Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

grafik tasarıma yeni başlayanlar

tuncer özkan

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Merhaba,

Şu notu düşmeden geçemeyeceğim.
Şişirme tabiri, trapping karşılığı olarak geçer. Yukarıda şişirme diye bahseden arkadar muhtemelen taşırma (bleed) demek istemiştir.

Bu iki kavramı birbirine karıştırmamaya özen gösterelim.

Ayrıca kesim ve baskı kroslarına doğrudan Registration rengini vermek daha pratik gelebilir. Bu, neredeyse bütün grafik programlarında hazır olarak vardır. Ayrıca spot renkleri de içine alır. Bunu önemsemeniz sizin yararınızadır.

Tuncer ÖZKAN

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
Teşekkürler. Yani böyle bir durumda kullandığımız farklı fontları matbaaya vermek ya da vektöre dönüştürmek zorunda değiliz? Makinalar PDF içindeki fontları ayırt edip okumuyor sanırım, gördüğünü basıyor.

pdf'e çevirme ayarlarında fontları convertleme seçeneği var. işaretlenirse convertlenir. yinede pdf çevirme işleminden önce convertleme işlemini yapın.

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
Merhaba,

Şu notu düşmeden geçemeyeceğim.
Şişirme tabiri, trapping karşılığı olarak geçer. Yukarıda şişirme diye bahseden arkadar muhtemelen taşırma (bleed) demek istemiştir.

Bu iki kavramı birbirine karıştırmamaya özen gösterelim.

Ayrıca kesim ve baskı kroslarına doğrudan Registration rengini vermek daha pratik gelebilir. Bu, neredeyse bütün grafik programlarında hazır olarak vardır. Ayrıca spot renkleri de içine alır. Bunu önemsemeniz sizin yararınızadır.

Tuncer ÖZKAN

bir çok grafiker şişirme ve taşırma tabirini aynı olarak bilir. yıllardır kazandığım tecrübeleri iyi kötü aktarmaya çalışıyorum. bu işin okulunu okumadığım için kusura bakmayın. ilginize teşekkürler...

foxmuld3r

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
www.epsilos.com
pdf'e çevirme ayarlarında fontları convertleme seçeneği var. işaretlenirse convertlenir. yinede pdf çevirme işleminden önce convertleme işlemini yapın.

Kesinlikle vektöre çevirin diyorsunuz. Sizin söylediğiniz dışında tek tek çevirmek dışında illustrator için object > flatten tranceparency > convert all text to outlines da iyi bir seçenek galiba. Aydınlattınız tekrar teşekkürler.

İkinci mevzu bıçak payı. Örneğin A4 için tüm kenarlardan minimum 3 mm pay bırakılması gerekiyor değil mi. Toplamda dikey 6, yatay 6 mm. Bunun dışında her ihtimale karşı güvenlik alanı da oluşturuyoruz.

Aslında yapılacak türlere göre çalışma alanı / pratik bıçak payı hesaplarını yazmanız güzel olurdu. Yazdım diyeceksiniz ama daha çok teorik bilgiler vermişsiniz. Standart baskı ölçüleri içinde afiş, katalog, broşür, bilboardlar v.s için ölçü ve kesim paylarını anlatan somut bi çalışma yapabilirsiniz. Severek takip ederiz. Demişsiniz ya "talep yok" :)

tuncer özkan

🏅Acemi Tasarımcı🏅
bir çok grafiker şişirme ve taşırma tabirini aynı olarak bilir. yıllardır kazandığım tecrübeleri iyi kötü aktarmaya çalışıyorum. bu işin okulunu okumadığım için kusura bakmayın. ilginize teşekkürler...

Tekrar merhaba,

Bilgilerinizi aktarmanızı büyük bir saygıyla karşılıyorum. Kesinlikle buna devam etmenizi yürekten isterim.

Az önceki sözlerim, size köstek olmak, ukalalık yapmak için değildi. Hele hele bu işin okulunu okumadığım için kusura bakmayın demenize gerçekten üzüldüm. Tecrübeye son derece saygım vardır.

Ben yalnızca konuya düzeltme yapmak için müdahale ettim. Kırıcı olduysam, özür dilemesini de bilirim.

Kolay gelsin, başarılar.
Tuncer ÖZKAN

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
Kesinlikle vektöre çevirin diyorsunuz. Sizin söylediğiniz dışında tek tek çevirmek dışında illustrator için object > flatten tranceparency > convert all text to outlines da iyi bir seçenek galiba. Aydınlattınız tekrar teşekkürler.

İkinci mevzu bıçak payı. Örneğin A4 için tüm kenarlardan minimum 3 mm pay bırakılması gerekiyor değil mi. Toplamda dikey 6, yatay 6 mm. Bunun dışında her ihtimale karşı güvenlik alanı da oluşturuyoruz.

Aslında yapılacak türlere göre çalışma alanı / pratik bıçak payı hesaplarını yazmanız güzel olurdu. Yazdım diyeceksiniz ama daha çok teorik bilgiler vermişsiniz. Standart baskı ölçüleri içinde afiş, katalog, broşür, bilboardlar v.s için ölçü ve kesim paylarını anlatan somut bi çalışma yapabilirsiniz. Severek takip ederiz. Demişsiniz ya "talep yok" :)

evet, doğru...

yazımda da geçtiği gibi bıçak payı her çalışmada 3mm den 5mm ye kadar değişir. standardı yoktur, her grafiker farklı verir. ama ambalaj, dosya gibi özel kesim isteyen işlerde taşma daha fazla verilir.

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
Tekrar merhaba,

Bilgilerinizi aktarmanızı büyük bir saygıyla karşılıyorum. Kesinlikle buna devam etmenizi yürekten isterim.

Az önceki sözlerim, size köstek olmak, ukalalık yapmak için değildi. Hele hele bu işin okulunu okumadığım için kusura bakmayın demenize gerçekten üzüldüm. Tecrübeye son derece saygım vardır.

Ben yalnızca konuya düzeltme yapmak için müdahale ettim. Kırıcı olduysam, özür dilemesini de bilirim.

Kolay gelsin, başarılar.
Tuncer ÖZKAN

ilginiz için teşekkürler...

tugba01

🌱Yeni Üye🌱
Çok faydalı oluyor paylaşımlar memoli4646 Bey. Elinize sağlık, takipçinizim...

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️

convertleme işlemi için corel de bir makro mevcut. kolay ve hızlı bir şekilde convertleme yapılıyor. tunc_changer.gms diye bir makro.

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
düzeltme makrosu

düzeltme makrosu çoklu döküman ve tek dökümanda bir çok toplu değişiklik işlemini gerçekleştiren çok güçlü bir makrodur. nesneleri RGB'den CMYK'ya dönüştürmeden tutun da çizgi kalınlıklarını değiştirmeye kadar aklınıza ne gelirse hepsi bir pencerede toplanmış. makronuzu açtığınız zaman bu detaylı butonlar bir reprodüksiyoncu için corel'in kendi menülerini kullanmayı unutturacak yetenekte. corel x3 ve x5 te sorunsuz çalışmaktadır.

2jMFc.png

ldZc6.png

makro burada;
https://docs.google.com/leaf?id=0Bw4QT46f0nwuOGVkYWZiODUtNDFiZS00N2RlLWEwMDMtYWJkZGNjMDJhYWE5&hl=tr&pli=1

[alıntıdır: coreltürk]

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
aktif mercek yapımı

corel de aktif mercek nasıl yapılır?

bir daire (ellipse tool - F7) çiziyoruz. içine beyaz dolgu veriyoruz.

gvijG.jpg

dairemiz seçili iken; effects/lens (ALT+F3) tıklıyoruz.

D8vmq.jpg

sağ tarafta açılan pencereden fish eye' yi seçiyoruz. dairemizin dolgusu kaybolacaktır.

HYXwQ.jpg

daha sonra herhangi bir metin yazıyoruz ve dairemizi metnin üzerine alıyoruz. (shift+page up)

TKizG.jpg

görüldüğü gibi merceğimiz aktif durumdadır. lens menüsünden rate ayarları ile oynayarak merceğimizin büyütme değerlerini değiştirebiliriz.

[daha önceden söz verilipte yayınlanmayan derslerimi yavaş yavaş yayınlıyorum geç olsada]

gelecek konu; sayfada bulunan bir resim üzerindeki bilinmeyen fontu bulmak

Arif ARINMIŞ

♾️Grafik Gurusu♾️
memoli geç olsun da güç olmasın :)
çok güzel bir ayrıntı anlatmışsın eline sağlık

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
memoli geç olsun da güç olmasın :)
çok güzel bir ayrıntı anlatmışsın eline sağlık

teşekkürler, yavaş yavaş tüm küçük detayları, ipuçlarını bilmeyenler için öğrenmek isteyenler için bildiğim kadar yazmaya çalışacağım.

prdm01

🌱Yeni Üye🌱
Tesekkur ederim Hocam...istifade ediyoruz lutfen siz avcunuzdaki tohumlari savurun olmazsa bir yerde TOPRAK UTANSIN....