Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

pelin

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
9 Ağu 2007
Mesajlar
55
Tepkime puanı
0
21.yüzyıla girdiğimiz şu günlerde elimizdeki değerlerin en önemlilerinden biri olan Türkçe nin nasıl çürüdüğünü hepimiz görüyoruz.Görüyoruz ama bunun için bir şey yapıyor muyuz? Hayır.

Mustafa Kemal Atatürk ün 1 Kasım 1928 yılında Arapça yı kaldırıp yerine Latin harflerinden oluşan Türk Alfabesini getirdiğini biliyoruz.Bu devrim Türkiye nin gelişmesi ve dünyaya ayak uydurması adına yapılmış en büyük hareketlerden biridir.Burada düzeltmemiz gereken bir şey vardır.O da "alfabe" kelimesinin bile nasıl dilimizde yer bulduğudur.Alfabe alfa ve beta ile başlayan lisanı temsil eder.Bizim kullanmamız gereken ise "abece" dir.Çünkü bizim dilimiz a,b ve c harfleri ile başlıyor.

Günümüzde artık Türkçe öylesine yozlaşmış ki artık insanlar aralarında konuşurken "ok" "yes" gibi kavramları kendi dillerinde sanmaya başlamışlar.Bir ulusu kontrol altına almanın veya yok etmenin silah kuvveti hariç en etkili yolu kültürünü bozmaktır.Oktay Sinanoğlu bir kitabında batı uluslarının Türkiye deki oyunları arasında en önemlisinin Türkçe ye saldırı olduğunu belirtmiştir.Bu görüş kanımca yüzde yüz doğrudur.

Öyle bir hale geldik ki insanımız artık yabancı dille anlaşmayı övünç sanıyor.İnsanlar kurdukları cümlelerde bazen tamamen İngilizce kelimelerle bazen de Türkçe kelimeler arasına İngilizce serpiştirerek konuşmayı tercih ediyorlar.Bu durumdan da hiç rahatsız olmamaları nasıl bir durumda olduğumuzu gözler önüne seriyor.

Dilimizin kurallarını hiçe sayan konuşma tarzları sergileyen insanların yeri geldiğinde büyük milliyetçi oldukları gözlerden kaçmayan trajikomik bir durum.Kendileri ile çelişkiye düşen ama bunu onlara söylemedikçe asla farkına varamayan insanlar var. Türkçe yi basit ve sıradan bir dil gibi yorumlayan bu kişilerin kendilerini Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak nitelemeleri açıkçası üzücü bir durum.

Türkiye Cumhuriyeti nin resmi dili Türkçe dir ve bu ülkede yaşayan insanların da kendi dillerini özenle korumaları gereklidir.Eminim ki bir çoğu anayasada yer alan bu maddenin kaldırılmasından rahatsız duymayacaklardır.Böyle düşünmemin sebebi ise Türkçe yi kullanış biçimlerinden başka bir şey değildir.

Türkçe kullanımında yapılan hataların en başlıcaları bağlaçların yanlış kullanımıdır."de" "ki" bağlaç ve ekleri bilhassa en yanlış kullanılanlardır.Bir diğer olumsuzluk da İngilizce kelimeleri cümlelerinin arasına serpiştirmektir."yes geliyorum" veya "ok" gibi artık kendi dilimizde bir kelime olduklarına bile inanmak üzere olduğumuz bu tür kullanımlarla sıkça karşılaşmaktayız.Bir diğer karşılaştığımız şey de kelimeleri değiştirerek kullanımdır.Sonu z ile biten kelimeleri s ile kullanmak,ı veya i harfleri yerine 1 sayısını koymak,v yerine w kullanmak gibi.

Bu tür kullanımlarda kişinin savunması ise kurduğu cümle kadar komik ve düşündürücüdür:

"Öyle alıştım"

Aslında bu konu hakkında konuşacak pek çok şey vardır fakat konunun aslı "Türkçe nin yok oluyor olmasıdır".Atatürk ün "Ne mutlu Türküm diyene" sözü eksik biliniyor.Doğrusu "Türk demek Türkçe demektir ne mutlu Türküm diyene" dir.
 

Benzer konular

HORUS

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
28 Tem 2007
Mesajlar
2,653
Tepkime puanı
27
güzel konu ve güzel bir anlatım
ancak sizmi yazdınız yoksa alıntımı belirtmemişsiniz
alıntıysa kimden olduğunuda belirtirseniz iyi olur
 

hakanokmen82

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
17 Ağu 2007
Mesajlar
38
Tepkime puanı
0
Yaş
42
hoş bi konu gerçekten yerinde ve doğru bir konu. Tebrik ederim AŞKIM seni.
 

pelin

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
9 Ağu 2007
Mesajlar
55
Tepkime puanı
0
teşekkür ederim canım. benim en hassas olduğum konulardan biri biliyorsun.:)

çevremden, internetten yaptığım araştırmalardan alıntılarla birlikte düşüncelerimi yazdım. herhangi bir kişinin yazısı değil.

:D:D:D

güzel yazı saol.pelin.

ama lütfen Türkçe karakterlerimizi kullanalım :))
 

HORUS

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
28 Tem 2007
Mesajlar
2,653
Tepkime puanı
27
1- flood yasak
2- yazıyı okumadınızmı ne diyor "Alfabe alfa ve beta ile başlayan lisanı temsil eder.Bizim kullanmamız gereken ise "abece" dir.Çünkü bizim dilimiz a,b ve c harfleri ile başlıyor."
sizin imzanız ne diyor " Türkçemize ve Türkçeye özgü milli değerimiz alfabemize sahip çıkalım."

yazdık iyi hoş ama madem uyucaz beraber uyalım bunlara
dimi ama
 

pelin

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
9 Ağu 2007
Mesajlar
55
Tepkime puanı
0
yazıyı ben yazdığım için okudum sadece bir dikkat eksikliğinden dolayı yanlış yazım olmuş. Özür dilerim.
 

kullanici1

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
144
Tepkime puanı
0
teşekkür ve tebrik ediyorum duyarlılığıız ve paylaşımız için sn.pelin
 

HORUS

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
28 Tem 2007
Mesajlar
2,653
Tepkime puanı
27
bu arada sanırım yazı başka bir forumdan mysticc nickli bir üyeden alıntı (26 temmuz 2006)
kaynakları belirtmek yazıyı yazan arkadaşlara saygı için gerekli
tabi o siz değilseniz

Türkçenin kullanılışı ve gidişatı ile ilgili tartışmala uzun yıllardır devam edip gitmekte
ben hala olumlu bir sonuç göremesemde çevremde insanların bu çabalarına destek vermeden de geçmemek lazım
an geliyor şu forumda bile bazı üyelerin mesajlarını anlamakta zorlanıyorum

ben bu konuda cahit hocamın mesajını bekliyorum
daha aydınlatıcı olucaktır
 

pelin

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
9 Ağu 2007
Mesajlar
55
Tepkime puanı
0
üzgünüm. ben bu yazıyı daha önce kendi şirketimize ait bir sitede kullanmıştım. o site şuan yenileme aşamasında olduğu için inceleyin diyemiyorum.
zaten burada yazınının kime ait olduğunun yada daha önce nerede yayınladığımızı değil Türkçemizi nasıl kurtaracağımızı ve koruyacağımızı konuşuyoruz.
Neler yapmamız gerektiğini araştırıp buraya yazmanızı tercih ederdim. konu bu çünkü.

yıllardır Türkçemiz sömürülüyor. bizde sadece formlarda yada arkadaş sohbetlerinde bunu tartışıyoruz ve korumaya çalışıyoruz. Ama Türkiye kapsamında bir kampanya başlatılması gerektiğini düşünüyorum. Nasıl yaparız bilmiyorum bunu oturup konuşmak tartışmak gerekiyor. ve bir an önce bununla lgili yasaların çıkması gerekiyor. Türkçemizi düzgün konuşmayan ve yazmayan insanları uyarmakla başlayabiliriz.
 

bigalı

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
23 Eyl 2007
Mesajlar
12
Tepkime puanı
0
pelin arkadaşıma bu konuya değindiği için binlerce kez teşekkür ediyorum
bende bu konun üzerine önemle gidiyorum ve msn sohbetlerimde bana özellile tamam yerine (OK) denmesine engel olmaya çalışıyorum
inşallah geçliğimizi bu illetten kurtarabiliriz ama bu el birliğiyle olur ve bu konuyu her ortamda gündme getirmeye çaslışmalıyız
 

pelin

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
9 Ağu 2007
Mesajlar
55
Tepkime puanı
0
ilgilenen arkadaşlarımızın olması ne güzel.:)
yurt dışına gidecek olan çalışmalardaTURKEY ve fax yazılması istendiği zaman karşı çıkıyorum TÜRKİYE ve faks yazılması için ısrar ediyorum. ve müşterilerimizle bu konunun ne kadar önemli olduğunun konuşmasını yapıyoruz ve Türkçe mize sahip çıkmak adına yurt dışına çıkacak işlerinde Turkey yerine TÜRKİYE yazdırıyorlar bu bile bizim için bir adım
 

Ali Emre

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
30 Tem 2007
Mesajlar
2,141
Tepkime puanı
85
Web sitesi
gncart.com
Hakikaten haklısın pelin böyle hassas bir konuya el attığın için seni tebrik ediyorum.Bunların yaşanmasında basın ve medya organlarının payı çok büyük.Sürekli Türkçemizin yanlış kullanıldığı dizi ve reklamlar televizyonda cirit atıyor.Önlem alıncaksa ilk televizyondan başlanmalıdır diye düşünüyorum şahsen.Geçen gün bir dizide şu cümleyi duyunca şok oldum resmen.Bir dükkana giren kadın içeride kimseyi göremeyince ''open mısınız?'' diyor.Böyle saçma bir cümle olabilir mi ya soruyorum size?Her yere burnunu sokan RTÜK bunları neden görmüyor akıl sır erdiremiyorum...
 

VolkanTEKiN

♫♪♪ ♫♪♪ &#9835
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
2 May 2007
Mesajlar
14,551
Tepkime puanı
112
Gerçekten güzel bir konu. özellikle grafiker tasarımcı olması gereken arkadaşlarımın bu konuya daha bi özen göstermesi gerektiğinin düşüncesindeyim.

Ayrıca pelin arkadaşım avatarınızdaki arkadaşı bir yerden tanıdığımı düşünüp duruyordum ama çıkartamıyordum. Bu başlığınızda anladım ki o kişide forumumuzun üyesiymiş. =) Güldüm kendime. :D =)
 

ensefalon

Acemi Tasarımcı
Katılım
23 Eyl 2007
Mesajlar
0
Tepkime puanı
0
Ali Emre arkadaşım size bu konuda katılıyorum,televizyonlarda özellikle çocuklar için yapılmış deli saçması dizilerde türkçe katliamı yaşanıyor.Elbette rtük uyumuyor ama bizlere düşen bunu gerek burada gerek rtük ün resmi sitesine gerekli şikayetleri iletmek.
Sessiz kalmak yapılan hatalara ortak olmak demektir.
 

pelin

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
9 Ağu 2007
Mesajlar
55
Tepkime puanı
0
Volkan Bey Hakan'da üyelerimizden. Zaten burada tanıştık ve evlenmeye karar verdik. daha önce teşekkür mesajı yazmıştık.:)

Evet arkadaşlar RTÜK ün de bir önce bu işe el koyması gerekiyor. bende duyduğum zaman çok sinir oluyorum evet RTÜK e bir an önce şikayetlerimizi dile getirelim.
 

farukcagla

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
30 Ocak 2008
Mesajlar
127
Tepkime puanı
2
Web sitesi
www.fcagla.com
Türkçe Kurallarına Uyalım

Bilindiği üzere GRAFİK tasarımcı görsellerle uğraştığı kadar, metin ve yazılarla da uğraşır.

Metin, yazı, edebiyat gibi kavramlar grafik tasarımcının hergün içinde bulunduğu üzerinde çalıştığı önemli öğelerdir.

Font dediğimiz yazı karakterlerinin tipiyle ve puntosuyla ilgilenen grafiker elbette bir metin yazarı veya reklam yazarı değildir ama, işi gereği Türkçe'yi iyi bilmeli ve doğru kullanmalıdır.

Mesela herkes yerine herkez yazmayı alışkanlık haline getirmiş arkadaşlar görüyorum. Herkez demek her defasında demenin birleşik halidir ve külliyen yanlıştır.

Mesela sahiplik bildirmeyen -ki eki ayrı yazılmalıdır. Örnek verecek olursak; bizimki mavi renk, onlarınki kırmızı... Burada bitişik yazılır. Ama görüyorum ki genellikle bu ek yanlış kullanılıyor. Ayrı yazılması gerekirken sahiplik bildirmeyen ki eki, görüyorumki şeklinde bitişik yazılıyor.

Ayrıca dahi anlamına gelen -de ve -da eklerinin ayrı yazılacağını yine unutuyoruz.

Sinemaya Osman'la birlikte Ahmet de geldi cümlesinde Ahmet dahi geldi desek anlam bozulmuyor. O halde de eki ayrı yazılacaktır.

Ama "Sinemaya Osman'la birlikte Ahmette geldi" şeklinde hem bitiişik hem de -te eki şeklinde çifte yanlış biçiminde yazılmaktadır.

Özellikle bazı yabancı dillerden gelmiş kelimeler de aynlış yazılabiliyor. Mesela "Akü Şarz" gibi, "Hey, Nokia Şarzı olan var mı?" gibi... Şarj olduğunu bilemiyoruz.

Hele Faruk kelimesine Fağruk, Kamil kelimesine Kağmil, kağıt kelimesine kaat veya kayıt demek ise iyice içler acısı...

Gerek forum kurallarında gerekse CHAT kurallarında büyük harfle yazmak bağırmak anlamına geliyor.Renkli yazmak istenmiyor... Grafikerlere kendi web adreslerini veremiyor...Kurallar böyle...

Ama Türkçe kurallarını da ihmal ediyoruz gibime geliyor, ne dersiniz?

Forum kurallarına uyalım, evet...
Tasarım kurallarına da uyalım, ona da evet...

Ama Türkçe kurallarına da uyalım, buna da evet diyelim mi? Yoksa kafa göz yararak yazmaya devam mı edelim?

Unutmayalım başka Türkiye de yok, başka Türkçe de yok.

Saygılar
Faruk Çağla
 

hackmemo

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
23 Nis 2008
Mesajlar
161
Tepkime puanı
2
paylaşım için çok saolun.güzel bir konuya değinmişsiniz!
 

Gökhan TEKİN

ARTniyetli
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
2 May 2007
Mesajlar
4,702
Tepkime puanı
74
Daha önce aynı içerikle konu açılmıştır. Konular birleştirildi.
 

VolkanTEKiN

♫♪♪ ♫♪♪ &#9835
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
2 May 2007
Mesajlar
14,551
Tepkime puanı
112
Bilindiği üzere GRAFİK tasarımcı görsellerle uğraştığı kadar, metin ve yazılarla da uğraşır.

Metin, yazı, edebiyat gibi kavramlar grafik tasarımcının hergün içinde bulunduğu üzerinde çalıştığı önemli öğelerdir.

Font dediğimiz yazı karakterlerinin tipiyle ve puntosuyla ilgilenen grafiker elbette bir metin yazarı veya reklam yazarı değildir ama, işi gereği Türkçe'yi iyi bilmeli ve doğru kullanmalıdır.

Mesela herkes yerine herkez yazmayı alışkanlık haline getirmiş arkadaşlar görüyorum. Herkez demek her defasında demenin birleşik halidir ve külliyen yanlıştır.

Mesela sahiplik bildirmeyen -ki eki ayrı yazılmalıdır. Örnek verecek olursak; bizimki mavi renk, onlarınki kırmızı... Burada bitişik yazılır. Ama görüyorum ki genellikle bu ek yanlış kullanılıyor. Ayrı yazılması gerekirken sahiplik bildirmeyen ki eki, görüyorumki şeklinde bitişik yazılıyor.

Ayrıca dahi anlamına gelen -de ve -da eklerinin ayrı yazılacağını yine unutuyoruz.

Sinemaya Osman'la birlikte Ahmet de geldi cümlesinde Ahmet dahi geldi desek anlam bozulmuyor. O halde de eki ayrı yazılacaktır.

Ama "Sinemaya Osman'la birlikte Ahmette geldi" şeklinde hem bitiişik hem de -te eki şeklinde çifte yanlış biçiminde yazılmaktadır.

Özellikle bazı yabancı dillerden gelmiş kelimeler de aynlış yazılabiliyor. Mesela "Akü Şarz" gibi, "Hey, Nokia Şarzı olan var mı?" gibi... Şarj olduğunu bilemiyoruz.

Hele Faruk kelimesine Fağruk, Kamil kelimesine Kağmil, kağıt kelimesine kaat veya kayıt demek ise iyice içler acısı...

Gerek forum kurallarında gerekse CHAT kurallarında büyük harfle yazmak bağırmak anlamına geliyor.Renkli yazmak istenmiyor... Grafikerlere kendi web adreslerini veremiyor...Kurallar böyle...

Ama Türkçe kurallarını da ihmal ediyoruz gibime geliyor, ne dersiniz?

Forum kurallarına uyalım, evet...
Tasarım kurallarına da uyalım, ona da evet...

Ama Türkçe kurallarına da uyalım, buna da evet diyelim mi? Yoksa kafa göz yararak yazmaya devam mı edelim?

Unutmayalım başka Türkiye de yok, başka Türkçe de yok.

Saygılar
Faruk Çağla

Öncelikle belkide sizi tanımayan arkadaşlarımız sizin bu yazdıklarınızdan sonra site kurallarını okumadan üye olduğunuzu ve bir mesajınızda kişisel web site reklamınızı yapmış ve yönetimden uyarı aldığınız hissine kapılabilirler. Durumun böyle olmadığını bir ortama ya da bir topluluğa girerken girmiş olduğunuz topluluğun ya da oluşumun kendine has kuralları olabileceği ve bu kuralların ne olduğunu anlamak için kuralları okuyarak üye olacağınızı ben iyi bilmekteyim. Bu konuda yanlış anlaşılmamanız için bu mesajı yazmak istediğimi belirtmek isterim.


Konumuza gelince... grafikerler.net yönetimi olarak sizinde üstünde durduğunuz dilimize sahip çıkalım düşüncesine destek verdiğimizi bilmenizi isterim. Bizler dilimizi çok mu iyi biliyoruz? Elbette buna vereceğim cevabı bu mesajımda yaptığım yanlışlarla da vermiş oluyorumdur.

Bizler mesleğimizle ilgili konularda bu işi öğrenmek isteyen her üyemize bilgilerimizi aktarma taraftarıyız. İster grafik tasarımcı, ister bilgisayar operatörü (sizin deyiminizle MAC operatörü) olsun sorulan sorulara ya da yardıma ihtiyacı olan ve bu işi öğrenmek isteyen herkese yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu durum bize mutluluk veriyor.

Yukarıda ki yazmış olduğunuz mesajı ben şu şekilde anlayabileceğimizi düşünüyorum. Tabi affınıza sığınarak:

Türkçe Kurallarına Uyalım! Uymayanlara Öğretelim?

Peki bunun için Faruk ÇAĞLA ne yapar?

Saygılarımla
Volkan TEKİN
 
Üst