Neler yeni

İran Arkeolojisi

Yasemin

Belgisiz Sıfat
👑Efsanevi Grafiker👑

Fotoğraf : Nevşa Tavakolian

Persepolis’te yapılan film çekiminde kadın oyuncu, bir Pers Kralı’nın kudretini ilan eden 2500 yıllık kabartmaların önünden geçiyor.

Fotoğraf : Nevşa Tavakolian

Sabah güneşi İranlı turistlerin gölgelerini Persepolis’te bir duvara vuruyor.

Fotoğraf : Simon Norfolk

Büyük Darius (İÖ 522-486) tarafından kurulan, Pers İmparatorluğu’nun mirası Persepolis, dönemin en büyük imparatorluğunun ırak köşelerinden armağanlar sunmak için gelen mevki sahibi kişileri kendine hayran bırakıyordu.

Mezopotamya mitolojisinin önemli kimliklerinden olan, Lamassu adlı insan başlı kanatlı boğalar, Persepolis’in ana giriş salonunun “Tüm Ülkelerin Kapısı” adlı iç girişi önünde koruyucu görevi görüyor.

Persepolis’te bir zamanlar çarpıcı bir yapı olan yüz sütunlu salon şimdi anıtsal kapılarla çevrili taş çotuklarından oluşan bir orman görünümünde.

Persepolis harabeleri insanı şaşkına çeviren kartal başlı aslan gibi gözalıcı motiflerle dolu.

Arkeolog Kim Codella, “Persepolis’teki sanat, zeki bir propaganda içeriyordu” diyor. İnsanların beklentilerine hitap ediyordu: Üç sütunlu salona inen merdivenin basamaklarını el ele tutuşarak inen Pers soyluları, imparatorluğun seçkinleri arasındaki kardeşlik bağını gösteriyordu.

Çoge Zanbil: Persler’in gelişinden çok önce Elamlılar (İÖ yaklaşık 2400–539) güneybatı İran’da dünyanın en eski uygarlıklarından birini kurdular. İÖ 13. yüzyılda güçlerinin doruk noktasındayken, Dur Untaş kentinde büyük ziggurat yükseliyordu. Bir bölümü restore edilen bu yapı dünyanın en büyük zigguratlarından biri. Elamlıların kültürel etkisi, egemenlikleri Persler tarafından sona erdirildikten sonra da devam etti.

Pers uygarlığında estetiğin doruğa vardığı geç Sasani hanedanı döneminin sanatçıları İÖ altıncı ya da yedinci yüzyılda çarpıcı bir gerçekçilik taşıyan bu at başı biçimindeki kabı yapmışlardı.​

Ayl@

🏅Acemi Tasarımcı🏅
paylaşımın için teşekkürler

damla1

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
çok güzeller paylaşım için teşekkürler

yoSa

👑Efsanevi Grafiker👑
Nedendir bilinmez içimde arkeolojiye yatkın bir taraf var...Birgün onada el atmak ümidiyle...

Teşekkürler casmin.Zevkle baktım ve okudum...

mavitayfa

🏆Pro Tasarımcı🏆
Şu an, antik birer kalıntıya dönüşen bu şehri bu yapıları sağlam halleriyle görmek harika olurdu + bi zaman makinası olsaydı tabii:)
teşekkürler casmin bu güzel fotoğraflar ve tanıtım için

sezgi-sirin

🌟Usta Tasarımcı🌟
Şu dönemde bile bakıldığında insanı etkileyen eserler. Paylaştığın bilgilendirdiğin için çok teşekkürler.

blueden

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Gerçekten hoş, tanıtım ve fotoğraflar için teşekkürler.

ressam26

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
kendimi açık hava müzesi gezmiş gibi hissettim, paylaşım için teşekkürler.

a.g.s.l

👑Efsanevi Grafiker👑
çok güzel kareler_paylaşım için teşekkürler...

optimum

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Teşekkürler güzel paylaşım.

alisalur

♾️Grafik Gurusu♾️
güzel fotoğraflar. eline sağlık