Durdugumuz yerden olaya bakmisiz gibi eliyor bana.
Ve daha cok durdugumuz yer alt gruba calismislardan gecilmiyor.
Piyasa kendi rotasini kendi yaratir/
Ve burda ayrisma devreye girer.
1 ayrisma ZENGIN gruba satis.
Piyasada kac is yeri var. Salladim 100 bin kaci hangi gruba hizmet eder.
Varsayalim 10.000 is yeri amac grubunu belirlemis. Ben paraliyi severim demistir ve ona donuk urun uretmistir. Ona donuk urun ureten bir firma, kendisine cevap verecek grafikeri fiyatiyla degil tasarimiyla degerlendirir. Bu tasarim yetenegine sahip olanla r fiyati degil isi konusur. Cunku amaci zaten isi satmaktir. Fiyati satmak degildir.
Yani ben ucuz bir sey yapacam ve bunu satacam diye bir amac grubu onune koymamistir. Neden pahali oldugunu bilen musteriyi hedef kitlesi secmistir.
Bu tur firmalarin su luxu yoktur, internetten fotograf bulmak, calinti font kullanmak, calinti logo almak, benzer urunler asmak.
Burnundan getiriler. Bunu bildikleri icin her seyin yasalini yaparlar. Ve bunun kendilerine malliyetlerini direk mala yansittiklari icin, fiyat konusunda bir sikinti yasamazlar.
Alacaklari grafiker veya calisacaklari reklam ajansinin burda gomlek farkina bakarlar fiat farkina degil.
2 ORTA OLCEKLI VEYA SINIF ATLAMA DERDI OLAN KISILERE SATIS
Bunlara birincilerini takip eder buyumenin kendisine getirecegi maliyeti
1 muhasebesi
2 Reklam ajansi
3 Mudurleri belirler,
Buyumeye beraber gelen yasallasmanin maliyet onune konulur.
Nedir buyumyle geln yasallasma, rastgele bir fotograf kullanamzsin. Logonun kopyasi dahi olmayacak, cocuk isci artik calistirmayacaksin gibi gibi
Cunku uluslar arasi normlar bu yasallastirmayi sana dayatir.
Tercih senin ya elindeki parayi yastk altia atacan yada ben burayi daha buyutecem deyip, yasalara uymak zorundasin
Bu is grubuna calisan reklam ajanslari ve grafikerde sorun yasamaz.
Ona sinif atlamanin maliyetini ve zevkini vereceksin
3 ALT GRUP
Makbuz, kartvizit , market, el ilani gibi alt gruplarin zorunlu olarak basacagi islerdir.
Iste bunlar islerini matbaaylada cozer/ bir b ucuk lirayada. Sonucta sermaye edinmeye veya tutunmaya calisan bir insan gruplaridir. Estetik kaygisi yoktur. Bir A magazasi gibi dekor, garanti, personel gunluk bilmem ne bilmem ne gibi sorumluluk ve zorunlulugu yoktur. 1 milyar kazaniyorum buda bana yeter diyenlerdir.
Bunlari zorlayamazsin. Krizle beraber sayilari artar/ Bu hem iscisi icin hemde isveren( isveren denilirse) icin gecerlidir/ hedef kitlesi Alt gruplardir. Simdi burada dergi aldim photgoshopda marjlari nasil veririm diyen biri alt gruptur, yada grup olmamistir. Altin sorumlulugu yoktur. Sorumluluga davet etmek insaflica degildir. Karnini doyurACAK. Hep olacaklardir. Sermaye birikimi olmayan bir ulkede bu tur alt gruplar kacinilmazdir. Burda alt grup esnaf odugu gibi alt grup grafikerde olacaktir. Tasarimci degildir. Onun patronu ona isveren esnaftir,
Kendi zihnini ona teslim etmistir. Emrine amadeyim dedirtmistir hayat ona
Corel Draw yetkilileri biliyormu acaba Bizde Corel la dergi hazirladigimizi/
Neyse uzadi
Demem odur ki kendinizi gruplandirin
Elit tasarimci
Sinif atlayacam sinif atlatacam turu tasarimciyim
Ben mahalenin tasarimcisiyim. Esnaf benden bunu istiyor.
Ve yeteneklerimde bu kadardir.
Iste asil catismada alt gruplarda yasaniyor. Ust sakin.