demirbaş1
🌱Yeni Üye🌱
"Logo tasarım yarışmasıyla alakalı bir jüri raporu açıklanmadı?
Finale kalan tasarımların bir bölümünde şartnamede yasak olması belirtilmiş olmasına rağmen TPAO ibaresi kullanılıyor. Neden bu çalışmalar finale kaldı?
Biz herhangi bir hata yapmamak için sizin misyonlarınızı vizyonlarızı ve şartnameyi defalarca kere okuyup ezberledik de para verip tuttuğunuz adamlar (jüri) lütfedip bir kez okumadılar mı bunları?
Ayrıca finale kalan eserler arasında Türkiye'nin çok bilindik firmalarının (Pamukkale Turizm, Kamil Koç Turizm, Petrol Ofisi, BP, Türkoil vb.) logolarına benzeyen logolar bulunuyor. Ben özgün bir logo aradığınızı düşünüyordum. Bu konudaki hassasiyetinizi de öğrenmek isterim.
Ayrıca 4175 adet logodan bir tanesini size uygun görmeyen ve dersine çalışmamış bir jüriye riayet etmenizi, yarışmaya katılan ve haftalarca bunun için çalışmış olan birçok meslektaşıma saygısızlık olarak addediyorum.
Saygılarımla..."
Arkadaşlar bu mesajı hiç çekinmeden, adım soyadım ve T.C. kimlik numaramla ilettim kendilerine. Burada birbirimize dert yanacağımıza tepkimizi koyalım ortaya. Belki bundan sonraki durumlarda böyle şeyler yaşanmaması için tepkimizi bilirler. Sizde öyle yapın derim.
İyi Çalışmalar...
Sayın TPAO Genel Müdürü,
Düzenlemiş olduğunuz “Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Ödüllü Logo Yarışması” nın sonuçlarının açıklanmasından sonra ortaya çıkan ve aşağıda belirttiğimiz konularda gerekli incelemeleri yaptırmanızı ve gereğini arz ederiz.
Yarışma teknik şartnamesinde, yarışmanın Ulusal Grafik Tasarım Yarışma Standartlarına uygun olarak düzenlendiği belirtilmiştir. İlan edilen yarışma sonucunda da toplam 4175 adet başvuru arasından finale kalan 46 adet tasarıma ilişkin yapılan değerlendirme açıklanmıştır.
https://gmk.org.tr/goster.php?neyiGoster=yarismaSartnamesiadresinde de görülen yönetmelikte seçici kurulun çalışması açıklanmış, yarışmaya katılan tüm yapıtların, seçici kurulun değerlendirmesine sunulacağı belirtilmiştir. Sizin yarışmanızda “finale kalma” işlemi nasıl olmuştur? Seçici kurul 4175 eseri de görmüş müdür?
İlan edilen yarışma sonucunda birinciliğe uygun eser bulunmadığı belirtilmiştir.
Grafikerler Meslek Kuruluşunun ilan ettiği yarışma yönetmeliğinde “Herhangi bir nedenle ödüllerin biri ya da birkaçı dağıtılmadığı taktirde bu ödüllerin tutarı diğer dereceler arasında eşit olarak dağıtılacaktır” maddesi yer almaktadır. Sizin yarışmanızda birincilik için öngördüğünüz 50.000 TL para ödülü, diğer dereceler arasında dağıtılmamıştır.
Yarışma teknik şartnamesinde, “Eserler, amblem ve Türkiye Petrolleri ibaresinin birlikte çözümünden oluşmalıdır. Amblem, TPAO ve TP harflerinden oluşmayacaktır” tasarım koşulu belirtilmiştir. Belirtilen teknik şartları sağlamayan tasarımların değerlendirmeye alınmayacağı maddesi de şartnamede yer almaktadır.
Web sitenizden ilan ettiğiniz, finale kalan 46 logo arasında, 2645 sıra nolu gokhanozdemir2787 rumuzlu logo ve 3511 sıra nolu NDSR405 rumuzlu logo, teknik şartnameye aykırı olarak “TPAO” harflerinden oluşmuştur. Bu logolar neden değerlendirmeye alınmıştır? Nasıl finale kalmışlardır?
Yarışma teknik şartnamesinde, “Yarışmaya katılacak olan tasarımların; diğer kurum ve kuruluş logolarını çağrıştırmamaları gerekmektedir” ve “Seçici Kurul tarafından, değerlendirme sırasında ya da sonrasında kopya olduğu anlaşılan tasarımlar yarışma dışı kalacaktır. Logo tasarımının kopya olduğunun anlaşılması halinde ödül verilmeyecek, verilmiş ise ödül sahibi ödülü derhal iade edecektir” maddesi belirtilmiştir.
Finale kalan ve dereceye giren bazı logoların, diğer kuruluşların logolarını çağrıştırdıkları görülmüştür. Değerlendirme sırasında bu nokta göz ardı edilmiştir. Diğer kurum logolarına benzeyen ve ödül alan logolar için bu madde uygulanacak mıdır?
Grafikerler Meslek Kuruluşunun ilan ettiği yarışma yönetmeliğinde, “Yarışmaya katılan tüm yapıtlar, sergi, katalog ya da internet aracılığıyla kamuoyunun görüşüne açılmalıdır”, “Seçici kurul raporu, yarışmaya katılan eserlerin rumuz listesi ekli olarak, yarışmanın sonuçlanmasından sonra en geç 30 gün içinde tüm yarışmacılara iletilir. Yarışma dışı bırakılan tüm yapıtlar, rumuz ve gerekçe gösterilerek, seçici kurul raporunda belirtilir” madderi yer almaktadır.
Gerekçeli seçici kurul raporu hazırlanmakta mıdır? Ne zaman açıklanacaktır?
Sayın Genel Müdür, binlerce kişinin emek verdiği ve şirketinize güvenerek katıldıkları bu yarışma sonuçları üzerinde bulunan soru işaretlerinin açıklığa kavuşması için gerekli incelemeleri yaptıracağınıza inanıyoruz.
Yapılan bu hatalar telafi edilinceye kadar konuyu gündemde tutacağımızı, işin takipçisi olacağımızı, basın aracılığı ile bu sorularımıza cevap arayacağımızı belirtmek isteriz.
Arkadaşlar ben de böyle bir yazı hazırladım.
Bir onerim var :
1. Sorun: Sartnamede tasarım rumuzu en az 4 harf ve 3 rakamın birleşiminden
oluşmalıdır. (Örnek: ABCD123). yazmaktadır. Rumuzları uygun olmayan tasarımlar değerlendirmeye neden alınmıştır.
arkadaşlar bende böyle bir mail gönderdim bu konuda birşey yapılmazsa madur olan bizler mahkemeye kadar gidelim bunu ne kadar çok kişi yaparsak o kadar iyiy olurr
birde ben sizin bahsettiğiniz aykırılıkların çoğunu farketmemiştim daha neler varmış böyle eleme olmaz
adam isim soyisimle rumuz yazıp göndermiş yaaa rumuz kimimn gönderdiği belli olmasın diye iken adamlar bide böyle bir rumuza sahip insanı elemeyip ilk 46 ya sokmuşlar'!!!!!