serhat87or
🌱Yeni Üye🌱
o fiyatı kim verdi size
Arkadaşlar !
Sitede freelance çalışan arayan bir iş ilanına mail yazmıştım.Normal şartlarda işverenle aramda geçen diyalogları üçüncü bir şahısla paylaşmaya sıcak bakmayan ve bu konuda oldukça hassas davranan biriyim.
Ancak yapmış olduğum iş müracaatı için gelen cevap e-mailini görünce inanın şaşkına döndüm.
Tekrar cevap yazdım ;
Bu fiyatları doğru yazdınız değil mi? Herhangi bir yanlışlık yok.Yani yanlış anlamadım değil mi?
Gelen cevap ;
Yanlış anlamadınız.
Belki çoğunuza inandırıcı gelmeyeceği için e-mail sayfasının imajını alıp buraya yükledim.
Pes diyorum artık pes.Bu bir fiyat teklifi değil resmen alay etmektir.
Hoş haketmiyor değiliz.Biz iş kapmak amacıyla olabildiğince fıyat kırarak emeğimizi yerlerde süründürdükçe bunlar başımıza gelecektir.
Altı çizili olan yeri iyi okuyun lütfen !
ya dostum süper bi iş teklifi almışsın sürekliliği varsa ayda 1000 tane borüşr yapsaaaaannnnn ohhoooo 1500 tl yapar )))))))) biraz zorlayıp 3000-5000 yapsan ihya olursun bir de sürekli onlayn ol tamam mı?
okudum ve şok oldum.1,5 tl teklif veren vatandaş nerede yaşıyor acaba?bilgisayarın yakacağı elektrik parası bile 1,5 lirayı geçer o emeğe o para.emre adındaki vatandaşa diyecek çok şey var ama burada söylenmez...
Yakında üste para isteyenler çıkarsa şaşırmam zaten.
Benzer olay da benim başımdan bir inşaat firması için web site tasarım görüşmesinde geçmiştir. İki yıllık host ve domain masrafları ortalama 120 tl gibi bir fiyat tutarken firma sahibinin teklifi 100 tl, bu durumda 20 tl cebimden ödemek zorunda kalıyorum. Tasarımın fiyatı için de kendileri belirlemişler, belirlemişler derken yapılan web sitesi bana referans olcakmış. Bunun üzerine firma sahibine verdiğim cevap sizde bana bir daire verin yakıt masrafları benden bende size referans olayım.
Kısaca özetlersek şimdi bu grafik işi bukadar çok abartıldıki piyasada git gide kötüleştiği için şu hikaye doğdu ortaya
Hikayemiz: Bir varmış bir yokmuş evvel zaman içinde bir aile varmış adamın oğlu olmuş ilkokulu bitirmiş ve konumuz başlamış
Baba hanımına diyormuşki hanım hanım bizim oğlan büyüdü napacaz hangi işe verelim piyasada bozuldu ben berber yanına vermeyi düşünüyordum!
Annesi demişki yok bey hiç olurmu bak hacı hüsam beye adam reklamcı paraya para demiyorlar ben çoçuğumu öyle berber yanına felan veremem.
Babası hanım haklısın adam iki gün önce kapı kapı dolaşıp kartvizit yapımmı diye dileniyo gibi görünüyordu banada
bak adam şimdi altında jeep son model yazlıkta aldılar valla hanım haklısın sen reklamcıya verelim.
Hatta dur reklamcıya vermeyelim ben tükan açım bende reklam işi yapım hanımı derki bey sen nasıl yapacaksın hanım herkez anasının karnındamı öğrendi bizde yaparız heralde demiş.
Hikayemiz böyle böyle başlamış ve ilerlemiş gitmiş ve şimdiki durumlar herkez grafiker olmaya rağbet göstermeye başlıyor.
Bilgisayarını format attrmaya bilgisayarcıya götürüyor Abi bana Photoshop'ta yüklesene kendimi photoshop yapacam sonra bir kaç internetten derslere baka baka birşeyler yapıyor al işte sana grafiker oldumu bu çoçuklar Freelance işlere bende yaparım diye atlarsa vede yukarda anasının karnındamı herkez öğrendi diyen insanlar işveren olursa bu gibi munasebetlerle her zaman karşılaşacaksınız.
Umarım herşey istediğiniz gibi olur yalnız hiçbişey istediğiniz gibi olmayacak buna eminim gitgide bir kaosa sürüklenip gidiyoruz.
Ama umudunuzu yitirmeyin elbet birgün biri çıkacak ve ortalığın altına üstüne getirip düzeltecek lakin burda anlatmaya çalıştığım siz ne kadar burda bu konuyu uzatsanızda hiçbişey değişmeyecek yine ucuza iş yapılacak yine insanların yaptığı işin değerini vermeyen insanlar olacak.
Biz Türk ulusuyuz herzaman dimdik olacağız aramızda ne kadar köstek olmaya çalışanlar olsada.
Saygılarımla.
Korkuyorum!!
Neden mi? Şöyle ki;
Bundan 10 yıl önce grafikerlik değerli bişeydi. O zamanlar kimseye böyle bi teklif yapılamazdı zira bu iş ne bu kadar yaygındı nede bu kadar çok "bilen" vardı. Şimdi durum farklı. M²'sine 5 "grafiker" düşen güzel ülkemde "biri yapmazsa diğeri yapar" mantığıyla har vurup harman fiyatlar veriliyor.
Eskiden 35 tane broşür tasarımına bir BMV'nin 3 aylk taksiti çıkardı. Şimdi günlük harçlık çıkmıyor. 10 yılda ne hale geldi şuna bakın.
Gelelim korkumun sebebine;
Mustafa Kemal Ünv. - Tasarım ve Animasyon bölümünde okuyorum. Hedefim animasyon, mimari modelleme vs. yapıp parayı götürmek. Ama artık Nihat BAYSAL'a gelen bu mailden sonra gelecek zamanda kazanacağım parayı düşünüp kendime yaptığım bu yatırımın mantığı üzerine düşünür oldum.
Acaba!! Evet "acaba" ileride animasyon yapmam için böyle teklifler alırmıyım?