bence balık baştan kokar
neden böyle diyorum biliyor musunuz? sektörün böyle olmasının sebebi denetimsizlik.
öncelikle iş yerlerinde veya internet kafelerde kullanılan programların kaçı lisanslı. evinizde kullandığınız programların kaçı lisanslı. denetim olmadığı için matbaa sayısı çok fazla. denetim olmadığı hal böle olunca grafiker sayısı çok fazla. ipini alan grafiker oluyor.
kaçınızın evinde linsanslı grafik prgramları var. kaçınız lisanslı programların kullanıdığı matbaa yada ajanslarda çalıştınız? benim cevabım =0. hal böle olunca ne oluyor. sen bir fotoşopa hiç para ödemen corele hiç para ödemen sahip olursan/ yada iş yerinde kullanırsan kalite beklemen anlamsız olur. kalite olmayınca etraf grafiker kaynar. grafiker fazla olunca iş bulamazsın...
bu işin bir boyutu. bana göre bence en önemli boyutu. avrupada bilidiğim kadarıyla evlerde bile lisanslı program kullanılıyor. hatta grafik hocam evlere bile baskın yaptıklarını söylemişti (ne kadar doğru?!). ama bildiğim en önemli şey linsansız iş yeri olmadığı. olmadığı için çok fazla matbaa ve ajans yok. ajans ve matbaa olmadığı için bilişim sektörü hayli revaçta... grafikerler de öle. hal böle olunca fazla grafikçi yok. yani 2,5 yltlye logo yapan da yok...
sonuç; bizim sorunlarımızın giderilmesi için, ilk önce avrupadaki gibi lisans olayına önem verilmeli. kaliteyi artıracağını düşünyrum. hatta bu iş evlerdeki bilgisayalara kadar uzanmalı. bunun başka yolu yok... kalite artarsa grafik ve web tasarım olayı adam gibi iş sınıfına girer..
size ve bize gelince. ben 1 yıl grafikerlikten ayrı kalmıştım. sağlık problemleri yüzünden. tekrar iş dünyasına geri dönmeyi düşünüyordum. daha önce bilgisayar öğretmenliği yapmıştım. matbaada bir kere çalışmıştım. yazdıklarınızı görünce sektörün şu an berbat durumda olduğunu anladım. bedava çalışmaktansa boş durmak en iyisi.... gibi geliyor.
bu arada bir arkadaşım sizin gibi uzun süre matbaalarda çalıştı. daha sonra freelance yaptı şimdi iş yeri açtı. ben de onun gibi olmayı düşünüyorum ama çok riskli de gibi bakalım hayat n gösterecek...
sizinle irtibat kurabilir miyim? (mail/msn) eğer ben de o arkadaş gibi freelance tasarım yaparsam hayata geçirmeyi düşündüğüm projler var. belki olur...