yarenay
🏅Acemi Tasarımcı🏅
Bu kartvizitteki adresleri Photoshop'ta dizip üstelik adresi zeminden ayıracağım diye outher glow veya shadow veya emboss verip okutmaz hale getiren kişiler de oralarda beşyüz lira maaşla grafiker diye çalışıyor işte.
Bunlar grafik işçisi, operatör bile olamazlar ama grafik tasarımcı diye kartvizit bastırıyor. Kimse de dur demiyor.
Grafikerler Meslek Kuruluşu niçin var?
Çalıntı tasarımları teşhir etse, grafiker olmayana grafiker ünvanı verilmesini belirli kurallara bağlasa görevini yapmış olmaz mı?
BU işlerle kim ilgilenecek?
Yanlış ameliyata dur demeyen tabip odası olur mu? Yanlış tasarıma dur demeyen Grafiker Teşkilatı olur mu?
Meslekten olmayanın mesleği icra etmesine dur demeyen meslek örgütü olur mu?
bence bu konuda meslek örgütünün yapabileceği bir şey yok. çünkü çok fazla genç ve işsizin bulunduğu bir ülkede yaşıyoruz. ne yapabilir ki sonuçta? tüm matbaaları, ajansları, reklamcıları gezip grafiker olarak çalışanları sınava mı tabi tutacak? birçok insan tanıyorum ailesinden herhangi birine corel draw öğreterek grafiker olarak çalıştıran. bu insanlar ister matbaada kara kalem fatura çalışması yapsın, ister hazır kartvizitte isim değiştirsin hemen grafikerim demeye başlıyorlar. özellikle işverenler az paraya işlerini gördürsünler diye iki çizgi çizebileni işe alıyorlar. nasıl olsa yaza çize pişer mantığı var. ayrıca günümüzde birçok müşteri de çok yüksek bi tasarım beklemiyorlar, çünkü o tür işlerin fiyatları yüksek. ya da dediğiniz gibi hazır işler üzerinde birkaç değişiklik yaparak müşteriye yutturan grafiker(!)ler var. sonuçta herkes bizim kadar takip etmiyor bizim işimizi. o yüzden gözüne hoş bir tasarım geldikten sonra müşteri de gerçekten kim yapmış diye düşünmüyor, bilse de biliyorum demek işine gelmiyor. yani hem matbaacının, hem grafiker geçinen arkadaşın, hem de müşterinin işine gelen bi durum var ortada. herkes işi görülsün istiyor ama en ucuz fiyata.
bu sorun sadece bizim meslekte yok, her meslek aynı şeyden şikayetçi. ben matbaada çalışıyorum ve matbaacıların sürekli "piyasayı düşürüyorlar, kârsız iş yapıyorlar" diye yakındıkları çantacılar dediğimiz ofisi bile olmayan insanlara iş basıyoruz. ordan da üç beş kuruş gelsin yolumuzu bulalım hesabında matbaa sahipleri. "madem önünü kesemiyoruz biz de payımızı alabildiğimiz kadar alalım" anlayışı yerleşti insanlara. komediye bakar mısınız?
bu konu her geçen gün daha çok canımızı sıksa da, elden pek birşey gelmiyor açıkçası... gerçekten bu işin bir çözümünü bulabilsek keşke...