Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Mesleğime Saygımı Yitirmek Üzereyim :(

doruk677

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Valla arkadaşlar ben lise yıllarımda başlamıştım photoshop ve grafik işlerine okadar heyecan veriyor du ki bu işlerle uğraşmak, pc nin başından sadece 4 saatliğine kalkıyrdm oda uyumak için.. Sonra üniversiteyi kazandım ve ihtiyaclarımı karşılamak için konya da grafikerlik yapmaya karar verdim bundan 3 yıl once 400 tl ye part time bir ajansa girdim,öğrenci için iyi paraydı adam ücretimi nasıl istersem oyle vereceğini soyledi ve bende haftalık almak istedimi belirttim, 1hafta sonra paramı ıstedğmde patron eline cebini attı bi tomar para, en az 5 milyar vardı elinde, okadar banknotun ıcınden aradı taradı 10 tlyi buldu ve bana dediki sunu alda idare et simdilik dedi sonraki haftalarda da hic alamadım zaten, 1 ay olunca ayrıldım, 3 ay boyuncada hakkım olan parayı harclık alır gibi almak için belki 10 kez belkide 15 kez ziyerette bulundum. Arkadaşlara anlattım durumu, normal karşılayıp konya da boyle dediler, bende ya nasip dedim, daha sonra dreamveawer, flash programlarını öğrendim ve yaptğm işlerden beğeniler aldım, php öğrendim fakat birde baktım ki bazı online satış sitelerinde benim 1 ay uğrastığım siteler, scriptler 5liraya satılıyor, insanlar hazır scriptlere temalarını değiştrp değiştrp satıyorlar ustelik bu insanların ne tasarımla nede php le bi alakası yoktu paintten resim dosyaların renklerini değiştiriyorlar sadece,verdiğim emeklere yandım yaptıklarımı satmıyrdm. Ama hiç birşey beni dijital tasarımlardan, görsellikten alıkoyamazdı derken 3d maya programıyla tanıştım eğitimini aldım güzel işler çıkardım, ancak sonradan öğrendim ki 3D işlerinin henüz Türkiye de rant yapması cok zor..
ve üniversiteyi gecim sıkıntısıyla bitirdim arkadaşlar,

bildiğim programlar sıralıyorum..

Photoshop (İleri düzey)
Flash (İleri düzey)
Corel (İleri düzey)
Dreamveawer (İleri düzey)
Freehand (İleri düzey)
Php (Orta düzey)
Autodesk Maya (modelleme,animasyon,texture,render...) (İleri düzey)

+ resim-iş öğretmenliği diploması ve bugun maalesef işsizim arkadaşlar..
7 ajansla iş yaptım konyada hepsiyle para konusunda sorun yaşadım, özellikle öğrenciysen vay haline...
Şuan bana 600-700 tl maaş teklifi verenlere inat çalışmayacam, emeğimi hakkımı yedirmycğm kimseye.. Bazılarınız buna kanaatsizlik diyebilir. 20 yıllık bakkal rüstem ajans açıp, insanları bu hale getiriyor işte..
Bilgisayar ve programlarına ne kadar emek verdiysem karşılığını hicbir zaman alamadım, bunlara verdiğim emekleri kpss ye verseydim, şimdi öğretmendim diyeceğim fakat malum kpss mağduruyum..

Türkiye neden böyle diye düşünürken şu cevabı buluyorum arkadaşlar;
İnsanlarımızın maalesef manevi yönü giderek zayıflıyor. Bence bunların tek nedeni de bu, Sözde müslümanız ya, nerde kaldı kul hakkı ? Nerde kaldı, çalışanın hakkını daha teri soğumadan vermek?

Adı ticaret olmuş dolandırıp, aldatmanın.. Adı siyaset olmuş yalancılığın...

yurtdışına git. burda emeginin karşılıgı alamazsın :) işi çok sevdigin belli :) bence durma git :) en fazla bi kaç ay sürünürsün :)

Nazy

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.maxicep.com
hangi avrupa birliği o dediğiniz eksenimizin kaydığı arap birliği olmasın. bu mantıkla biz sopaların gölgesi altında (mahalle baskını) ile yapılan sanatla ancak arap birliğine girebiliriz. mesleğe saygı evet
tek cümlen ile bazı şeylere hayır dediğin anlaşılıyor:)
milletide düşün... ama önce herkes kendini düşünmeyi öğrenmeli

bak adamın biri 500 liraya çalışmayı kabul ediyor ve bu durum
daha önce 1500 lira ile ailesini zorla geçindiren adamın işten çıkarılmasına neden oluyor...
hem eski çalışana hem kendine yazık ediyor... ileride aile geçindirince aynısı başına gelmeyecekmi:(

Bu yüzden sanatı sopayı falan boşver kendini düşün
Daha önce iletilerimde birçok kez belirtmiştim, Türkiyedeki grafik sanatı, kendini üstad sanan ve klişeleşmiş sanat kuralları ile para kazanan birkaç ihtiyarın elinde, oysa ki her tür sanat içerisinde özgürlüğü barındırır.

mustafa006

🌱Yeni Üye🌱
merhaba arkadaşlar.ben grafikerlikte yeniyim dışardan baktımda güzel hoş bir iş gibi gelmişti ama öle değilmiş.gördümki dediğiniz gibi herkes çıkar peşinde ucuz iş yaptırma,az maaşla çok iş yaptırma peşinde olmuş.grafikerler olarak mesleğimize sahip çıkmamız lazım hep bir ağızdan konuşursak bunun önüne geçebiliriz.

caferaslan

🌱Yeni Üye🌱
Öncelikle merhaba, Yazılan tüm yazıları pür dikkatle içim acıyarak okudum. Bütün meslektaşlarım doğruları söylemişler. Ben Ankara'da yaşıyorum ve bu meslekte 19 yılımı geride bıraktım. Bir sürü öğrenci yetiştirdim (öğrenci derken usta çırak manasında). Bilmiyorum benden daha eskiler de vardır burada onlar daha iyi anlayabilirler beni. 19 yıl gerisine baktığımda siyahbeyaz ve 10 inçlik bilgisayarlarda tasarım öğrenmeye çalışıyorduk. İçimizde öyle bir aşk vardı ki kendimizi ispatlama peşinde koşuşturup duruyorduk. Tabi o zamanlar grafiker denildi mi bir saygı uyanırdı insanlarda. O zamanlar grafik tasarım kursu veren belediyelerin dandik kursları yoktu. Gerçekten çizerek yaşayarak ve anlayarak öğreniyorduk. 19 yılımı geride bırakmışım ve hala tam manasıyla grafiker oldum mu bilmiyorum. Elimizde beynimizde ne bildiğimiz varsa herkesle paylaştık. O zamanlar maaşlarımız gerçekten tatmin ediciydi. Hatta şöyle söyleyeyim; bir saatte bir maaş kazandığımı da hatırlıyorum. Bugünlere geldik ve hele dik ve onurlu duruşumu bozmadım. Asla ucuz iş yapmadım yaptığım işin de hakkını verdim. Hala maaşla çalışıyorum ve 19 yıl boyunca sadece 3 işyeri değiştirdim (birisi kendi deneyimimdi). Yetiştirdiğim her kişiye bunu aşılamaya çalıştım. Aman dik durun ve her zaman son sözü söyleyen siz olun diye. Çoğuyla gurur duyuyorum çok iyi yerlere geldiler. Sizlere şunu söylemek istiyorum her matbaa her ajans grafiker bulabilir. Bizler de her zaman iş bulabiliriz. Yeterki kendinizi herşeye hazırım gibi göstermeyin. Dik durun, etkileyin, Tabiri caizse yüksekten bakan siz olun. Yaptığınız işi düzgün yapıp arkasında durun. Görün o zaman vazgeçilmeyen siz olacaksınız. Benim öğrendiğim bir şey var bu meslek hayatımda. Herşeyin en iyisini grafiker bilir. Matbacının yerine o düşünür. En iyi türkçeyi kullanır, en zarif o düşünür. Hesapları iyi yapar....
Son söz olarak eğer ki biz grafikerler ailesi hatta en azından kendi illerimizde birbirimizle iletişim içinde olabilirsek ve ortak kararlar almaya çalışırsak birlik beraberlik sağlayabilirsek maaş sorununun çözümlenebileceğine inanıyorum. Bunu hemen başaramayabiliriz belki ama başlangıç da bitirmenin yarısıdır.

Tüm meslektaşlarıma saygılarımla...

melek zubeyde

🌱Yeni Üye🌱
Bugün o kadar moralim bozulduki sitede gezinirken tasadüf eseri tamda benim moralim bozulmasina sebep şeyler megerse bütün arkadaşlarımın başındaymış ben üniversite hayalimi tam yitirmişken tanıştım grafik tasarımla ve onunla birlikte kavuştum ükniversiteye öyle fazla çalıştım ki birincilikle mezun oldum(artık ne işe yaradıgını ben bile bilmiyorum)2 işyeri deneyimiyle bütün hayallerim kabusa döndü size bildiklerini ögretmemek adına türlü entirikalar çeviren insanlarmı grafik hariç temizlik işleri yaptıran patronlarmı dersiniz diyiceksinizki çok çabuk pes etmişin (burda 8-9 işyeri degiştiren arkadaşlar var) hayır pes etmedim ama bu 3cü iş yerim askari ücretle çalışıyorum sürekli bagıran bir patron çay telefon sekreterin yapacagı bütün işler hepsini yapıyorum daha fazla bir şeyler ögrenmek için yanımdaki arkadaşımın bütün kaprislerine katlanmakta var herşeyden sıkıldım kurdugum bütün hayaller tükendi benimle dalga geçiyorlar senelik izin yok askeri ücret sen niye okudun emek verdin haklılarda ilerde bu meslegi yapmamaya kesin kararlıyım insanlarla ugraşmaktan sıkıldım artıkkkkkkkkkkk

Hepyek

👑Efsanevi Grafiker👑
Bugün o kadar moralim bozulduki sitede gezinirken tasadüf eseri tamda benim moralim bozulmasina sebep şeyler megerse bütün arkadaşlarımın başındaymış ben üniversite hayalimi tam yitirmişken tanıştım grafik tasarımla ve onunla birlikte kavuştum ükniversiteye öyle fazla çalıştım ki birincilikle mezun oldum(artık ne işe yaradıgını ben bile bilmiyorum)2 işyeri deneyimiyle bütün hayallerim kabusa döndü size bildiklerini ögretmemek adına türlü entirikalar çeviren insanlarmı grafik hariç temizlik işleri yaptıran patronlarmı dersiniz diyiceksinizki çok çabuk pes etmişin (burda 8-9 işyeri degiştiren arkadaşlar var) hayır pes etmedim ama bu 3cü iş yerim askari ücretle çalışıyorum sürekli bagıran bir patron çay telefon sekreterin yapacagı bütün işler hepsini yapıyorum daha fazla bir şeyler ögrenmek için yanımdaki arkadaşımın bütün kaprislerine katlanmakta var herşeyden sıkıldım kurdugum bütün hayaller tükendi benimle dalga geçiyorlar senelik izin yok askeri ücret sen niye okudun emek verdin haklılarda ilerde bu meslegi yapmamaya kesin kararlıyım insanlarla ugraşmaktan sıkıldım artıkkkkkkkkkkk

Birincilikle mezun olmuş biri olarak çabuk pes etmeyin derim ben :D
Üstelik bir tek o işyerimi var, daha uygun bir yer aramaya devam edin mutlaka doğru insanlarla karşılaşacaksınız :)

melek zubeyde

🌱Yeni Üye🌱
Birincilikle mezun olmuş biri olarak çabuk pes etmeyin derim ben :D
Üstelik bir tek o işyerimi var, daha uygun bir yer aramaya devam edin mutlaka doğru insanlarla karşılaşacaksınız :)
Dogru söylüyorsunuz ama anlatılanlar ve duydugum kadarıyla benim yaşadıgım şehirde çogunluk bu şartlar altında çalışıyor yinede teşekkürler ilginiz için

kartafilis

🌱Yeni Üye🌱
herkeze merhaba konu başlığı ilgimi çekti içerdeki mesajların çoğunu okudum denemez ama üç beş tahmin edebiliyorum yazılanları. uzuuun zamandır bu mesleğin içerisindeyim hepimiz şikayetçiyiz. haklıyız .. işverenler ya manyak ya sapık ya akılsız adamlar.. pek ya bizler? herkes salak bi biz akıllımıyız? hep bizim hakkımızı yiyorlar eğri oturup dogru konusmak lazım her kursa giden her photoshop bilen yada kurcalayan grafiker oldu pardon TASARIMCI ..! ben 92 yılında bu meslege adımımı attım ki o zamanlarda bunu okuyanların bi çoğu suya agu diyolardı.. aklınızdan geçebilir ukala bi adam bu diye aslında evet ama gerçekleride görmek lazım.

Neyse gelelim meselemize..

1- neden hakkımızı yiyorlar ??
cvp: bizim yüzümüzden
çünkü; biz kendimizi odun/koyun/saf vs.. (ne olarak adlandırırsanız artık) yerine koyuyoruz hakkımız yendiğinde sesimizi çıkartmıyoruz hakkımızı korumayı bilmezssek nasıl hak sahibi olacağız bu gün piyasada çoğu insan ssk. sı olmadan çalışıyor ssk istersem işveren beni işten cıkartır zaten zor buldum işi gibi bi düşünceye yanlış. çogu meslekdaşımız maalesef böyle korkuyoruz çünkü kendimizi koyun gibi yetiştirmişiz.unutmayın grafikerin gözü açığı yırtığı makbuldur..

2- neden işveren/müşteri bize sürekli karışıyor??
cvp: bizim yüzümüzden
çünkü; mesleğimizde yeterli değiliz algı kabiliyetimiz zayıf, mesleki ve teknik bilgimiz zayıf, renk bilgimiz zayıf, nedenmi tasarımcıyım diye geçinen insanların çogu ya eğitimsiz yada kurslarda eğitim almış insanlar ki ben kurslara karşıyım nerdeyse tamamı para tuzagı ve insanları meslek sahibi olacaksınız diye şişirip bomboş piyasaya salan kurumlar.. yetersiz olduğunuzda otomatikman müdahale görürsünüz 1. sorunun özeti gibi yırtık 2. soru cvp ı gibide bilgili olursanız ne müşteri size karışabilir nede işveren..

3- maaşlar neden az piayasamı ? krizmi?
cvp: tamamen bizim yüzümüzden
çünkü; madde 2 deki gibi eksik bilgi ile donanmış insanlar bu mesleğe sevdiği yada yeteneği olduğu için değil sadece meslek olsun para kazanayım umudu ile girmişlerdir, bu meslek sevgi özveri ve YETENEK ister, sonra o şahıslar, ki kimse alınmasın burdada mevcut piaysada iş bulamama endişesi ile onu almasın beni alsın diye fiyatları aşşağı çekiyorlar, sonra nemi oluyo sen ben o gibi bu işe gönül vermiş insanlar iş görüşmesinde 3 lira maaş diyince oha o paraya 5 kişi çalıştırırım gibi tepki ile karşılaşıyor.

4- iş kalitesi düştü tasarımın artık bir değeri neden yok?
cvp: grafikerlerin yüzünden
çünkü madde 2-3 deki gibi eksik insanlarla dolu iş piyasasında çalıntı işler moda oldu paylasım sitelerinden bi kaç floral desen araklayıp bi kaç tasarım örneği ile şişirme cv ile dolu ortalık , sonra durum nedir ? sizinle aynı işi yaptıgını idda eden birileri ortalarda sizin işinizi baltalıyor. çünkü o insanlar için mesleğin bir değeri yok sadece para aracı az yada çok farketmez.

bizim meslek gurubumuzun sorununun aslında temelleri bize dayanıyor bu meslek gurubu bir tarikat gibi aslında belli elit bi kesimiz aynı dilden konuşup aynı düşünceleri paylaşıyoruz , ama aramızdaki zayıf halkalar daha zayıf halkaları içeriye almaya devam ettikçe ne mesleğimizin gururu nede tasarımcıların şanı olacaktır. grafikerin yaptıgı iş olmayanı olmuş gibi göstermektir satılamayanı satmak yada oldugundan daha iyi göstermektir birazda kendinizi pazarlamanız önemli, ama madalyonu diger yüzünde ise müşterinize verdiğiniz malın (yani sizin beyniniz) konu ile yetersiz olması ve en önemlisi bir iş ahlakınızın olmaması sizi bir daha başka kapılara gitmekten alıkoyar..

ha malesefde kurunun yanında yaşda yanıyor.. :) saygılar.

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
arkadaşlar nazmiye arkadaşımız adına cok üzüldüm ben matbaa sahibiydim matbaayla ilgili ne varsa biliyorum grafikerlikten tutta bir işin teslimatına kadar bütün her şeyiyle biliyorum subat ayında çeşitli olaylardan dolayı matbaamı kapadım grafiker olarak bir yere giriyim dedim adamlar 570 lira maaş veriyolar güldüm gectim tabii

Grafikerlik te dahil herşeyi biliyorsun ya, web tasarımını da, dizgiciliği de öğrenirsin, nedirki?..

Ben de "herşeyi bilen bu patronun" kendisine gülmesi gerekirken başkalarına gülmesine ağladım.

Son düzenleme:

isikar

🌱Yeni Üye🌱
Arkadaşım....ben sektörden değilim..Elektronik teknikeriyim...Ancak grafik tasarım da çok hoşuma giden bir alan...ayrıca bu sektörde çalışan arkadaşlarıda sanatçı olarak görmekteyim.....Kesinlikle haklısın....Ama için rahatlasın diye söylemiyorum...Tüm sektörlerde durum aynı....Özellikle benim hizmet sektörü olarak gördüğüm sektörler....Maalesef bu ülkede işçiliğe,emeğe hiç ama hiç saygı yok....Bir şekilde parayı bulmuş,patron olmuş insanlar krizleri de bahane edip okumuş işinde uzman olmuş insanları bedavaya kullanma peşinde...."Ne var yani,iki kalem oynatıyorsun alt tarafı" deyip emeği bir kilo kıyma parasına satın almaya çalışıyorlar...Düzelirmi bu durum....Onun da cevabını bilmiyorum....Allah yardımcımız olsun....

ogrenci_87

🌱Yeni Üye🌱
bu konuyu gördüğümde şok oldum. sende bendensin anlaşılan. malesef türkiyede grafikerlerin durumu içler acısı. yaşım kadar program biliyorum en küçüğünden tutta holywood sütüdyolarında kullanılan programlara kadar... ama malesef türkiye şartlarında kazandığım para askeri ücreti geçmiyor. hergün bilgisayara başladığım güne lanet ediyorum. oysa herşeyden fedakarlık ederek biçok program öğrendim ama düştüğüm duruma bak...

M

misafiradam

Guest
cıdden durum ıcler acısı malesef! cok uzucu! gsf garfık tasarım bolumunden mezun oldum 1 oldu 2 ay bır ajansta calıstım stajyer olarak! cok lux bır yerdı ıyı paralar cazanıyordu cıddı paralar ama onca stajyere yol parası 3-5 kurusun dıısında bırsey vermıyordu.. hergun cepten yol parası ustelık verdıgı paranın 3 katı.. cıdden anlayamıorum bu ısı yapamazsam ne halt edıcem bılmıyorum.. illustartorum, grafık tasarımcıyım, hayal gucumde var bosuna degıl bunlar ve cok ıyı öz verılı calısan cok arkadasım vardır burda emınım (hepımız bunalıyoruz) ılla tecrube! tecrubede onemlı ama bu tecrubeyı kazanmak ıcın daha cok ıs verenlerın bıze ımkan sunması lazım! ayrıca sunuda belırtmek ıstıyorum sadece (evden calısabılecek garfıkerler ıcınde özel bır sıte acılması ve bu sıtenın ıcındede bolumler olmalı mesela kurumsal kımlık yapıcak olanlar,ıllustrasyocular)gıbı.. umarım ıstedıgımız yerlere ulasabılır ve ısımızde ıyı yerlere gelır kazanamadıgımız cok parayı kazanabılrız saygılar

ozanbb

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Maalesef aynı dertten muzdarip olmak hepimizin ortak yönü,işinde uzman bir çok grafiker aynı sorunlarla boğuşuyor. Hatırlarsınız mac ve freehand zamanlarını matbaalarda dizgiyi yaptırmak için yalvar yakar olurlardı, daha da ilginci 80 ve 90'larda grafikerlik yapanlar şu an ev sahibi, ben işi mutfağında öğrendim matbaada renk kodlarını bil,montajını yap, bıçak çiz, çizim yaparken show dahi yapsan o aracıların umurunda değil. Organize matbaaların peydal olması ile durum bu hali aldı. Türmatsan,Sentez,Kutlu ve Renksan başrolü paylaşıyorlar. Hemen hemen hepsinde haftada bir kaç grafiker değişiyor. İki görseli yanyana getirsin onun ama az maaş alsın ondan "Kral Grafiker" yok. Ben bu organize matbaaların birinde 3 ay çalıştım. Sebebide İstanbulda yeniyim hani adam gibi bir yer bulana kadar boş durmamak için. Halen 3 aylık maaş içeride duruyor ve SSK yok, Çalışma ve Sosyal güvenliğe şikayet edicem "Çalıştığını İspatlaman gerekiyor" deyip yüzüme telefon kapandı. Avrupada,Amerikada el üstünde tutuluyor Teknolojik Sanatçılar diye Grafikerler, ama bizde yerden yere
Tek parça öğrenerek işe kör cesareti ile giriyor insanlar, Ülke yönetiminin her hangi bir yaptırımı yok, sendikal haklar yok, kimse sen grafikersin diye seni savunamıyor. Kimi zaman parçabaşı iş yapıyorum onda bile bir sorun çıkıyor. Size yani Matbaa grafikerlerine
tavsiyem hiç tereddüt etmeyin çantacılar ortalama 2.000 TL kazanıyor üstelik işten kağıttan ölçüden anlamadan. Bende başlıyorum yakında "Çünkü yapacak başka birşey kalmadı" hepinize saygılar.
Kendi işini yapacak arkadaşlara yardımcı olurum baskı konusunda İstanbulda (korkmayın öyle komisyon filan almak yok:) iletişim için ozanbb77@hotmail.com'dan mail atarsanız yardımcı olurum.

afidanci66

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Nazmiye bende senin gibi bu sıralar çok iş yeri değiştirdim. İzmirdeyim. Aslında bu grafikerlerin iş yerlerindeki sorunu bazende önceki çalışan grafikerlerden de kaynaklanıyor. Burnu havada ve hatalarını kabul etmeyen bir tavır çiziyorlar. Onun yerine işe başlayan grafikerle aynı sorunu yaşamayan bazı yöneticilerde işi sıkı tutmaya çalışıyorlar. Tabii ki olan yeni grafikere oluyor. Bir grafikerin işten ayrılmadan başka bir iş bulması hatta hazırda bulundurması gerekir. Ben öyle yaptım ve şimdiki işimden çok memnunum. Darısı senin başına. Ayrıca kendine ve hayal gücüne güveniyorsan. İşsizlik senin için sorun olmaz diye düşünüyorum. Ben işsiz kaldığımda da en az maaşımın 3/2 sini kazanmışımdır freelance olarak. Sende denemelisin.

hcaliskan

🌱Yeni Üye🌱
Aşağıdaki özelliklere sahip grafiker tasarımcıları aranıyor.

a) Başkalarına saygı duymadığı halde, kendisine saygı duyulmasını isteyen,

b) sabah mesai 9 da başladığı halde her gün işe 9,30 -10,00 da gelip ne oldu ya geç geliyorsam, ben sanatçı ruhlu adamamın bana öle sabah asker gibi 9,00 da mesai ters, işyeri displini beni ilgilendirmez, ben geçte gelse işmi zamanında yaparım, ama geldiğimde işyerinde çay hazır olmuş, masam silinmiş olmasını isterim, temizlikçi bayan hergün zamanında gelip işini yapmış olması lazım diyen,

c) - Bilgi durumun nedir?
- Ben mesleğimde profesyonelim abi, indesigni iyi bilirim, coreli iyi bilirim, photoshopu öttürürüm. 8 yıldır bu işlerle uğraşıyorum.
- peki indesign de datamerge işlemini rahatça yapabilirmisin?
- abi ben genel olarak biliyorum. o dediğiniz hiç yapmadım ama bir kere görsem kaparım.
- peki xml veri ile şablon tasarımı birleştirebilirmisin ?
- abi onuda bilmiyorum ama sorun değil yani wordden excelden kopyala yapıştırla çok hızlı yaparım abi,
- bu dediklerimin nette videolu örnekleri bile var arkadaşım yani mesleğini bilmen adına takip etmiyormusun ?
- abi senin bu dediklerini herkes istemiyor ki. piyasadaki işler malum. senin dediğin biraz special işlerde geçerli ama yaparım merak etmeyin
- allah allah bakalım daha neleri duyacaz. 100 sayfalık katalog işimiz var biz indesign istiyoruz. çok sayfalı işlerde indesign daha iyi, corelde sıkıntı oluyor diyorlar?
- abi kim demiş onu ya ben corelle 400 sayfalık katalog hazırladım. alışkanlık meselesi bunlar. kim hangi programı daha iyi kullanıyor, hangisine aşina ise onu söyler. ben coreli çok iyi bildiğim için indesigten daha hızlı hazırlarım merak etmeyin.
- corelde de xml ile birleştirme işlemleri yapılıyor
- evet ama ben şimdiye kadar yapmadım lazımda olmadı. ama yaparım.
- corel kaçı kullanıyorsun ?
- 12 abi
- bizde 15 var. 15 daha da gelişmiş neden geçmedin?
- abi lisans meselesi aslında çokta fark yok arasında, 1-2 özellik ekliyorlar 15 diye çıkarıyorlar.
- trial veriyonları ücretsiz değilmi indiririr özelliklere bakarsın kendini geliştirmen açısından?
- para tuzağı abi ya 6 ayda bir versiyon çıkarıyorlar. ufak tefek 1-2 özellikle. aslında çok bir fark yok inanın. birde ben 12 ye çok alıştım kısayollar falan çok seri gidiyorum.
- .......
- .......
şeklinde uzayıp giden saçma sapan bir iş görüşmesinde bulunabilecek,

d) - ne kadar zamandır bu işle igileniyorsunuz ?
- 5 yıldır profesyonel olarak corel, photoshop, freehand hepsini kullandım.
- cv de yazdığına göre, bayağı bir yer değiştirmişsiniz. sıkıntı nedir? hep işverenlerdemi ?
- inanmayacaksınız ama ben şimdiye kadar 20 tane yerde çalıştım hep patronlarla ilgili meseleler?
- nedir mesela yani bizde bilelim aynı şeyleri yaşamayalım?
- bazen bende kendime soruyorum problem bendemi diye ama inanın değil. paramı zamanında alamadım, ayrıldım. tacize uğradım ayrıldım, mesai paramı vermediler köle gibi çalıştırdılar, hergün işe geliyorum burunlarından kıl aldırmıyorlar. cebimde sigara param yok 10 tl avans zor veriyorlar gibi.
- peki işverenin işine yarıyorsan, kalifiye elemansan, işinide düzenli yapıyorsan adam seni niye dışlasınki?
- işte herkes burada yanılıyor. aslında bizler sanatçı ruhlu kişileriz. bize nasıl davranacaklarını bilemiyorlar. bu işler öyle 5-10 dakikada olacak şeyler değil.
- mesela biraz açıklarmısın ?
- abi şimdi adam benden kurumsal çalışma yapmamı istiyor. nedir bunun normali en az 15 gün
- 15 gün normalmi?
- herhalde abi. kartvizit, fatura, dosya, antetli kağıt, bunların toplam hazırlanması birde işe ruhunu katacaksın öle tasarım anında olmuyo ki
- peki senin bu 15 günde hazırlayacağın kurumsal çalışma için ben ne kadar ücret alabilirim biliyormusun piyasa şartlarında,
- abi onu bilmiyorum ama işin hakkı bu. peki siz nasıl yapıyorsunuz
- herkes gibi bende maliyetleri hesaplamak durumundayım. egrafiker diye bir site var. 30 tl ye devamlı müşterisi olduğum için netten yoluyorum isteiğimi. çokda güzel 4 çeşit logo örneği gönderiyorlar. ufak tefek istekleri düzenleyip bana 2 günde teslim ediyorlar. bende olnu alıp matbacıya veriyorum. şablondan dizayn örneklerinden beğeniyorum.matbu evraklrımı hemen hazılıyor.
- sende herkes gibi kolayına kaçıyorsun yani abi
-şimdi bu işlem için sana 800 tl maaş versem 15 günde bu iş için benden 400 tl maaş almış olusun.
- ben zaten 800 maaşa çalışmam abi. 1.200 isterim
- o zaman bir çalışmanın maliyeti 600 oldu diğer masraflar hariç. peki ben bunu müşterime kaça satabiririmki bu kadar yüksek maliyeti kabul edebileyim.
- abi ben sana öle bir creatif çalışma yaparımki artı sen onu müşteriye kaça kaktırabilirsen, o senin pazarlama kabiliyetine kalmış.
-kaktırabilirsem ? çok yanlış bir düşünce bence
- ben bu şekilde çalışırım abi tabii sizde haklısınız ama
- ....
- ...
şeklinde uzayıp giden saçma sapan farklı bir iş görüşmesinde bulunabilecek,

e) işyerinde kendisini iş yapıyormuş gibi göstererek, ama bu arada iş ilanlarına cv gönderen, arkadaşlarıyla msn de görüşen, face takılan,

f) işyerinde 2 sayfa açıp, bir sayfada mevcut işin sayfası yüklü gözüküyorken, çalışma süsü verip, diğer sayfada aldığı freelancer işleri yapan,

g) sabah işe genelde hiçbir zaman zamanında gelmediği halde akşam mesai saatini 1 dakika bile geçirmeyen,

h) akşam kız arkadaşımla, kankilerle, takılcam eğlecem diye işten çıkıp, başka bir yere matbaaya gidip freelance iş yapan, yada evdeki yaptığı, işyerinde yaptığı, işlerin digital çıktılarını almak için digitalciye giden, bu durum anlaşıldığında şöyle bir diyalogla karşılacağımız
- hani sen bana 1000 tl maaş ver abi ben free çalışmayı anında keser herşeyimle sana çalışırım dememişmiydin
- evet abi demiştim ama kıramadım çok ısrar etti
-benim bilgim olsaydı bari
-abi sende ya 1000 veriyon diye köle olmamı istiyorsun ne olmuş 1-2 iş yaptıysak geçim dünyası anla biraz ama maaşımı yükselt kesin söz yapmam.

i) çalıştığımız takdirde aşağıdaki geçecek örnek bir konuşmayı yapacak (erkek)

- ne yaptık bugün bakalım, işler nasıl ? logo çalışması nasıl oldu. diğer işler.
- abi bütün hayalgücümle bi logo çalıştım sorma.
- diğer işler ?
- abi onlara zaman kalmadı. ama süper bir logo yaptım.
- iyi bakalım ozaman .hıımm. bu bana tanıdık geliyor. arşivden vektörden biraz mutasyona uğratmışsın. unique bir tasarım değil bu.
- yok abi olurmu tamamen ben düşündüm.
- kardeşim illa arşivden bulup geleyimmi bu şekil bana tanıdık geliyor.
- abicim elbette esinlendik ama becerimide katıp ortaya mükemmel bişi çıktı.
-akşama kadar hazır bir vektörle oynayarak oyalandın yani,
- abi ben işime gereken hassasiyetin gösteririm
-iyi be kardeşim kendimi kandırıyorsun, benimi, akşama kadar yatmışsın, ya nete takıldın kaldın, yada biz işyerinde yokuz diye sallandın
- yok abi nete takılmadım
- o zaman sorun ne bu iş bu kadar zamanda olması sıkıntı
-abi aslında moralim bozuk,
-neden?
-kızla kavgalıyız aramız açık bu günlerde,
- ben ne yapayım aranımı düzelteyim,
-1-2 sonra düzelir abi merak etme
- peki bakalım o zaman log sistemine ne yapmışsın makinada,
- abi sen log sistemimi kurdun işyerine bizden habersiz
- evet ne var bunda sizden izinmi alacağım
-bende yanlış abi özel hayata müdahele bu hemde beni sıkariş üretemem
-neden yanlış işyeri benim, makina benim, neden böyle bir sistem kurmayalım, gel bakalım birlikte ne yapmışsın ben yokken
-rica ederm abi olmaz öle şey
- gel birlikte bakalım. bak ben 10,20 de işyerinden ayrılmışım. sende 10,32 de xxx sitelere girmişsin. biraz gezinmişsin. moralin düzelsin diye tabii. moralin düzelmiş. demekki sanatçı ruhlu insanların morali x sitelere girince düzeliyor. sonrada iş ilanlarını kontrol etmişsin. mailine bakmışsın. bir kaç kişiye iş için cv ve örnek göndermişsin. sonra ne yapmışsın. bizimle ilgisi olmayan bir iş çalışmışsın. saat 13,00 de yemek molası log kapanmış.
saat 15,20 de tekrar açmışsın makinayı. arada geçen zamanı baya bir yemek molası yapmışsın. sonrada bana gösterdiğin logoyu arşivden hazır vektörden kırkıp biraz değişkilki efekt vermişsin. bu logoyu taplam harcıdığın zman loga göre 23 dakika. sonra tekrar grafikerler sitesine girip ben gelinceye kadar oyalanmışsın.
- abi ayıp oluyor ama senin yaptığın,
- benim yaptığım ayıp oluyor, senin yaptığın ne oluyor?
- işte sizin gibi patronlar yüzünden meslekten soğudum.
- sen kendini kandırmaya devam. asıl biz sizin gibi insanlar yüzünden bu meslekten soğuduk ve insan faktörü olmadan nasıl bu işlerimizi sorunsuz yapabiliriz diye alternatif arıyoruz.

j) yada çalışırken şu şekilde başka bir örnek yaşatacak (bayan)

- .......... hanım odama bir gelirmisin, özel bir şey görüşeceğim.
- . buyrun efendim.
- bugün sizin makinanıza sizden başka biri oturdumu?
- hayır efendim. biliyorsunuz daha öncede konuşmuştuk. benim odama herkes girmiyor. makinamada kimseyi elettmem.
- evet bende bundan dolayı özellikle soruyorum zaten.
- hayır kesinlikle kimse oturmadı efendim.
- peki o zaman, sizin makinanızdan xxx sitelere giren kim?
- Nee !!!! ne sitesi , kim girmiş efendim?
- bakın log listesinde sizin ip den şu şu sitelere girilmiş
- lütfen yani ....... bey. teeessüf ederim. ben bir bayanım. bu şekilde konuşmayın.
- iyide kardeşim. bayansın anladık. makinana senden başka kimse oturmuyor onu da anladık ta, nasıl oluyor da bu sitelere giriliyor. sizin makinaın ip si belli.
- efendim ip lerde bir yanlışlık falan olmasın. geçen ben nette gördüm bazen başkaları başkasının üzerinden girebiliyormuş.
-....... hanım. yani log sistemimiz yanlış bilgi veriyor
- neden olmasın efendim hata yapamazmı yani
- peki neden siz işlerinizi yaparken hata yapmıyorda, sadede xxx sitelere girilince hata yapıyor bu sistem . devam edelim bakalım listeye bakmaya. loga göre, xxx siteden sonra, kadınca dünyası sitelerine girilmiş,
- teessüf ederim ....... bey.
- asıl ben teessüf ederim ......... hanım. maden herhangi bir sıkıntınız yokda ne diye kan ter içinde kaldınız?
- .........
- ..........

k) işyerine giyimine, makyajına dikat etmeden gelecek, modernite adı altında sözde başkalarından ayrı görünüme sahip olarak klas yaparak, ben uzaydan geldim merhaba dünyalılar havasında,

j) karşıdan bakıldığında, erkek olarak küpeli, yırtık jeanli, saçları jöledenmi yoksa yağdanmı parladığı pek belli olmayan, bilgili, kültürlü, entel dantel havalarında ve giyiminde olduğu halde, makina başında çalışırken, damar müzikleri takılan,
- bu ne aceyip iş böle kardeşim, bu ne perhiz, lahana turşusu dediğinizde ise
- tarz meselesi abi, kızlar böyle görüntüye hasta abi tavlama meselesi yani diyen
- e ozaman klasik müzik dinle bari ne o damar müzikleri
- abi ne yapayım aslınza zevkim o, ama öle deyince beni kıro kabul ediyorlar
- eden etsin sanane ya sen kendine bak
- öle olmuyo abi tabi sen yapmışsın evini yurdunu yengede var. şimdi anca böyle manita yapılıyo
diyerek kendini yetiştirme adına taklitten öteye gidemeyen,

elemanlar arıyoruz. evet yukarıdaki özellikleri taşıyorsanız, mail gönderiniz.

a.selvi_40

🌱Yeni Üye🌱
gerçekten doğru ben uzun yıllar sektörde çalıştım okul falan yok aslen elektrik elektronik teknisyeniyim 20 yıla yakın bu sektördeyim bana okul üniversite soracak adamın ağzının payını veririm çünkü isim yaptım bulunduğum bölgede ismimi duyan hiç bir sorguya tutamaz bu kişi bu işi bilir diye düşünür arada çatlak sesler çıkıyo çıkmasıda gayet normal tabi bu arada yaşadıklarının daha fazlasını yaşadım baktım olacak gibi değil kendi ajamsımı kurdum yaklaşık 8 yıldır kendi işim yapıyorum ama günümüzde herkes reklamcı herkes grafiker herkes iş bilen eline çantayı alan iş adamı reklam denilince herkes oOooo iyi sektör mantar gibi türedi son 5 yılda sektörde %65 oranında artış var fiyatlar kırılıyor yani bu şavaşta sende bizde bizim gibilerde bir zorluk yaşayacaktır mutlama zoru görmeden huzura erişemessin "zafere giden yolda çekilen çile kutsaldır" başarılar dilerim ...

Prolite

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Arkadaslar yazilanlari okudum. Aslinda üc asagi bes yukari ayni sayiliriz. Ben yurtdisindayim iki dil biliyorum ama pek farkimiz yok. Asil sorun ne yapabiliriz sorusuna verilecek yanittir. Bu sorunlar agirlasarak devam edecek , bu kesin.
Benim önerim meslektaslarin dernek, sendika, oda vb. gibi kurumlarda güclerini birlestirmeleri, kisaca örgütlenmeleridir. Bu yapilirsa belki bir seyler olur.
saygilarimla

vaner1553

🌱Yeni Üye🌱
Arkadaşlar bende Sistem mühendisiyim yani server 2003-2008 kullanıyorum bu sorunların hepsini bende yaşadım
Lise çocuklarının kot pantolonlarının arkasına koydukları korsan windows cd leriyle birkaç bilgisayara format atmalarıyla kendilerine bilgisayar donanımcısı, ellerine aldıkları bir havye makinasıyla kendilerini elektronikçi, html kodları çalarak saçma sapan bi site yapıp web tasarımcı, hazır logo veya hazır grafik yapan saçma sapan programları crack yaparak kullanarak da kendilerini grafiker ilan ederler buda piyasadaki kalifiye elemanlarla karşılaştırılmalarına neden oluyo (bak senin yaptını bu çocukda yapıyo) bu durum iş verenin, patronun nekadar kalitesiz olduğunu da gösteriyo. Bu durumla çok karşılaştım benim fikrim tüm İzmirde yaşayan Grafikerler, web tasarımcılar, donanım ve yazılımcılar İZMİR'i TERKEDİN izmir ölmüş arkadaşlar...

tasarim_izmir

🌱Yeni Üye🌱
mesajınıza üzüldüm gerçekten ama bu kadar karamsar olmamak lazım. forumda genel olarak bu durumu gözlemliyorum.

bu başlıkta da herkes birbirinin moralini bozmuş malesef. diyeceksiniz ki durum bu biz ne yapalım da biraz motive etmek lazım kendimizi... durumdan psikoloji doğar, psikolojiden durum. sonra kısır döngüye girer. psikoloji bozuldu ise onu düzeltmeden iyi bir durum elde edilemez.

umudunu yitirmemek lazım.

20 liraya logo yapmaya başlamak, çözüm olmaktan ziyade sizi bitirir. benden söylemesi. ha hayat şartları çok farklı herkes karnını doyurmak zorunda. bir şekilde iş yapmalı...ama böyle piyasa işi yapmak kariyere çok zarar verir.

grafikerleri daha çok teknisyen olarak görüyorum ben. girişimcilik ve esnaflık yönler eksik kalıyor. ya da mektepliler böyle bilemiyorum. keşke elimizi öpene iş yapıyor olsak ama şartlar öyle değil.

artık eline çantayı alıp satış yapmayı göze almayan, kendi müşteri portföyünü firma firma gezerek, satış ve pazarlama aktivitesi yapmayarak hiçbir işi yapmak mümkün değil. işi işverenelere bırakırsanız çok kötü. işverenlere de tamamen haksız demek yanlış olur. bir tasarım firmasını ayakta tutmak hiç kolay değil türkiye'de...

kısacası, karamsarlık yaparak dövünmek yerine, çıkış yolları aramak ve iş geliştirme yapmak lazım. bu olmadan dövünüp durarak hiçbir şeyi düzeltmek mümkün değil.

burada detay yazarak bölgemdeki rakiplerimin ekmeğine yağ sürmek istemem ama uyguladığım çok basit yöntemler en azından geçimimi sağlamama yeten kazancı sağlıyor. yoksa oturup iş beklemeye kalksam aç kalırım...

herşeyden önce psikolojinizi taş gibi sağlam tutmalısınız. sonra da soğuk kanlı bir şekilde işinizi nasıl geliştirebilirsiniz. elinizde grafikerlik gibi bir araç var bunu kullanarak nasıl para kazanırım diye kafa yormanız gerekir. 20 liraya logo yaparak geçiminizi sağlayamazsınız. boşa kürek çekersiniz. benden söylemesi.

ha fiyat konusunda ben şunu yapıyorum ama zaman zaman;
Örneğin şöyle bir olay düşünün; bir müşteri internet sitesi istiyor. iş görüşmesi yapıyorum. ve işi almaya çalışıyorum. web sitesi yapacağım çok güzel fikirler var kafamda anlatıyorum müşteriye heyecanla, müşteri ağzının suyu akarak dinliyor. çok başarılı geçiyor görüşme. fiyat teklifimi bırakıp ertesi gün sözleşme imzalamak için gelmek üzere ayrılıyorum. ertisi gün oluyor gidiyorum müşteriye sözleşme ile ama bir bakıyorum ki benden sonra gelen bir zavallı, benim istediğim fiyatın 10 da birine anlaşmış müşteriyle... müşteri kaçmış yani. bu durumda siz olsanız ne yaparsınız. bırakıp dönermisiniz. ben dönmüyorum. nasıl olsa müşteri kaçmış deyip, domain ve hosting maliyetine yani bedavaya internete atıyorum bir site. ben yapmıyorum yani, hazır şablonu atıyorum webe. 15 dk mı almıyor. para istemez. gelin kardeşim o hizmete para ödenmez. ben yapayım size... rekabet öyle yapılmaz böyle yapılır. piyasayı bitirirsen sen de bitersin. bedava. ama altına asla imzamı atmam. adımı kullanmam. adımı kirletmem. sorulursa ben yaptım demem. sadece hosting hizmeti veriyorum derim. çünkü gerçekten de öyle... yoksa ucuz yapıp altına imza atmaya kalkarsanız en büyük kötülüğü kendinize yaparsınız. diğer (boğaz tokluğuna iş yapan) adamlarla aynı kefeye koyulmaya izin vermemek lazım.

bunlar benim fikirlerim. elbette herkesin şartları farklı olur. ama değişmeyen kural, moralinizi sağlam tutup, her zaman mantıklı bir şekilde çıkış yolları aramaktır. çıkış noktası olmayan hiçbir durum yoktur ama karamsar olmaya başlayınca öyle görünür herşey...

Son düzenleme: