Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Mesleğime Saygımı Yitirmek Üzereyim :(

irm.art

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Ahh ahh. Tamam şimdi oldu dediğim andan itibaren neden gemilerim batmıyorda "çuk" diye karaya oturuyorlar anlamış değilim. Hemde hava bu kadar sıkıcı ve bunaltıcıyken. Müşterilerin anlamsız istekleri dümenimi kırmışken, motorlarımın beyinsel çarkları çamura bulanmışken birde bu yetmezmiş gibi gemide ki tayfa "Deniz göründüüüü..." diye tersinden bağrınırken...
ahhh ahhh!

erkantas_

🌱Yeni Üye🌱
of of hiç sormayın benim anlam veremediğim ya bu insanlar grafik ve web tasarımcılarının bir birinden farklı meslekler olduğunu anlamayacak kadar cahiller mi acaba cok merak ediyorum

womd

🌟Usta Tasarımcı🌟
yaptığınız işler sanat eseri olarak kabul edildiği için ücretlere belli bir standart getirilmesi de mümkün değil. daha önce de yazmıştım, aslında tüm sorun türkiye'nin içinde bulunduğu geçiş sürecinden kaynaklanıyor. nasıl diyeceksiniz, türkiye'nin yakın tarihini incelediğinizde köylerin boşaldığını ve nüfusun büyük çoğunluğunun büyük şehirlerde toplandığını görürsünüz. saf-temiz diye edebileştirilen anadolu insanı zaman içerisine göç ettikleri şehirlerde iş yeri sahibi, sermaye sahibi oldular. biz de bugün çoğunlukla bakkal mantığından çıkamamış, grafik-web tasarımın önemini bilmeyen insanlarla muhattap oluyoruz ve onlardan bize değer vermelerini bekliyoruz. diyeceksiniz ki bunu eğitimli insanlar da yapıyor. bir insanın üniversite mezunu olması gerçekten sanata ve sanatçıya bakış açısını değiştirebilir mi? türkiye'deki üniversitelerin hali zaten ayrı bir tartışma konusu. sözün kısası, bu yaşanması gereken bir süreç ve farklı alternatifler bulamazsak uzun bir süre böyle devam edecek.

bir de şu var, internetin ilk filizlenmeye başladığı zamanlarda örneğin ilk web sitesi yapmaya başlayan insanlar sektörün henüz oluşmamasını ve eleman sıkıntısını fırsat bilerek insanların binlerce dolar parasını aldılar. bugün insanların bu işle uğraşanlara takındıkları tavır ve bakış açılarının sebebi de belki bir nebze budur diye düşünüyorum.

bu konudaki sıkıntı sadece türkiye ile sınırlı değil, yurtdışında da mevcut. gelişmiş ülkelerdeki firmalar da özellikle uzakdoğu, asya civarındaki ülkelerdeki grafikerlerle iletişime geçip işlerini komik rakamlara onlara yaptırıyorlar. 20 dolara kurumsal kimlik hazırlayan da var, 100 dolara web sitesi yapan da. o ülkelerdeki grafikerler de firmaların bu çalışma yöntemine yönelmesinden şikayetçi mesela.

anlayacağınız herkes kendi derdinde ve kendi çıkarını gözetiyor doğal olarak. iyi bir eğitimi ve yeteneği olmayan birisinin bu sektörde para kazanabilmesi çok zor. 40 yaşına gelip de hala neyin nasıl yapıldığını bilmeyen grafikerler de var. zaten onlar da matbaalarda asgari ücretle çalışıyorlar. üniversite eğitimi ve yeteneği olmayan, bu işi şevkle yapmayan birisi için bu işte yükselebileceğiniz en tepe noktası kendi yağında kavrulan bir ajansta 1000 lira maaşla eleman olarak çalışmaktır.

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
Hergün her sabah güleryüzle gittiğim herkese günaydın dediğim iş yerinde çoğu zaman yüzüme bön bön bakılıyor ve ya günaydına benzer bir homurtu duyuyorum. Sonra patronun bağırıp çağırmaları başlıyor o bitiyor derken benle sürekli dalga geçiliyor telefonda birine bişey demişim bir kahkahadır kopuyor sana gülüyoruz diyorlar, başkalarının hataları üzerime yıkılıyor; örneğin promosyoncu ve ya matbaacı gibi bir tedarikçinin göndermesi gereken malzemeyi eksik gönderdiği / göndermediği için küfüre varmak üzere olan hakaretleri o değil ben dinliyorum, niçin akıl etmemişim söylememişim, aramamışım.pratik zekalı değilmişim... Herkesin içinde aşağılanıyorum özgüvenim paramparça, iş üretemiyorum, fikir üretemiyorum, gene de hala her sabah güleryüzlü davranıyorum hiçbişey olmamış gibi davranıyorum. ama geçen gün bana sen sıradan birisin dediler, sen bırak bu işleri dediler. O zamandan beri de iş vermiyorlar, Kibarca kapıyı gösterdiler anlayacağınız... bende yapacak birşeyim yok sekreterlik ilanlarına falan bakayım diyorum... :( yıllarıma yazık oldu.... değil sevmemek bu meslekten tiksinmeye başladım...

Avukt. Ramazan Gönen ile mobinge uğrayanlarin hukuki hakları:

mms://188.138.40.219/programlar/286/2011.03.01_Psikiyatris Baris Onen Unsalver ile Mobing_Avukt. Ramazan Gonen ile mobinge ugrayanlarin hukuki haklari.wma

https://www.grafikerler.net/is-kanunu-t44313.html

estainfo

🌱Yeni Üye🌱
Burada yazacak, anlatacak çok ama çok şey var dostlar. 24 yıldır BT sektörünün içinde, son 12 yıldır profesyonel web tasarımcı, 10 yıldır "grafiker-tasarımcı", "sinema-televizyon lisans mezunu", çok uzun yıllardır "bilişim teknolojileri danışmanı".... böyle gider bu... hayat işte, titrin de, iyi-kötü anların da sonu gelmiyor. aslında çooook uzun bir yazıya girişmiştim ama ilk paragrafı bitirmeden vazgeçtim. niye? öyle çok sebebi var ki, anlatsam sırf sebepler 3 gün sürer, bırakın yazının kendisini...

neyse, niye böyle bir "açıklama-girizgah" ettim de, asıl yazının kendisini yazmaktan vazgeçtim? paylaşmaya mı üşeniyorum: hayır. sizlerle mi paylaşmak istemiyorum: ona da hayır. ve fakat sebebi şu; "hayat" denilen bu "tantanalı muamma" öyle bir şey ki, bakıyorsunuz ki her şey mükemmel iken aslında dizlerinizin üzerinde sürünüyormuşsunuz, ya da dizlerinizin üzerinde süründüğünüzü düşünürken aslında her şey çok güzelmiş... bunu "o şey" değişince anlıyorsunuz... hayat işte...

konuyu ilk başlatan (adını hatırlayamadığım için affola) arkadaş nezdinde, olumlu-olumsuz fikir belirten herkese ama herkese seslenmek istiyorum: Boş bir an yaratın kendinize, bir kahve alın, gözlerinizi kapatın ve Pink Floyd'dan "Any Colour You Like"i dinleyin...

Ve an olsun unutmayın:

Get up, stand up, don't give up the fight!..

madchoice

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Sevgili Nazmiye, güzel kızım,
15 yıldır bu işin içinde biri olarak seni bu girdaptan yapacağım önerilerle çıkarabilirim. Ama söyleyeceğim şeyler canını yakacak. Yine yazmamı istiyorsan, madde madde yazarım.

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
Türkiye'de kalsaydınız. Ne yapardınız?

Türkiye'de olsaydım afiş tasarımcısı olmazdım.

Neden?

Çünkü burada çok az film çekiliyor ve emeğinize karşılık verilmiyor. Ama Amerika'da yapıyorsunuz çünkü orası ciddi bir sektör. Sadece Afiş değil bütün bir film kampanyasını yönetiyorsunuz.

https://www.ikidebir.tv/roportaj.asp?durum=detay&rp=96

Son düzenleme:

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
Meteliğe kurşun atan sahte ve ahlaksız grafikçiler olmasa, piyasa asla bu hallere düşmezdi...

Pm: Türkiye’de grafik tasarımın ve illüstrasyonun yeri nedir sizce? Yurt dışı ile kıyaslarsak nasıl bir sonuç çıkıyor ortaya?

GDE: İllüstrasyon Türkiye’de çok kötü durumda, şöyle ki; Türkiye’de okullarda illüstrasyon eğitimi verilmiyor. Bu çok önemli. İllüstrasyon eğitimi tercih edilmiyor. İllüstrasyon eğitimi verilmeyen bir kurumda çocuk illustratör olamıyor zaten. Sadece tasarımcı olduğu zaman, illüstrasyon eğitiminden geçmediği için, kültürünü bilmediği için tasarımlarında illüstrasyon kullanmıyor. Kullanmayınca, fotoğraf kullandıkça, illüstrasyona talep olmuyor, talep olmayınca da yeni yetenek doğmuyor. Yurt dışında ise bunun tam tersi. Yarışmalarda ödül alan çalışmalara bakın, %80’inde illüstrasyon kullanılmış. Orada bir illüstrasyon yaparak, bir kişi, bir ay rahat rahat geçinir. Bizde adam çocuk kitabı illüstrasyonları yapıyor, gelmiş 35 yaşına, okuldan mezun olalı yıl olmuş... Ne kadar alıyorsun diyorum, elli milyon alıyorum diyor. 10 tane yapsa, 500 milyon olacak ve bu parayla geçinecek... Beslemediğin sürece bu iş nasıl gelişsin ki?

https://www.photoshopmagazin.com/dergi/2006/07/dunya_capinda_bir_buyuk_sanatci_gurbuz_dogan.html

Son düzenleme:

Red Star

🌱Yeni Üye🌱
Her zaman söylüyoruz, İŞİ BİLEN KİŞİYE BIRAKIN diye ama dinleyen yok...

iste bu soz herseyi anlatiyor aslinda durumuna uzuldum artik bu islerde ayaga dustu ne emege saygi var ne beceriye ama unutmaki bizimde hatamiz cok .... ne kadar para o kadar is felsefesini benimse sahsen ben oyle yapiyorum ... hepinize tavsiye ederim yoksa olan belli sunuda yap web tasarimda yap yok program yaz yok tasarim yap eee ucret 750 tl ... biz izin vermezsek yapamazlar gerekirse cantacilik yapin ama degerinizi dusurmeyin

after_-the-_death

🌱Yeni Üye🌱
her türlü tasarım programlarını kullandım her türlü iç ve dış mekan baskı makinaları router lazer plotter kullandım 1995 yılından beri aralıksız bu işi yaptım en sonunda tak dedi bıraktım şu an bi fabrikada modelleme işi yapıyorum allah bi daha beni açık hava reklamcılığında çalıştırmasın bütün gerizekalılar beceriksizler ve kişiliksizler reklamcıyım diye mesleği katlettiler .

alkalemyazeline

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Arkadaşların Saygınlığımızı kaybediyoruz ifadesine sonsuz katılıyorum, geçenlerde çok yakın bir tanıdığımdan işittiğim bir olayı aktarayım istiyorum, uluslararası ödüllü Okullu ve başarılı deneyimli bir grafiker kardeşimiz bir kapak tasarımı yapıyor ve yazardan eleştiri; şunu şöyle yap bunu böyle yap tarzında, arkadaş tabi nazikçe operatör olmadığını dile getiriyor cevap "benimde zevkim var ben nasıl istersem öyle olacak"...ACI AMA GERÇEK Zevki olan geniş bir teba bizim ne yazık ki müşteri kitlemiz.

Bende bulunduğum şirkette bunun ceremesini çekiyorum orta seviye bir maaş alıyorum bunu kimse yanlış anlamasın nispet diye değil örnek olsun diye ifade etmek istiyorum, 3 küsür maaşım var fakat grafik tasarım yaptığım işin %20-25 i ve ben grafikerim..Grafiker olarak işe başladım ve maaşım bu maaşın 1/3 ü idi Diğer tüm işleri şirket içinde iken üstlenmek zorunda kalarak yaptım ve yapıyorum..ve patronun acı itirafı bu parayı grafiker olduğun için değil tüm yapabildiklerin ve yapabileceklerinin karşılığı olarak alıyorsun... Durumdan emin olun memnun değilim.. Fakat diyor ve susuyorum..

Saygılarımla

hemster

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
www.kirikayna.net
arkadaslar. ben 23 yasındayım. ortaokulda koydum kafaya grafıker olucam diye.lise oldu bölum secmek istedim fakat o zamanlar grafik bölümü yok dediler. sonradan duydum, benim istedigim yılda varmıs o bölüm. öle bir karısıklık war ortada anlamıs deilim o ayrı bır mesele, her neyse. Üniv cok istedim okumayı ama suan acıkogretım 2. sınıf kamuyoonetımı okuyuorum. sırf dört kose dıploma ıcın okuyorum. su hayatta neden warız. yasayabılmek, gecinebilmek, kendımıze bakabılmek beslenebilmek için öyle deilmi. ha bunun yanısıra zewklerımız, haz aldıgımız eglencelerımız war.alaylıyım bu meslekte. ve iyi olduğumu düşünüyorum ve meslegimi de cok seviyorum.nazmıye arkadasın dediklerine cok katılııyorum. bu sorun hakkaten derin bi sorun.genel bir sorun.biz tabı grafıkerler olarak sawunmamızı bu sıteye baglı olarak yapıoruz. ama her meslekte wardır bu.arrtık işler hiç iş acıcı değil.bende bi patron war, adam her yaptıgımda birşey buluyor.anlatamam sıze.en ufak bı cızgıye takılıyor.yaptıgımız da ürün etiketi.cok matah bişey deil.durum içler acısı.oturup da dert yanmak istiorum.off ki ne off..

fotoHMH

🌱Yeni Üye🌱
Slm ben avusturyada fotograf isiyle ugrasiyorum bana bir photoshopcu lazim ilgilneirsen geriye dön. saygilar

alobar-pan

🏅Acemi Tasarımcı🏅
oh valla içimde ne varsa döktürmüşsün. okurken hiç sıkılmadım, sonuna kadar da okudum. uzundur düşünüyorum ne yapılabilir bu konuda diye ama şimdilik yapabildiğim tek şey; bana komik rakamlar önerenlere, siz bizi ne zannediyosunuz kardeşim, simit mi alıcam ben bu parayla diyorum veya o parayı ben sana vereyim sen kendin yap diyorum kapatıyorum.

Sanırım bu durumun oluşmasına "gel sen işini bana bastır, ben senin tasarımını bile beleşe yaparım" diyen matbaalar da az katkı sağlamadı. Bi de adamlar diyolar ki; yahu zaten matbaa şu kadar paraya basıyo. iyi de ben matbaanın basacağı güzel görselleri hazırlamasam matbaa ne basacak?? bunu düşünen var mı? ya da benim hazırladığım görseller, fikirler olmasa senin onu bastırmanın bi manası kalır mı?

bir de bizim millette elle tutulur, gözle görülür bir mal satışı olmadığı sürece yapılan iş maliyetten sayılmıyo. yani türkçesi: senin fikirlerin, yazarlığın, emeğin 5 PARA ETMEZ!

hemster

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
www.kirikayna.net
yok ayol ben değilim bunu oneren:) fotoHMH ark mız yazmıs ya, ona dedıydım:) kımı cagırmıs yurtdısıına acep