Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Cahil grafiker! okumadan grafiker olunur mu? okumamış bir insan grafiker olabilir mi?

Yasemin

Belgisiz Sıfat
👑Efsanevi Grafiker👑
Bu soruyu soran arkadasa "okulunu okumadan GRAFİKER olunur". Eger bana sorarsanız ben bu okuldan mezun değilim. Herşey etiket değil, eğer etiket istiyorsan bensana vereyim. Hangisini a okulu b okulu mühim olan okulu okumak değil işi anlamlı bir şekilde yapa bilmek. Okuldan yeni mezun olmuş grafiker bana "RGB nasıl yazılır abi" diye sorarsa oda "aynen şu şekilde yazıyordu ARJİBİ" onu ayıplamam onu okutanı ve ona o etiketi vereni ayıplarım. Okul bence onemli değil mühim olan pratik ve beceridir. Herkez grafiker olur ama pratik sahibi olabilmesi için zaman gerekir. Her okuldan mezun olanda bana grafikerimdiye gelmesin ilk once renkleri öğrensinler. Daha beyaz nedir onu bile bilmiyorlar, nasıl ayarlanır onuda bilmiyorlar. Ben bunları okulda değil çalışrak öğrendim. Onlarda çalışsınlar hele ozaman grafiker olurlar.
Onlarda çalışsınlar hele ozaman grafiker olurlar. işte ozaman cahil grafiker oluyolar sizin yorumlarınızı bir cok kişi okucak ve sizin burda vermek istediniz mesaj okul okumaya gerek yok bu cok kötü bir mesaj sizin okumamış olmaznız önemli degil ama okumak gerekir demeliydiniz okumanın hiç bir zararı yoktur yararı vardır sizin dediklerinizi bir şekilde ögrenilir ve eksik yönler kapatılabilir ama okumuş bir insanın tecrubesine siz ugraşsanızda sahip olamazsınız cunku o insan temel tasarım egitimi almıştır bunu sizde internetten belki alabilirsiniz ama uygulamalarını yapamazsınız okul sadece meslekle ilgili gelişimi saglamaz insanın karakterininde gelişimini saglar insana bişeyler katar siz okumamış yada okuyanların bilgisiz oldunu duşunebilirsiniz ama okul okumanın kötü oldunu sölememmeniz gerekir

seruvenist

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.yusufipek.com
Bu soruyu soran arkadasa "okulunu okumadan GRAFİKER olunur". Eger bana sorarsanız ben bu okuldan mezun değilim. Herşey etiket değil, eğer etiket istiyorsan bensana vereyim. Hangisini a okulu b okulu mühim olan okulu okumak değil işi anlamlı bir şekilde yapa bilmek. Okuldan yeni mezun olmuş grafiker bana "RGB nasıl yazılır abi" diye sorarsa oda "aynen şu şekilde yazıyordu ARJİBİ" onu ayıplamam onu okutanı ve ona o etiketi vereni ayıplarım. Okul bence onemli değil mühim olan pratik ve beceridir. Herkez grafiker olur ama pratik sahibi olabilmesi için zaman gerekir. Her okuldan mezun olanda bana grafikerimdiye gelmesin ilk once renkleri öğrensinler. Daha beyaz nedir onu bile bilmiyorlar, nasıl ayarlanır onuda bilmiyorlar. Ben bunları okulda değil çalışrak öğrendim. Onlarda çalışsınlar hele ozaman grafiker olurlar.

bence sen iyi bir porgram ustası olmuşsun grafiker değil. eğer grafiker olmuş olsaydın böyle düşünmezdin. hala söylüyorum grafikerlik programla bişiler yapmak değildir kağıt kalemle yapılan bir iştir. program sadece uygulama alanıdır. sen güzel sanatlar grafikerlik mezunu biriyle programsal terimlerle yarışacağın yere birde kağıt kalemle çizmede pespektif bilgisiylle gölge ve vurgu bilgisiyle kendini ölç. program zati üstünde çalışan herkes öğrenir. mühim olan biraz pratik. aşılır onlar. ama kağıt ve kalemle yapılanlar kolay kolay aşılmaz. saygılar. bu arada ben okumadım bu okulu ama keşke okusaydım. daha iyi bir aşamada olabilirdim.

VolkanTEKiN

♫♪♪ ♫♪♪ &#9835
👑Efsanevi Grafiker👑

Bir ülkede ki insan okul eğitiminin gereksiz olduğunu düşünüyor ve bunu savunuyorsa o ülkenin geleceğinden korkmamız gerekir.

bulo

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
www.bulo.deviantart.com
eğitimsizliğin ızdırabını yaşamış ve yaşayan biri olarak
bende bu konudaki düşüncelerimi yazmak istedim.

eğitim almış olmak bence çok çok çok büyük bir avantaj.
özelliklede güzel sanatlar fakültesinde..
avantaj derken,
sadece piyasada tercih edilir olmayı kast etmiyorum.
grafik ile ilgili temel disiplinleri bilmemek heryönü ile
işleri zorlaştıran büyük bir eksik ve insanın bunların
hepsini kendi başına öğrenmeside oldukça zor bir şey.
çoğu zaman insan neyi bilmediğini bile bilmiyor.
denizcilik hakkında pek birşey bilmeden tek başına
okyanusa açılmak gibi birşey bu.
başlıktaki cahil kelimesinden de kast edilen bu olsa gerek.
yoksa kimsenin kimseyi aşşağılamaya çalıştığını sanmıyorum.
herhangi bir grafik eğitimi alma fırsatı bulamamış
biri olarak benim kişisel düşüncelerim böyle.

tabi diğer yandan neticede grafikte bir sanat dalı ise
son sözü ortaya konulan eserler söyleyecektir.

benim hayranı olduğum koreli bir heykeltraş var:
ismi JuMing. dünyaca tanınmış büyük bir sanatçı.
30 yaşına kadar sıradan bir marangozmuş sadece.
eğitimi ilkokul seviyesinde. heykel yapmaya başladıktan
sonra ülkesindeki akademik çevreler ve sanat eleştirmenleri
tarafından küçümsenerek eğitimsiz, hatta cahil olduğu için
nerdeyse aşşağılanmış. ama o çalışmaya ve heykel yapmaya
devam etmiş. sonra taichi figürlerinden oluşan meşhur
taichi serisini yapmış. ve kendi deyimi ile ondan sonra
herkes çenesini kapamış. bugün 80 yaşının üstünde.
ülkesinde dünyanın en büyük açık hava heykel müzesini
kurdu ve yıllardır dünyanın en iyi sanat okullarına ders
vermesi için davet ediliyor.. falans filans...

uzun sözün kısası gerçek şu ki;
eğitimsiz olanların -ki bende bu kısıma dahilim-
eğitim almış olanlara nazaran işleri çok ama çok daha zor.
eğitimsizsen yani burdaki başlık tabiri ile cahilsen
ortaya koyduğun işin yada eserin herkesin çenesini
kapatacak düzeyde iyi ve başarılı olmak zorunda.
eksik temeller ile bunu başarmak hiçte kolay olmasa gerek.
çok çalışmak, azimli olmak, yetenekli olmak yetmiyor.
tabi JuMing gibi bir dahi iseniz o başka.

*yeri gelmişken bahsettiğim taichi serisinden bir örnek:
00ops19mayis20080354aq7.jpg

ssevall

🏅Acemi Tasarımcı🏅
bence herşey insanın kendisinde biter insan her alanda kendini geliştirdikten sonra neden olmasın biraz alt yapı olduktan sonra olabilir.

*GrAfIkEr*

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
arkadasim o kadar hassas bi konuya deginmissinki bunun üzerine bir sürü yorum yapilir ama bence bi sonuca ulasilamaz

freedeath07

🌱Yeni Üye🌱
walla okumadan grafiker olunabilir bence hatta biraz daha ileriye gidiyorum ilk önce grafiker olarak çalışacaksın daha sonra okuyacaksın... ben 3 senedir bu mesleği yapıyorum şimdi okumaya karar verdim çünkü pratikte öğrenilen bir işi ancak okuyarak geliştire bilirsin ama okuyarak başlarsan pratikte çook büyük problemlerle karşılaşabiliyorsun. Çünkü bulunduğum yerde Meslek Yüksek Okulu var burada okuyan grafik tasarım öğrencileri bana dijital baskı için tasarım getirdiler ben o gün anladım ilk önce çalış sonra oku:D anlamıssınızdır umarım...

yön reklam

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Arkadaşlar okumuş veya okumamış bence önemli değil ben müşteri olsam etiket aramam çünkü o etiketi herkes yapıştırabiliyor şu anda. Yaptığı işe bakarım cahil veya okumuş tabiki aralarında farklar var yok değil ama bu kadar büyütmenin anlamı yok sadece. Ben lise mezunuyum ve açıkçası liseden sonra eğildim bu konu üzerine kendimi geliştirmekle uğraşıyorum hala bazen iyi bazen kötü şeyler çıkıyor elimden. Ama müşterilerim hiç sormadı sen bu işin okulunu okudunmu diye o yüzden bu tartışmada bence okul okumamış arkadaşlara biraz yüklenilmişlik var. Aklı ve fikri olan herkes birşeyler üretebilir. ____________

şirine13

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
grafikpaylasim.azbuz.com
okumamış hiç bir bilgisi olmayanderken yada ufak tefek bilgilere sahip olandan olmaz bence yoksa bunun kursları var özel ders verenleri var illa okul olmaz bence yani

dhb

🏅Acemi Tasarımcı🏅
'' eşşeğe altın semer vursan yine eşşektir ''

okumuş ama ne okumuş?

bende okumadan bu işi yapıyorum nasıl yaptığımı bilmiyorum ama yapıyorum işte bi şekil yuvarlanıp gidiyoruz.. :)

Nüket HOTALI

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.hotali.com.tr
Sizler kendinizinde belirtigi gibi hasbel kader grafiker olmuş kişilersiniz sanırım...
Okumadan bu meslegi yapiyor olmanız büyük sans ve bu sanşınızın kiymetini bilin. Okula giden insanlarida aşalayip dalga geçmeyin. Burdan bakınca ayıbınız kötü gözüküyor. Okumuşta ne olmuş sözünü kimseni kimseye söylemeye hakkı yoktur. Kimin ne oldugunu kimse bilemez. Belirleyen kişide olamaz... Siz okullu degilsiniz diye ben size dil uzatmiyorum. Piyasada var olmanizi kabulleniyor ve saygi duyuyorum. Siz okuyamadınız diye böylesi yanlış bir savunu yakalamış olabilirsiniz... Yeni gelen nesile kötü örnek olduğunuzun lüten farkına varin ve yetişen genç dostlarımıza eğitim alması gerektigini söyleyip doğru yöne kanalize ediniz... Gerçek doğrular sizlerin bireysel yanlışlarınız olmasın...Komik durmasının ötesinde basit gözüküyor :(

dhb

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Okula giden insanlarida aşalayip dalga geçmeyin.

bence böyle bi durum yok aslında tam tersi bu durum söz konusu. okuyup graf olanlar okumadan olanları küçük görme gibi bir huyları var. okulda böyle eğitim aldıklarını zannetmiyorum. iş hayatına dalınca o davranış içine giriyorlar. (okuyan herkes için geçerli bi durum değil) ben ahşap semerimle yola devam ederim. altım semerle gezmek isteyenlerinde önünde durmam kenara geçer otlamaya devam ederim.

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com
Sizler kendinizinde belirtigi gibi hasbel kader grafiker olmuş kişilersiniz sanırım...
Okumadan bu meslegi yapiyor olmanız büyük sans ve bu sanşınızın kiymetini bilin. Okula giden insanlarida aşalayip dalga geçmeyin. Burdan bakınca ayıbınız kötü gözüküyor. Okumuşta ne olmuş sözünü kimseni kimseye söylemeye hakkı yoktur. Kimin ne oldugunu kimse bilemez. Belirleyen kişide olamaz... Siz okullu degilsiniz diye ben size dil uzatmiyorum. Piyasada var olmanizi kabulleniyor ve saygi duyuyorum. Siz okuyamadınız diye böylesi yanlış bir savunu yakalamış olabilirsiniz... Yeni gelen nesile kötü örnek olduğunuzun lüten farkına varin ve yetişen genç dostlarımıza eğitim alması gerektigini söyleyip doğru yöne kanalize ediniz... Gerçek doğrular sizlerin bireysel yanlışlarınız olmasın...Komik durmasının ötesinde basit gözüküyor :(

Sizler diyerek çoğul konuşarak ayıp ettiğinizi belirtirim. Ben asla kimsenin okumuşluğuna dil uzatmadım. Kimseyle alıp veremediğim bir şey yok bu konuda. Bence sizin bu tavrınız son derece aşağılayıcı ve küçümservari. Ben sahip olduğumun farkındayım. Umarım herkes farkında olur. Hatta az önce de ne yaptığınızın farkında olun demiştim... İyi çalışmalar.

VolkanTEKiN

♫♪♪ ♫♪♪ &#9835
👑Efsanevi Grafiker👑
bence böyle bi durum yok aslında tam tersi bu durum söz konusu. okuyup graf olanlar okumadan olanları küçük görme gibi bir huyları var. okulda böyle eğitim aldıklarını zannetmiyorum. iş hayatına dalınca o davranış içine giriyorlar. (okuyan herkes için geçerli bi durum değil) ben ahşap semerimle yola devam ederim. altım semerle gezmek isteyenlerinde önünde durmam kenara geçer otlamaya devam ederim.

Bakınız bu meslekte daha çok yenisiniz. Bu kanıya nereden vardığıma gelince, diğer yazmış olduğunuz mesajlar ve konularınızdan anlıyorum. Bence bu şekilde konuşmanız için daha çok erken. Biraz daha pişmeniz gerekmekte. Ayrıca burada muhatab alarak cevap verdiğiniz kişilerin kim olduğunu bilmiyorum biliyormusunuz? Lütfen saygı gösterin ki bu işi bilenlerde (mektepli ya da alaylı) sizlere saygı göstersin!

Gökhan TEKİN

ARTniyetli
👑Efsanevi Grafiker👑
Konuyu okuyanlar yada okumayanlar kavgasına dönüştürmeyin. Burada kimse bu işi okulsuzlar yapamaz demiyor. Sadece temel eğitim olmadan olmaz deniliyor. Dışarda yollardaki bilboardların yada basılı materyallerın ülkemizdeki son durumunu görmüyormusunuz ? Market raflarındaki kötü ambalaj tasarımlarını ? .
Uyarı almadan konuyu başka yönlere çekmemenizi rica ederim...
Burada anlatılmak istenilen eğitim, eğitim, eğitim. Evet eğitimsiz insan toplumun hiç bir yerinde düzenli hareketler sergileyemez aynı bizim sektörümüzde olduğu gibi.

Şimdi diyeceksinizki geçmişte eğitimsiz sanatsever yada sanatçı yokmu hiç ? İstisnalar hiç bir zaman kaaydeyi bozmaz. Beş parmağın keşke beşide aynı olsaydıda biz bu şekilde düşünüyor olmasaydık...

Eğitim şart. " Eğitimsiz zeka, işlenmemiş maden gibidir. "

purple

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Renk bilgisi olmadan,oran orantı olmadan,ritm denge olmadan,tipografi olmadan,grid sistemi olmadan (bu terimleri hayatında hiç duymamış olanları biliyorum)dahasını saymaya kalkarsam bi dünya terim oluşur ki bunları 4yılda tam anlamyla hala öğrendimmi bende bilmiyorum.En önemlisi Grafik tasarım tarihini ve sanatçılarını bilmeden grafik tasarımcıyım denmez.Ama bu demek değilki bu sadece okulda öğrenilir.Bu işi ünv.okumadan çok güzel yapan ve öğrenen arkadaşlarım da var..
Biraz emek ve araştırma sadece...öğrenmenin sonu yok.arkadaşlar

dhb

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Bakınız bu meslekte daha çok yenisiniz. Bu kanıya nereden vardığıma gelince, diğer yazmış olduğunuz mesajlar ve konularınızdan anlıyorum. Bence bu şekilde konuşmanız için daha çok erken. Biraz daha pişmeniz gerekmekte. Ayrıca burada muhatab alarak cevap verdiğiniz kişilerin kim olduğunu bilmiyorum biliyormusunuz? Lütfen saygı gösterin ki bu işi bilenlerde (mektepli ya da alaylı) sizlere saygı göstersin!

yazdıklarımla açtığım konularla benim bu işte yeni olup olmadığıma kanaat getirmenize şaşırdım. (yenimiyim acaba aslında evet yeniyim çünkü her gün yeni bişey öğrendiğime göre yeniyim. hiç bişey öğrenmeden öğrenmek istemeden çalışmıyorum hiç olmazsa)

muhattap olduğum kişilerin sorumlu, operator, moderator olmaları neyi değiştirir. düşüncelerimi söyleyemezmiyim(kendi uslubumla). susmalımıyım, inceden tartışmalara bile giremiyorsanız nema problema ...

ama ne olursa olsun okullu alaylı mevzusunda okullular alaylıları ezmeyi seçer....
10 sene öncede aynısını söylüyordum
şimdide
10 sonrada aynısını söylerim
bu sadece grafikerlik mesleğinde değil tüm diğer mesleklerde geçerlidir..

Gökhan TEKİN

ARTniyetli
👑Efsanevi Grafiker👑
Okumuş insan görgülü insandır, bilgili insandır, eğitimli insandır, hayat standartları normal insanlardan daha yukarıda olan insandır, yaşama bakış tarzı farklıdır, hayatı ele alışı farklıdır.

Bir okumamış ve bu mesleği yapan birisi olarak karşılaştığım hiç bir okullu insan beni ezmemiştir. Ezememiştir çünkü okuyanlara her zaman özenmiş ve onlara saygı duymuşumdur. İnsan kendini elindekiyle gösterebilir... Biz bu mesleğe yeni başlıyan insanların hevesini kırmayı ve kimseyi küçük görmeyi değil ! EĞİTİMİN ŞART OLDUĞUNU İDDA edenlerdeniz...