Burak AYDOGMUS
🏅Acemi Tasarımcı🏅
Vay be iyi yazmışsın eline sağlık üstüne diyecek laf yok heralde ?
bakınız... öncelikle ben GRAFİKERLER MESLEK KURULUŞUnun bulaştıği hiçbir yarışmadan hakkıyla bir sonuç çıktığını görmedim. öyle zaman kaybı olmadı, ÇALIŞ SENİNDE OLUR, gibi felsefeler eskidi, artık bu yarışmaların ve komisyonların inandırıcılık değerini kaybettiğini sağır sultan bile duydu. sen yandaş medya olabilirsin, buna karışmam logoyuda beğenirsin, senin ve diğer yandaş medyanın meselesi,zaten ATI ALAN ÜSKÜDARI GEÇTİ, biz burada başka birşeyden bahsediyoruz.
Son yıllarda Türkiyede gelişen ve alt yapısı nedeniyle teker tokmak giden bir sektör var. GRAFİK TASARIM.
yeni yetişen kuşaklar bu yarışmaları kendilerine bir değer arz ederk büyük umutlarla ve hayallerle yarışmalara katılıyorlar. bu da güzel ve olması gerekende bu. alt yapı olarak grafik tasarım mesleği ile alakası olmayan hatta amblem ve logo arasındaki farkı ya da amblem ile fotoğraf arasındaki farkı bilmeyenlerde yarışmalara katılabilir. şartname ne diyor...
AMATÖR VE PROFESYONEL HERKES KATILABİLİR...
bu niçin yazılıyor tüm ilgilenenler katılsınlar diye...
lakın katılıyorlarda, ancak yeni doğan ve gücü elinde hisseden bir KASAP pardon KURULUŞ yarışmaları tekellendirerek bu alt yapıdan gelenleri acımasızca biçiyor ve çok daha vahim olanı yarışmalara katılan profesyonellerin- ki birçok resim-iş veya güzel sanatlar çıkışlı garfik tasarımcılar adeta biçiliyor.
peki bu durumda kimden hak arıyacaksın?
yarışmayı düzenleyen kurumdanmı; yarışmada derece alan yakın dostlardanmı..!; yarışmayı yapan ve adamımı görürüm zihniyeti olan GRAFİKERLER MESLEK KURULUŞUNDAN MI?
gördüğümüz birşey var ki YARIŞMAYA KATILANLAR HERŞEYİN FARKINDALAR, EMEKLERİNİN BOŞUNA HARCANDIĞINI, KAZANAMAYACAKLARINI, ÇALIŞMALARININ BELKİDE HİÇ BAKILMADIKLARININ....... FARKINDALAR. AMA YİNEDE BİR UMUT DİYORLAR....
.............derlerya... ZÜĞÜRT TESELLİSİ...... MALESEF...
tüsiad' a atmış olduğum mail arkadaşlar.
Bu logoyu seçen kuruldaki tasarımcıların grafiker oldukları hakkında şüphelerim var.kimse kusura bakmasın ama içimden geçenleri söyleyip eleştirimi yapmak istiyorum.logo kötü ve ötesi.basit ve sanki iş yerinde yemek arasında yapılmış gibi.adı dışında hiçbirşey ifade etmiyor.ayrıca şartnamelerinde istedikleri yeni çağa uygun bilmem ne gibi kriterlerin yanından bile geçmiyor.sanki 5 yaşındaki çocuk paint te bu çalışmayı yapmış ve tüsiad' ın tasarım yarışmasında sözde grafiker ve tasarımcı sıfatı ile yer alan kişiler, çocuk ağlamsın diye kabul etmişler gibi.tüsiad gibi patronlar derneği dürümcü logosu gibi bir tasarımın önünde bundan böyle poz verip toplantı yada davetlere katılacaklarsa sadece gülerim.düzenlemiş olduğunuz ve kendinizle çelişkiye düşmüş olduğunuz bu tasarım yarışmasına katılan tün sanatkar grafikerlerin, katılımda bulundukları tasarımları adreslerine tekrar postalamınızı ve emeklerine en azından bu şekilde saygı duymanızı sizlerden diliyorum.
Benimde 10 liraya kıyıp gönderdiğim tasarımlar. Hafta sonuna kadar tasarımları geri göndermezlerse cuma günü kendim gidip derneklerinden alıcam.
şeçilen logo bence güzel s harfinin diğer harflere bağlantısında ufak problemle tam çözülememiş gibi ama oda çok göze batmıyor sade ve güçlü bir duruşu var renk olumlu zaten isteklerinde bu tarz bir logo istediklerini belirtmişler
seçim sürecinde biraz sıkıntılar yaşanmış olabilir ama bence iyi bi logo seçimi olmuş kazanan arkadaşı tebrik ederim.
tüsiad yönetim kurulu olarak tüsiad’ın yeni logosunun yaratıcısı yetkin başarır’ı kutluyoruz. Seçilen logonun, kurumun önemsediği süreklilik, dinamizm, şeffaflık ve dayanışma anlayışını yansıttığı inancındayız.”
resmi sitelerinden yukardaki açıklamayı yapmışlar.bu yukardaki açıklamalardan seçilen logoda dayanışma anlayışını yansıttığına katılıyorum logodaki harfleri birbirine yakın yapıştırarak tasarlandığı için.bunun dışında son derece vasat bir çalışma benim fikrim bu. Bu logo üzerinde çok kafa yorulsa idi diğer özellikleri (süreklilik, dinanizm, şeffaflık gibi ) özellikleride çıkarılabilirdi.
o özelliklerin nasıl yansıtılacağına dair örnek verebilirmisin ?
5 dakikadamı çıkarmamı istiyorsun örneği.dünya üzerinde böyle bir insan varmı bilmiyorum ama üzerinde 1 2 ay çalışılırsa t ü s i a d harflerinden bu özellikleri çıkaraccak font bile yaratılır. Yani hazır helvatika fontuyla dar kalıplara sınırlandırısan kendini hiç bir cacık olmaz
bu işte üretmenin sınırı yok bahane de buna dahil
5 dakikada çıkarın demiyorum ama bu kadar iddalı konuştuğunuza göre belli ki fikriniz var bu konuda ben fikrinizi soruyorum