baktım da; evet hareket fazla gibi.Ancak belirttiğim gibi inşaat mezunu olmam sebebiyle projelerle sık sık haşir neşir oluyordum (halende ara ara oluyorum) projelerde yuvarlak hatlar kesinlikle boru vs gibi uygulamaları , kare yada dikdörtgen tarzındaki uygulamalar ise detay olarak bina vs gibi yapıların sembolize edilmesinde kullanılıyor.Yani TESLA firması bunu zaten çok iyi biliyor , adamlar zaten mühendis.
Elimden geldiğince açıklamaya çalıştım abi...İlgin için tekrar teşekkür ediyorum.
gerçekten çok başarılı bir çalışma. ellerine sağlık. birçok kişiye faydalı olacaktır. (elbette ben dahil)
benim içinde faydalı bir çalışma oldu sizede faydası dokunursa ne mutlu bana...Teşekkür ediyorum.
Verilen emeğe bir de yaratıcılık eklenince ortaya süper bir çalışma çıkmış, tebrik ederim, emeğine sağlık,
Teşekkür ederim...
benim anlamakta zorlandığım yapılan çizimi kademe kademe anlatırken 1500 tane font içerisinden şekilde gösterdiği hazır fontu seçip onun üzerinde E ve S harflerinin üzerinde oynama yaparak yol ve kanalizasyon sembollerini ortaya çıkarmış doğrumu anlamışım.
teslanın kim olduğu beni ilgilendirmez. yapılan işe bakarım bence 1500 tane font arayana kadar çok basit bir font stili zaten kendisi çizmeliydi. Zaten dünyada bu logo tasrarımla uğraşan grafikerler hazır font kolay kolay kullanmazlar.
bu projede bütün aşamalar tek tek anlatılmış ama son aşamalara yaklaşırken çok dikkatli inceleyin seçtiği fonttaki S harfi başkalaşıyor birden. bana bu kısmı nasıl değiştirdiğini anlatsın yukardaki basitçe font seçimi ve üzerindeki uygulamasını değil. eksik anlatımlı bu proje:wink:
Sayın VATANDAŞ;
Birçok konuda bilgi eksiğinizin olduğunu yazdıklarınıza bakarak anlayabiliyorum.
Öncelikle; Font tasarımı basit bir iş değildir, bu iş uzun uğraş ve hesaplamalar sonucunda yapılır.İnternetten araştırınız lütfen.
İkinci olarak; Ben hergün düzenli olarak çalışma yapsamda yapmasamda 100-200 civarı fontu hızlı bir şekilde inceliyorum.Bunun ne gibi bir etki bırakacağını bilmediğiniz için ağzınıza geleni söylemişsiniz.
Ben size açıklıyayım;Hergün bir miktar font incelemeniz sizin algı gücünüzü arttırır, göz aşinalığı sağlar ve bir süre sonra yapacağınız uygulama için hangi fontu seçeceğiniz uygulamanın sonlarına doğru kendi kendine belli olur.bunun avantajlarını bu işlemi yaparken anlarsınız.
FONT TASARIMI tıpkı logo tasarımı gibi hafife mi alınıyor??? siz almaya devam edin!
Gelelim diğer söylediklerinize.Neyin nasıl yapıldığı çok net olmalı ki bunca insan anlıyor,yorumluyor.Siz anlayamıyorsanız bizim yapabileceğimiz birşey yok.
"BANA ANLATSIN" gibi haddinzi aşan bir cümle kurarsanız bu sizin özel ders almanızı gerektirir, zira size özel çokta güzel anlatabilirim tabiki ücreti karşılığında. Ben bu çalışmayı size özel hazırlamadım , beğenirsiniz yada beğenmezsiniz, zorunuza gidecek bir durum yok, sakin olun ve herkes kendine nasıl pay çıkarıyorsa sizde öyle yapın!
font tasarla gibi, font tasarımını küçümseyen,aşağılayıcı cümleler kuramazsınız.
Çokmu anlıyorsunuz font tasarımından, hazırlayın bir font serisi, buyrun ilk önünüzde ben eğileceğim! yok beceremiyorsanız susun.
bu kadar sistemli derin mantıklı düşünceye
bu kadar güzel uslüba akıcılığa açıklığa(...)
baktığımda çalışma beni tatmin etmedi
neden dersen; bu S'deki esprisiyle benzerlik gösteren çok çalışma gördüm
bir de kanalizasyon - yol olarak anlam yüklediklerin bence aşırı soyut
ama samimiyetimle söylüyorum ki; çok etkilendim çalışma sisteminden
tebrik ederim bu tarz açıklayıcı çalışmalarını merakla bekleyeceğim
HASAN BEY;
Kare ve yuvarlak şekle yüklediğim anlam şahsıma ait olmayıp mühedislik sektöründe blca kullanılıyor, yukarıda yazdığım yazılardan birinde bunu cevaplamıştım, arzu ederseniz tekrar yazıp kirilik yaratmayayım.
Logonun yeterliliği konusunda inanın hiç tereddütüm yok,bence olması gerektiği gibi sade ve etkilidir.Tabiki düşüncelerinize saygım sonsuz...İlginiz için teşekkür ediyorum.Bu tip sunumları ( haddini aşanlar olmadığı sürece) sürdürmeyi bende istiyorum ki birlikte öğrenelim , bu mesleğin yoğun çaba gerektirdiğini herkese birlikte gösterelim...ki ADI; "LOGO YAPTIM NASIL OLMUŞ ? " olmasın.