bu üsttekiler babama ait...
bunlarda bana(aslında 3 tane ama 3 de birbirinden az farklı o yüzden gerek duymadım buraya koymaya)
aslında ben bu çizimden çok şey bekliorum
TASARIMIN TEMASI Şartnamede yar alan ”…
anlaşılabilir, özgün, estetik, elle yazımı kolay ve akılda kalıcı…” özelliklerine uygun olması açısından tasarımımı tanıtmak isterim.
Akılda kalıcıdır ayrıca
elle yazımı kolaydır çünkü şeklin çiziminde özellikle biz
Türklerin çok tercih ettiği yöntem bulunmaktadır,
el yazısı... Tasarımım Liranın L harfinin
el yazısıyla estetik bir biçimde yazılışından ibarettir aslında. Ve ortasında para sembollerinin mimiği diyebileceğimiz ekonomik istikrarı da sembolize eden yatay çizgi bulunmaktadır.
Fakat tasarımım sadece L harfinden ibaret değildir tabiki de...
Şekle bir bütün olarak bakıldığın da bir işareti ”1” net bir şekilde belli olmaktadır buda TL’nin bir numara olduğunu simgeler ”şekil 1 ve şekil 6”.
Ayrıca L’nin zemine yatay yüzeyi şekli itibariyle
tuğranın temelini oluşturan yaya çok benzer(
bize ait motiflerde biri
hattatlık derecesinde
estetik el yazısı diğeri de
tuğranın kullanılışıdır) ayrıca sonsuzluk işaretini de birebir olmasa da kısmen sembolize eder ve
sonsuzluk üzerinde Türk Bayrağı silueti dalgalanır ve
tuğra konusuyla şu şekilde de yorumlanabilir: “geçmişten aldığımız güçle şimdi daha da güçlü geleceğe… “ ”şekil 2”
Şekli saat yönünde ya da tersi yönde her döndürüşümüzde
1-9-2-3 rakamlarının silüeti çok cidi bir şekilde belli olur ve
1923 tarihi oluşturur.
Şekli sağa veya sola yatırdığımızda
9+6 ifadesi yine çok net gözükecektir ” şekil3 ”,(Atatürk’ün ülkemizi yönettiği süre
9+6=15 yıldır“1923-1938”) ayrıca 9 ve 6 ifadeleri
altın oranın sembolü
fi nin işaretinin φ sağa ve sola yatırılmış halleridirler. Altın oran ne alaka diye düşünülebilir belki ama şeklimi tamamen altın orana uyumlu çizdim”şekil7-diğer sayfada”
Şekle bir bütün olarak bakıldığında yukarıyı gösteren bir ok silüetin görünmektedir,bu yükseliş ve güçlenmeyi sembolize eder”şekil4”
Yine şekle bir bütün olarak bakıldığında yukarı doğru çıkan basamak silüetleri görünmektedir bu da zirveye adım adım çıkıldığını sembolize eder”şekil5”
Çizim sağa ve sola yatırıldığında da arapça orjinal sekliyle
ALLAH lafzı okunmaktadır..buda
bize ait motiflerden bi başkasıdır"şekil8"
Şekli
3 boyutlu olarak düşündüğümüzde ileri doğru koşan bir insan silüeti olduğu açıkça görülmektedir buda güçlenen ve 1 numara olacak olan Türkiye’nin ekonomisinin, parasının koşar adımlarla 1numara olmaya doğru gittiğini sembolize eder. (bir para birimi sembolünün
3.boyutta bir anlam ifade etmisi
dünyada ilk ve tektir bu
özgün bir çalışmadır ve son derece
orjinaldir)(bir işaretinin sembolize edilişi şekil1 de zaten verilmiştir.)
Bir para birimi sembolünün tüm bunları ifade etmesi gerek diye bir şey yok elbette ama aranan şartlar açısından belirtmek istedim yine de. Ayrıca şekil aynı zamanda l
ira içinde kullanılabilen “£”pound sembolünden de çok da bağımsız değildir kaldı ki
pound ingilizce lira demektir zaten... bunu pozitif görüyorum
akılda kalıcılık ve
yakışıklılık açısında ve bu özelliğiyle de daha
orijinal oluyor diye düşünüyorum,
kaldı ki pound sembolü zaten lira içinde kullanılır.para birimi sembollerinin tek çizgili veya iki çizgili versiyonları vardır bunlar
aynı yada benzer para birimlerini kullanan ülkelerde ufak farklılıklar gösterir ve kimi ülkede tek çizgiyken diğeri çift çizgilidir falan...(bu konuda gerekli bilgiyi daha önceleri da paylaşmıştım zaten,kaynağım
wikipedia dır)
şekil 1 ..... şekil 6 şekil7 gibi çizimleri buraya eklemeye gerek duymuyorum..onlar juri içindi