Ayrıca merak ettiğim şey şu o verilen ilanlarda grafik tasarım yanına web flash css v.s gibi programlama dillerinide ekleyen firmalar gerçekten başvuru yapmayıp es geçiyorum merak ediyorum o tarz elemanlar varda bizmi çok geride kaldık bu kadar donanımlı bolca eleman varmı piyasada ? Ya da buralarada grafik baskı sektörü programları kısmında bilgili olan kişiler başvuruyor e napalım diyip istedikleri şartlardan vazmı geçiyor bu firmalar ?
GRAFİK TASARIMCI KİM DEĞİLDİR? - Corel Draw ve Photoshop operatörü değildir.
- Web master, coder, yazılımcı ve bilgisayar mühendisi değildir.(Grafik bölümlerinde programlama dersleri yoktur. Tasarımcının yazılım dillerini öğrenmek zorunda kalmasıyla, mesela bir daireyi grafik programlarında çizmekten vazgeçip, kod yazarak oluşturmaya çalışması arasında hiçbir fark yoktur!)
- Bilgisayar teknik servis elemanı değildir.
- 3D modelleme uzmanı değildir.
- Matbaa ustası değildir.
- Dijital baskı makineleri kullanıcısı ve operatörü değildir.
- Tabelacı, montaj ve kaynak ustası değildir.
- Elektronikçi ve led tabelacı değildir.
- Metin yazarı ve dizgici değildir.
- Sekreter, muhasebeci, çaycı, ofis boy, meydancı, şu, bu hiç değildir!
- Yazılımcı, tabelacı/kaynakçı, operatör veya tümden vasıfsız olduğu halde kendisini tasarımcı olarak lanse eden haramzâdelerin ve bu tipleri istihdam eden sözde akıllı işverenlerin istilasına uğrayan grafik tasarım sektöründe oluşan görsel kirlilik; “göz bulandırıcı” seviyelere inmiştir artık. Sektördeki denetimsizlik ve başıboşluğu fırsat bilen bu sonradan görmeler, gerçek tasarımcılarla haksız rekabete girmekte, yanısıra müşterilerin bilgisizliğini de alabildiğine istismar etmekte ve her seferinde tasarım facialarına da imza atmaktadırlar(işinin ehli olmayan hiç bir kimse, akıllı bir adamdan bir tek kuruş bile kazanamaz halbuki. Yani insanların çoğunun gerçekten aklı başında olsaydı, düzenbazlar takımı bir an olsun tutunamazdı ama boş kafalı yığınlarla nerede). Bu çirkin tabloda, körlerle sağırların güzelce geçinip gitmesinden başka bir şey görünmemektedir.
“Kitleleri yöneten güç akıl, mantık ve muhakemeden çok hayaller, ucuz duygular, günübirlik çocuksu heveslerdi çoğu kere. Zekayı değil, vasat şeyleri baş tacı etmek, vasat değerleri baskın değerler mertebesine yükseltmek başlıca karakterlerini oluşturuyordu. “Düşünme ve muhakemeye çok az yetenekli oldukları halde, kitleler, eylem ve harekete oldukça yetenekli” görünmekteydiler. Bu şekilde bir toplumun/medeniyetin içi çürüyünce, kitleler onun kof bedenine tekmeyi vurmaktan çekinmiyor, ‘çoğunluğun kör kuvveti tarihin biricik felsefesi haline’ geliyordu. Kitleler değişik yol ve yönlerden kendilerine telkin edilen ‘paketlenmiş’ bakış açısı, zevk alma biçimleri, beğeni seviyeleri neyse onların dışında yeni ve farklı şeylere sahip olmada son derece yeteneksizdiler. Böylece bir kolektif bilinç meydana geliyor, ‘kitleler tek bir vücut haline gelip, zihniyetin tekleşmesi kanununa’ uyuyorlardı. Sonuç malum: “Tarihte görülüyor ki, toplumun çelik zırhı konumunda olan ahlaki ve manevi kuvvetler, etkilerini kaybettikleri zaman, büyük bir isabetle kendilerine barbar denilen bu bilinçsiz ve hayvani kalabalıkların eliyle o toplumun yıkıntılarının üstüne tüy dikilir.” Bayağılığın dayanılmaz hafifliği “Öne çıkan bu iki kesim, gelişimin ve doğruların önündeki güç odakları konumundalar. Kavrama zorluğu çekenler; felsefe, bilim ve sanat gibi tasarımı besleyen ve zenginleştiren farklı disiplinlerin kuramsal altyapısında eksikliği bulunanlar. Buna rağmen, iyi niyetli bir çabayla çoğu zaman anlamak için mücadele eden, ancak anlamak için bilmek ve çaba göstermek gerektiğini fark edemeyen, mevki gibi bir üstünlüğü olmayan, diğer yandan sayıca fazla oldukları için hâkim güç olabilen, niteliksiz, avam çoğunluk. Bu kesimin zararı, “cahil cesareti” ile etik dışı üretimlerde bulunarak hızla yayılıyor olmaları.
Suistimal edenler ise; felsefeyi, bilimi ve sanatı “kişisel” doğrularını desteklemek için okuyan, tarafsızlığını kaybetmiş, reklam ve sanatı, sanat ve tasarımı, tasarım ve reklamı karıştırarak, şahsi üretimlerini meşru gösterebilmek için, “kavrama zorluğu çekenlerin” cahilliğini fırsat bilip üste çıkan, sömüren ve yanlı bir altyapıya neden olan, aslında altyapısızlık üzerine, kendi “şahsi üstyapısını” inşa eden, gücünü mevkisinden alan, ister istemez kötü niyetli sayılabilecek azınlık.” GENNARATION – Ömer Durmaz: Kavramsal düşünmeden özgün iş üretilemez - Grafik tasarımcıyı, tıpkı çok işlevli İsviçre çakısı gibi kullanmak isteyen sözde uyanık işverenlere gelince:
https://bradholland.net/content/portfolio/institutional/image20.jpg Grafik tasarımın, illüstrasyon, 2D ve 3D animasyon gibi sanatlarla, temel sanat eğitimi noktasında benzerlikleri ve ortak yanları olsa da, tümü farklı eğitim süreçlerine ve teknik becerilere ihtiyaç duyan ayrı ayrı disiplinlerdir aslında.
En başta, çizgiye bile şöyle böyle hakimiyet kurabilmek için bile yıllarca çalışmak gerektiğini; yanısıra, suluboya, yağlıboya, akrilik, pastel veya dijital boyama gibi farklı farklı teknik uzmanlıkların olduğunu da söylemeliyiz. Mesela
Alex Ross, suluboya tekniğinde uzmanlaşmış bir ustadır:
Spider-Man 2 Opening Title Sequence - YouTube Dahası; iki boyutlu illüstrasyon sanatı, figüratif/realist, cartoon/animatik, stilize/abstrak ve bilimsel/technical illüstrasyon olmak üzere kendi içinde bile alt disiplinlere ayrılır.
İbrahim Ergüden: İLLÜSTRASYON SANATINA ve İLLÜSTRATÖRE DAİR ve bu sanatın bir türevi gibi görünen çizgi romancılık bile, esaslı bir sinema/kurgu bilgisi gerektiren daha farklı ve çok ciddi sabır gerektiren zor bir iştir aslında:
"Asla, ama asla iki dakikada hapşırır gibi çırpıştırılan bir şey değildi karikatür ve çizgi roman; o eğri büğrü çizgilerin ardında adanmış hayatlar vardı. Sokakları unutması gerekiyordu yeteneğine tutsak çizgi roman sanatçısının; bitmek bilmiyordu iş. Tam o haftanın (ya da günün) çizgilerini teslim ettim rahatladım derken, aklına bir sonraki günün (ya da haftanın) sorumluluğu geliyor ve huzur falan kalmıyordu.
Mozart'ın bestelerine, Yahya Kemal'in, Nazım'ın şiirlerine (hatta budalalık katsayın müsaitse) Picasso'nun resimlerine baktığında "bunu ben de yapabilirim" duygusuna kapılırsın. Beatles'ın besteleri de bu duyguyu verir insana; çünkü yalındır. Karikatür de aynı duyguyu verir; o kadar az şey vardır ki orada, sanatçı mürekkebi savurmuş, kağıdın üzerinde karikatür hasıl olmuş sanırsın.
Yok mu sahiden böyle yapanlar? Olmaz olur mu? Sürüyle.
Yıllarca çöp adamlar çizerek toplumun bu konudaki cehaletini istismar eden bir yığın şarlatanla paylaşmak zorunda kaldım dergi ve gazete sayfalarını. Onlar gerçekten de iki sigara arasında berbatın berbatı şeyler çiziktiriyor, ama toplumun genel ahmaklığıyla atbaşı bir koşutluk içinde oldukları için gerçek sanatçıya göre daha kolay kabul görüyorlardı." https://www.derkenar.com/necdetsen/noolucak-ki-canim-iki-dakikada-cizersin/ Suat Gönülay (1) - Necdet Şen - Derkenar Hattâ 2D konsept tasarımcılık(sinema ve dijital oyun sektörü için) işi bile, character(karakter), creature(yaratık), costume(kostüm), environment(ortam), prop(eşya-dekor), vehicle(taşıt) ve mecha/robot design olmak üzere, 6-7 farklı başlıkta değerlendirilen bir uzmanlıktır:
Jim Martin Design - Artwork Mesela,
Lord of the Rings yaratıklarını sadece geleneksel malzemeyle tasarlayan
John Howe:
https://img-fan.theonering.net/rolozo/images/howe/eow.jpg Eowyn vs. The Nazgul - YouTube Star Wars: The Phantom Menace bölümünün ilginç taşıtlarını marker kalemler kullanarak tasarlayan ve 3D uzmanlarına havale eden
Doug Chiang:
Star Wars Episode II: Wedgie 'Em Out Webisode - YouTube Star Wars Episode I: Thousands Of Things Webisode - YouTube ile Tron Legacy’nin futuristik taşıtlarını çizen
Daniel Simon bu ustalardandır:
https://digitaldomain.com/projects/1 https://youtu.be/zLsvx0OcLPY Bu çerçevede,
Transformers serisinin baş robot tasarımcısı ve sanat yönetmenlerinden
Ben Procter da şunları söylemiş:
"Ben sadece robotların siluetini çiziyor, anatomisini iki boyutlu olarak tasarlıyor ve dijital boyama yapıyordum. Cehaletim nedeniyle, robotun içinde bacakta kullanmak için bir parçadan iki adet istiyordum ama meğer onlardan arabada bir tane olurmuş. Doğrusu ne biliyordum, ne de aldırıyordum. Bu da beni, tasarımlar, araba parçalarının heykelvari özellikleri ve onları bir doku olarak kullanmak ve işin gerçekçi yanıyla ilgili kaygı duymama konusunda özgür kıldı. Tabii bu oyuncakları yapmak zorunda olanlarla filmdeki transformasyonları düşünmek durumunda olan insanlar için sorun oluşturuyordu. Ama bu konuya girersek, gerçekten güzel görünen ve doğru mimariye sahip robotlar yapacak zamanımız olmayacağını biliyorduk. Bizim hedefimiz yönetmenin hoşuna gidecek kadar güzel olan şeyler yapmaktı. Dürüst olmak gerekirse, onun nasıl dönüşeceğini bulmak bir başkasının sorunuydu” https://www.benprocter.com/storage/..._Content/ZOOMPIC_Trans_Others_Ironhide_XL.jpg Minority Report için farklı bir Lexus tasarlayan
Harald Belker da:
https://www.haraldbelker.com/images/overlays/veh10.jpg Harald Belker, Kaenon Product Designer, on Film Design - YouTube Eskiz yapmak için hangi yazılımı kullanıyorsunuz?
"Marker ve airbrush tipi şeyleri kullanmayı iki yıl önce bıraktım. Elle çizip, tarayıp Photoshop'ta boyuyorum. Orada bırakıyorum. 3 boyutlu model yapan harika adamlarım var. Çizimleri alıp modelini yapıyorlar. Tüm yaptığım eskiz yapmak ve değişiklikleri yapmak. Birkaç görünüş çıkarıyorum ve gerisini onlara bırakıyorum. Bilgisayar oyunlarında da böyle çalışırsın. Görünüşlere karar veriyorum: ön, arka, yan vesaire ve üç boyutlu model yaptırıyorum. Üç boyutlu modellemenin yaratıcı olduğunu düşünmüyorum. Vaktimi iyi olduğum şeyle kullanıyorum. Kaybedecek vaktim yok!" (Bu röportajından yıllar sonra, artık Sketch Up kullanmaya başladığını öğrenmiş olduk)
Hollywood artist Harald Belker discusses SketchUp - YouTube Yukarıdakiler gibi realist konsept tasarımcılarından farklı bir grup olarak
Carter Goodrich ve
Peter De Seve ise, sadece karakalem, kuruboya veya suluboya kullanarak, bazı Disney, Pixar ve Dreamworks yapımları için cartoon/animatik stilde karakterler tasarlamış ustalardandır:
https://4.bp.blogspot.com/-zkOw20H4t6A/Tmah17wgS3I/AAAAAAAAA4g/iyWZiUx5HfY/s1600/ScratonIce.jpg https://www.hornetinc.com/data/directors/peter_deseve/iceage/iceage_07_lg.jpg https://www.hornetinc.com/data/directors/peter_deseve/iceage/iceage_03_lg.jpg Peter de Sève interview, "'Ice Age' to the Digital Age: The 3D Animation Art of Blue Sky Studios" - YouTube Character Design Animators - YouTube Belker’in de değindiği gibi; ne böylesi konsept tasarımcılar 3D modellemeyle, ne de 3D sanatçıları illüstrasyon veya grafik tasarım sanatıyla uğraşır:
Jonathan Freisler - Home James Tottman - FX Artist / TD Bu çerçevede, sektör dergileri bile kategoriktir:
// 2DArtist Magazine | Welcome to our Magazine // Zaten üç boyutlu görselleştirme sanatı dahi, modelleme, karakter animasyonu, aydınlatma, efekt ve kompozisyon olmak üzere ayrı ayrı disiplinlere ayrılmış çok geniş bir alandır.
https://digitaldomain.com/projects/20 The Visual Effects of "Transformers: Dark of the Moon" Part 1 - YouTube The Visual Effects of "Transformers: Dark of the Moon" Part 2 - YouTube {title}*|*Weta Digital Death Fall - Bringing the Gods to Life Hugo garners 11 Oscar noms – here’s why Justin van der Lek - VFX Showreel 2011 on Vimeo Showreel ve linklerdeki kalitelerde birkaç dakikalık bir 3D animasyonu tek başına kotarabilecek seviyeye ulaşmak için koca bir ömür bile yetmeyebilir:
Ice Age 4 - First Look Teaser | HQ - YouTube Ice Age 4 Trailer # 2 - YouTube 'Tangled' Trailer HD - YouTube Tangled: "Reluctant Alliance" - Movie Clip - YouTube Brave Teaser - YouTube New Brave Trailer | Official Disney Pixar 2012 Trailer | HD - YouTube King Kong (3/10) Movie CLIP - Kong Battles the T-Rexes (2005) HD - YouTube Diablo III -- Black Soulstone - Trailer and Cinematic from BlizzCon 2011 - YouTube King Kong (4/10) Movie CLIP - Kong Rescues Ann (2005) HD - YouTube Spiderman 2 ending - YouTube Assassin's Creed Brotherhood - E3 2010 - Trailer CGI - YouTube Assassins Creed 3 Revelations | OFFICIAL E3 teaser trailer (2011) Woodkid - Iron - YouTube Assassin's Creed 3 - E3 Official Trailer [UK] - YouTube “Amerika’da stüdyolar ve stüdyolarda görev alan pek çok insan uzun yıllardır bu sektörün içinde oldukları için herkes farklı bir alanda uzmanlaşmış durumda. Animasyonun daha tam olarak yerleşmediği yerlerde ya da şirketlerde animatörden modelleme, efekt ya da tasarım yapması beklenebilirken, burada herkes kendi yaptığı işten sorumlu. Bu da çalışanların yaptıkları işi daha iyi, daha güzel kıvama getirebilmeleri imkanını yaratıyor.” Turkish Journal - Onur Yeldan: “Animasyon, altn an yayor” “Amerika'da sizden spesifik bir alanda uzmanlaşmanız bekleniyor. Benim alanım "efekt animasyonu". Her türlü ateş, su, patlama, duman gibi efektleri simulasyonlar yardımıyla sıfırdan yaratıyorum.” Avatardaki Türk, Coşku Özdemir - Hürriyet https://coskuozdemir.com/ Yapımlara katkıda bulunan farklı disiplinlerden yüzlerce sanatçı ve tasarımcının ismini, 3-5 dakika sabrederseniz animasyonların jeneriklerinden öğrenebilirsiniz.
Tabi, böyle acemice ve üstünkörü tasarlanmış biçimleri, rasgele kıpırdatma işine animasyon diyebilmek için kör olmak lâzım:
KELOĞLAN MATEMATİK ÜLKESİNDE -1 SINIF EĞİTİMİ - YouTube manga ve vega iz bırakanlar unutulmaz - YouTube Ayrıca 2D animasyonların, karakter tasarımcıları, ara ressamları, temiz çizgicileri(clean up), renklendirmecileri ve background ressamları da hep ayrı ayrı sanatçılardır:
The Making Of The Prince of Egypt (1998) Behind The Scenes Part 2/3 - YouTube Hattâ iki boyutlu animasyonlar, uzunca bir süredir 3D unsurların da kullanıldığı gayet komplike bir iş haline gelmiş, Katzenberg’in de dediği gibi, adeta
tra-digital(geleneksel+dijital) bir yapıya evrilmiştir.
The Making of Spirit: Stallion of the Cimarron - Part 1 of 2 - YouTube The Prince Of Egypt- Part 2 - YouTube https://youtu.be/hV83PkIE0sg Disney's Tarzan Son of Man 720p HD - YouTube Kurumsal kimlik, süreli yayın, web/interaktif ve ambalaj tasarımı gibi alt disiplinlere ayrılan grafik tasarımda da durum pek farklı değildir. Sadece şu ambalaj tasarımının bile ne kadar dallı budaklı bir iş olduğunu uzmanlarına sorarak öğrenebilirsiniz. Gerçi Türkiye için lüks ama, batıda sadece -çok zor bir iş olan- logo tasarımları yaparak geçimini sağlayan tasarımcılar bile mevcuttur:
Logo Design Portfolio | Logomotive, a Custom Logo Design Company Ambigrams, Logos, Word Art: The Work of John Langdon Siah Design - Graphic Design Specializing in Branding and Identity Sean Heisler | Logo Design Bırakın, sadece kaligrafi çalışmaları yapan tasarımcılar da pek çoktur:
Commemorative & Memorial Plaques, Slate and Stone Carving, Calligraphy. The Lettering and Calligraphy Studio, Wales, UK. Ve grafik animasyon(motion graphic) sanatı da, çoktandır masaüstü yayıncılıktan ayrı bir ihtisas sahası olarak kendi normlarını teşekkül ettirmiştir:
"Movie Production Intro Logos Part-2" in HIGH DEFINITION - 2011 - YouTube Pixar and Wall-e Intro in HD - YouTube The new Warner Bros. Pictures/New Line Cinema logo + Warner Bros. Pictures goes black and white! - YouTube MARVEL Intro Logo - HD - YouTube Casino Royale (2006) — Art of the Title Hollow Man (2000) — Art of the Title I, Robot (2004) — Art of the Title The Pacific (2010) — Art of the Title 2011 Emmy Nominations for Main Title Design — Art of the Title Emin olun ki profosyonel işletmelerin yöneticileri gerizekalı falan değildir; eğer on kişinin işini, aynı sürat ve kalitede yapabilecek birini bulabilselerdi muhakkak istihdam ederlerdi. Yani böylesi işverenlerin tüm beklentilerine, “vasat bir kalitede” cevap verebilen bir eleman bulunacak olsa bile, hem işleri tek başına kotarmaya 7/24 çalışsa bile asla yetişemeyecek, hem de bedavacılardan yana münbit bir memleket olan Türkiye'de hak ettiği ücreti verebilecek bir işyerini asla bulamayacaktır. Tabi bunun yanında, üç beş ay oyalanıp da dikiş tutturamayınca derhal başka bir sahaya atlayan, "bir çok şeyden pek de bir şey bilmediği" halde, kendi kendine yakıştırdığı etiketlerin ardı arkası kesilmeyen ve müşterileri haksız/anlamsız beklentiler içine sokarak kafalamaya çalışan kerameti kendinden menkul tiplerin ciddiye alınacak bir tarafları elbette yoktur.
Son olarak, bir grafik tasarımcı, mesleğiyle alakası olmayan işleri yapmaya, on tane program öğrenmek veya yüz tane imajı dekupe etmek gibi angaryaları yüklenmeye asla mecbur değildir. Böyle birbirinden farklı işçilikler için aşağıda bahsedeceğimiz operatör ve ara elemanlardan istihdam edilmelidir. Yeri gelir, bir logo veya tipografik çalışmanın taşa veya betona işlenmesi bile gerekebilir(mezar taşlarındaki tipografik problemler!). Bu durumda, tasarımcının çekici ve keskiyi alıp taşın başına geçmesi beklenemez ya!
https://www.ieuanreeslettering.co.uk/image/ieuancarving2.jpg https://www.ieuanreeslettering.co.uk/image/plaques/sglatysFS.jpg Uzun lafın kısası; bu işler ekip işidir:
Blizzcon 2011 Diablo 3 - Making of The Black Soulstone Cinematic Panel - YouTube Vestel - Somalia | Making-of on Vimeo Seagulls Fly | Site of Seagulls Fly – animation, retouching, illustration, concept art, cgi, web and interactivity İbrahim Ergüden: GRAFİK TASARIM ve TASARIMCIYA DAİR