Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TL Simge Yarışması

gp ahsi

🏅Acemi Tasarımcı🏅
ya arkadaşlar saçmalamayın ... öyle bişey yok ... habertürkün sitedindekilerin aynısı sabah görmüştüm ... ayrıca orda 14 tane simge var ... alt tarafına finale kalan 10 simgeden biri seçilecek falan demiş ... ama işte habercilik bu :) ... onlarla alakası yok yani ... moralinizi bozmayın :D ayrıca habercilerin eline geçmiş finale kalanlar ama tcmb nin sitesinde yok böyle bir saçmalıkta olamaz zaten ...

evreninmerkezi

🌟Usta Tasarımcı🌟
Adam YEN in simgesini almış y nin alt kısmını L ye benzetmiş olmuş TL simgesi

kardeş neler söylüyorsun sen...onlar finale kalan falan değil..hatta çoğu yarışmaya katılmış bile değil...tamamen asparagas haber :D senin "adam yen simgesini almış..." dediğin şey YTL zamanında yapılmış öngürüler niteliğindeki bi kaç uyduruk çalışma sadece o yüzden Y harfi falan var..yıllar önce yapıldığında çok tartışmıştık biz o simgeleri neyse boşuna telaş yapmayın ve iyi okuyun bence konuları... herkesin şansı eşit hala :D

gp ahsi

🏅Acemi Tasarımcı🏅
kardeş neler söylüyorsun sen...onlar finale kalan falan değil..hatta çoğu yarışmaya katılmış bile değil...tamamen asparagas haber :D adem yen simgesini almış dediğin şey YTL zamanında yapılmış öngürüler niteliğindeki bi kaç uyduruk çalışma sadece o yüzden Y harfi falan var..yıllar önce yapıldığında çok tartışmıştık biz o simgeleri neyse boşuna telaş yapmayın ve iyi okuyun bence konuları... herkesin şansı eşit hala :D

ben hala kendimi daha şanslı hissediyorum neden acaba :D

gp ahsi

🏅Acemi Tasarımcı🏅
..::: Loadıng :::..

TL'ye yeni simge

Türk Lirası'na itibar kazandırmak amacıyla paradan 6 sıfır atma operasyonunu başarıyla tamamlayan Merkez Bankası, şimdi de ikinci adım olarak, özel simgesi olan az sayıdaki para birimleri arasına TL'yi de dahil etmeye hazırlanıyor. Doların dünyaca tanınan ($) simgesi gibi TL'yi de dünyada tanıtacak simge, bu ay içinde nihayet açıklanıyor.

Yarışmaya katılan binlerce grafik arasından 10 simge finale kaldı. Finaldeki simgelerin tümünün Türk kültürünü yansıttığı ve "Anadolu" çağrışımı yaptığı belirtildi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Banka Meclisi'nin 10 grafik içinden seçeceği simgeyi bu ay içinde kamuoyuna açıklayacak.

İki ay gecikti

Türk Lirası'na anlaşılabilir, özgün, estetik, elle yazımı kolay ve akılda kalıcı şekilde temsil edebilecek bir simge belirlemek üzere yola çıkan Merkez Bankası, simge için büyük bir yarışma açmış ve başvuruları en son Ekim ayı sonunda toplamıştı. İlk duyuruda sonuçların en geç 19 Aralık 2011 tarihinde açıklanacağı belirtilmişti. Ancak, yaklaşık 2 aylık gecikmeye rağmen simge henüz kamuoyu ile paylaşılamadı.

Yoğun başvuru geldi

25 bin lira ödüllü yarışmaya adeta başvuru yağdı. Katılımın beklenenin çok üzerinde olması Merkez Bankası ve seçici kurulun işini zorlaştırdı. Çizimi zor, akılda kalması mümkün olmayan ve TL'yi kolayca ifade etmeyen simgelerin tümü daha baştan elendi. Geri kalan simgeler ortak özellikleri dikkate alınarak gruplandırıldı. Seçim gruplar arasında yapıldı. Merkez Bankası, başvuru yoğunluğu nedeniyle bu işe görevlendirdiği destek personel sayısını artırmak zorunda kaldı.

Finale 10 simge kaldı

Yaklaşık 8 bin simgenin rekabet ettiği yarışmada seçici kurul titiz bir çalışmayla elemeyi tamamladı. Bazı simgeler arasında seçim yapmakta zorlanan juri üyeleri, son yaptıkları bir oylamayla finale kalan 10 simge belirleyip bunları Merkez Bankası yönetimine sundu. Bu 10 simge arasından birinciyi Merkez Bankası Banka Meclisi seçecek. Ancak TL simgesinin Türkiye'yi temsil edecek olması nedeniyle finale kalan 10 simgenin görüş almak üzere Hükümet'e de sunulduğu ifade ediliyor.

Simgedeki 4 kriter

Edinilen bilgilere göre TL'yi temsil edecek simgelerin seçimi sırasında dünyada halen çeşitli ülkelerin paralarını temsil eden tüm simgeler ayrıntılarıyla incelendi.

Seçici kurul, simgenin belirlenmesi konusunda şu 4 esası belirledi:

1- TL simgesi Türk kültürünü ve özellikle Anadolu'yu yansıtan motifler içermeli.

2- Hızlı algılanabilmeli. Anlaşılması çok kolay olmalı.

3- Hızlı ve kolay yazılabilmeli. Sokaktaki vatandaşın dahi kolayca yazabileceği bir simge olmalı.

4- Estetik olmalı.

Edinilen bilgilere göre, seçici kurul yarışmaya katılan 8 bin simge arasından bu 4 şartı taşıyan simgeleri belirledi ve final oylamasını da bunlar arasından yaptı. Kurul'un kendi içinde birinciyi de belirlediği, ancak yetkinin Merkez Bankası'nda olması nedeniyle finaldeki 10 simgenin herhangi bir şekilde sıralamaya tabi tutulmadığı öğrenildi

BU KONU HAKKINDA ÇOK SORU SORANLARA ... :emo1:

serosez

🌱Yeni Üye🌱
yOXBu.jpg

043iv.jpg

jva9W.jpg

bu üsttekiler babama ait...
bunlarda bana(aslında 3 tane ama 3 de birbirinden az farklı o yüzden gerek duymadım buraya koymaya)

Ejqws.jpg

tlsimgesekl2.jpg

aslında ben bu çizimden çok şey bekliorum

TASARIMIN TEMASI

Şartnamede yar alan ”… anlaşılabilir, özgün, estetik, elle yazımı kolay ve akılda kalıcı…” özelliklerine uygun olması açısından tasarımımı tanıtmak isterim. Akılda kalıcıdır ayrıca elle yazımı kolaydır çünkü şeklin çiziminde özellikle biz Türklerin çok tercih ettiği yöntem bulunmaktadır, el yazısı... Tasarımım Liranın L harfinin el yazısıyla estetik bir biçimde yazılışından ibarettir aslında. Ve ortasında para sembollerinin mimiği diyebileceğimiz ekonomik istikrarı da sembolize eden yatay çizgi bulunmaktadır.

Fakat tasarımım sadece L harfinden ibaret değildir tabiki de...

Şekle bir bütün olarak bakıldığın da bir işareti ”1” net bir şekilde belli olmaktadır buda TL’nin bir numara olduğunu simgeler ”şekil 1 ve şekil 6”.
Ayrıca L’nin zemine yatay yüzeyi şekli itibariyle tuğranın temelini oluşturan yaya çok benzer(bize ait motiflerde biri hattatlık derecesinde estetik el yazısı diğeri de tuğranın kullanılışıdır) ayrıca sonsuzluk işaretini de birebir olmasa da kısmen sembolize eder ve sonsuzluk üzerinde Türk Bayrağı silueti dalgalanır ve tuğra konusuyla şu şekilde de yorumlanabilir: “geçmişten aldığımız güçle şimdi daha da güçlü geleceğe… “ ”şekil 2”
Şekli saat yönünde ya da tersi yönde her döndürüşümüzde 1-9-2-3 rakamlarının silüeti çok cidi bir şekilde belli olur ve 1923 tarihi oluşturur.
Şekli sağa veya sola yatırdığımızda 9+6 ifadesi yine çok net gözükecektir ” şekil3 ”,(Atatürk’ün ülkemizi yönettiği süre 9+6=15 yıldır“1923-1938”) ayrıca 9 ve 6 ifadeleri altın oranın sembolü fi nin işaretinin φ sağa ve sola yatırılmış halleridirler. Altın oran ne alaka diye düşünülebilir belki ama şeklimi tamamen altın orana uyumlu çizdim”şekil7-diğer sayfada”
Şekle bir bütün olarak bakıldığında yukarıyı gösteren bir ok silüetin görünmektedir,bu yükseliş ve güçlenmeyi sembolize eder”şekil4”
Yine şekle bir bütün olarak bakıldığında yukarı doğru çıkan basamak silüetleri görünmektedir bu da zirveye adım adım çıkıldığını sembolize eder”şekil5”
Çizim sağa ve sola yatırıldığında da arapça orjinal sekliyle ALLAH lafzı okunmaktadır..buda bize ait motiflerden bi başkasıdır"şekil8"
Şekli 3 boyutlu olarak düşündüğümüzde ileri doğru koşan bir insan silüeti olduğu açıkça görülmektedir buda güçlenen ve 1 numara olacak olan Türkiye’nin ekonomisinin, parasının koşar adımlarla 1numara olmaya doğru gittiğini sembolize eder. (bir para birimi sembolünün 3.boyutta bir anlam ifade etmisi dünyada ilk ve tektir bu özgün bir çalışmadır ve son derece orjinaldir)(bir işaretinin sembolize edilişi şekil1 de zaten verilmiştir.)
Bir para birimi sembolünün tüm bunları ifade etmesi gerek diye bir şey yok elbette ama aranan şartlar açısından belirtmek istedim yine de. Ayrıca şekil aynı zamanda lira içinde kullanılabilen “£”pound sembolünden de çok da bağımsız değildir kaldı ki pound ingilizce lira demektir zaten... bunu pozitif görüyorum akılda kalıcılık ve yakışıklılık açısında ve bu özelliğiyle de daha orijinal oluyor diye düşünüyorum,kaldı ki pound sembolü zaten lira içinde kullanılır.para birimi sembollerinin tek çizgili veya iki çizgili versiyonları vardır bunlar aynı yada benzer para birimlerini kullanan ülkelerde ufak farklılıklar gösterir ve kimi ülkede tek çizgiyken diğeri çift çizgilidir falan...(bu konuda gerekli bilgiyi daha önceleri da paylaşmıştım zaten,kaynağım wikipedia dır)

şekil 1 ..... şekil 6 şekil7 gibi çizimleri buraya eklemeye gerek duymuyorum..onlar juri içindi :D

bu kadar uzun açıklama yazdınsa eğer gönderdiğin tasarımlarına,kusura bakmada kardeş okumadan, görür görmez elemişlerdir..zaman değerli bukadar uzun bir özete şahsen zaman ayırmam..

Lifetime

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Arkadaşlar söz konusu haber haberi yapan gazetecinin mesleğindeki başarısızlığından ileri gelmekte. Yayınlanan logo örnekleri finale kalan 10 tasarım değil. Haberi ilk okuduğum da bende finale kalan on tasarım olduğunu düşünmüştüm. Lakin mevcut örnekler sağdan soldan toplama çalışmalar. Anadolu motifine gelince yine haberi yapan afedersiniz "ÖKÜZÜN" bir yerinden uydurması. Yarışma şartlarını sanırım katılan herkes okumuştur. Anadolu motifi gibi bir ibare yok. Az bir zaman kaldı. Sabredip sonucu beklemek gerekiyor. İletişim mezunu olup amcasının işe yerleştirdiği kendini gazeteci zanneden kişilerin yaptığı eksik, aksak, kulaktan dolma haberlere kulak asmamak gerektiği kanısındayım.
İyi çalışmalar

UkeLa_ChoCuK

🌟Usta Tasarımcı🌟
Web sitesi
www.facebook.com
" Hem anadolu motifleri içerecek hemde sokaktaki vatandaşın kolaylıkla yazabileceği ve akılda kalıcı bir tasarım olacak "

yok devenin nalı...

destnyy

🌱Yeni Üye🌱
ya arkadaşlar ben o linke tıkladım ama çalışmaları göremedim siz nasıl görüyorsunuz doğrusu seçilen 10 eseri görmeyi çok istiorum :)

hmtgrphc

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
zaten yayınlanan çalısmaların bazıları yarısma basladığında internette var olan çalısmalar mesela aklımda kalan kırzı bordo tonundaki ni çok iyi biliyorumki ben logo için arastırma yaptığımda internette o logo hep vardı bence toplama isler onlar, zaten bunların kaını sokaktaki adam yapabilir

evreninmerkezi

🌟Usta Tasarımcı🌟
bu kadar uzun açıklama yazdınsa eğer gönderdiğin tasarımlarına,kusura bakmada kardeş okumadan, görür görmez elemişlerdir..zaman değerli bukadar uzun bir özete şahsen zaman ayırmam..
neyden değerli ? Değer kıstasla alakalı birşey . . . Bazen zaman değerli olurken öyle bi an gelirki diğeri daha değerli oluvermiş...ayrıca farkında değilsin galiba ama adamların işi zaten bu, sen iş yerinde bi görevin olduğunda, olmaz zaman daha değerli mi diyorsun, illa ki okumak zorundalar çünkü işleri bu ve bu iş için para alıyorlar.herkes senin gibi yaparsa ne olur bu memleketin hali hiç düşündün mü..o yüzden bu düşünceni son derece saçma buldum. . Ama tabi kendini yanlış ifade etmiş de olabilirsin veya ben yanlış anlamışimdr oyüzden kusura bakma saçma dedim diye buda işin bencesi sonuçta...bide şartnameyi tam okumamışsin sanırım çünkü tamda bu konu hakkında bi madde var, en fazla kaç karakter kullanılabileceği yazıyo...benim gönderdiğim metinler karakter üst sınırı kuralına uyuyo, burada sadece bazı parantez içinde yazdıklarım fazla, onlarda 3 çalışmamin bi sentezi niteliğinde sadece, belki o yüzden gözüne çok gibi görünmüş olabilir ama inan karakter üst sınırı zaten çok fazla . . . Ve bana yetti de arttı bile :D
saygılar

hmtgrphc

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
daha evvelde dediğim gibi insallah bunlardan birisidir en azından sırf bu tl simgesini yazabilmek için bir sanatçıya mahkum kalıp grafik tasarımcı alır her birim:D

evreninmerkezi

🌟Usta Tasarımcı🌟
ya arkadaşlar ben o linke tıkladım ama çalışmaları göremedim siz nasıl görüyorsunuz doğrusu seçilen 10 eseri görmeyi çok istiorum :)

milletçe çok kötü haldeyiz malesef . . Arkadaşlar lütfen okuyun bi kaç mesaj bari . Seçilen on simgenin gösterildiği bi yer yok zaten. Hatta seçilmiş on simge bile yok büyük ihtimalle. Haberin Asparagas olduğu yarışmaya katılan bazı simgeler diye koyduğu saçma sapan resimlerden belli . . .

Son düzenleme:

serosez

🌱Yeni Üye🌱
neyden değerli ? Değer kıstasla alakalı birşey . . . Bazen zaman değerli olurken öyle bi an gelirki diğeri daha değerli oluvermiş...ayrıca farkında değilsin galiba ama adamların işi zaten bu, sen iş yerinde bi görevin olduğunda, olmaz zaman daha değerli mi diyorsun, illa ki okumak zorundalar çünkü işleri bu ve bu iş için para alıyorlar.herkes senin gibi yaparsa ne olur bu memleketin hali hiç düşündün mü..o yüzden bu düşünceni son derece saçma buldum. . Ama tabi kendini yanlış ifade etmiş de olabilirsin veya ben yanlış anlamışimdr oyüzden kusura bakma saçma dedim diye buda işin bencesi sonuçta...bide şartnameyi tam okumamışsin sanırım çünkü tamda bu konu hakkında bi madde var, en fazla kaç karakter kullanılabileceği yazıyo...benim gönderdiğim metinler karakter üst sınırı kuralına uyuyo, burada sadece bazı parantez içinde yazdıklarım fazla, onlarda 3 çalışmamin bi sentezi niteliğinde sadece, belki o yüzden gözüne çok gibi görünmüş olabilir ama inan karakter üst sınırı zaten çok fazla . . . Ve bana yetti de arttı bile :D
saygılar

sevgili arkadaşım,kardeşim,yada nasıl hitap etmemi istiyosan v.s....
edebiyatta gösterdiğimiz perfomansı yeri gelir işlerimizde gösteremeyiz.sende ne yazıkki bu söylediğimi onaylamışsın...amaç sadece ıvırzıvır şeylerle güzelim mesaj kutusunu doldurmak değil ,evirip çevirmeden direkt cevap almak veya vermektir bazende.. seni rüyalar aleminden uyandırmak için illa titreşimmi göndermek gerekiyor?..ne alakası var işyeriyle bunun be güzel kardeşim,işyeriyle örnek vermişsin..bakıyorum profiline öğrenciymişsin yaşında belli..kaç sene piyasada çalıştında neyin ne olduğunu biliyosun? bir işyerinde senin gibi edebiyat meraklısı insanlar iş yapmaz,çenesinden daha çok eli iş yapan adamları tercih ederler..sende bu doğrultuda edebiyat yapacaksan edebiyatını,grafik yapacaksan grafiğini yap bana kalırsa.kaç haftadır koskoca TL SİMGE YARIŞMASI konusunu kendi kişisel sorunların yada başkasıyla olan sorunlarını tartışmak ,TL SİMGE YARIŞMASI konusunu gereksiz yere ihlal etmek yerine bu konuya tam olarak eğilseydin keşke..konuya tam vakıf olamamışsın..

"bu adamlar belli bir sürenin dışına zaten çıkmışlar,birde senin o güzel hikayenimi okuyacaklar" demek yerine ,sana gayet kibarca başka bir mesaj attım..eleştirilmekten korktuğun sürece belli kalıpları aşamassın .her iyi yorum yapana teşekkür etmek,her kötü yorum yapana çıkışmak seni bir numara değil sabit numara yapar... sayfaların gerilerine doğru git ne demek istediğimi anlarsın..herkes senle aynı görüşü paylaşacak diye şart yok.o yüzden bir daha ki sefere eğer bana mesaj yazmak istiyorsan, kelime kullanış tarzını düzeltirsen daha güzel mesajlar alırsın..başkasını bilmem,lakin kendime karşı, bu piyasada yer etmiş ve bu piyasadan ekmeğini kazanan biri olarak dünkü yetme birinden bu tarz "SAÇMA SAPAN v.s tarzda"mesajlar görmek istemiyorum..işini yap laf ebeliği değil...

uurbocee

🌱Yeni Üye🌱
Selam arkadaşlar,
bir kaç gündür gazetelerde "ilk 10 simge" başlığıyla 14 ayrı ucube görüyoruz.. Çıkıp da koskoca merkez bankası doğrulama/yalanlama yapmıyor.. haber metinlerinde anadolu motifi saçmalığına yer verilmiş, şartnamede katiyen böyle bir şart yok.. Bu haberlerin asparagas olmasını ümit ediyorum, yoksa binlerce kişinin ahıyla bu banka batar :)))

Şaka maka 3 ayrı adayım için zarf, DVD, kargo vs parama acırım.. o kadar..

evreninmerkezi

🌟Usta Tasarımcı🌟
Allah sanada beyin sağlığı versin,fazla soğukta bırakmışsın ...üşütme..

ben zaten kendim için dua ettim öyle Serhat abi , kendimi eksik ifade etmişim özür dilerim. . . Hani soru sormuşsunz ya ne alaka falan diye o bakımdan cevap verdim işte , Size değildi o cümlem yani hatta mesajınızi begendim ve olumlu değerlendirmede bulundum yanlış anlaşılmamak için :( neyse :( . .
Söyledikleriniz de haklısıniz kusura bakmayin lütfen özür dilerim , bende kazanmayı çok isterim elbet ama yarışmada ki güzel neticeyi umarım siz veya sizin gibi tecrübeliler kazanır . . Çünkü eminim sizin ki daha layıktir benimkilerden. . . sonuçta ben grafiker değilim bi çok hata yapmışımdr ama farkında bile olamayabilirim çünkü meseleyi bilmiyorum bile sadece öğrenmeye çalışıyorum,ben yalnızca hayal ettim ve çizdim hepsi bu... Hem milli bi değer olacak sonuçta bu seçilecek olan TL simgesi , hatta bizim simgemiz diye gururlanacagz ülkecek inşallah , o yüzden bencillik yapıp BANA GÖRE her ne kadar güzel olsada belki de GERÇEKTE kötü olan bir simgenin birinci olmasını istememeliyim isteyemem...
Saygılar

Arif ARINMIŞ

♾️Grafik Gurusu♾️
konuyu açtığımda böyle bir tartışma olacağını bilseydim ben açmazdım :D
şaka bir yana aman allahım diyorum o sabah'ın sitesinde yayınlanan şeyler ne ya?

bazılarının şekil itibari ile yanlışlıkla defterimizi karaladığımız ilkokul günlerini hatırlatan zamazingolar olduğunu görmem beni çok şaşırttı. Sanıyorum ki pagerank artırmak isteyen sabah internette dolanan geyikleri derleyip yalan haber duyurdu. Öyle ki an itibari ile merkez bankasının web sitesinde dahi yayınlanmamış elemeler nasıl oluyor da sabah ta yayınlanıyor.

Ben bizzat kanal d haberde sanki dün olmuş gibi amerikadan düşen bir helikopter haberini gördüğümde ki o videonun yıllardır internette dolandığını hatırladığımda hiçbir haber kaynağının (buna aylık maaşı 50 bin liraya kadar çıkan AA çalışanları da dahil) güvenilir olmadığını öğrendim. fasa fiso yalan haber ile bu çalışmaları gönderen insanların da umutları ile oynadıklarının farkına varmaları temennim ile ...

BU NE ALLAH AŞKINA :D

YA DA BU NE :D

Not: yarışmaya güzel bir çizim yaptım ama vakitsizlik yüzünden öle kala kaldım :D

hakeden KAZANSIN! cebimizdeki parada gururla taşıyacağımız bir simgemiz olsun!