Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Freehand kullanıcılarına Çok Önemli Soru..

BRUWSQ

🌱Yeni Üye🌱
Web sitesi
www.animalland.tr.cx
tabiki kesinlikle ILLUSTRATORE aslında bir grafiker zaten sırası ile FREEHAND,COREL,PHOTOSHOP ve hepsini bir çatıda toplamasıyla fark yaratan illustratore. SON OLARAK GEÇMELİ.bence en tercih edilen sıralama bu.

uguraydogar

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Freehand emektar bir programdır bana göre bundan 10 sene geçsede gene grafik tasarım işiyle çalışan herkesin bilgisayarında olacak bir program. Ctp çıkarsa filmciler kepenk kapatır deniliyordu ancak hala devam. Evet Adobe Macromedia yı satın alarak Freehandin önünü kesmeye çalışsada (isteseler çok rahat yaparlar) onada şöyle örnek verelim yeni Mac Os X 10.6.5 versiyonu Snow Leopard ta Freehand normal font türkçe karakterleri engelleyerek kullanımı azaltma çabasına girsede Unicode fontlar imdadımıza yetişiyor. Bana göre ileride yeni sistemlerde artık freehand kurulumuna izin vermeyecek bir işletim sistemi yaparlarsa anca öyle önüne geçebilir. Asıl konuya gelecek olursak Freehand e en yakın program Illustrator ama emin olun Illustrator 8 den itibaren günümüzde şuan cs5 var ve birçok özelliği geliştirmişler ama hala Align özelliğine gıcık olan bir çok arkadaşımız vardır. Bilerek mi yapıyorlar bilmiyorum ancak align da kısayol bile atayamıyorsunuz.

Sonuçta elimiz mahkum bu işi yapıyorsak Illustratorü Freehand den sonra çok iyi bilmemiz gerekiyor.

Saygılar...

volkanacar

🏅Acemi Tasarımcı🏅
benimde tercihim indesign ve illustratörden yana ama özellikle indesign CS5 den yana, adobe firması bu seri ile kendini dahada geliştirmiş.

sdbz

🌱Yeni Üye🌱
Tüm yorumları okudum, ai ve id'yi denedim..
ai fh'in yerine kullanılmaz, id iyi bir seçenek gibi duruyor.
En iyisi her ikisini de iyice çözmek..
PS+id+ai..
Sanırım bu üçlü her grafikere yeter.

konsantre

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Freehand kolay kolay yakalanmayacak başarıda bir programdır. 5.5 versiyonundan beri kullanıyorum. O zamanlar bilgisayarda bir sürü program bulundurma şansımız yoktu, zaten 700 mb HD ile çalışıyorduk, programlar, fontlar vs. herşey onun içinde, arşiv harici Hd'de durur lazım olanı alır çalışır koyarsın yerine. Bu şartlarda daha verimli bir alternatif zaten yoktu. Şimdi ai veya id bu programın yerini doldurmaya çalışan programlardır ama benim gözümde başarısıyla Fh nin tahtını ele geçiremediği için satın alındı ve mx versiyonu bilinçli olarak biraz sorunlu. Ben renkayrım atölyesinde de çalıştığım için corel, quark gibi hiç hoşlanmadığım programları bile bir miktar öğrenmek zorunda kalıyordum. Hepsinin tasarımdan sonraki sorunlarınıda iyi bilirim. Hele quark canımızdan bezdirirdi. Bende şimdi mecburen ai bulunduruyorum bilgisayarımda çünkü bazen lazım oluyor ama ben Fh ile emekli olacağım. Yeni başlayanlara ise ai ve id ile başlamalarını Fh yi ise destek olarak kullanmalarını öneririm.

Önder Adem

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.istanbulletiket.com
Freehand ve diğer vektörel programların (özellikle Aİ ve CDR) karşılaştırılması, PC ve MAC karşılaştırması kadar klasik ama bir o kadar yersiz bir kıyastır bence. Benzer özellikleri içlerinde barındırmalarına rağmen farklı kulvarda görev yapan programları kıyaslamak yanlıştır. Freehand yapı itibariyle AI ve CDR kadar fazla özelliğe sahip olmamasına rağmen etkin ve hızlı bi vektörel programdır. Yaptığınız mesleğe ve çalışılan işe göre farklı programlar kullanılmalıdır. Bir dergi çalışması için Aİ, FH, veya CDR kullanmak, Quark veya indesign kullanmaktan daha zor ve gereksizdir. Ama buna mukabil küçük ebat az sayfalı işler için de en etkili program Freehand'tir. Hızlı ve karmaşık olmayan işler için Aİ kullanmak, BMW ile taksicilik yapmaya benzer. Vaktinizin bol olduğu işler için Aİ tercih edilebilir.

Yani kısacası kıyas ancak birbirine denk ve aynı amaç için kullanılan şeyler için yapılmalıdır. Patates ile portakalı kıyaslamamak lazım.

Ayrıca Freehand bitti, sonu geldi diyen arkadaşlara da sözüm var. Freehand'in sadece yeni versiyonu üretilmiyor. Yeni versiyon üretilmiyor diye program sahipleri gelip bilgisayarınızdan Freehand'i silmiyorlar. Freehand son versiyonu MX ile zaten birçok ihtiyaca fazlasıyla cevap verebiliyor. Elinizdeki Freehand programlarını bilgisayardan silmenize gerek yok, onlar hala işlevsel, istediğiniz kadar kullanabilirsiniz:) Ha illa ki artık ben başka program kullanacağım derseniz de en iyi ikamesi Adobe Illustrator'dür. Zaten Freehand programını Macromedia'dan satın alıp yeni versiyon üretmeme kararı alan Adobe'nin amacı da ikame olarak kendi has programı Illustratörü yaygın hale getirip, Freehand programını atıllaştırmaktı

goldsmiley

🌱Yeni Üye🌱
şahsen photoshop ve freehand ile işe başlamış biri olarak illustrator kat kat daha iyi freehandden corel bile freehandden daha sıcak geliyor bana :) freehandde en ufak hataya yer yok yani yazı konvertlemeyi resmi klasöre koyma gibi unutmalar yapmamalısın zaten sen düzgün yaptıysan bile freehand kafasına göre bazen hatalar çıkartıyor lensleri sorun yapar sonra o sorun yaptığı dosya ile bazen sorun olmadan iş yaparsın. ben photoshop 7 den direk cs 4 e atladım ve 1 gıdım yabancılık çekmedim istikrar var ama fh9 dan mx e geçtim nedense zorlandım. illustratorde değiştirmiyor şablonunu ve hangi sürüm olursa olsun neyin nerde olduğu belli. kısaca freehand bitti bitmez diyenler yanılıyor zaten dünyada freehand bitti bizde hala matbaalar kullanır mesela ama yeniliğe açık olmadıklarından geliştirmediklerinden pdf iş götürünce fh getir bunda baskı olmaz diyen matbaacılar var hala matbaacılar sitesinde.