sayın @selimsel ve sarcoğlu arkadaşlar alakanız için teşekkür ederim.
selim bey verdiğiniz linklerin ilkindeki uygulama aradığım şey.
yalnız ingilizcem çok zayıf o program ediliyormu acaba download
butonu var ama ben çözemedim nasıl olduğnu.
Bende bugün araştırmalarım sonunda monitördeki adobe gamma ayarlarının
yapılması konusunda bir yazı buldum ve forumla paylaşmak istedim.
Gerekli ayarları yaparak Renk Eşlemesi yapabilir ve ekrandaki renklere uygun çıktı alabilirsiniz.
Her marka ve model monitörün gösterebildiği renk genişlikleri (renk gamutu) farklıdır. Ayrıca monitör içindeki RGB protonlar zaman içinde güçlerini yitirir ve verebildiği renk tonlarında sapmalar meydana gelir. Bu durumda monitörümüzün markası, modeli, fiyat ve kalitesi ne olursa olsun, mutlaka belli aralıklarda renklerin (RGB protonların) sıfırlanması-eşitlenmesi gerekir. Bunun anlamı, ekranda beyaz, siyah ve nötr gri ton eğrilerini yeniden düzenleyerek renklerin doğru gösterilmesini sağlamaktır. Kısaca, ekran kalibrasyonundan önce mutlaka ekran sıfırlama işleminin yapılması gerekir.
Ekran sıfırlanması
Profesyonel anlamda sıfırlama işleminin renk konusunda uzman şirketlerin ürettikleri Ekran Kalibrasyon aletleriyle (Colorimeter) yapılması gerekir. Gretag-Macbeth, X-Rite, Minolta, Colorblind vb., firmaların üretmiş oldukları bu kalibrasyon aletleri monitör camının orta merkezine yerleştirilir ve aletle birlikte gelen kalibrasyon programı çalıştırılarak ekranın gerçek anlamda sıfırlama işlemi otomatik olarak yapılır.
İşlem sonunda program tarafından saptanan yeni değerler bilgisayarın ekran kartı (video card) üzerine LUT olarak kaydedilmiş olur. Bilgisayar yeniden başlatıldığında, bu yeni düzeltilmiş RGB değerler doğrultusunda monitör beyaz, siyah ve gri tonlarla birlikte tüm renkleri sıfırlanmış olarak gösterir. Ancak bu işlemin tamamlanmasından sonra kesinlikle monitörün parlaklık, kontrast ve ışık standartları ayarlarının değiştirilmemesi gerekir. Bu sebeple bazı monitörlerin üzerinde bulunan ayar düğme veya tuşlarının bantla kapatılmasında yarar vardır.
Öte yandan oda içindeki aydınlatmanın da sabit kalması gerekir. Monitörünüzün yerini değiştirdiğinizde veya oda ışıklarının değişiminde, ekran kalibrasyon işleminin yeniden yapılması gerekir. Ekran üzerine yansıyan nötr gri renk haricinde tüm renkler kalibrasyonumuzu olumsuz etkiler. Bu sebeple bir önceki sayımızda bahsetmiş olduğumuz ortam standartlarını tekrar gözden geçirmenizde yarar vardır. Şunu hiçbir zaman unutmayalım ki, standart değerlerden herhangi biri değiştiğinde, yapmış olduğunuz renk ayarları ve kalibrasyonlar da bir anlam ifade etmez.
Adobe gamma ayarları
Şayet böyle bir kalibrasyon aletiniz (colorimeter) yok ise, monitörünüzün sıfırlama işlemini sistem içindeki 'Adobe Gamma' yardımcı programı ile görsel olarak yapabilirsiniz. Tam anlamıyla mükemmel olmasa da, eskisinden çok daha sağlıklı olacağı ve daha doğru, ekranınızla eşleşmiş renk tonlarını elde edeceğiniz kesindir. Fazla detaya girmeden bu işlemi birlikte gerçekleştirelim;
> Görsel kalibrasyon işlemine başlamadan önce monitörünüzü açın ve en az 30 dakika ekranın stabilize olması için bekleyin.
> Oda ışıklarını ve aydınlatmayı etkileyen diğer unsurları her zaman kullanacağınız şekilde ayarlayın.
> Monitör masaüstünde resim, desen vb., unsurları kaldırarak, ekranı düz açık gri bir renge dönüştürün.
> Monitör üzerindeki Contrast ve Brightness ayarlarını en yüksek değere getirin.
> Başlat menüsünden Denetim Masalarını seçerek Adobe Gamma programını açınız. (veya Adobe Photoshop /Goodies/Calibration klasöründen)
> Step By Step (Assistant) seçin ve 'Next' i tıklayın.
> 'Load' bölümüne girerek, Sistem içindeki 'ColorSync Belgileri' klasöründe mevcut listeden monitörünüz modelini seçin ve 'Next'i tıklayın.
> Monitör üzerindeki Contrast ayarını en yüksek değere getirin ve sakın değiştirmeyin. Brightness değerini de, dıştaki beyaz çerçeve gri tona dönmeyecek ve ortadaki kare tam siyah olacak şekilde ayarlayın. 'Next'i tıklayın. (Bu düğme veya tuşların üstünü mutlaka kapatın ve hep aynı değerde kalmasına dikkat edin.)
>'Phosphors' bölümünden, monitörün arkasında veya teknik özellikler prospektüsünde yazılı olan 'Phosphor' (Fosfor) cinsini seçin veya model yerine RGB değerler belirtilmiş ise, 'Custom' seçeneğine girerek, bu değerleri yazın. Şayet monitörünüz ile ilgili hiçbir detay bilgi elinizde yoksa, bu bilgileri satıcı/mümessil firmadan veya üretici firmanın Web sitesinden temin edebilirsiniz. Next'i tıklayın.
> 'View Single Gamma Only' seçeneğini boş bırakın. Red, Green ve Blue kutuların içindeki küçük kare ile çevresindeki renk eşitlene kadar altındaki üçgen düğmeleri sağa sola kaydırın. (Bu işlem için ekrana 1-2 m. uzaktan bakın.)
> 'View Single Gamma Only' seçeneğini tıklayarak bu kez de Gri ton ayarını yapın.
> Gamma bölümünde 'Macintosh Default = 1.8'i seçin ve 'Next'i tıklayın. (Gamma 1.8 Mac ve Yayıncılık standart değeridir.)
> 'Hardware White Point' değeri monitörün arkasında veya teknik özellikler prospektüsünde belirtilmişse bu değeri girin veya 50000K seçin ve 'Measure' bölümüne geçin.
> Ekranın ortasında beliren 3 adet Gri kareden soldaki soğuk, sağdaki sıcak tondadır. Gerçek nötr gri tonu ortadaki karede bulana kadar sağ veya sol karelere tıklayın. Ortadaki tonun gerçek nötr gri olduğuna karar verdiğinizde, bu kareyi tıklayın. (Nötr gri ton kesinlikle mavi=soğuk veya sarı=sıcak tonda olmamalıdır.) Ayar neticesinde H.W. Point değeri değişmiş olabilir, lütfen bu değeri değiştirmeden 'Next'i tıklayın.
> 'Adjusted White Point' 50000K seçilmelidir. Ancak bu tercih yapıldığında ekrandaki gri tonlarda sapmalar var ise, daha yüksek/düşük bir değer de seçebilirsiniz. 'Next'i tıklayın.
> Ekran RGB değerlerin görsel sıfırlama işlemi tamamlanmış demektir. Before= Önceki ve After=Sonraki seçerek ekrandaki ton değişikliğini görebilirsiniz.
> 'Use as Default Monitor Profile' kutusunu işaretleyin ve 'Finish' tuşunu tıklayın.
> İşlemini tamamladığımız monitörü-nüzün yeni değerlerini ColorSync Belgeleri klasörüne kaydediniz.
Color Sync profil seçimleri
Ekran sıfırlama işlemi bitiminde, kalibrasyon programı yeni değerlerin profilini sistemdeki ColorSync klasörü içine kaydetmiş olur. ColorSync, daha önceden üretici firmalar tarafından saptanmış ve bizim kalibre ederek yaratmış olduğumuz yeni monitör profil değerlerini rehber alarak, değişik giriş (scanner, digital camera vb.,) ve çıkış üniteleri (film, digital prova, digital baskı veya renkli printer vb.,) arasındaki renk uyumunu sağlama ve renk eşleme görevini görür. ColorSync'teki ayarların mutlaka doğru şekilde yapılması gerekir.
> Bu işlemi gerçekleştirmek için Başlat Menüsünden Denetim Masalarına girerek ColorSync yardımcı programına geçilir.
> Standart Aygıtların Bilgileri bölümü tıklanır;
> GİRİŞ= Scanner veya Digital Camera profili seçilir. (Microtek, Nikon, Kodak, Fuji 6250 vs., veya Genel RGB belgisi)
> EKRAN= Kullandığımız monitörün modeli seçilir. (Apple 16" RGB Standart vs.,)
> ÇIKIŞ= CMYK baskı yapan makinenin modeli veya baskı kağıdının çeşidine göre nokta kazancı modeli seçilir. (Euroscale Coated, Uncoated vs., veya Genel CMYK belgisi)
> PROVA= Prova veya renkli çıkış alacağımız yazıcının modeli, kağıt ve baskı rezolasyonuna göre seçilir.
(Epson, Canon, HP, Color Laserwriter vs., veya Genel RGB belgisi)
Dikkat: Bütün bu ünitelerin renk profilleri, uygulama programları veya giriş ve çıkış ünitelerinin sürücülerinin yüklenmesi sırasında ColorSync klasörüne otomatik olarak kaydedilmiş olur. Şayet gerekli ünitenin renk profili ColorSync klasörü içinde yok ise, çalıştığınız servis büro veya atölyeden isteyebilir ya da bu ünitelerin üretici firma Web adreslerinden ücretsiz temin edebilirsiniz. Şayet bunların hiçbirisini temin edemiyorsanız, Genel Belgileri seçebilirsiniz.
> Bu işlemleri tamamladığınızda Belgelerin Saptanmış Belgeleri bölümüne geçilir.
> RGB Saptanmış= Kalibre ederek kaydetmiş olduğumuz yeni monitör profili seçilir. (Girmiş olduğunuz yeni profil adı 'Ali'nin Monitörü' pop-up menüde belirecektir.)
> CMYK Saptanmış= CMYK baskı yapan makinenin modeli veya baskı kağıdının çeşidine göre nokta kazancı modeli seçilir. (Euroscale Coated, Uncoated vs., veya Genel CMYK belgisi)
> Gri Saptanmış= Genel Gri Belgisi
> Lab Saptanmış= Genel Lab Belgisi
> CMM'ler bölümünde ise, 'Yeğlenen CMM= Otomatik' olarak seçilmelidir.
> İşlem bitiminde ColorSync programından çıkarken yeni değerleri kaydederiz.
Adobe Photoshop ayarları
Monitör kalibrasyonu ve ColorSync renk eşleme profillerini belirledikten sonra görsellerimizin uygun renkte çıktısını alabilmek için Photoshop programında da çeşitli ayarlar yapılması gerekir.
> Photoshop'ta 20 x 28 cm ölçülerinde, 300 pixel/inch, RGB boş bir sayfa açın.
> Sayfanın ortasına basmak istediğiniz gri tonları ve renk varyasyonları bol olan bir resim yerleştirin.
> Resmin üst ve altındaki boşluklara, enaz 1x1 cm ölçülerinde kutucuklar yerleştirerek, bu kutuları değişik tram % değerlerinde renklerle doldurun. Ne kadar çok ve değişik renk tonları kullanırsanız, renk uyumluluğunu o kadar sağlıklı yapmış olursunuz. (Color /Swatches pop-up menüsündeki renk paletini kullanabilir veya Photoshop /Goodies/Color Swatches klasöründen farklı renk paleti yükleyebilirsiniz.)
> File/Color Settings/RGB Setup'a girin.
RGB= ColorMatch RGB
Gamma= 1.80
White Point= 50000K
Primaries= Kullandığınız Monitör fosfor cinsini seçin veya Custom'dan RGB değerlerini girin ya da P22-EBU'yu seçin
'Display Using Monitor Compensation' kutusunu işaretleyin.
> File/Color Settings/CMYK Setup'a girin.
CMYK Model= ICC
Profile= CMYK baskı yapan yazıcı profilini veya kağıt cinsine göre nokta kazancı modeli seçin (Euroscale Coated vb.,)
Engine= Apple Color Sync
Intent= Perceptual (Images)
'Black Point Compensation' kutusu boş olmalıdır.
> File/Color Settings/Grayscale Setup'a girin ve 'Black Ink' işaretleyin.
> File/Color Settings/Profile Setup'a girin.
Embed Profiles= Hiçbir kutuyu işaretlemeyin.
Assumed Profiles
RGB= None
CMYK= None
Grayscale= None
Profile Mismatch Handling
RGB= Ignore
CMYK= Ignore
Grayscale= Ignore
Çıkış ünitesi/yazıcı ayarları
Hazırlamış olduğunuz Kalibrasyon Prova sayfasını kağıda basmadan önce, yazıcınızın Page Setup veya Print Setup bölümünde 'Color Correction' - 'Color Profile' - 'Color Setup' -'Renk Eşleme' kısmında mutlaka "Color Sync" modeli seçilmelidir. Aksi takdirde yazıcı kendi renk eşleme profilini kullanır ve ekranda gördüğümüz renk tonlarıyla yazıcı renk profilini eşitlemez ve doğru renkleri basamaz. Bu konuyla ilgili gerekli ayar bilgilerini yazıcınızın kullanma kılavuzunda bulabilirsiniz. Ayrıca satıcı/mümessil firmadan veya üretici firmanın Web sitesinden de temin edebilirsiniz.
> Yazıcınızdaki gerekli ayarları da yaptıktan sonra sayfanızı çıkışa gönderebilirsiniz. Standart ışık altında (50000K) çıktınız ile ekrandaki renk tonlarını kontrol edin. Aralarında çok fark var ise, girişlerinizi ve profil seçimlerinizi yeniden gözden geçirin. Mutlaka eksik veya yanlış bir tercih yapmış olmalısınız.
Önemli Not: Bu sayıda anlatmış olduğum Pratik Ekran Kalibrasyonu ve renkli yazıcınızla ekrandaki renk tonlarının Renk Eşleme metodu, %100 doğru netice vermeyebilir. Gelecek sayımızda, daha mükemmel sonuçlar elde edebilmeniz için kullanmanız gereken diğer metodları anlatacağım.
Lütfen konuyla ilgili soru veya sorunlarınızı, karşılaştığınız problemleri çekinmeden e-mail adresime yazabilirsiniz. Sevgiyle kalın, sağlıklı kalın, kaliteye doğru bir adım daha atın...
________ ALINTIDIR______