- Katılım
- 14 Ağu 2007
- Mesajlar
- 3,962
- Tepkime puanı
- 175
- Yaş
- 42

Fotoğraf : Nevşa Tavakolian
Persepolis’te yapılan film çekiminde kadın oyuncu, bir Pers Kralı’nın kudretini ilan eden 2500 yıllık kabartmaların önünden geçiyor.

Fotoğraf : Nevşa Tavakolian
Sabah güneşi İranlı turistlerin gölgelerini Persepolis’te bir duvara vuruyor.

Fotoğraf : Simon Norfolk
Büyük Darius (İÖ 522-486) tarafından kurulan, Pers İmparatorluğu’nun mirası Persepolis, dönemin en büyük imparatorluğunun ırak köşelerinden armağanlar sunmak için gelen mevki sahibi kişileri kendine hayran bırakıyordu.

Fotoğraf : Simon Norfolk
Mezopotamya mitolojisinin önemli kimliklerinden olan, Lamassu adlı insan başlı kanatlı boğalar, Persepolis’in ana giriş salonunun “Tüm Ülkelerin Kapısı” adlı iç girişi önünde koruyucu görevi görüyor.

Fotoğraf : Simon Norfolk
Persepolis’te bir zamanlar çarpıcı bir yapı olan yüz sütunlu salon şimdi anıtsal kapılarla çevrili taş çotuklarından oluşan bir orman görünümünde.

Fotoğraf : Simon Norfolk
Persepolis harabeleri insanı şaşkına çeviren kartal başlı aslan gibi gözalıcı motiflerle dolu.

Fotoğraf : Simon Norfolk
Arkeolog Kim Codella, “Persepolis’teki sanat, zeki bir propaganda içeriyordu” diyor. İnsanların beklentilerine hitap ediyordu: Üç sütunlu salona inen merdivenin basamaklarını el ele tutuşarak inen Pers soyluları, imparatorluğun seçkinleri arasındaki kardeşlik bağını gösteriyordu.

Fotoğraf : Simon Norfolk
Çoge Zanbil: Persler’in gelişinden çok önce Elamlılar (İÖ yaklaşık 2400–539) güneybatı İran’da dünyanın en eski uygarlıklarından birini kurdular. İÖ 13. yüzyılda güçlerinin doruk noktasındayken, Dur Untaş kentinde büyük ziggurat yükseliyordu. Bir bölümü restore edilen bu yapı dünyanın en büyük zigguratlarından biri. Elamlıların kültürel etkisi, egemenlikleri Persler tarafından sona erdirildikten sonra da devam etti.

Fotoğraf : Simon Norfolk
Pers uygarlığında estetiğin doruğa vardığı geç Sasani hanedanı döneminin sanatçıları İÖ altıncı ya da yedinci yüzyılda çarpıcı bir gerçekçilik taşıyan bu at başı biçimindeki kabı yapmışlardı.