Adobe Creative Suite 2 çıktığında, büyük bir gazetenin dergi grubunda, popüler bir dergide çalışıyordum... O zaman istanbul adobe ekibi gazeteye gelip programı tanıtacağını duyurdu. işimiz Dergi olduğu için Photoshop ve Quark kullanıyorduk. Koca plazada Quark 6 kullanan 3-5 kişiden biriydim. Geriye kalanlar Quark 4.5 kullanıyorlardı... O zamanlar Quark'ı yenilmez dev olarak nitelendirdiğimiz cahiliye yıllarıydı diyebilirim. Dediğim gibi işiniz gazete, dergi, kitap gibi işlerse PS ve Quark herşey için yeterliydi... Tabi o yılların ferrarileri yeni yeni çıkmış olan Alüminyum kasa Power Mac G5'leri de yaad edelim... (intel öncesi) Bizim dergi para yaptığında daha yeni gelmişlerdi, üzerlerindeki strafor kokusunu hala hatırlarım
Neyse, lafı daha fazla uzatmayayım... Bu Adobe'ci abiler geldiler ve CS2 yi perdede anlatmaya başladılar... Daha önce Adobe'nin "Page Maker" adlı programını denemiş ve beğenmemiştim. CS 2 deki indesign'ın da benzer bişey olduğunu düşünerek aklım başka yerde boş boş perdeye ya da diğer dergilerdeki güzel hanımlara bakıyordum... Sonra Anlatıcı şimdi hatırlayamadığım bir iki kilit cümle söyledi, bir anda dikkatim ekrana kilitlendi ve orada aynı gün ( derginin baskıya verilmesine 2 gün var ve ben erken bitirtiğim için ağda "quake" atarız diye düşünmekteyken) dergiyi ID ye çevirmeye karar verdim. Bu çevirme işi quake kadar olmasa da oldukça eğlenceliydi ve teslimden 3 saat önce bitirebildim. Bu kadar kolay PDF yapmak tarifi imkansız bir rüya gibiydi arkadaşlar, FH ve Quark kullanıpta PDF iş göndermesi gerekenler bu tarifi iyi anlarlar...
Şimdi diyeceksiniz, yahu mesele ID değil ki Ai. Evet... Ancak aynı Adobe toplantısında, koskoca toplantı salonu olarak hep bir ağızdan "FH yi niye bitirdiniz, sırf Ai yi satmak için değil mi? sizi gidi kapitalist sömürücü kimseler sizi..." eleştirileriyle bayılacak hale getirdiğimiz adobeci abilerin, ısrarla FH nin ai ye Rakip olmadığını, olamayacağını, sadec Türkiye'de ilgi gördüğünü, problemli bir program olduğunu, bu yüzden bitirdiklerini ama illa FH kullanmak istiyorsak ID kullanabileceğimizi söylemeleriydi.
Gerçekten de, eğer illüstrasyon yapmıyorsanız, kullandığınız fh'nin ID kullanımından pek bir farkı yoktu aslında. Bu mevzuyu da bundan anlattım. Aslında broşür, afiş, katalog, ilan gibi çalışmalar ID de fh den de, ai den de çok daha hızlı ve temiz çalışılabilmekte... Fakar Quark'a benzer arayüzü görünce diyoruz ki bu kitap dergi için...
Yeni başlayanlar ya da başlayacak olan arkadaşlar için söylebilirim ki, illüstratif işler harici her işini ID de yapmak Ai'den de FH den de daha çok zaman kazanmanız anlamına gelecektir. Sadece biraz daha programı derinlemesine irdelemeniz gerekmektedir. Aslında Web sitesi ya da akıllı platform yayınları için bile ID tek başına yetebilen efsanevi bir program haline gelmiştir...
Corel Draw ise nevi şahsına münahasır, sevenlerinin Fenerbahçe sever gibi tutunduğu, aslında her işi yapabilecek araçların olduğu ama gözlemleyebildiğim kadarı ile sonuçtan çok sorun üreten, Ai, FH, ID ye göre çok daha fazla hakimiyet gerektiren, karmaşık bir program... İlk bakışta çok kolay geliyor ama, programı iyi bilen arkadaşların da ortak fikri CD ye hakim olmayınca yaptığınız işin burnu pislikten kurtulmuyor.
Ancak CS programlarında böyle bir durum yok, Bu yüzden de Anketin sorusu koşulsuz Ai oluyor benim için...