Ben sanat eğitimcisiyim.....
25 Yıllık tecrübem şunu öğretti. "Bütün çalışmaların görsel olarak bir değeri vardır." Bu açıdan bakıldığında eminim bu yarışmaya katılan herkes, dereceyi hakediyor demektir. Yarışmaya katılan arkadaşların moralinin bozulduğunu görüyorum, bu açıdan bakarsanız birazda olsa moraliniz yerine gelir sanırım.
Görsel sanatlar alanında yapılan yarışmaların en büyük handikapı, yarışma sonrasında katılımcılarda yarattığı özgüven erezyonudur. Özgüven erezyonu katılımcılarda ister istemez "Benden birşey olmaz düşüncesi oluşturmaktadır."
Sanatsal çalışmaları değerlendirme yöntemi ister istemez bu duygulara yol açar. Eğitimcilik hayatım boyunca, bu yöntemler beni en fazla zorlayan etmenlerden biridir. Çünkü ne yaparsak yapalım, değerlendirme yöntemlerimiz objektif kriterler dışında subjektif değerler içerir. Hangi jüri, hangi yarışma olursa olsun subjektif yargılarınıda değerlendirmeye katmak zorundadırlar. Tüm saydığım nedenlerden dolayı yarışma sonuçlarını yargılamamız yanlış.
Bence asıl sorgulamamız gereken şey, yarışmalardır; Yarışmalar yapılmalımı? Yarışmalar bize ne katkı sağlıyor veya bizden neler alıyor olmalı.
Bu nedenle katılımcı arkadaşlar morallerini bozmadan kendi gelişimlerine ve yollarına devam etmelidirler.