Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

BENZER ya da KOPYA TASARIMLAR

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

karyasu

🏅Acemi Tasarımcı🏅
insanlara insanı bile kopayalayabiliyorsa bugün tasarım sektöründe koplayalama yada çarpma olayını normal karşılıyorum tabikide buna razı değilim yapılan emeğin çalınması kimse tarafından onaylanmaz fakat insanlar artık kafa yorup üretmektense hazır var kopyalarız nasıl olsa diye bakılyorlar biz millet olarak tamamen bu sistemi uyguluyoruz beleşçilik yani üzülüyorum bu duruma ama malesef istisnalar kaideyi bozmuyor millet olarak savaşma ve çaba gösterme knusunda korkağız sessiz bir çoğunluk var isyan eden ama kimse buna ses çıkarmıyor çünkü korkuyor böyel bir platform için teşekküerderim kendi düşüncelerimi açıkça ifade edebilme şansını bana verdiğiniz için

diji12

🌱Yeni Üye🌱
Herkese Selamlar . Kopyalamaya kimse karsi degil sadece bunun bedelini ödeme sartiyla enazindan bir tesekkür veya daha fazlasi.Zaten insanoglu kopyalama ile gelistirmiyormu kendini bir bakarsak tabiata bir kustan bir ucak bir yusufcuktan bir muazzam helikopter ve niceleri ama sonucta akleden icin dedigimiz gibi asil tasarim sahibine bir tesekkür veya daha fazlasi..........

émmst

👑Efsanevi Grafiker👑
Sayın Farukçağla;

Hem Tecrubeniz hemde yaşınız dolayısıyla size saygı duyuyorum (tüm yazılanları okudum) ama hem kendi açtıgınız konuyu kendiniz saptırmıssınız hemde herkesi zan altında bırakan konuşmalar yapmıssınız..bu ülkede 6 yıl mühendislik okuyan birisi çaycılık yapabiliyorsa bu ihtiyacı oldu içindir..durumu dramatikleştirmek istemem ama ben matbaada da çalıştım ajanstada, insörtçüde de çalıştım birçok grafiker, patron, müşteri tarzı gördüm..Birisi 'ben grafikerim tasarım yapmak istiyorum' diyor..patron 'müşteri 2 saate kadar onay verecek hemen bişey çıkart ' diyor..tabikide çalmamalı ama o grafiker 2 saate yapsın tasarım bakalım..tabikide çalmayacak! ama mutlaka esinlenecek..

m3rt

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Çok güzel bir konuya deyinilmiş, fakat "esinlenmek" ve "araklamak" kavramlarını iyi ayırt etmek gerekiyor. Zira sanat tarihinin başlangıcından bu yana sayısız stilde sınırsız tasarım metodları, çizim teknikleri geliştirilip kalıplaştırılmıştır.
Tabiki hayal gücü denen şey sınırsız ama yeni, görülmemiş birşey oluşturabilmek hele ki son günlerin teknoloji çılgınlığında samanlıkta iğne bulmak kadar zor. Program bilgisi yetenekle yarışır oldu.
Demek istediğim herkesin sevdiği, kendine yakın bulduğu bir sanatçı vardır ve onun stilinde çalışmalar yaratması yani esinlenmesi yadırganmamalı. Ama bu sizin de dediğiniz gibi kalıbı bütün olarak alıp ismi değiştirmekse bu araklamaktır, özgüven eksikliğidir, hırsızlıktır. Naçizane fikrim :)

antitasarim

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
hocam inanamaycaksınız belki ama bir dergide hemde 5 yıldızlı bir otelin tanıtımında sizin örnek gösterdiğiniz 2. şablon kullanılmış. 1. ve 2. halini sizde gördüm. İnanamadım. Üstelik çok saygın diye kendini tanıtan bir firmanın tasarımı. Bulabilsem görüntüsünü atıcam. Ne yapmak lazım peki hocam? piyasada çok bu copyainsanlar.

farukcagla

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.fcagla.com
Sayın Farukçağla;

Hem Tecrubeniz hemde yaşınız dolayısıyla size saygı duyuyorum (tüm yazılanları okudum) ama hem kendi açtıgınız konuyu kendiniz saptırmıssınız hemde herkesi zan altında bırakan konuşmalar yapmıssınız..bu ülkede 6 yıl mühendislik okuyan birisi çaycılık yapabiliyorsa bu ihtiyacı oldu içindir..durumu dramatikleştirmek istemem ama ben matbaada da çalıştım ajanstada, insörtçüde de çalıştım birçok grafiker, patron, müşteri tarzı gördüm..Birisi 'ben grafikerim tasarım yapmak istiyorum' diyor..patron 'müşteri 2 saate kadar onay verecek hemen bişey çıkart ' diyor..tabikide çalmamalı ama o grafiker 2 saate yapsın tasarım bakalım..tabikide çalmayacak! ama mutlaka esinlenecek..

Konuyu saptırmak ve herkesi zan altında bırakan konuşmalar yapmak !

Beni bunlarla itham ediyorsunuz.

Alıntı yaparak örnek verir misiniz? Nerede neyi saptırdım? Kimi ne zan altında bıraktım?

Bunları ispatlayamazsanız, siz beni ZAN altında bırakmış olursunuz.

émmst

👑Efsanevi Grafiker👑
Sizi zan altında bırakmak haddim değil. Diğer mesajımdada belirttiğim gibi tecrübeniz muhakkaki tartışılmaz ve muhakkak benden fazla görüp geçirmişsinizdir. Ama benzer tasarımları yayınlayarak örneklerle sunmaktan konu 'dernek kurmaktan' tutun 'yakalım tüm kopyalayanları' aşamasına kadar gelmiş nerdeyse. Görsellerinizde belirttiğiniz ilk örnek gerçekten kopyalamak çalmak yada herneyse ama diğer zaten template yani kullanalım diye yapılan birşey. yinede son alarak sizi şahsınızı herhangi bir zan altında bırakmak değil amacım burada sınırlı olan yazılarınız üzerine yorum yaptım..

farukcagla

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.fcagla.com
Sizi zan altında bırakmak haddim değil. Diğer mesajımdada belirttiğim gibi tecrübeniz muhakkaki tartışılmaz ve muhakkak benden fazla görüp geçirmişsinizdir. Ama benzer tasarımları yayınlayarak örneklerle sunmaktan konu 'dernek kurmaktan' tutun 'yakalım tüm kopyalayanları' aşamasına kadar gelmiş nerdeyse. Görsellerinizde belirttiğiniz ilk örnek gerçekten kopyalamak çalmak yada herneyse ama diğer zaten template yani kullanalım diye yapılan birşey. yinede son alarak sizi şahsınızı herhangi bir zan altında bırakmak değil amacım burada sınırlı olan yazılarınız üzerine yorum yaptım..

1-Benzer hatta kopya tasarımları yayınladım, doğrudur.
2-Benzer ve kopya tasarımların önüne geçmek için dernekleşmek veya bir çatı altında toplanmak gerekir dedim. Bu da doğrudur ve bu konu direkt olmasa bile benzer veya kopya tasarımlar konusu ile dolaylı olarak ilintilidir. Çünkü grafikerlikle ilgili her sorun eninde sonunda grafikerlerin bir çatı altında toplanmasıyla çözülecektir. Bu bakımdan konuyu saptırmak söz konusu değildir.
3-Yakalım tüm kopyalayanları tavrı bana ait değildir, bu ifade sizindir. Benim bu tarzda bir ifadem olmamıştır.

Template kullanım konusunda nereye kadar template kullanılır, nereye kadar ücretlidir, nereden sonrası ücretsizdir, benzer tasarımlar nereye kadar benzerdir nerede kopya olur, bunları arkadaşlar tartışmaktadır.

Bunlara bir müdahalem olmamıştır. Bence faydalı bir tartışma olmaktadır.

Gerçek dışı abartılı ithamlarla beni suçlamayı bırakıp, daha tutarlı eleştirilerle konuya yaklaşmanızın isabetli olacağını belirtir, iyi forumlar dilerim.

émmst

👑Efsanevi Grafiker👑
Ben kimseyi suçlamadım ama daha fazla tartışmayacağım bu konuyu..ben görüşümü bildirdim sizde cevabınızı verdiğiniz..Teşekkurler.

farukcagla

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.fcagla.com
Ben kimseyi suçlamadım ama daha fazla tartışmayacağım bu konuyu..ben görüşümü bildirdim sizde cevabınızı verdiğiniz..Teşekkurler.

Siz görüş bildirirken;
"Konuyu saptırmak ve herkesi zan altında bırakan konuşmalar yapmak"tan bahsettiniz.

Bunun adına görüş bildirmek denmez.

Bir adama eşşek dedikten sonra hakaret etmedim, onun cinsiyeti konusunda görüş bildirdim derseniz hakaret etmiş olmaktan sıyrılamazsınız.

Siz görüş bildirmediniz. Suçlama yaptınız, ve üstelik demediğim şeyi ben demişim gibi ifade ettiniz.

Cevabını da aldınız.

Şimdi özür dilemeniz gereken yerde, görüş bildirdim, artık tartışmayacağım diyorsunuz.

Şükür ki tartışamayacak durumda olduğunuzu anladınız.

Bir daha daha ölçülü ve dikkatli yazmaya gayret ederseniz, böyle mahçup olmazsınız.

Ben teşekkür ederim.

émmst

👑Efsanevi Grafiker👑
Forumun genel tarzı nedeniyle çirkin bir tartışma içinde olmamak için cevap yazmak istemiyorum ama siz asıl beni itham ettiğiniz seyi bana yapıyorsunuz ben hiçbir konuda mahcup yada pişman değilim. Kimseye eşşek'de demedim. Siz konuyu oraya çekiyorsunuz. Yorumumu yaptım sadece adınızı telafuz ederek hata ettim ( ki sayın farukcaglar demişim) ben sizden küçük oldugum için hürmeten susuyorum ama bu söylediklerinizi kabul ediyorum anlamına gelmez.
Bu konu ile ilgili son mesajımdır.
Saygılar.

farukcagla

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.fcagla.com
Forumun genel tarzı nedeniyle çirkin bir tartışma içinde olmamak için cevap yazmak istemiyorum ama siz asıl beni itham ettiğiniz seyi bana yapıyorsunuz ben hiçbir konuda mahcup yada pişman değilim. Kimseye eşşek'de demedim. Siz konuyu oraya çekiyorsunuz. Yorumumu yaptım sadece adınızı telafuz ederek hata ettim ( ki sayın farukcaglar demişim) ben sizden küçük oldugum için hürmeten susuyorum ama bu söylediklerinizi kabul ediyorum anlamına gelmez.
Bu konu ile ilgili son mesajımdır.
Saygılar.

Siz okuduğunuzu anlamıyorsunuz.
Siz kimseye eşek demediniz. Ben sizin zor anlayan biri olduğunuzu hissettiğim için örnek vermiştim ama onu da anlamamışsınız.

Ben demek istemiştim ki, "suçlama yapıyorsunuz ama buna görüş bildirmek diyorsunuz, tıpkı küfür edip birisine eşek diyen bir kişinin ben küfür etmiyorum adamın eşek olduğu konusunda görüş bildiriyorum demesine benziyor" demiştim.

Bana eşek dediniz demedim.Bakın bunu bile yanlış anlıyorsunuz.

Siz bana "konuyu saptırıyorsunuz ve insanları zan altında bırakıyorsunuz" dediniz mi demediniz mi?

"kopyacıları yakalım" yaklaşımı içinde olduğumu iddia ettiniz mi etmediniz mi?

İşte çirkin tartışma budur.

Okuduğunu anlayamayan, haksız suçlamalarda bulunup bunları görüş bildirmek diye yutturmaya çalışan, haksızken haklı çıkmaya çalışıp özür dilemesini bilmeyen kişiler tartışmayı çirkinleştirir.

sLyman

🏆Pro Tasarımcı🏆
öncelikle faruk hocaya teşekkür ederim gerçekten çok güzel bir konuya değinmiş. ama unutulmuş veya atlanmış bir konu var. o tarz çalışmaların yayınlanması çalınıpda aynısının yapılması için oraya koyumamış kesinlikle. ama çalışmaların insanlarla paylaşılmadığını varsayalım yani interneti unutalım 2 dakika. kendinizi geliştirebilmek mümkünmüdür. diyeceksinizki sen onları destekliyormusun. evet destekliyorum ama benim yaptığım onları araklamak değil. Benim yaptığım onlara bakıp günümüz tasarımların ne düzeyde olduğunu ölçmek ve ondan daha iyisini yapmak için uğraş vermek. yani kısacası hocam yapılan uygulamada bir hata yok bence insanların kendini düzeltmesi gerek insanlar çalmayı çırpmayı öğreneceklerine kendilerini geliştirmeyi öğrenselerdi zaten dünya bu halde olmazdı bu kanayan yaranın ufacık bir bölümü. bundan sonrada bu düzenin değişeceğini pek zannetmiyorum. ama hocam şunu herkes bilsinki insan ne yaparsa kendine yapar. müşterisini kandırabilir ama bir grafikeri kandıramaz. adamın yaptığı sitede linklerin duruşuyla adres yazımı arasında dağlar kadar fark var onun yapmadığı zaten her haliyle ortada çalıntı tasarım her yerde kendini belli eder. kendinizi kandırmayın kendinizi geliştirmek için uğraşın ki yarın çocuğunuz olduğunda bunu nasıl yapıyorsun diye sorduğunda söyleyecek sözleriniz olsun

farukcagla

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.fcagla.com
öncelikle faruk hocaya teşekkür ederim gerçekten çok güzel bir konuya değinmiş. ama unutulmuş veya atlanmış bir konu var. o tarz çalışmaların yayınlanması çalınıpda aynısının yapılması için oraya koyumamış kesinlikle. ama çalışmaların insanlarla paylaşılmadığını varsayalım yani interneti unutalım 2 dakika. kendinizi geliştirebilmek mümkünmüdür. diyeceksinizki sen onları destekliyormusun. evet destekliyorum ama benim yaptığım onları araklamak değil. Benim yaptığım onlara bakıp günümüz tasarımların ne düzeyde olduğunu ölçmek ve ondan daha iyisini yapmak için uğraş vermek. yani kısacası hocam yapılan uygulamada bir hata yok bence insanların kendini düzeltmesi gerek insanlar çalmayı çırpmayı öğreneceklerine kendilerini geliştirmeyi öğrenselerdi zaten dünya bu halde olmazdı bu kanayan yaranın ufacık bir bölümü. bundan sonrada bu düzenin değişeceğini pek zannetmiyorum. ama hocam şunu herkes bilsinki insan ne yaparsa kendine yapar. müşterisini kandırabilir ama bir grafikeri kandıramaz. adamın yaptığı sitede linklerin duruşuyla adres yazımı arasında dağlar kadar fark var onun yapmadığı zaten her haliyle ortada çalıntı tasarım her yerde kendini belli eder. kendinizi kandırmayın kendinizi geliştirmek için uğraşın ki yarın çocuğunuz olduğunda bunu nasıl yapıyorsun diye sorduğunda söyleyecek sözleriniz olsun

Değerli Kardeşim,
Size katılıyorum.Bir iki ilavem olacak;
1-Tasarım kısırlığı kopyacılığa yöneltiyor.Grafikerin yeterli eğitimi ve tecrübesi yok, yaratıcılığı yok. Kopyaya yöneliyor. Piyasa ise cahil ve eğitimsiz, zevksiz ve kaba müşterilerle dolu. Bedavaya yakın fiyata yapılmış tasarım sandığı şeyin üstüne atlıyor. Alan memnun, satan memnun...
2-Denetimsizlik kopyacılığı teşvik ediyor. Nasıl olsa yutturuyorum, kimse kopya olduğunu farketmiyor diyorlar ve kör tuttuğunu öpüyor.
3-Kaliteli işler fazla olmadığı için, kaliteli işlere iyi para ödenmediği için kalitesiz işler normal sayılıyor, bu arada kalitesiz işler içinde iyi tasarımların kopya versiyonları da ucuza imal edildiği için, bu kez iyi ve pahalı ORİJİNAL tasarımların da değeri düşüyor ve GRAFİK KİRLİLİĞİ meydana geliyor. GRAFİK SANATININ DEĞERİ DÜŞÜYOR, GRAFİK TASARIMCININ DEĞERİ ve ÖNEMİ AZALIYOR, GRAFİKERLİK UCUZLUYOR, ayağa düşüyor.
4-Kısaca ayağa düşmüş tasarım, mesleği ve meslektaşı da ayağa düşürüyor.

Beni eleştiriyorlar, benzer veya kopya tasarım konusunu grafiker derneği konusuna getirip dayıyorsun, ne ilgisi var diyorlar.

Çok ilgisi var! Grafikerler Birliği kurulmuş olsa bu kopyacılık biraz olsun önlenir, mesleğin itibarı yükselir.

Eskiden ayakkabıcılar loncasında kötü ayakkabı üreten kunduracının ayakkabısı dükkanın damına atlırmış. Pabucu dama atıldı deyimi buradan türemiş. Pabucu dama atılan kunduracı birde üstüne yüz sopa yermiş ve meslekten atılırmış.

Demek ki kontrol, denetim ve kurallara bağlılık şart. Her mesleğin bir onur kurulu haysiyet kurulu, disiplin kurulu olmalı. BUnlar kopyacı, arakçı, emek ve fikir hırsızlarına gereken dersi vermeli ki gerçek sanatçının hakkı korunsun.

Şimdi gelelim ESİNLENME, ETKİLENME, ÇAĞRIŞIM YAPMA, UYARLAMA YAPMA meselesine.

Her sanatçının, her meslek erbabının çıraklık yıllarında örnek aldığı, taklit ettiği, imrendiği, etkisi altında kaldığı, özendiği veya gıpta ettiği veya takdir ettiği (deyimleri çoğaltmak mümkün), lider olarak gördüğü, mürşit olarak bellediği, şeyh olarak bildiği, lider olarak kabul ettiği ustalar vardır.

Önemli olan kalfalık yıllarında da o usta olarak bellediği kişiyi birebir taklit etmemesidir. Önemli olan aşırma yapmayı, kopya çekmeyi alışkanlık ve ekonomik gelir elde etme, manevi şöhret elde etme yolu haline getirmemesidir.

Yoksa taklid etme, öykünme taa bebeklikten başlar, bebek ana dilini taklit etmezse konuşmayı öğrenemez. Mahalle takımındaki bir futbolcu ünlü bir futbol yıldızının top oynama stilini talkit etmezse başarılı olmayabilir. Ressamlardan birbirinden etkilenenenler çok olmuştur ama arkadaşının bir resmini aynen kopya etmişse adı sahtekar ressama çıkmıştır.

Kopya edenler, taklit edenler genellikle kişilikleri ve tarzları oturmamış, mesleksel olgunluğa erişmemiş kişilerdir. Yani yaşları ne olursa olsun meslekte henüz bebek olanlardır.

Bir lokanta düşünün içinde yemek namına bir şey yok. Bir müşteri gelip çorba istiyor, garson hemen mutfağın içine dalıp arka kapıdan komşu lokantaya geçiyor oradaki çorba kazanından bir kepçe çorba alıp oradaki bir kaseye dolduruyor, ve kendi müşterisine sunuyor. (İster izin alarak veya ücretini ödeyerek alsın, ister habersiz hırsızlık yapsın, farketmiyor).

Çorbayı içen müşteri tabaktaki lezzet lokantası logosunu görüyor, oysa girdiği lokanta bol kepçe lokantası. Garsonu çağırıp soruyor, senin lokantanın logosu değil bu, öteki tabaklarda senin logon var, oysa bu kasede başka logo var. Niçin?

Garson "abi kusura bakma, ben lokantacıyım ama çorba yapamıyorım, veya çorbam bitti, komşudan aldım, işini gördüm" dese yine bir ölçüde dürüst konuşmuş olacak. Ama diyor ki "abi senin neyine lazım çorbanın tabağı? Tabağı mı yiyecen çorbayı mı içecen abi? Çorbada kusur yoksa boşver logoyu... Üzümünü ye de bağını sorma"

İşte tavır budur. Yani adamda ikram edecek çorba yoksa başkasından getirecek, işte grafikerde tasarım yoksa başkasından alıp koyacak...

İşte bu nedenle köşeye sıkışanlar" ne yapalım yani patron gelmiş 1 saat içinde 2 tane A4 broşür taslağı istiyor, bu süre içinde yaratıcılık mı olur, elbette bir yerlerden bulup buluşturup koyacağım" diyor.

Oysa garibim bilmiyor ki, usta tasarımcı 1 saatte 2 değil 3 tane bile taslak çıkartır ortaya, zaten usta demek bu demektir.

Ama grafiker olmayı hafife alanlar, usta olmadan usta gibi davranmaya başlarsa, başka ustaların çorbasını ikram etmek zorunda kalır.Bu bir...

Kendi usta olmadan ustaların işini elinden alanlar, patron kendilerinden ustalık gerektiren bir iş istedikleri zaman, "sevgili patronum, bu kadar az zamanda bu kadar hızlı tasarımı ben yapamam, ben o kadar usta değilim, bana usta maaşı da vermiyorsun, bunu benden isteyemezsin . Ya kopya tasarım yapacam, ya da daha çok zamana ihtiyacım var" şeklinde konuşamadıkları için yani grafiker haklarını savunamadıkları için veya grafikerlerin hakkını savunacak bir kurum olmadığı için uydur kaydır, kaçak göçek yöntemlerle tasarım yapıldığı için, YANİ GRAFİK TASARIMIN EVRENSEL KURALLARI İŞLETİLMEDİĞİ için bunlar olmaktadır. Bu da iki!

Template kullanmak, parası ödenmiş template satın alıp bunlardan yararlanmak konumuz dışındadır.Konuyu buraya getirip tartışmak isteyen varsa söylesin, tartışırız.Gök kubbe altında karanlık hiç bir nokta kalmasın ki ak koyun-kara koyun belli olsun. Kim tasarımcı, kim değil anlaşılsın.
(benzer tavrı ders verdiğim fakültedeki öğrencilerde görüyorum. Sınıfta yapmaya vakti olmayanlar, evde yapıp e-mail ile yollasın diyorum. Bir de bakıyorum ki sınıfta kartvizit yapamayan öğrenci bir gecede bir afiş, bir de kitap kapağı yapmış. Belli ki usta birine yaptırmış. Amacı öğrenmek değil, yüksek not almak.Acısını okul bitince anlayacak, kendini kandırıyor farkında değil)

Son düzenleme:

ugurozkan

🏅Acemi Tasarımcı🏅
internet sitesi hakkında yorum yapmak istiyorum öncelikle.O templateler parayla satılıyor eğer gerçekten parası verilip satın alınmışsa etik olarak ters bir durum yok demektir.Fakat template çalınmış ise işte buna tasarım hırsızlığı diyebiliriz.Çünkü satın alınmışsa tasarım sahibi tarafından satılıyor ters bir durum olmaz söylediğim gibi. bu sölediklerim sadece weble ilgilidir. Bu konu haricinde diğer arkadaşlarıma bende katılıyorum

coolomn

🏅Acemi Tasarımcı🏅
ben birşeyi merak ediyorum."HIRSIZLIK" Diyen arkadaşlar acaba hiç template kullanmamışlar mıdır?Bunu kendilerine sorsunlar bence.

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
Röportaj konuya katkı yapabilir:

Türkiye’de illüstrasyonun gelişmesi ve illüstratörlerin bir araya gelmesi amacıyla ortaya çıkan İllüstratörler Derneği projesinin yaratıcıları arasında yer aldınız. Bize bu dernek ile ilgili çalışmalarınızdan ve dernek faaliyetlerinin bugüne kadar taşınamama nedenlerinden söz eder misiniz?

İllüstratörler Derneği, illüstratörlerin mesleki etkinliklerini örgütlü olarak demokratik işbirliği ve dayanışma zemininde kurumlaştırması ilkesiyle kuruldu. İllüstratörlerin mesleki ve ekonomik haklarını güvence altına almak, sosyal statülerini sağlamlaştırmak, telif hakları sorununa çözüm bulmak, sergi, seminer, tanıtıcı yayınlar gibi etkinlikler gerçekleştirmek amaçlanmıştı. Tabii bunlar, sponsorlar kanalıyla gerçekleştirilebilecek faaliyetlerdi. Bir takım girişimlerimiz sonuçsuz kaldı. Kendi olanaklarımızla – üyeler olarak – üçyüz illüstrasyondan oluşan dev bir sergi açtık Atatürk Kültür Merkezi’nde. İlgilenenler; çikolata ambalajının üstündeki illüstrasyonun, kitaptaki, film afişindeki resmin, basında izledikleri çizgiromanın orijinallerini gördüler. Akabinde iki sergi daha yaptık. Bir dönem elli illüstratör sayısına ulaşan bir meslek kuruluşuyduk.

Ancak örgütlü yaşamın bir türlü tesis edilemediği ülkemizde bizler de ayrılıklar yaşamaya başladık. Kategorize olduk. Sorunlarımızda, diyaloglarımızda ortak bir dil oluşturamadık. Üye sayımız gittikçe düştü ve uğraşlarla özverilerle yaşatmaya çalıştığımız derneğimizi kapatmak zorunda kaldık.

Bak Dergisi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...