Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

grafik tasarıma yeni başlayanlar

ozdemir54

🌱Yeni Üye🌱
selam uygun bir konu bulamadığım için buraya mesajımı gönderiyorum.
bir akaryakıt istasyonu ve dinlenme tesisi için yol yaklaşım tabelası hazırlamaya çalıştım. birkaç eleştiri alabilirsem çok sevinirim. teşekkürler. renk, boyutlandırma dağılımı, font vs. )

tabela5.jpg

Son düzenleme:

duruL

🌱Yeni Üye🌱
Ben lise öğrencisiyim henüz son sınıfa geçtim.Okulda bilindiği üzere Photoshop we Freehand gösteriliyo ama staj yerim Corel istiyo programı öğrenmek için okullar kapandığından beri gidiyorum verdiğiniz bilgiler mükemmel ama bende x5 yüklü ve bazı şeyler olmuyo yada menü de yok yardımcı olurmusunuz :S

Paylaşım için teşekkürler (Y)

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
ne gibi mesela?

Ben lise öğrencisiyim henüz son sınıfa geçtim.Okulda bilindiği üzere Photoshop we Freehand gösteriliyo ama staj yerim Corel istiyo programı öğrenmek için okullar kapandığından beri gidiyorum verdiğiniz bilgiler mükemmel ama bende x5 yüklü ve bazı şeyler olmuyo yada menü de yok yardımcı olurmusunuz :S

Paylaşım için teşekkürler (Y)

yapmaya çalıştığın yada yapamadıklarını bu iletiye cevap olarak yaz, elimden geldiğince yardımcı olurum.

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
arkadaşlar sorularınıza elimden geldiğince hızlı cevap vermeye çalışacağım. işlerimin yoğunlu nedeniyle cevap verme süresi biraz uzayabilir.:neutral1:

siyahkedibeti

🏅Acemi Tasarımcı🏅
- ACI VE GERÇEKLER :))

50 küsür kartvizit gönderilmesi ve (nasıl bir sabırdır ım) her birine tek tek kesim krosu konulması
Ekstra renklerin ekstra verilmemesi inatla trigromi renklerden birinin kullanılıp renk listesinde adının değiştirilmesi
Çalışılan işte cmyk’ dan bir renk belirleyip bunu spot olarak gönderip “biz bunu istiyoruz” denilmek suretiyle müsait bir yerimizden pantone uydurulması
70×100 bir afiş çalışmasının A4 olarak gönderilmesi ve “köşelerden çekip büyütürseniz 70×100 oluyor” ?eklinde direktif verilmesi.

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
- ACI VE GERÇEKLER :))

50 küsür kartvizit gönderilmesi ve (nasıl bir sabırdır ım) her birine tek tek kesim krosu konulması
Ekstra renklerin ekstra verilmemesi inatla trigromi renklerden birinin kullanılıp renk listesinde adının değiştirilmesi
Çalışılan işte cmyk’ dan bir renk belirleyip bunu spot olarak gönderip “biz bunu istiyoruz” denilmek suretiyle müsait bir yerimizden pantone uydurulması
70×100 bir afiş çalışmasının A4 olarak gönderilmesi ve “köşelerden çekip büyütürseniz 70×100 oluyor” ?eklinde direktif verilmesi.

evet, maalesef bunlar herkesin başına sıkça geliyor, bana göre trajikomik. :)

mustafa006

🌱Yeni Üye🌱
saolun tşk ederim benim için gerekli ve aradım bilgiler doğrusu aklımdaki bir çok soru işareti bunlar.

asibo

🌱Yeni Üye🌱
çok güzel bir paylaşım teşekkürler

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
herkese ayrı ayrı teşekkür ederim. uzun zamandır burada herhangi bir konu paylaşmadım. hiç zamanın olmadı, olmuyor da. ama yinede elimden geldiğinde tekrar bir şeyler paylaşmaya başlayacağım.

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
Kros Koyma

Tasarımı biten tüm işler baskıya hazırlanırken bir kaç aşamadan geçer. Taşma payı verme, textleri convertleme, kros koyma vs. vs.

Kros neden koyulur?

Kros, çalışma baskı esnasında renklerin oturmasını kontrolde yardımcı olur. Kesimde ise çalışmanın küçük kesilmesini ve düzgün kesilmesini sağlar.

Nasıl koyulur?

Genelde 3 mm'den başlayarak 5 mm'ye kadar büyüklü küçüklü kros koyulur. Kros çizgi kalınlığı genelde hairline (saç çizgisi) kalınlığında konur ve C:100 M:100 Y:100 K:100 olacak şekilde çizgi rengi verilir. Bunun sebebi ise baskıda renklerin oturmasının kontrolünü sağlar.

0f6Ot.jpg

Örneğin çalışma 100mmx50mm ölçülerinde ve 5 mm şişirilmiş. Yani 110mmx60mm olur. Kros çalışmanın orijinal ölçüsüne konur. Kros koyma işlemi bittikten sonra şişirme yapılır. Şişirme işlemi kros uzunluğunda yapılır. Kros 3 mm ise şişirme de 3 mm yapılır.

foxmuld3r

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
www.epsilos.com
Teşekkürler, hepsi önemli bilgiler. Özellikle matbaa işlerine uzak insanlar çalışmalarında bu bilgilerden faydalanır. Matbaa da çalışmış olanlar hiç şüphe yok çalışmalarını daha huzurlu teslim ediyordur.

Aklıma takılan soruları yeri geldikçe yazarım, cevaplarsanız sevinirim.

1) Farketmemiş olabilirim (ara sayfalarda belki vardır) ama baskıya gidecek olan işlerin ne formatta verileceğine dair açık bi bilgi göremedim. Yani örneğin broşür, katalog ya da insert vereceksiniz matbaaya. TIFF formatında ne değişir, EPS ne değiştirir... Örneğin bu tür çalışmaları TIFF formatında verdiğinizde yine font sorunu olacak mı. (yine yazı fontları vectorlere dönüştürülmeli ya da fontlar matbaa'ya iletilmeli mi)

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
Teşekkürler, hepsi önemli bilgiler. Özellikle matbaa işlerine uzak insanlar çalışmalarında bu bilgilerden faydalanır. Matbaa da çalışmış olanlar hiç şüphe yok çalışmalarını daha huzurlu teslim ediyordur.

Aklıma takılan soruları yeri geldikçe yazarım, cevaplarsanız sevinirim.

1) Farketmemiş olabilirim (ara sayfalarda belki vardır) ama baskıya gidecek olan işlerin ne formatta verileceğine dair açık bi bilgi göremedim. Yani örneğin broşür, katalog ya da insert vereceksiniz matbaaya. TIFF formatında ne değişir, EPS ne değiştirir... Örneğin bu tür çalışmaları TIFF formatında verdiğinizde yine font sorunu olacak mı. (yine yazı fontları vectorlere dönüştürülmeli ya da fontlar matbaa'ya iletilmeli mi)

en çok kullanılan format PDF'dir. çalışmanızı ister corel ister İllustratör ister indesignde hazırlayın bu değişmez. çalışmanın baskıya hazırlık aşaması bittiğinde, örneğin çalışma ebatı 85mmX55mm oldu. sayfa ebatını da bu ölçülere çekip, çalışmayı PDF yapıp baskıya gönderebilirsiniz. PDF'i kullanamayan matbaalarda var. o yüzden matbaa hangi formata istiyorsa o formatta görmerdek gerek.

tıff formatı genelde görsel (bilboard, raket, megalight, vs vs) basımları için kullanılır. eps ise vektörel bir formattır. baskıya iş göndermede EPS pek kullanılmaz.

foxmuld3r

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
www.epsilos.com
Teşekkürler. Yani böyle bir durumda kullandığımız farklı fontları matbaaya vermek ya da vektöre dönüştürmek zorunda değiliz? Makinalar PDF içindeki fontları ayırt edip okumuyor sanırım, gördüğünü basıyor.