Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Mesleğime Saygımı Yitirmek Üzereyim :(

muratcdemirci

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.manyakbirsite.com
Gerçekten sitemlerle dolu % 100 doğru bir konu olmuş.
Gerçi biraz eski olmasına rağmen hali hazırda şu zamanda bile aynı sorundan muzdarip arkadaşlarımız mevcut. Bende onlardan bir tanesi sayılabilirim.

Gerekli olduğundan değil sadece gündemden uzak kalmamak için arada bir grafiker ilanlarına bakarım. Gerçektende nazmiyenin dediği gibi istenilen program bilgisinin karşılığı halen verilmiş değil.

Bir ilanda görmüştüm.
Photoshop, Flash, Web yazılım, After Effects, 3D Yazılımları çok iyi derecede kullanan diye bir istekleri vardı. Şimdi ne alaka, Tamam 2 boyutlu okeyde işin içine neden 3 boyut ve effectsleri katıyorsunuz. Hepsinin dalı ayrı. Branşlar ayrı. Ama anlayan yok.

Çok gülünç bir durum gerçekten.

İnşallah yakın bir tarihde bu durum düzelecektir diye umuyorum ama nafile.

Aç kurtlar olduğu sürece bu vaka cereyan edecektir.

Ancak birde şu gerçek var:
Hani bir atasözü vardı. Yalancının mumu yatsıya kadar diye işte burada söylenecek söz şudur. İşinin ehli olduktan sonra o grafikerim diye geçinen kişiler illa bir yerde tökezleyeceklerdir.

Muhabbetle

seker

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Bende bıktım artık mesleğimde çok iyiyim ve işimi severek yapan biryım 7 gun 24 saat çalışsam yoruldum demeyen biriyım iş yok kendini bilmez insanlar işi bilmeyenler patronluk taslıyor bende bunaldım artık ..çöpcülük yapsam bundan iyi ya en azındna mesleğim yok ondan yapıyorum bu işi derim ,mesleğimzle rezil oluyoruz ,ne olacka gerçek grefikerlerin işi :(((1senedir işsizim .6yılık grafikerim ..SAÇMA SAPAN İSTEKLER ÖN MUHASEBEDEN ANLAYAN GRAFİKER-WEB TASARIMDAN ANLAYAN GRAFİKER-SEKRETER VE GRAFİKER -TEMİZLİKCİ GRAFİKER KAFAYI YICEM İYİCEE

Son düzenleme:

subay

🌱Yeni Üye🌱
insanlar özellikle de ülkemizdeki insanlar düşünce gücünün farkında değiller yaratıcılık, diğer üreticilerden farklı bir tanımdır normal bir insan bunu farkedemez ve kavrayamaz ona göre "ya ne yaptın ki?" olan unsur senin için bir doğum aşamasıdır ve sancısını ancak çeken bilir, yani bu kanu da sana katılıyorum hem web sitesi hazırla hem matbaa baskısını derle, hem de müşteriyle uğraş kendine "patron" sıfatını yakıştıran zatta senin üzerinden geçimini sağlasın. Bu Türkiye şartları için mevcut olan koşul.

neo32

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.grafikturko.net
Seyretmediyseniz seyredin, seyredenlerde bir daha seyretsin...
Arattırın google da....
olmaması gereken tip ve grafiker..
grafikerlerin sorunlarının temelini ve mesleklerine olan sevgilerini ve saygılarını yitirmelerine sebep olan müşteri davranışı...

iyi seyirler...

Bora ELMAS

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Mesleğimizin en zor tarafı HAYAL satıyor olmaktır.
Bunu başarıyor olmak, yani hayalini yaşama çeviriyor olmak, meslekte varolduğun anlamına gelir.
Yaptığınız çalışmaya bir noktayı bile koymanın bilgiyle olduğunu bilmelisiniz.

İnsanların, patronların, müşterilerin ağzı torba değil ki büzesiniz.
Yılmayın hemen, tasarımcılık ve akabinde grafik tasarımcılık mükemmel bir meslek.

Bizler alıp satan değil, yapıp satan insanlarız.

Ama şu nu da unutmamak lazım.
"Para kazanmak istiyorsan AL SAT, nam kazanmak istiyorsan YAP SAT"

karar sizin.

alsancakkop

🌱Yeni Üye🌱
Slm nazmiye

dediklerinizde haklısınız, bir de işveren gözüyle bakalım... SSK yol sabit ücret taahhüdünde bulunup da bunu yapmayanlar sazen iş ahlakına uymayan, işverenliğin anlamını yapamayan gelişi güzel girişimci olan insanlardır.

Ben de bir işverenim ve bu sektörde çalışıyorum... Bir personel aldığımda 15 gün ssk yapmıyorum, sebebi de şu... acaba karşımdaki insanın eğrileri ve doğruları benim firmaya uyuyorum veya benim eğrilerim, doğrularım çalışacak perosnele uyuyor mu? Bunu karşılıklı olarak görmek, tartmak ve farkında olmak zorundayız. Kaldı ki ben personel aldığımda benlik araştırma enstitüsünün testine sokuyorum (örnek, duygusal mı, kararlımı, analitik mi, sezgisel mi, mantıksal mı, dışa ve içe dönük mü diye) ve bu testin bedeli 400 TL ayrıca baktım bu personel benimle sürekli çalışacak, alıyorum bunu da kişisel gelişim seminerlerine, ssk işletiyorum, maaşını veriyorum, yeri geldiğinde ödüllendiriyorum, ama ceza sistemini de uyguluyorum, ama gel gelelim personelime değer veriyorum. Ben bugün bazı konuları içeriden objektif göremeidğim için, dışarıdan danışman tutmuşum, alt yapı sistemimi buna bağlamışım, objektif olarak yönetici olarak görev yapıyorlar.

Bu kadar dertlenmişsiniz okudum, üzüldüm...
Ben de size bir teklif de bulunayım.

aşağıdaki kriteleri taşıyorsan buyrun sizi şirkete davet ediyorum iş görüşmesine

GRAFİK BÖLÜMÜNÜN HİZMETLERİ
• Reklam konsepti oluşturma
• Logo tasarlama
• Radyo, TV, gazete, dergi, vb. İlanları hazırlama
• Broşür, katalog, kurum dergisi, afiş hazırlama
• Reklam metinleri görselleştirmek ve grafik düzenlemelerini yapmak.
• Sürekli olarak medyada yeralan görsel öğeleri analiz etmek

İş Yeterlilikleri:
• Tasarım programlarını kullanabilen.
• Yoğun ve yaygın dikkat yeteneği gelişmiş,
• Ayrıntıyı algılayabilen,
• Şekil ilişkileri, uzay ilişkilerini görebilen,
• Görme keskinliği, renk algısı iyi,
• İnsanlarla iyi ilişki kurabilen, işbirliğine yatkın,
• Göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen,
• Güzel sanatlara ilgili,
• Yaratıcı, sorumluluk sahibi, dışa dönük, sabırlı, sakin
• Eleştiriye açık olan, kimseler olması gerekir.
• İş yeri çalışma prensiplerini ve ilkelerini benimsemek ve uygun davranmak ,

Akın YILDIRIM
alsancak@alsancakkopyalama.com

Ser_darG

🌱Yeni Üye🌱
arkadaşlar nazmiye arkadaşımız adına cok üzüldüm ben matbaa sahibiydim matbaayla ilgili ne varsa biliyorum grafikerlikten tutta bir işin teslimatına kadar bütün her şeyiyle biliyorum subat ayında çeşitli olaylardan dolayı matbaamı kapadım grafiker olarak bir yere giriyim dedim adamlar 570 lira maaş veriyolar güldüm gectim tabii adamlar bide demesinmi bu maaşa calışacak grafikerler cok diye acıkcası arkadaşlar kendi kuyumuzu kendimiz kazıyoruz biz tutupta tamam 570 liraya calısırız dedikce (afedersiniz söylüyeceğim söz için sinirliyim suan) semer vuran çok olur... saygı ve sevgilerimle umarım aradıgın gibi bir iş bulursun... ben bulamadım daha arkadaşımızın da dediği gibi adamlar grafiker ilanı veriyor grafiker programları tama eyvallah ama bu web sitesi işinide katıyolar araya oda yetmiyor 10 parmak klavye istiyolar basıma geldiği için biliyorum adama dedim siz ne arıyorsunuz web tasarımcımı grafikermi dizgicimi dedim adamla münakaşaya girdim peki dedim bunların hepsini içinde bulunduran birini buldunuz ne maas vereceksiniz adamın dediği rakam 950+sigorta yemek yol calışana ait dedi siz aramaya devam edin dedim... acıkcası grafikerlik bitmiş durumda arkadaşlar

Ser_darG

🌱Yeni Üye🌱
alsancakkop arkadaşım sorsaydın o şirket sahibine 3Dmax programını bilen biri de istiyonuzmu diye))))

mustafanazif

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.mustafanazif.com
bundan 20 sene önce bir logo yaptığınızda hakkını alırdınız.

ben 22 sene önce başladım mesleğe. o zaman daha bir saygındı.
zaten bilgisayar henüz yeni ynei girmeye başlıyordu hayatımıza ve iş sektörüne.
bizim gibi, pikaj, montaj yapabilen ve fotoğraf çekebilen grafikerler daha el üstünde tutuluyordu. artık böyle değil, bunda grafiker sayısnıın artmış olması, işini iyi yapan firmaların azalmış olması da büyük etken sanırım.

bir kişi hem web tasarımı yapabilir, hem grafikerlik yapabilirmi?
işini iyi yaptığı ölçüde evet. fakat ilanlar konusuna katılıyorum. grafiker arıyorsan, konunun başlığı grafiker olmalı. web tasarımcı arıyorsan konunun başlığı da o o olmalı. yok her ikisini de yapabilen bir adam ihtiyacım var diyorsan o zaman başlığı ona göre vermeli. ona göre elman arayışına girmeli. ben web tasarımı yapıyorum fakat bu konuda belli çizgiler ortaya koydum. işin içine php, asp ve benzeri kodlamalar girdiği zaman o işi hiç almam, başka yere yaptırmalarını söylerim. araya aracı olarak bile girmiyorum bazı sebeplerden ötürü. sadece flash html css tabanlı web sayfalarını alıyorum. bunun dışında hiç bir işi kabul etmiyorum. pazarlığına dahi girmiyorum. bence bu böyle olmalı.

ben uzun zamandır çok uzun soluklu bir yerlerde çlışmadım. genelde freelance çalışıyorum. fakat piyasayı da yakinen takip ediyorum. bir çok arkadaşım 1 seneden fazla bir yerde çalışmıyor. mesleğinde profesyonel olsa da olmasa da çalışma sürelerinin uzun sürdüğü nadirdir. sanırım benim bu konudaki rekorum 5.5 sene.

bundan 20 sene önce logo yapıyordum.
fakat sanırım 20 senedir yaptığım logoların sayısı 5'i bulmaz.
hayatımda elimi sürmeyeceğim işlerden birisi oldu.
bu düşüncemde müşterilerin yaklaşımlarının büyük bir katkısı oldu tabii...

bir logonun ortaya çıkması, son aşamaya gelmesi bazn bir ayı buluyor.
müşzterisine göre 1 haftada sonuçlanıdğı da oluyor.
ama farklı örneklerin yapılması, örnekler üzerinde düşünülmesi, sonuca yaklaşılması derken nereden baksanız minimum 1 haftanız gidiyor.

sonuç?
100 lira 200 lira en fazla 400-500 lira alıyorsunuz.
ve bu hiç adil değil.
o yüzden hiç yapmamak daha güzeli.
sanırm bu konudaki rekorum da 1800 lira oldu...

nazmiye hanım. bahsettiğiniz sorunlar profesyonel insanların da sorunları aynı zamanda.
sonuçta türkiye'de yaşıyorsunuz ve her insanla sizin kadar profesyonel insanlar da muhatap oluyor. ben açıkçası uzun zamandır freelance çalışmamı böylesi bir çalışma ortamına borçluyum.

ayrıca bu tip davranışlar, büyük firmalarda da çok değişmiyor. hatta oralarda daha kötü!

toplum ve insanlık olarak gittikçe özümüzden uzaklaşır hale geldik. bu iş hayatına da yansıyor tabii...

çözüm olarak bir şey diyemiyorum.

keşke aklıma bir şey gelse...

dia

🌱Yeni Üye🌱
Arkadaşlar aranıza yeni katıldım sayılır, ben yaklaşık olarak 6 yıldır bu işi yapıyorum, her birimizin sorunları ortak..ortaklaştırdılar..
Firma sahipleri bakıyor diğeri 600 veriyor, bende 600 veririm diyor.
Bakıyor diğeri ssk ödemiyor, bende ödemem diyor.
O kadar normalleştirdilerki bu durmu, hakkını aramaya gelince gördüğün muamelede cabası.
Kaldıki bu işin alaylıları olan iş verenlere bir nebze göz yumabiliyorken, okulunu okuyan işi bilen işveren mantığıda malesef pek farklı değil.
Hem tasarım yapsın, hem misafir gelince çay kahve yapsın, varsa mutfakta bulaşık yıkasın, pas pas yapsın, telefonlara baksın...say say bitmez.

En son ben ssk ile ilgili sorunumu dile getirdiğimde, işverenim kendi mesleki hayatından örnek verdi.
O' da uzun süre ssk sız çalışmış..
Bu ne demek?
Ben bolca küfür ettim patronuma, sende bana bu sebepten edebilirsin demek.
Açık ve net olan bu.
Evet bende bu işten soğudum, tiksindim, iğrendim artık.

Artık mesleğimi hobi gibi keyif alarak evimde yapmak istiyorum.
Hayatımı sürdürmek için başka meslek arayışlarını girdim.

Bu mesleği bu kadar ayaklar altına alan sizlerinde dediği gibi logoyu 2,5 tl ye bile yapan zihniyettir..

Dilerim bu durum düzelir, birileri bu işi yapan insanlarında para kazanması, sosyal haklarının olması, zaman kavramlarının olması gerektiğinin farkına varır...

Nihat BAYSAL

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Arkadaşlar aranıza yeni katıldım sayılır, ben yaklaşık olarak 6 yıldır bu işi yapıyorum, her birimizin sorunları ortak..ortaklaştırdılar..
Firma sahipleri bakıyor diğeri 600 veriyor, bende 600 veririm diyor.
Bakıyor diğeri ssk ödemiyor, bende ödemem diyor.
O kadar normalleştirdilerki bu durmu, hakkını aramaya gelince gördüğün muamelede cabası.
Kaldıki bu işin alaylıları olan iş verenlere bir nebze göz yumabiliyorken, okulunu okuyan işi bilen işveren mantığıda malesef pek farklı değil.
Hem tasarım yapsın, hem misafir gelince çay kahve yapsın, varsa mutfakta bulaşık yıkasın, pas pas yapsın, telefonlara baksın...say say bitmez.

En son ben ssk ile ilgili sorunumu dile getirdiğimde, işverenim kendi mesleki hayatından örnek verdi.
O' da uzun süre ssk sız çalışmış..
Bu ne demek?
Ben bolca küfür ettim patronuma, sende bana bu sebepten edebilirsin demek.
Açık ve net olan bu.
Evet bende bu işten soğudum, tiksindim, iğrendim artık.

Artık mesleğimi hobi gibi keyif alarak evimde yapmak istiyorum.
Hayatımı sürdürmek için başka meslek arayışlarını girdim.

Bu mesleği bu kadar ayaklar altına alan sizlerinde dediği gibi logoyu 2,5 tl ye bile yapan zihniyettir..

Dilerim bu durum düzelir, birileri bu işi yapan insanlarında para kazanması, sosyal haklarının olması, zaman kavramlarının olması gerektiğinin farkına varır...

Bu konuda işverenler kadar bazı grafiker arkadaşlarımızın da kabahati var.

İş ilanlarında okuyoruz.

"Uygun fiyata tasarımlarınızı yapabilirim." (ne mana ifade ediyorsa artık uygun fiyat.) deniyorsa.

Herhengi bir iş için görüşme yapıldığında verdiğiniz fiyat karşısında karşı taraf

"Abicim sen ne yaptın yaa!.Bizi Sabancı ile karıştırdın herhalde" diyorsa.

"Bana bu logoyu 50 tl ye çizerim diyen arkadaş oldu,sen çok istiyorsun" deniyorsa

Biraz da kendimizin düşünmesi gerekmiyor mu sizce.

mgyknt

🏆Pro Tasarımcı🏆
çok haklısınız Nihat bey.
bu örnekleri gördükçe öyle siniyorum ki ne kadar ayıp ve ne kadar üzücü bu derece bilinçsiz ve bencil insanların çokluğunu görmek.. birde şu nokta var oldukça tuhaf bulduğum falanca@filanca.com msn adreslerini yazıp "ekleyin görüşelim" denmesi.. daha ne kadar basitleştirebiliriz iş görüşmelerimizi? bencede yanlış olan çok fazla şey var ve bundan yakınan muzdarip olup ağlayan bir çok kişi aslında hataya hatayla karşılık getirerek piyasayı daha da yaralıyor. umarım birgün herşey 16 yaşımda mesleğe başladığımda olduğu gibi güzel olabilir.

muratilhanus

🌱Yeni Üye🌱
slm.
nette dolaşırken yazdıklarınızı okuma şansına eriştim.
konuya mükemmel yaklaşmışsınız, hayranlıkla okudum.
bende yaklaşık 5 yıldır grafik tasarıma gönül vermiş ve gerçekten bu işten zevk alarak yapmaya çalışan biriyim. ajans, matbaa gibi farklı yerlerde çalıştım, bahsettiğiniz zorluklar ve keyif kaçıran bir sürü olayla karşılaştım. isyan bayrağını çektim ve 3 ay önce kendi iş yerimi açtım. "ANADOLU TASARIM ATÖLYESİ" adında şirin bir işyerim var şimdi. Kimseye minnet ve eyvallah etmeden işlerimi sürdürmeye çalışıyorum. Belki hemen değil ama ilerleyen zamanlarda bizim sektörün gerçekten de tam anlamıyla hakkını kazanan bir sektör olacağına ve içimizdeki çürük elmaların bir bir aç kalacağına inancım tam. İşyerim Aydın'da henüz yapılanma aşamasında kendim gibi düşünen iş arkadaşlarına fazlaca ihtiyacım var. Eğer birlikte çalışmayı düşünürseniz, sizinle görüşmek isterim...

feylosoft

🏆Pro Tasarımcı🏆
Nazmiye hanım akıl vermek gibi olmasın. Grafik tasarımcılık işi bugün için izmirde siz diyin 3 ben diyeyim 5 işyeri dışında yapılacak bir iş değildir. Ben Ankarada bu işe girdim orada öğrendim ve kendimi geliştirdim. Denizli de bile çalıştım Türkiyenin her tarafında sektörden arkadaşlarım var fiyatların en düşük olduğu, kalitesizliğin en yoğun olduğu şehirlerin başında İzmir geliyor. Eğer bir şekilde o bahsettiğim işyerlerine kapağı atamadıysanız ve zengin bi freelance çevreniz yoksa bu işi İzmirde hakkıyla yapamazsınız. Şu anda hemen hemen tüm sektörlerde bozulma ve kalitesizlikte bir numara izmir. Ya İstanbula gideceksiniz Ya Ankaraya bu iş (istisnalar kaideyi bozmaz) bu iki şehir dışında yapılamaz. Özellikle İzmirde hiç yapılamaz.

Aldığım somut rakamları söylüyorum; ort:
Ankarada Tasarımcının işe başlama maaşı 700 -900
Gaziantep/Kayseri 700 -800
İstanbul : 1000/1200
Denizli: 600

Yalnız bu maaşlar Corelci uyduruk işyerleri için değil, işini bir nebze olsun ciddiye alan işyerleri için. (yani: pazarlama/müştemleri olan, web, baskı, prodüksiyon bölümleri olan gerçekten reklamcılık yapan yerler) Tabikide alaylı yada okullu olarak kaliteli bir çömezden bahsediyoruz. (vektör indirip üstüne comic sansla yazı döşemeyen, Fotoşopta logo yapmayan, Türkçe tirelemesi olmayan Coreli mizanpaj için kullanmayan hepsinden ötesi tasarım bilen arkadaşlar için geçerli)

Diğer şehirlerde de sorun var demeyin arkadaşlar. Tasarımın başkenti zaten İstanbul, Ankarada her yönden çok hızlı gelişen bir şehir. Elbette sorunlarınız olacak ama yurdun diğer kesimleriyle karşılaştırmayın bile.

Ben neden İzmirdeyim peki. Malesef memleketim burası nefret ettiğim yer ama ailemde burada onları bırakamıyorum.

Son düzenleme:

Erkan ERGEN

🏆Pro Tasarımcı🏆
askerden döndükten sonra 5 ay oldu başlayalı . 1.700 + ssk + konaklama olarak anlaştım ve şu ana kadar da ajansımla bir sorun yaşamadım. inşallah tüm MESLEKTAŞLARIM iyi bir kariyer ve yaşam standardını yakalar. (not corele laf atılmış ama her konuda da belirttiğim gibi bilmediğiniz bir programın şu özelliği yok deme mantalitesini artık bir kenara bırakıp programlara hakim olmadığınız sürece program üzerine eleştiri yapmayın. Ben kurslardan sağdan soldan program öğrenip grafikerim diye ortaya atlayanlara tre filmi bilmiyor, pistole ile çizim yapmışmı, gretuar ile ahşap kalıptan gravür çalışmışmı, serigrafta 9 puntoluk bir yazıyı çıkarmak için kaçlık ipek kullanması gerektiğini biliyomu die laf atmıyorum. o nedenle corel kullananlar deyip de program kullanıcılarını eleştirenleri kınıyorum. Bu arada corelin tam sürümünü kullanırsanız ve dil desteğini tam yaparsanız bakın bakalım tireleme yapabiliyor mu yapamıyor mu? hypnotions seçeneklerine custom hypnotions eklerseniz ki bu corelin orjinal sürümünde spelling check gibi tükçeye uyarlanmış olarak dosyasıyla geliyor, o zaman bir sıkıntınız da kalmıyor. lütfen cümle kurarken programlara atıfta bulunarak grafikerlik konusunda deneyim kıstası uygulamayın bu durumda ben de corel programına hakim olmayışınızdan dolayı sizin mesleği bilmediğiniz yorumunda bulunmak zorunda kalırım ki böyle birşey abes karşılanır. e sizin tarafınızdan bu şekilde abes görülecekse lütfen cümlelerinizin de birileri tarafından aynı şekilde yorumlanacağını unutmayın.)

feylosoft

🏆Pro Tasarımcı🏆
yok yaf bayan demsinin nedeni işveren bayan o yüzden :)

askerden döndükten sonra 5 ay oldu başlayalı . 1.700 + ssk + konaklama olarak anlaştım ve şu ana kadar da ajansımla bir sorun yaşamadım. inşallah tüm MESLEKTAŞLARIM iyi bir kariyer ve yaşam standardını yakalar. (not corele laf atılmış ama her konuda da belirttiğim gibi bilmediğiniz bir programın şu özelliği yok deme mantalitesini artık bir kenara bırakıp programlara hakim olmadığınız sürece program üzerine eleştiri yapmayın. Ben kurslardan sağdan soldan program öğrenip grafikerim diye ortaya atlayanlara tre filmi bilmiyor, pistole ile çizim yapmışmı, gretuar ile ahşap kalıptan gravür çalışmışmı, serigrafta 9 puntoluk bir yazıyı çıkarmak için kaçlık ipek kullanması gerektiğini biliyomu die laf atmıyorum. o nedenle corel kullananlar deyip de program kullanıcılarını eleştirenleri kınıyorum. Bu arada corelin tam sürümünü kullanırsanız ve dil desteğini tam yaparsanız bakın bakalım tireleme yapabiliyor mu yapamıyor mu? hypnotions seçeneklerine custom hypnotions eklerseniz ki bu corelin orjinal sürümünde spelling check gibi tükçeye uyarlanmış olarak dosyasıyla geliyor, o zaman bir sıkıntınız da kalmıyor. lütfen cümle kurarken programlara atıfta bulunarak grafikerlik konusunda deneyim kıstası uygulamayın bu durumda ben de corel programına hakim olmayışınızdan dolayı sizin mesleği bilmediğiniz yorumunda bulunmak zorunda kalırım ki böyle birşey abes karşılanır. e sizin tarafınızdan bu şekilde abes görülecekse lütfen cümlelerinizin de birileri tarafından aynı şekilde yorumlanacağını unutmayın.)

Lütfen eleştirileri doğru okuyalım ben corel yazılımının kendisinden değil corel kullanan işyerlerinin genelinden bahsettim. Buralarda patronundan sekterine kadar herkes corel kullanır. Hatta terminolojilerine tasarım kelimesi yerine corel kelimesi geçmiştir. Logoyu bedavaya, tasarımları 2 Tl'ye yaparlar. 5 Tl'ye bin kartvizit yapıp tasarımıyla birlikte sunanlar Corel kullanır. Bunlardan bahsediyorum. Ben yüzlerce böyle iş yeri biliyorum ve sorunların çoğuda bu tür iş yerlerinden kaynaklanır. Bu bir genelleme, coreli üreten kanadalı firmayla hiç bir alıp veremediğim yok. Yani sadece bir tespit anlatabildim mi? Ve sizin durumunuz bu durumda bir istisna oluyor dolayısıyla kaideyi bozmuyor.

Böyle bir tespit karşısında bir yazılımı savunmak pek mantıklı değil. Ve evet haklısınız ben 2007'den beri zaten yoğun kullanmadığım bir yazılım olan Coreli tamamen hafızamdan sildim. Ama İzmirdeki koca koca yayınevlerinin hala o kastettiğiniz özellikler açmadan corelde tiresiz çalışıp, kitaplarda her değişiklikte elle tireleme yaptıklarından haberdarmısınız. Trilyonluk işletmelere güvendim son eleştirimde ama onlar da bilmiyormuş onların yalancısıyım. (ama yinede burda görüldüğü gibi amatörlük ve bu yazılımın yolları tesadüfi olarak hep kesişiyor) Açıkca da sizden başka bu sorunun cevabını veren görmedim. Sırf bu yüzden cidden işinizde iyi olduğunuzu anlıyorum.

Ayrıca demişsiniz ki, "ben tre filmi bilmiyor, pistole ile çizim yapmışmı, gretuar ile ahşap kalıptan gravür çalışmışmı, serigrafta 9 puntoluk bir yazıyı çıkarmak için kaçlık ipek kullanması gerektiğini biliyomu die laf atmıyorum" zaten bu teknik uygulamaların tasarımla alakası yok son derece kendi konularına özel teknik uygulamalar. Bunları eğer iş gerektirmiyorsa soramazsınız zaten.

Erkan ERGEN

🏆Pro Tasarımcı🏆
arkadasım ben de bunları örnek olarak ortaya attım. tartışma amaçlı değil zaten. kendimizi düzeltelim diye. bakın doğrudur bunlar teknik ancak bunlar mesleki alanda kendinizi geliştirmeniz için gereken ekstralardır. öğrenmenizde yarar görüyorum. yani örnek verecek olursak. iyi bir kitap kapağı uygulaması çalışmak istiyorsanız biraz bilgisayardan uzaklaşıp farklı düşüncelere yönelmeniz gerekebiliyor. yani ilkokulda öğretilen patates baskıyı dahi konunuzun içine almanızda fayda var. ya da pamukla baskıdan tutun kadın çorabı bir kasnağa gerip onunla farklı püskürtmeler yapmayı da. malesef günümüzde pek çoğundan uzaklaştık ama dikkat ederseniz bir çok iyi çalışma sadece bilgisayar ortamında değil bu tür dış desteklerle ortaya çıkarılıyor. örneğin şu an kullanılan bir çok background resminin temelinde bu tür çalışmalar yatıyor. mesleğinizde ilerlemeniz ve piyasaya fırlamış olan dediğiniz tarzdaki boş insanlardan olmamanız ve bu piyasadaki bu şekilde davrananları işe alarak mesleği resmen şarlatanlık haline getiren firmalara boyun eymemeniz dileğiyle iyi çalışmalar.