arkadaşlar hem corel hem ilustratör kullanıyorsanız yorum yapın yada ikisinide inceledikten sonra fikir beyan edin corelin yerini hiç bir program tutmaz.... photoshopta yapmaya çılıştığın bir çok şeyi coreldede yapabiliyorsun en iyisi corel draw
Tarihi:
Arkadaşlar illustrator türkiyede yeni yeni kullanılmaya başladığı için yeni yetme bir program sanılıyor. İşin komiği masaüstü yayıncılık alanında hala kullandıklarımız içinde ilk çıkan programdır. 1985 ver 1.0 mac
Yani sonuç olarak freehandinde, corelin de babası durumundadır. Freehandi gömmüştür. Coreli rakip statüsüne aldığı şeklinde de bir bilgiyle hiç karşılaşmadım.
Corel 1987-1989 da ortaya çıkmış bir programdır. 90 lı yıllar içinde MÜY alanında entegre edilen bir çok farklı eklenti ve programla bir paket haline gelmiş. Adobenin kendi çabında bir rakibi olmuştur. Şu an güncel sürümleri sadece pc dedir.. Bir kaç defa Mac platformunu denediysede başarılı olmamıştır.
Benim yorumum:
Ben işe freehandle başladıysamda corelde lazım olur diyerek öğrenmiştim. Ama şöyle demek lazım corelde orta karar bir kullanıcıyım. Freehandde oldukça iyiyim. 1 senedir illustrator (AI) ana programım artık kendimi AI'de oldukça iyi hissediyorum diyebilirim.
Corelin sorunlarını hepiniz biliyorsunuz daha önce farklı bölümlerde ben deyazdım üstünde durmak gereksiz gelelim AI'nin kesin farları nedir aklıma gelenleri maddeliyorum.
1.Gerçek anlamda Fotoşopa ihtiyacınızı azaltır. Ama bağınızı koparmaz sadece sürükleyerek gölgeli katmanlı fotoşop nesnenizi AI ye alabilir düzenleyebilir tekrar geri yollayabilirsiniz.
2.Lens efekt saçmalığı yoktur herşey tranparan olabilir hiç bir sorun yaşamazsınız. Fotoşopdaki tüm harmanlama blend modları burdada vardır. Bu işlem yaparken vektörlüğe zarar gelmez.
3. 3boyutlu yapılandırma ve mesh özellikleri vardır. Bu işlemleri sorunsuz ve hızlı yapar.
4. Uzantısı en çok programın desteklediği uzantıdır. Bu dünyadaki en evrensel çizim programıdır bu yüzden.
5. Trace özelliği aşmıştır. Tracesiyle orj resmi buraya koysam birbirinden ayırmanız imkansız olur. Corelinki gibi acaip, freehandinki gibi ilkel sonuçlar vermez gerçekten işe yarar yani.
6. Live paint özelliği ile söz gelimi aslında kapalı nesenelerden oluşmayan boyanamayacak nesneleri boyayabilirsiniz. Kesmeden bölmeden
7. Boyama özellikleri va araçları aşmıştır anlatmaya girsem bitmez.
8. En güzel arayüze, ve gösterim canlılığına sahiptir. Aynı işi corel freehand ve Aı ekranında gözlemleyin. Aı deki sanki ekrandan çıkacakmış gibi canlı durur.
9. İndesign, flash after effektsle neredeyse hiç bir sorun yaşamadan her şeyi paylaşımlı çalışabilirsiniz.
Corel baştan sona karşı olduğum bir program. Bugün Corel ana programları olan iş yerleri kapansa herbirimizin maaşı en az 2 kat artar işyerlerin kalitesi yükselir.
Gerçi bu bağlantının nasıl ortaya çıktığını açıklayamam corelin ucuz ve topyekün bi paket olmasıyla alakalı olabilir.