Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

BENZER ya da KOPYA TASARIMLAR

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

yarenay

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Bu kartvizitteki adresleri Photoshop'ta dizip üstelik adresi zeminden ayıracağım diye outher glow veya shadow veya emboss verip okutmaz hale getiren kişiler de oralarda beşyüz lira maaşla grafiker diye çalışıyor işte.

Bunlar grafik işçisi, operatör bile olamazlar ama grafik tasarımcı diye kartvizit bastırıyor. Kimse de dur demiyor.

Grafikerler Meslek Kuruluşu niçin var?

Çalıntı tasarımları teşhir etse, grafiker olmayana grafiker ünvanı verilmesini belirli kurallara bağlasa görevini yapmış olmaz mı?

BU işlerle kim ilgilenecek?

Yanlış ameliyata dur demeyen tabip odası olur mu? Yanlış tasarıma dur demeyen Grafiker Teşkilatı olur mu?

Meslekten olmayanın mesleği icra etmesine dur demeyen meslek örgütü olur mu?

bence bu konuda meslek örgütünün yapabileceği bir şey yok. çünkü çok fazla genç ve işsizin bulunduğu bir ülkede yaşıyoruz. ne yapabilir ki sonuçta? tüm matbaaları, ajansları, reklamcıları gezip grafiker olarak çalışanları sınava mı tabi tutacak? birçok insan tanıyorum ailesinden herhangi birine corel draw öğreterek grafiker olarak çalıştıran. bu insanlar ister matbaada kara kalem fatura çalışması yapsın, ister hazır kartvizitte isim değiştirsin hemen grafikerim demeye başlıyorlar. özellikle işverenler az paraya işlerini gördürsünler diye iki çizgi çizebileni işe alıyorlar. nasıl olsa yaza çize pişer mantığı var. ayrıca günümüzde birçok müşteri de çok yüksek bi tasarım beklemiyorlar, çünkü o tür işlerin fiyatları yüksek. ya da dediğiniz gibi hazır işler üzerinde birkaç değişiklik yaparak müşteriye yutturan grafiker(!)ler var. sonuçta herkes bizim kadar takip etmiyor bizim işimizi. o yüzden gözüne hoş bir tasarım geldikten sonra müşteri de gerçekten kim yapmış diye düşünmüyor, bilse de biliyorum demek işine gelmiyor. yani hem matbaacının, hem grafiker geçinen arkadaşın, hem de müşterinin işine gelen bi durum var ortada. herkes işi görülsün istiyor ama en ucuz fiyata.

bu sorun sadece bizim meslekte yok, her meslek aynı şeyden şikayetçi. ben matbaada çalışıyorum ve matbaacıların sürekli "piyasayı düşürüyorlar, kârsız iş yapıyorlar" diye yakındıkları çantacılar dediğimiz ofisi bile olmayan insanlara iş basıyoruz. ordan da üç beş kuruş gelsin yolumuzu bulalım hesabında matbaa sahipleri. "madem önünü kesemiyoruz biz de payımızı alabildiğimiz kadar alalım" anlayışı yerleşti insanlara. komediye bakar mısınız?

bu konu her geçen gün daha çok canımızı sıksa da, elden pek birşey gelmiyor açıkçası... gerçekten bu işin bir çözümünü bulabilsek keşke...

farukcagla

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.fcagla.com
Hocam o kadar güzel anlattınızki olayı bu durumlara kayıtsız kalmak mümkün değil ama elimizde yaptırım gücü olmadan bu durumlarla başa çıkmak için bir iki yol var çok fazla seçeneğimiz yok

Meslek gruplarının kendi içlerinde bir araya gelerek topluluk oluşturması yeterli çoğunluk sağlandığında ilgili kuruluşlara talapte bulunulması cevap alınamaması halinde dahada ileri gidilip çeşitli eğlemlerde bulunulması kısa vadede olmasada uzun vadede çözüm sağlayabilir. Tabiki topluluk oluşturmaklada iş bitmiyor belirlenen hedef doğrultusunda taviz vermeden kararlı vede ciddi durmak gerekiyor.

Grafikerler topluluğunun bu şekilde bir çalışması varmı bilmiyorum ama kendi mesleğim olan matbaa alanında izmirde bir oda mevcut kuruluş amacı matbaa sektöründeki işletmeleri aynı çatı altında toplamak olan bu işletmelerin sorunlarını çözmeye yönelik faaliyetler, yaptırımlar, düzenlemeler yapmak olan bu kuruluş malesef sadece aidat toplamakla ilgileniyor senede bir kez formaliteden bir fiyat listesi yayımlıyor ve kimsede bu listeyi takmıyor otoriteden yoksun amacının dışına çıkmış güvenilirliğini kaybetmiş kendi halinde bir kuruluş.

Her geçen gün bir adım daha batağa sürüklenen hatta neredeyse can çekişen matbaa esnafıysa aman ben batmayayımda kim batarsa batsın zihniyetinde hal böyle olunca topluluk olmakta bir işe yaramıyor.

Gelelim elinde yaptırım gücü olan bizimkine oranla sesi devlet kademelerinde daha net duyulan Matbaa ve Grafik meslek liselerine Üniversitelerine.

Niçin böyle söyledim? çünkü onlar olayı bilimsel yapıyorlar ders verdikleri bölümlere Dizgi Eğitimi Ana Bilim Dalı Ofset bilmemnesi gibi çağdaş ve şaşalı isimler veriyorlar durum böyle olunca bizimkinin yanında onların sesi daha etkili olacaktır.

Forumda dikkatimi çeken ve sık sık tartışmalara sahne olan senmisin grafiker benmiyim grafiker sen mekteplisin ben alaylıyım gibi tartışmalarında odağı ve çıkış noktasıdır aslında bu kurumlar ve Türkiye'de uygulanan yanlış politikaların ve ezberci eğitim anlayışınında en bariz örneklerindendir.

Bu konuyla ilgili yapılmış o kadar çok yanlış ve incelenmesi gereken o kadar çok başlık varki düşündüklerimin hepsini burada yazmaya kalksam sayfalar dolusu yazmam gerekir bunu daha önce bir çok kez yaptığım ve cevap alamadığım için bu kez düşündüklerimin hepsini yazmak yerine kısa kısa değineceğim belki sohbetimizin ilerleyen bölümlerinde bu yazılarımıda burada paylaşırım.

Burada yapılan en büyük yanlışlardan birtanesi mektepli kasimin ben bilirim zihniyetitir ve alaylı kesimi küçük görmesidir ( Mektepli kesimden kasıt en alt kademede öğrenim gören öğrenciden, en üst düzeyde planlama ve eğitim veren öğretmen müdür vs. ) örneklerini pek çok defa gördüğüm bir durumdur sektörde çalıştığım ortalama 17 yıl boyunca meslek liselerinden staj adı altında bizlere gönderilen onlarca genç kardeşimizle çalıştım ve pek çoğunda gördüğüm bu zihniyet bir süre sonra keşke daha erken iş hayatına girseymişim yönünde değişti

her ne kadar teoride çok çok üstün olsalarda da pratikte ve tecrübede çok çok aşağıdadırlar ve unutulan en önemli şey piyasada yetişen alaylı bir usta sadece mesleği öğrenmekle kalmaz ve gene piyasada çırak yetiştiren bir usta çırağa sadece mesleği öğretmez bunun yanında ona hayat boyu her alanda lazım olacak ahlakı ve terbiyeyide verir bir çırağın ustasıyla geçirdiği zaman dilimi anne ve babasıyla geçirdiğinin 2 - 3 katı olduğuna göre ve bir insanın öğrenme evresinde en verimli yılları olan ortalama olarak 14 - 20 yaşları olduğuna göre çıraklık döneminde iyi bir ustadan eğitim alan çırak büyük ihtimalle hem sağlıklı bir birey hemde yetenekli ve iyi bir usta olacaktır.. Aynı durumu birkaç öğretmenden öğrenim gören onlarca öğrenci üzerinden değerlendricek olursak aynı şeyi söylemek biraz zor. Elbette bu demek değildirki tüm alaylır iyidir yada tüm mektepliler böyledir her iki taraftanda istinalar var sonuçta söz konusu olan şey insan..

Kısacası ben şahsen okulda teorik pratik bilgiler ezberletmekle insana eğitim verilebileceğini düşünmüyorum bir işi öğrenmek o işi her yönüyle öğrenmektir müşteri olmadan onun ne istediğini bilemezsiniz, tasarladığınız işi başka örneklerle karşılaştırmadan ortaya ne çıktığını bilemezsiniz, makine olmadan derme çatma atölyelerde ofseti öğretemezsiniz insanlarla karşılaşmadan tecrübe edinemezsiniz tüm bunlar bir yana esnaf olmak tabiri vardırki bu bir yana bu ise okulda atölyede öğrenilebilecek bir kavram değildir zaten bizzat işin başında öğrenilir...

Şimdi tüm bunları göz önünde bulundurarak sizin sorularınıza tekrar göz atacak olursak bu kurumların bu sorulara ve sorunlara cevap vermesi imkansız bu kurumlar daha kendi eksikliklerinin bile farkında değiller ve sizin benim sorun olarak gördüğümüz şeyleri fark etmiyorlar etselerde umursamıyorlar kaldıki onların bu zihniyetlerinin yanında bizim beklentilerimiz çok ince çok hasas kalıyor..

Düşününki Türkiyede bir kurum bir meslekle alakalı ciddiye alınan bir çalışma yapsın okulda eğitim versin, gazetete, matbaada staj versin ve yeterlilik gösteren insanlara bir belge versin, sonrada bunların denetlemesi yapıp belgesi olmayanları meslekten men etsin belgesi olupta kötü yönde kullananların belgesini iptal etsin. Yada alaylı olarak mesleği öğrenmiş kişileri doğru dürüst sınavdan geçirsin ve başarılı olanlara belge versin ben diyorumki Türkiyede bu imkansız en azından bu yüzyılda ve esas üzerinde konuşulması gereken konu bu diye düşünüyorum eğer birşeyin kendisi eğri ise gölgesini düzeltmeye çalışmak boşa zaman kaybı olacaktır eğer biz burada bu konular üzerinde konuşup tartışıp sağlıklı çöümler üretirsek fikir birliği yapıp çaba sarfedersek belki biryerlere sesimizi duyurmayı başarırız diye düşünüyorum..

Bu arada yukarıdaki yazıma önyargı ile yaklaşıp yeniden aynı şeyleri tekrarlayan kısır eleştriler ve cevaplara mümkün olduğunca cevap vermeyeceğim eğer siz bu şekilde tartışmak isterseniz forumda bu konuda açılmış birçok başlık var orada devam edebilirsiniz ben yazılarımı olayın daha iyi anlaşılabilmesi açısından değişik şekillerde ve bira sivri bir dille yazarım yoksa amaç kimseye sen şöylesin böylesin demek değildir kimse üstüne bir şey almasın ve önemli bir konu herkez şikayetçi birşeylerden ama nedense hadi konuşalım denilip konu açıldığında şikayetçi olan arkadaşlar mesaja sadece bakıp geçiyorlar nedense cevap yazmıyorlar hocam önemli bir konuya değinmiş bende kendimce yorumladım sizlerinde konuya katkıda bulunması yorum yazması olayı farkılı açılardan değişik düşüncelerden görmemizi sağlayacaktır…
xxxxxxxxxxxxxx

FUZULİ BİR CEVAP

ussamx dostumuza göre;
1-Güzel Sanatlar ve Grafik Üniversiteleri ve Meslek Liseleri KAPATILSIN. GEREKSİZDİR, İSRAFTIR, FUZULİ İŞGALDİR.
2-ONLARI DÜZELTMEYE ÇALIŞMAK BOŞUNADIR, kendisi EĞRİ OLANIN GÖLGESİNİ DÜZELTMEYE çalışmaya benzer. FUZULİ UĞRAŞTIR.
3- YAŞLARI 14-20 arasında olan GENÇLERE EN UYGUN EĞİTİM TARZI lise veya üniversite DEĞİL, geleneksel USTA-ÇIRAK eğitim TARZIDIR. Öteki türlü EĞİTİM FUZULİ MASRAFTIR.
4-MESLEK GRUBU oluşturulabilirse VE DOĞRU TESPİTLER ve EYLEMLER YAPASA belki BİR ŞEYLER DEĞİŞİR, yoksa diğer TÜRLÜ ÇABALAR FUZULİ ÇABADIR!

doğru mu anlamışım?

Katılan?
Katılmayan?

BlueBeach

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
dün televizyonu açtığımda ne gördüm :)

belki birebir değil ama reklam filmleride aynı fikri özdeştiriyor. Yani hep birbirinden esinleniyorlar ve anımsıyorlar..

Şu son günlerde meşhur olan eti maximus reklamlarını görmüşsünüzdür mutlaka.Hani ayarsız enerji!! . Eti ye rakip olan bir firma (?) ( genelde bütün ürünleri aynı ) kendi ürünü için aynı fikre sahip olan bir reklam filmi çekmiş. Bunu görünce hayrete düştüm ve düşünmeye başladım. Yani rakip olan ve gerçekten türkiyenin en önde gelen firmaları olarak bunca yıldır birbirlerinden neredeyse hiç farkı olmayan ürünleri çıkarıyorlarsa ve aynı fikre sahip olan bir reklam filmi çekiyorlarsa demmekki benzer yada kopya ürünlerin yada tasarımların bi sakıncası yoktur. Bunun kendi sektörlerinde bile hukuki bir yaptırımı yoksa matbaacılara yüklenen sorumluluk yada grafikere yüklenmek istenen hukuki yaptırım sizce ne düzeyde olabilir.

yarenay

🏅Acemi Tasarımcı🏅
xxxxxxxxxxxxxx

FUZULİ BİR CEVAP

ussamx dostumuza göre;
1-Güzel Sanatlar ve Grafik Üniversiteleri ve Meslek Liseleri KAPATILSIN. GEREKSİZDİR, İSRAFTIR, FUZULİ İŞGALDİR.
2-ONLARI DÜZELTMEYE ÇALIŞMAK BOŞUNADIR, kendisi EĞRİ OLANIN GÖLGESİNİ DÜZELTMEYE çalışmaya benzer. FUZULİ UĞRAŞTIR.
3- YAŞLARI 14-20 arasında olan GENÇLERE EN UYGUN EĞİTİM TARZI lise veya üniversite DEĞİL, geleneksel USTA-ÇIRAK eğitim TARZIDIR. Öteki türlü EĞİTİM FUZULİ MASRAFTIR.
4-MESLEK GRUBU oluşturulabilirse VE DOĞRU TESPİTLER ve EYLEMLER YAPASA belki BİR ŞEYLER DEĞİŞİR, yoksa diğer TÜRLÜ ÇABALAR FUZULİ ÇABADIR!

doğru mu anlamışım?

Katılan?
Katılmayan?

ben ussamx'in yazdığı birçok konuya katılıyorum şahsen. meslek liseleri ve üniversiteler kapatılsın demiyo, verilmesi gereken eğitimin verilmediğini söylüyor. ben iletişim meslek lisesi ve radyo -tv meslek yüksek okulu mezunuyum. lisedeyken bize gazetecilik dersi verildi ve orda yazdığımız haberlere not verildi. staja başladığımda (akşam gazetesi izmir temsilciliği) bana haber yazmayı sıfırdan öğrettiler ve okulda öğrendiklerimin gerçek hayatta pek kullanılmadığını gördüm. fotoğrafçılık dersimiz vardı bölümde 2 sınıf toplam 50 kişi falandık ve sadece bir fotoğraf makinamız vardı (nuh devrinden kalma olduğunu da eklemek isterim) yıl boyunca makinayı sadece bir kere elimize alabildik. üniversitede diksiyon dersimiz vardı fen edebiyat fakültesinden bir profesör diksiyon hocamızdı. daha örnekleri çoğaltabilirim. yani ussamx'in yeterli ve doğru eğitim verilmediğini söylemesi gayet mantıklı. özellikle matbaa ve grafik tasarım bölümleri teori değil pratik eğitim verilmesi gereken bir bölüm fakat birçok okul bu konuda yeterli donanıma sahip değil. grafik tasarım bölümünde eğitim görmüş birçok insan baskı aşaması hakkında yeterli bilgiye sahip olmuyor maalesef. ussamx düşüncelerini biraz sert bir dille yazdığı için size ters gelmiş olabilir diye düşünüyorum ama şahsen yazdıklarına genel olarak katılıyorum.

sedat17

🏆Pro Tasarımcı🏆
Bu kartvizitteki adresleri Photoshop'ta dizip üstelik adresi zeminden ayıracağım diye outher glow veya shadow veya emboss verip okutmaz hale getiren kişiler de oralarda beşyüz lira maaşla grafiker diye çalışıyor işte.

Bunlar grafik işçisi, operatör bile olamazlar ama grafik tasarımcı diye kartvizit bastırıyor. Kimse de dur demiyor.

siz doğuştan grafikersiniz sanırım? konu gittikçe baya sapmış

BlueBeach

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
burası BENZER ya da KOPYA TASARIMLAR başlığı değilmiydi ??? :S

yoSa

👑Efsanevi Grafiker👑
Nasılda mutasyona uğruyoruz değilmi :)
Yazık.....İletişim kaza ve ölümleri diz boyu....
Ve biz o dizboyuların arasında emekleyerek koşmaya çalışıyoruz...

ussamx

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
xxxxxxxxxxxxxx

FUZULİ BİR CEVAP

ussamx dostumuza göre;

doğru mu anlamışım?

Katılan?
Katılmayan?

Hocam yazdığım onca şeyden eğer bu sonucu çıkardıysanız diyecek birşey bulamıyorum doğrusu :smile::smile: ve hayır doğru anlamamışsınız tam aksine istediğiniz yöne çekmişsiniz yazım gayet açık ve nettir.

Konuşalım ve çözüm bulalım diyen sizdiniz bende size kısaca sektörün ve eğitim kuruluşlarının ne halde olduklarını anlattım burada maksadım eksiklikleri yanlışları ortaya koyarak bunların nasıl giderilebileceği hakkında konuşmaktı ama görüyorumki benim düşüncelerim fuzuliymiş bu konuda size katılıyorum...

Ayrıca bazı cevaplar dikkatimi çekti bu arkadaşlar belliki yazılanların hepsini okumak yerine ahkam kesmeyi tercih etmişler bakınız değerli arkadaşlarım ben konuya bir cevap yazmıştım ama konuyu açan hocamızdan şöyle bir cevap gelince

Arkadaşlar;
Yukarıda sorulan sorulara cevap vermenizi çok isterdim.

BU soruların cevaplarını hep birlikte bulmaya çalışalım isterdim.

Oysa öyle yapılmıyor.

Soruların cevapları olarak sadece "hırsızlık" , "ahlaksızlık" veya "kanayan yaradır" şeklindeki yorumlar sizce yeterli midir?

Bende ciddi birşeyler konuşuruz umuduyla yeni bir cevap yazdım ve düşündüklerimi paylaştım ve bu gibi yorumları önceden beklediğim için cevabı göndermeden yazımın altında bazı açıklamalar ve olmasını istemediğim konulara değindim eğer zahmet edipte okusaydınız konunun kopya tasarımlardan bu noktaya nasıl geldiğini görmüş olurdunuz....

farukcagla

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.fcagla.com
Hocam yazdığım onca şeyden eğer bu sonucu çıkardıysanız diyecek birşey bulamıyorum doğrusu :smile::smile: ve hayır doğru anlamamışsınız tam aksine istediğiniz yöne çekmişsiniz yazım gayet açık ve nettir.

Konuşalım ve çözüm bulalım diyen sizdiniz bende size kısaca sektörün ve eğitim kuruluşlarının ne halde olduklarını anlattım burada maksadım eksiklikleri yanlışları ortaya koyarak bunların nasıl giderilebileceği hakkında konuşmaktı ama görüyorumki benim düşüncelerim fuzuliymiş bu konuda size katılıyorum...

Ayrıca bazı cevaplar dikkatimi çekti bu arkadaşlar belliki yazılanların hepsini okumak yerine ahkam kesmeyi tercih etmişler bakınız değerli arkadaşlarım ben konuya bir cevap yazmıştım ama konuyu açan hocamızdan şöyle bir cevap gelince

Bende ciddi birşeyler konuşuruz umuduyla yeni bir cevap yazdım ve düşündüklerimi paylaştım ve bu gibi yorumları önceden beklediğim için cevabı göndermeden yazımın altında bazı açıklamalar ve olmasını istemediğim konulara değindim eğer zahmet edipte okusaydınız konunun kopya tasarımlardan bu noktaya nasıl geldiğini görmüş olurdunuz....

Değerli ussamx arkadaşımız;

Arkadaşlarımızın uyarılarını okudum, bir de konu başlığına baktım, konu başlığımız kopya tasarımlar... Oysa siz ve ben nelerden bahsetmişiz.

Bahsettiklerimiz doğru veya yanlış, gerçekten de kopya tasarımlar konusuna biraz uzak kalmış. Elbette porselen tabaktaki çatlağı hemem görüp oraya bir tır dolusu malzeme sokmakta pek usta olan genç arkadaşlar da bunu hemen görmüşler. Onların işi tek cümlelik eleştiriler yazmak, gülme işaretleri yapmak, laf sokuşturup tartışmaya girmemek... Onların bu gençlik üsluplarına alıştık. Uzun yazıları okumaz, uzun düşüncelere kapılmazlar. Onlara göre araba kullanıyorsan şöforsün, bilgisayar kullanıyorsun grafikersin, konuşuyorsun spikersin, bitti... Ötesi yok, ötesi laga luga...

Gerçekten de biz farkında olmadan mutasyona uğramışız ve konu kopya tasarımlar konusunun dışına çıkıp kim grafikerdir, kim tasarımcıdır, grafik eğitimi nasıl olmalıdır noktalarına gitmiş.

İşte bu noktada kardeşlerimiz bu boşluğu hemen yakalamışlar bu güne kadar yanlış ve haksız eleştiri yapanlar bile haklı bir noktadan yakalamışlar, konunun başka noktalara genişlediğini belirtmişler, doğrudur, haklıdırlar.

Ama konuda yapılan bu hatayı büyük bir iletişim kazası olarak niteleyip bizim her yazışmamızda iletişim hataları yapıldığını ve bunların diz boyu olduğunu belirtip dizboyu hataların arasında emekliyoruz demeleri elbette insafsız bir fırsatçılık örneği...

BlueBeach kardeşimizin bu tartışmaların konusu burası değil, filanca konu başlığıdır demesi doğrudur.

yarenay kardeşimiz ise size hak veriyor. Meslek liseslerinde Mesleğin gerektirdiği eğitim verilmiyor demiş. Ben de ona katılıyorum.

Bu günlerde bir özel üniversitede ders vermeye başladım.Gördüm ki benden önceki öğretim görevlisi 1 yıl boyunca sadece freehand göstermiş ve öğrenciler ancak kartvizit yapmasını biliyorlar, başka bir şey bilmiyorlar. Photoshop ise 1 saat gösterilmiş.

1 yıl boyunca klavye kısa yolları ezberlemiş öğrenciler. 3 kişi bir bilgisayarı paylaşıyormuş.

Bölüm başkanımız sordu, Faruk bey Corel'i ne zaman öğreteceksiniz?

Yani burada da program öğrenirsen tasarım yaparsın mantığı.

Öğrencilere klavye kısayollarını değil, tasarımın kısa yollarını gösterdim, "hocaaam bizi bırakmayın" dediler.

Şimdi bunları reklam olsun diye yazmıyorum.
Okullarımızda iyi eğitim verilmiyor diyenler haklıdır demek için, size ve onlara hak vermek için yazıyorum.

Ama bu tartışmaların yeri bu konu başlığı değildir diyenler de haklıdır.

Ben; ideal grafik eğitimi nasıl olmalıdır, diye bir konu açtım.

Sayın yarenay'ı o konuya cavap yazması için bekliyorum.
Ve siz Sayın ussamx; siz de bir önceki uzun yazınızı bir daha gözden geçirerek o konu başlığı altına yazınız, önemli saptamalarınızın olacağına inanıyorum, teşekkürlerimle...

Şimdi gelelim Fuzuli meselesine;

nuriQocca

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
komedi boyutuna uLaştı artık..takLit değiL hırsızLık..crophy© fLn var bide üzerinde :D

Mc.AnatoliA

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Sanat eseri özgün olmalıdır

Herşeyi anlatıyor ben daha bişey demiyorum!!

superman

🌱Yeni Üye🌱
piyasa ne isterse onu yapmak lazım unutmayın herkez piyasadan rızkını temin ediyor taklitler aslına benzemediği sürece bi sorun yok tamam tasarımcı olmak lazım ama patent enstütülerininde şartları var bmw örneğin çindeki çakma x5ler için dava açtı ama kaybetti çünki tasarımında farklılık var unutmayın aynısı değil sadece tasarımı benziyor. mecedes e200 compesor benzetmişler ama aynısını yapmamışlar bu birazda insanların egosuyla alakalı birşey
bisöz vardır taklitler aslını yaşatır.
örneğin da vinci monalisayı yapmış adam şimdi bi ressam monalisanın aynısını yapsa bunu ben yaptım dese herkez güler adama neden çünkü herkez onu da vincinin yaptığını biliyor.
öle yani madem yaptın tasarımı ya tescil ettirecen kullanan olursa bindirecen tepesine yada yaptığın tasarımları koyacaksın kasaya kimseye göstermiyeceksin; ki ozaman tasarımcı olmanın ne anlamı var ,zanaatkar olmanın ne anlamı var. grafikerler.net gibi bir paylaşım sitesi ne diye var. insanlar buraya bazı materyaller ekliyolar niye diğer tasarımcılar yararlanabilsindiye, grafikerler kullandığı ve tecrübe ettiği şeyleri burada yazıyorlar, programların kullanımı, hataları ve kolaylıkları hakkında bilgiler veriliyor o zaman boşuna mı yapılıyor bunlar.
yani grafikerliği,tasarımcılığı,güzelsanatların herdalını bukadarda keskin çizgilerle ayırmak çok gereksiz ve anlamsız. esinlenmeler,kopyalamalar illaki olacak bunu her grafiker yapar.yapmadım veya yapmam diyen varsa içindeki sese kulak versin.illaki bi gün bi yerde bişekilde başkabi eserden veya tasrımdan mutlaka etkilenir. yaptığı tasarımda ve eserinde mutlaka bir benzerlik olur.
şahsi fikirlerimdir. saygı duymaya bilirsiniz.
saygılarımla

paylaştıkça çoğalan 2 şey vardır 1-sevgi2-bilgi

farukcagla

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.fcagla.com
piyasa ne isterse onu yapmak lazım unutmayın herkez piyasadan rızkını temin ediyor taklitler aslına benzemediği sürece bi sorun yok tamam tasarımcı olmak lazım ama patent enstütülerininde şartları var bmw örneğin çindeki çakma x5ler için dava açtı ama kaybetti çünki tasarımında farklılık var unutmayın aynısı değil sadece tasarımı benziyor. mecedes e200 compesor benzetmişler ama aynısını yapmamışlar bu birazda insanların egosuyla alakalı birşey
bisöz vardır taklitler aslını yaşatır.
örneğin da vinci monalisayı yapmış adam şimdi bi ressam monalisanın aynısını yapsa bunu ben yaptım dese herkez güler adama neden çünkü herkez onu da vincinin yaptığını biliyor.
öle yani madem yaptın tasarımı ya tescil ettirecen kullanan olursa bindirecen tepesine yada yaptığın tasarımları koyacaksın kasaya kimseye göstermiyeceksin; ki ozaman tasarımcı olmanın ne anlamı var ,zanaatkar olmanın ne anlamı var. grafikerler.net gibi bir paylaşım sitesi ne diye var. insanlar buraya bazı materyaller ekliyolar niye diğer tasarımcılar yararlanabilsindiye, grafikerler kullandığı ve tecrübe ettiği şeyleri burada yazıyorlar, programların kullanımı, hataları ve kolaylıkları hakkında bilgiler veriliyor o zaman boşuna mı yapılıyor bunlar.
yani grafikerliği,tasarımcılığı,güzelsanatların herdalını bukadarda keskin çizgilerle ayırmak çok gereksiz ve anlamsız. esinlenmeler,kopyalamalar illaki olacak bunu her grafiker yapar.yapmadım veya yapmam diyen varsa içindeki sese kulak versin.illaki bi gün bi yerde bişekilde başkabi eserden veya tasrımdan mutlaka etkilenir. yaptığı tasarımda ve eserinde mutlaka bir benzerlik olur.
şahsi fikirlerimdir. saygı duymaya bilirsiniz.
saygılarımla

paylaştıkça çoğalan 2 şey vardır 1-sevgi2-bilgi

Sayın Süperman'in söylediklerinin çoğuna katılıyorum. Hepimiz ilk zamanlarda birilerini taklit ederek ve kopya ederek başladık, ama sonunda biz kopya edilir hale geldiysek bu da başarıdır.

Taklitler aslını yaşatır bu da doğrudur.

Esinlenmek, yararlanmak, etkilenmek bunlara evet ama bir tasarımın birebir aynısını alıp kullanmak fikir hırsızlığı olur ne dersiniz?

Hani Mona Lisa'ya bıyık takıp ben yaptım değil, aynısı alıp ben yaptım demek...

Bir de şu clip art paylaşımları var, fotoğraf ve template paylaşımları var. Onlar gerçekten parasız mıdır yoksa önce paralı olup da şifreleri kırılınca mı parasız oluyor? Oradaki telif hakkı meselesi nasıldır?

Bir de afiş diye yaptığınız bir çalışmayı, daha sonra sizin haberiniz olmadan broşür kapağı olarak görürseniz, veya bill board olarak görürseniz ne hissedersiniz?

Bu olay taklit çalışma mıdır? Yoksa parası verilmiş bir tasarımın değişik hallerde uygulanması mıdır? Tasarımcısına para verilmesi veya izin alınması gerekmez mi?

erdemirs

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.re-imagination.com
Benim Faruk hocamın açtığı bu konuda ve sorduğu bazı sorularda vermek istediğim cevaplar şunlar olacaktır...

"Template" diye anılan hazır tasarımların bence kullanılmasında herhangi bir problem yok, ama gelin görün ki, bu hazır tasarımları kullanıp ben yaptım diye ortaya çıkmak ahlaksızca bir durum. Çok fazla hazır tasarımın alıp uygulandığını gördüm, öyle ki tasarımı alıp uygulaması yapılırken o kadar kötü uygulanıyor ki, hiç hazır olduğunu bilmesem bile inceleyince anlayabiliyorum. Bugüne kadar hiç hazır bir tasarımı uygulamayı denemedim, ihtiyaç da duymadım açıkçası, elimden geldiğince kendim yapmaya çalıştım, yeri geldi bazı tasarımlardan esinlendim ama direkt alıp kullanmak yerine kendim yaptım ve özgünlüğünü kazandırdım.

İşin en acı yanı, bazı kendilerine şirket damgasını vuran topluluk veya şahıslar, tasarımın o cüzi ücretini bile ödemeye çekiniyor ve internetten, ordan burdan bu hazır tasarımları indirip uygulayıp müşterilerine garip fiyatlara sunuyorlar, bir diğer acı yönüde bir takım müşteri farkında bile olmuyor zaten ki farkına varmasını sağladığınızda da sorun etmiyor. Ama bunun yanı sıra öyle kişiler de gördüm ki, tasarım yanı zayıf ancak uygulama yönü kuvvetli müşterisine sunumunu yapıyor, müşteri bütçeyi kısıtlı tutuyorsa hazır tasarımlardan bahsediyor, bütçe eğer ki artıyorsa, bir tasarımcı ile anlaşıp işi birlikte yapıyorlar ve ben bunun her iki türlüsü içinde bir sorun görmüyorum açıkçası.

Nitekim, hazır şablon kullanan insanlara tabii ki tasaırmcı demek yanlış olacaktır ama birde tasarımın uygulaması aşaması vardır, bu kişilerde bu konuda uzmandır diyebiliriz.

zozz

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Mozart mı Bach mı birisi şöyle demiş; iyi bir sanatçı taklit etmez, araklar
yeni fikirler için, yeni bakış açıları için farklı yorumlar her zaman incelenmeli.artılar eksiler yorumlanmalı ama taklit varsa yaratıcılıkta yoktur.

KANCO

🌱Yeni Üye🌱
kafalar çin malı olduğu sürece dünyada etik bir sanat anlaşıyışı beklemek mümkün değil gibi görünüyor..
kime sorsanız aç karnına aşk olmuyor diye cevap alıyorsanız.. sizin değil toplumun yol haritaları geçerli olacaktır. aksi takdirde sizin yaklaşımlarınız diğerlerinin yanında fantazi kalıyor.. normal olan bir şey aykırı hale geliyor.. reklam sektörü bu sebeple kendine göre zar zor aldığı bir işi en maliyetsiz bir şekilde nasıl yaparım diye düşünmeye başlayınca zekaları birden akıl yaşlarının üstüne çıkıyor.. bütün mesele yaşamak için mi çalışıyorsunuz yoksa çalışmak için mi yaşıyorsunuz sorusunda yatıyor.. adam gibi bir dünyalı sevdamız olamayacak gibi.. çantacısından sektörün en üstüne kadar yoksulluk kültürü iktidar olmuş.. saatlik kanunların çıktığı bir dünyada neyi düzeltebiliriz.. bütün iyi niyetlerinizle paylaştıklarınızı bile biryerlerde kullanılmış olarak gördüğünüzde bu satırlara yazı yazmaya bile üşenesiniz geliyor.. bu durumda boşluğa attığımız bu sözleri kim yakalar bilemem... bahsedilen konular gelişmiş toplumlerda biraz daha mümkün çünkü oralarda sistem yavrusunu besliyor.. bizim gibilerde ise hep ellerimiz havada birileri tutarmı bekleyişi içindeyiz.. hiç aşağılarda birileri varmış diye kimse düşünmez.. işte biz de böyle bir sistemde keşke doğum sancıları çekebiliyor olsaydık.. ama yine de ümitlenmek istiyorum.. saygılar

MehmetBaran

🌟Usta Tasarımcı🌟
Adamın biri Web sitesi istedi... herşeyde anlaştık fiyat kısmına gelince "1250 ytl + KDV + Alan parası + İsim parası" dedim... "biraz düşüneyim" dedi... yaklaşık bir ay boyunca bunun muhabbetini yaptık...
"bana indirim yap", "neden bu kadar pahalı yapıyorsun?" vs...

bir ayın sonunda 200 ytl'ye yapan birinin olduğunu söyledi...
"sen neden bu kadar pahalıya yapıyorsun" dedi...
"Ben sitenin tamamını kendim yapıyorum" dedim...
"fotoğraf çekimlerinden, yazıların, grafiklerin dizaynına kadar tamamını kendim yapıyorum" dedim...
adam bana yaptırmaktan vazgeçip 200 ytl'lik tasarımcıyla çalıştı... ortaya mutasyona uğramış bir template site çıktı...

bu durumda sizce ne yapılmalı...

Not: Bunun gibi yaklaşık beş müşteri kaybettim...

[...]

burcuozenxx

🏆Pro Tasarımcı🏆
Slm arkadaşlar,
Ben teknoloji tasarım bölümü okudum ve okulda sadece freehand MX ve Photoshop CS2 öğrendim ama program bilmek yetmiyor. Faruk bey'in dediği gibi kendini grafiker olarak gören bir sürü insan çıktı sadece program bilmekle grafiker olunmuyor. Birde bu son zamanlar da sadece 3 aylık bi kursa gidip bi program öğrenen ben grafikerim diyor. Ben 3 sene okudum ama mezun olduğumda ben grafikerim demedim sadece bi isim olarak var o bende grafiker değilim öğreniceğim okadar çok şey var ki ve ben grafikerim demediğim halde bi program bilip, bi kartvizit yapan insan ben grafikerim dediği zaman çok rahatsız oluyorum. Faruk bey böylesine önemli bir konuya değindiğiniz için size ayrıca teşekkür ederim. İYİ AKŞAMLAR.

berguvan

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
üyesi değilim fakat GMK.nın bu konuda hiçbir yaptırımı yok zannediyorum sadece aidatları toplarken etkin olduğunu düşünüyorum...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...