Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Tiffany (bakırlı) vitray

Sonay Görkem

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
27 Kas 2007
Mesajlar
3,149
Tepkime puanı
187
TİFFANY (BAKIRLI) VİTRAY


Uygulama Alanları :


Louis Comfort Tiffany tarafından geliştirilmiş teknikle yapılan Tiffany (bakırlı) vitraya Evlerde, otellerde, ve birçok mekanda kapı camları, pencere camları, merdiven boşluğu pencereleri, mutfak - banyo dolap kapakları, tavan camları - kubbe, ışıklı duvar panoları, ayırıcı paneller -paravanlar – seperatörler, masa, lamba – abajur – aplik ve özgün hediyelik eşyalarda dekorasyon ve aydınlatma amaçlı kullanılmaktadır.



Kullanlılan Malzemeler:

Cam kesme elması, Cam pensesi,Cam çapaklarını temizlemek için cam törpüsü veya rodaj makinesi, Kalem (permanent)türü, renkli cam, Bakır folyo (1/4veya7/32), Havya (80w veya 100w), Lehim (60/40), Lehim pastası, Bakır folyo oksid temizleme suyu,Beyaz ince karton ve aydınger kağıdı ,Patina suyu bakır veya siyah, Yumuşak uçlu ufak fırça


Yapılışı:

Yapılması tasarlanan eskiz aydınger kağıdına çizilip renklendirilir ve her bir parça tek tek numaralandırılıp kartona kopya edilir. Daha sonra parçalar makas yardımıyla kesilir. Kesilen bu karton kalıplar renkli camlar (daha önceden seçilen renklere göre) üzerine konarak permanent türü bir kalemle çizilir. Cam elması ve cam pensesi kullanarak çizgilerden kesilerek ayrılır . Kesilen camların çapakları el törpüsü yada rodaj makinesi yardımıyla alınır. Camların kenarları bakır folyo ile kaplanır. Bütün parçalar bittikten sonra cam parçaları desen üstünde bir araya getirilir. Camların lehimlenecek bakır folyolu yüzeylerine bir fırça ile lehim pastası sürülür ve birbirine havya yardımıyla lehimlenir. (her iki yüzeye de lehimleme yapılır.) Daha sonra kenarlarına kurşun dönülenerek vitray sağlamlaştırılır. Temizlenen vitray, lehimleri isteğe göre patina suyu ile bakır veya siyah renkde karartma işlemi yapılır. Vitray montaja hazır hale gelmiştir.

image1ae5.jpg


image12bz4.jpg


image9cj8.jpg

Not: Alıntıdır.
 

the_one

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
17 Şub 2008
Mesajlar
1,864
Tepkime puanı
83
Teşekkürler Sonay, hoş bilgiler. :)
 

tuanj

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
6 Kas 2008
Mesajlar
28
Tepkime puanı
0
dalga geçmezseniz bşi sorucam vitray cam üzerine yapılıo öle değilmi
 

vitrayci

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
6 Ocak 2009
Mesajlar
8
Tepkime puanı
1
Web sitesi
www.lestvitray.com
Camların belirlenmiş şablonlara göre kesilmesi ve sonrasında kurşun, lehim veya alçıyla birleştirilmesiyle vitray yapılır...
 

ALOR

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
10 Ara 2008
Mesajlar
301
Tepkime puanı
4
Yaş
63
Paylaşımınız için teşekkür ediyorum,vitray çalışmaları çok güzel.
 

pcfaresi

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
12 Ağu 2008
Mesajlar
659
Tepkime puanı
11
Web sitesi
yeniguc.com
Bunları bizimle paylaştığın için teşekkürler. Gayet güzel yararlı bir paylaşım.
 

gamze nil

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
20 Nis 2009
Mesajlar
78
Tepkime puanı
0
bakarken bile insana imrenme ve rahatlık hissi veriyor kimbilir yapabilmek ne kadar güzel duygular yaşatıyordur
 

ÖDÜLREKLAM45

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
29 Tem 2010
Mesajlar
18
Tepkime puanı
0
sormak ayıp değil öğrenmemek ayıp kaçar biz türk milletiyiz

dalga geçmezseniz bşi sorucam vitray cam üzerine yapılıo öle değilmi

vitray diye adlandırdığımız çalışmalar veya örnekler diyelim
ana grupta 3'e ayrılırlar
1-kurşun vitray (yani renkli camların grafiğe en uygun şekilde kesilip bakır kesilen camların etrafı bakır folyo ile kaplanıp son rotuşlar yapıldıktan sonra ters modifiye olarak birleştirilir sonrasında özel karışımlı lehim ile kurşun karşımlı havye ile lehimlenip birleştirilir)
2-Alçı vitray (hemen hemen kurşun vitraya benzer niteliklerde olup sadece lehim yerine alçı v.b. karışımlarla pencere ölçülerine uygun olacak şekilde montajlanır); Alçı vitray günümüzde Cami gibi mekanlarda kullanılır.
3-bu kısma vitray dersek yanlış söylemiş oluruz.
Nedenmi: şöyleki bildiğimiz normal folyo ile tasarlamış olduğumuz kesim formatındaki çalışmayı plotterla kesip temizledikten sonra cam veya ayna üzerine transfer ederek montajını bitirdikten sonra (yapay kumlama olarak tarif edersek kompresör ve kum tabancası ile montajladığımız cam veya aynayı püskürtme usulü ile taşlama veya kumlama diyelim bunun adına bu işlemi yaptıktan sonra isterseniz Koparma adı verdiğimiz işlemlede bu çalışmaların daha güzel veya gösterişli olması içinde Bildiğimiz boncuk zamkını eriyik haline getirdikten sonra ekstra geniş bir şırınga v.b. yardımıyla üzerine tatbik ederek
hava ve sıcaklık ortamına göre2-3 gün bekletirsek ki zaten göreceksiniz Camda ayrı bir buzlu cam havası verir böylece kumlama ile koparma işlemi ilede evlerinizde büro ve ofislerinize estetik görüntüler oluşur.
Tabi olarak atladığım çok dedaylar var burada hepsini anlatmak mümkün değil
ama meraklı olan kişiler isterlerse çözebilirler. Teşekkür ederim.
 

seventh

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
26 Nis 2011
Mesajlar
845
Tepkime puanı
16
paylaşım için teşekkürler
 
Üst