Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Freehand kullanıcılarına Çok Önemli Soru..

umtyldz

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
www.umityildiz.com
Ben de çoğunluk gibi Illustrator diyorum. Son zamanlarda illustrator öğrenmeliyim diye sürekli düşünüyorum.

Freehand hala benim için de vazgeçilmez. Çok pratik ve piyasadaki yapmanız gereken işleri düşündüğünüzde yapamayacağı iş yok gibi.

Ama Illustrator'ün de freehandden eksik bir yanı olduğunu düşünmüyorum. Özellikle de freehandin (yanılmıyorsam) 2004 yılından beri yeni versiyonunun olmaması, creative suite ailesi içinde sürekli geliştirilen illustratorün artık piyasa standardı olmaya başlayacağını gösteriyor. Ki takip edebildiğim kadarıyla batı illustratore çoktan geçmiş durumda.

Illustratore geçiş konusunda, faydalanılabilecek adresleri de burada paylaşırsanız, ok çok faydalı olabilir diye düşünüyorum.

Kolay gelsin.

....................................................
umityidiz.com

magicpen

🌱Yeni Üye🌱
Arkadaşlar FreeHand bir yaratıcılık mucizesidir. Sana makas, iğne, iplik ve kumaş verir artık terzilik ustalık sizin sorununuz. Kim demiş ki sonu gelir, kim demiş ki artık gelişmez. Gelişmişleri de görüyoruz burada Corel, İllustrator, İndesing, hepsini üstelik lisansı ile kullanıyorum. 4 DVD'de geliyor sistem. Günlerce kur babam kur. Sorunu, hatası da hiç bitmez üstelik. Frehand 32 mb at belleğine dünyanın neresine gidersen git çalış kullan... FreeHand'in yaratıcılarına sonsuz teşekkülerimi sunuyorum buradan...

yolcu-55

🏅Acemi Tasarımcı🏅
ben tek kelime ile Illustrator derim şuan onu kullanıyorum inanılmaz kursda bile bunu öğrettiler vektörel dersen Illustrator derim

cexenes

🏅Acemi Tasarımcı🏅
insan bilmediği program karşısına gelince küfür edesi geliyor birde acil iş varsa al başına belayı
programda suç yok ki mecbur ucundan da olsa hepsini kullanacağız.

fora18

🏅Acemi Tasarımcı🏅
illustrator geçmeni tavsiye ederim. hemde freeHand MXa dosyalarınıda açabilirsin. Ama bazen düzgün açmıyor dikkatli olmanıda tavsiye ederim.

Alleyezonme

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Adobe Illustrator ve Indesign Freehand'in görevini çok rahat üstlenir ;)

feylosoft

🏆Pro Tasarımcı🏆
Batı illustratore geçmedi, zaten hep illustratordeydi (günlük matbaa işleri için zaten quark ve id'yi kullanıyorlar). Freehand herhalde belki bir tek türkiyede bu kadar yoğun kullanıldı. Bunun sebebi de basit; Program çok hızlı, sade, kolay öğreniliyor, en eski makinalarda çalışır, Kafa karıştırmaz. Günlük matbaa işlerinin rahatlıkla yapabilirsiniz.

Birde sürekli yanlış anlaşılan bir şey var freehandin yerine halaa ai deniyor ya. Bizzat adobenin yetkilisi açıkladı. Adobenin matbu programı indesigndir. Freehandin karşılığı da indesigndir. Eğer ai ile baştan sona iş yaparsanız çok vakit kaybeder sorun yaşarsınız. Ai matbu programı değil; (aynı freehand ve corelin mizanpaj programı olmadığı gibi) eğer indesigne yönelirseniz. İşte o zaman freehandde neymiş dersiniz. Ama ai'de kalırsanız fh'yi çok özlersiniz benden söylemesi.

Örneğin ben tam 4 sene önce farkettim fh'nin bırakılması gerektiği ilk olarak indesigni öğrendim. İşlerimi çok kolaylaştırıp, hızlandırdım. Sonra zamanla ai'yi de tam öğrendim. İş ağırlığım ai'ye geçti. Amma velakin çok sıkıntı çektim. Baktım ki bizzat yaratıcılarına kulak vermek lazım bu yazılım. Çizim, logo, ileri düzey tipografik/vektör tasarım için. Öyle kartvizitmiş, broşürmüş adamı hasta eder. Hele hele makinan eskiyse 2 gb altında ramın varsa kanser olursun.

Benden söylemesi.

doghan

🏆Pro Tasarımcı🏆
corelde uyum sorunu yaşayabilirsin ama kullanımı kolaydır.

devam niteliği taşıması bakımından illustrator diyorum.
nede olsa yeni trend bu.... :)

sdbz

🌱Yeni Üye🌱
Neden Freehand gibi bir yazılımın devamının gelmediğini merak ediyorum, 6 yoıl önce bitmiş olmasına rağmen bu gün hala fh mx lisansı satılıyor. Bir yazılım firması çıkıp fh'yi satına alsa ve devam serisini yapsa bence çok iyi olurdu.

mgyknt

🏆Pro Tasarımcı🏆
freehand direnişim hala devam ediyor asla vazgeçemiyorum ben bu programdan ve diğerlerini asla tercih etmiyorum :)

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
Freehandi zaten yıllar önce, "Adobe" satın aldı ve yine yıllar önce bu programı artık geliştirmeyeceğiz dedi. Yıllar geçti, gerçekten de geliştirmediler...

goldsmiley

🌱Yeni Üye🌱
şu an için dünyada türkiye hariç en çok tercih edilen programıdır illustrator. türkiyede ise illaki freehand de takılı kalmışlık var nedense efektleri, lensleri hep sorun olmuş bir program ve geleceği olmayan bir programda ısrar neden tüm avrupa illustrator de freehand in esamesi yok. türkiyede matbaaıların çoğu hala freehand kullandığı için bu kadar duruyor he tabi kullanım alışkanlığıda bambaşka bir tercih bana kalırsada grafik programlarından tek geçeceğim photshop çünkü kullanım ve arayüz olarak ona alışığım tabi o piksel tabanlı ama yapamayacağın şey yok. arayüzü hangisi sana uygun gelip senin içine sindiyse ona geç gerçekten arayüz çok önemli..

sessizsu

🏅Acemi Tasarımcı🏅
bende senin gibi düşünüyordum ancak 3 gün illustrator kullanmam yetti freehandi bırakmama.. çünkü değişen dünyaya ayak uydurmak lazım, illustrator un bazı zorlukları var fh gibi değil ama fh den kat kat iyi yanları var ps ile çok uyumlu herşeyden önce..

bu yüzden artık yavaş yavaş kopmak lazım fh den diretmenin bir mantığı yok. hemen alışıyosun zaten sorun yok.

ayrıca matbaalarda çalışanların da öğrenmesi gerek artık. çalıştığımız yerlerdeki görevliler ne indesign biliyor ne illustrator...

kadiror

🌟Usta Tasarımcı🌟
tercih

Evet kesinlikle freehand'ın sonu geldi. Geçiş yapılabilecek tek program illustrator cs4 veya 5. Çünkü bu programa çoklu sayfa desteği geldi. Yapılan grafikler sorunsuz bir şekilde indesign' e aktarılabiliyor..Tek eksiği "find replace " gibi bir panelinin bulunmaması. Bu sorunuda paralı scriptler ile çözebilirsiniz. Ayrıca pdf yaparken de sorun çıkarmıyor. Çok kaliteli bir program. Yaptığı işlere bakınca freehand çok basit bir program gibi geliyor ama zaten freehand'in en önemli özelliği bilgisayarı kasmayan kullanışlı, basit ve hızlı bir program olmasıydı.. Aslında Corelde bir alternatif olabiliir ama onun da çooook büyük bir sıkıntısı var..Fotoğrafları içine gömüyor, fotoğrafı editlemek için kendi programını kullanmanız gerekiyor. Doğrudan ps de açamıyorsunuz..Ayrıca resimleri içine gömdüğü için çoklu sayfalardaki işlerde çok ağır kalıyor ve pdf yaparken sorun çıkartıyor..Ayrıca adobenin diğer programları le eps yapsanız bile uyum sorunları var..

rokozay

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Bu başlığa çok önceleri fikrimi yazmıştım..
sonra yazılan yeni mesajları okudum..
1- AI de çoklu sayfa desteğinin geldiğini öğrendim.. bilgiyi paylaşanlara teşekkür.. AI deki en büyük sıkıntı buydu..
2- Corelde fotoğrafları isterseniz gömmezsiniz.. yani aynı ID yada FH gibi linkli yapabilirsiniz..bu seçenek var... Coreli sevip kullandığımdan değilde, doğru bilgiyi paylaşmak adına belirteyim dedim.

ayrıca bir arkadaşın arada PS'u tercih olarak göstermesi dikkatimi çekti.. Arayüzüne alışkınlık var diye bir program kullanılmaz ki !
Penseyle çivi çakılmaz, Makasla ekmek kesilmez... yani kesilmeye kesilir, çakılmaya çakılır ama bunlar yapılmaması gereken hareketler olarak geçer litaratürde..
Doğru iş için doğru araçları kullanmak gerek..

Piyasada bir kartviziti,kataloğu yada broşürü komple ve sadece Poşotop ta yapan acemi grafikerler var.. yapıyorlarda.. ama onlar acemi.. olacak o kadar ayrıcalıkları..

Bazı grafikerlerin de çalışmalarını görüyorum, bir tabloyu yada bir fotoğrafı !!! illustratörde yapıyorlar.. yani "adeta fotoğraf" dedirtecek düzeyde yapıyorlar..
Ama bunlar bunlar "ticari" den ziyade, artistik* hareketler
Art = sanat
Artist = sanatçı