Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Büşra Giritoğlu

♾️Grafik Gurusu♾️
6ay oldu staj yaptığım ajansta çalışıyorum (2ayda stajla içinde) 400ytl alıyorm.yeni mezunum ve araştırmalarıma göre kimse referansın olmadan iş vermiyo.sadece kendimi geliştirmek işi kavramak amaçlı bu maaşa katlanıyorum ve inanıyorumki iyi bir noktaya gelicem sadece sabrediyorum ve zamanı iyi kullanmam gerektiğini düşünüyorum.hele istanbul gibi biyerde bu maaş bihiç.

Sneaky

🌱Yeni Üye🌱
Gittiğim bir grafik kursunda (Güya) kurs hocamız buradan çıktığınızda hepiniz grafiker olmaya hazırsınız demişti. Bende: Hocam grafiker olmak o kadar kolay mı? İki program öğrenipte (Çoğu grafikerim diyenlerin yanılgısı) grafiker olunmuyor demiştim. Türkiye'de grafikerim diyen 10 kişiden sadece biri çizim bilgisine ve yeteneğine sahip. Eğer desen bigisi yoksa ve bunun akademik eğitimi alınmadıysa ben grafikerim diye gezmek akıl alır şey değil. Bir de unutulmamalıdır ki Grafik = Renk'tir.
Bir de değinmeden geçemiyeceğim.Bu sitede rastladığım döküman paylaşım kısmında birisinin balon vektor aradığına şait oldum. Eh dedim ya balon bile çizemeyen bir adamın bu işlere kalkışması traji-komik değilde nedir? O kadar hazırcılığa alışmışız ki... Yine taksimde bir partinin afişini görmüştüm. Afişte çok güzel vektor bir kadın çizimi vardı. Acaba (ç)alıntı mı diye düşünürken afişin altında yapanın imzasını görmüş helal olsun be güzel çizmiş eleman demiştim. Ancak gelin görün ki o vektor kadın çizimininin elden ele dolaşan bir örnek olduğunu gördüm. Artık (ç)alıntı yapmak yetmiyor bi de altına imza da çakar duruma gelmişiz demek ki.
Sonra da Grafikere verilen para neden düşük ya da neden patron ya da sokaktaki herhangi biri bende yaparım havasında geziyor. Ülkemizde emek vermek yerine hazır kullanmanın doyumsuzluğu değil mi birazda bu nedenlerden biri.

Safari

♾️Grafik Gurusu♾️
6ay oldu staj yaptığım ajansta çalışıyorum (2ayda stajla içinde) 400ytl alıyorm.yeni mezunum ve araştırmalarıma göre kimse referansın olmadan iş vermiyo.sadece kendimi geliştirmek işi kavramak amaçlı bu maaşa katlanıyorum ve inanıyorumki iyi bir noktaya gelicem sadece sabrediyorum ve zamanı iyi kullanmam gerektiğini düşünüyorum.hele istanbul gibi biyerde bu maaş bihiç.
Bence maaşı tekrar konuşmalısınız :S

fatihcee

♾️Grafik Gurusu♾️
Gittiğim bir grafik kursunda (Güya) kurs hocamız buradan çıktığınızda hepiniz grafiker olmaya hazırsınız demişti. Bende: Hocam grafiker olmak o kadar kolay mı? İki program öğrenipte (Çoğu grafikerim diyenlerin yanılgısı) grafiker olunmuyor demiştim. Türkiye'de grafikerim diyen 10 kişiden sadece biri çizim bilgisine ve yeteneğine sahip. Eğer desen bigisi yoksa ve bunun akademik eğitimi alınmadıysa ben grafikerim diye gezmek akıl alır şey değil. Bir de unutulmamalıdır ki Grafik = Renk'tir.
Bir de değinmeden geçemiyeceğim.Bu sitede rastladığım döküman paylaşım kısmında birisinin balon vektor aradığına şait oldum. Eh dedim ya balon bile çizemeyen bir adamın bu işlere kalkışması traji-komik değilde nedir? O kadar hazırcılığa alışmışız ki... Yine taksimde bir partinin afişini görmüştüm. Afişte çok güzel vektor bir kadın çizimi vardı. Acaba (ç)alıntı mı diye düşünürken afişin altında yapanın imzasını görmüş helal olsun be güzel çizmiş eleman demiştim. Ancak gelin görün ki o vektor kadın çizimininin elden ele dolaşan bir örnek olduğunu gördüm. Artık (ç)alıntı yapmak yetmiyor bi de altına imza da çakar duruma gelmişiz demek ki.
Sonra da Grafikere verilen para neden düşük ya da neden patron ya da sokaktaki herhangi biri bende yaparım havasında geziyor. Ülkemizde emek vermek yerine hazır kullanmanın doyumsuzluğu değil mi birazda bu nedenlerden biri.

Sevgil Sneaky doğru söylüyorsun ve aramıza hoşgeldin :)

Grafikerler.net

dB-FrT

🌱Yeni Üye🌱
ßurda ki Grafiker ArkadaşLarın Çoğuna Yakını Maaş'Larından Yakınıyor..
vaLLa ArkadaşLar İyiyseniz Eğer Hakkınızı Her Zaman aLırsınız Diyorum..
Eğer Hakkınızı Aramayayıp'da Burda Dert Yanıyorsanız Oda Sizin Sorununuz..

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com

iyilikle - iyi maaş olayı pek gerçekçi bir yaklaşım değil... burada dert yanma değil sohbet ve fikir alışverişi var. sizin sorununuz demişsiniz o zaman siz yazmasaymışsınız iyiyimiş...

dB-FrT

🌱Yeni Üye🌱
iyilikle - iyi maaş olayı pek gerçekçi bir yaklaşım değil... burada dert yanma değil sohbet ve fikir alışverişi var. sizin sorununuz demişsiniz o zaman siz yazmasaymışsınız iyiyimiş...

siz ne kadar iyiyseniz maaşınızda o kadar iyiydir bu sadece grafikerLikte değiL her mesLekte böyLedir kusura bakmayın gerçek bu..

evet fikir alışverişi yapılıyor bende fikrimi söyLedim..

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com
siz ne kadar iyiyseniz maaşınızda o kadar iyiydir bu sadece grafikerLikte değiL her mesLekte böyLedir kusura bakmayın gerçek bu..

evet fikir alışverişi yapılıyor bende fikrimi söyLedim..

benim arkadaşlarımdan çok çok iyi olup da işssiz olan var ya da yok pahasına iş yapmak zorunda kalan... siz nerede yaşıyorsunuz? nasıl kendinizi farklı sayıp sizin sorununuz diyebilecek kadar tuhaf bir eda takınabiliyorsunuz? sizin yaptığınız fikir söylemek değil... fikrinizi söyleseniz ortada evet şöyle olsa böyle olurdu gibi bir çözüm önerisi ya da elle tutulur bir şey olurdu. hayır siz "sizin sorununuz" dediniz... bu fikir değildir. çünkü harkes sorununun farkında... siz farkında mısınız? siz grafiker değilseniz başka!

dB-FrT

🌱Yeni Üye🌱
çok öğrenmek istiyorsanız söyliyey,m istanbulda yaşıyorum.. olayı bu kadar çarptırıpta büyütmenizide anlamış değilim açıkçası.. benim dediğim şey açık ve net! eğer anlamadıysanız tekrardan söyliyeyim... işinde iyi olan her zaman yaptığı işLe orantıLı maaş aLmaLı eğer ortada bi orantısızlık varsa ya işinde iyi değildir yada üç kuruşa talim etmiş olmaktan rahatsız değildir.. bu benim görüşüm gerginlik yaratmanıza hiç gerek yok..

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com
çok öğrenmek istiyorsanız söyliyey,m istanbulda yaşıyorum.. olayı bu kadar çarptırıpta büyütmenizide anlamış değilim açıkçası.. benim dediğim şey açık ve net! eğer anlamadıysanız tekrardan söyliyeyim... işinde iyi olan her zaman yaptığı işLe orantıLı maaş aLmaLı eğer ortada bi orantısızlık varsa ya işinde iyi değildir yada üç kuruşa talim etmiş olmaktan rahatsız değildir.. bu benim görüşüm gerginlik yaratmanıza hiç gerek yok..

gerginlik yarattım evet; izah ederdim ama o kadar açık ki, izahata gerek yok. sorunlu insanlar anlamıştır gerisi anlayabilecekken anlayamaz, anlayamayanların sorunu yoktur zaten önemsiz yani onlar için.iyi geceler...

senem sevtap

🌟Usta Tasarımcı🌟
Ambalaj firmasındayım.. 14 yıldır bu işi yapıyorum...

3.750 Maaş + 3 ayda bir çift maaş + Yol + Yemek + SSK (Tam Maaş Üzerinden) + Güleryüz + Saygı + Konforlu ve rahat bir oda + Maaşlar tam gününde bankaya yatar + İnternet tamamen serbest + vs. vs.

Sakın az maaş alıyorum diye umutsuzluğa, yılgınlığa kapılmayın. İlk zamanlarımızda hepimiz benzeri şeyleri yaşadık. Ya maaş verilen ama çok düşük olan yerler, yada maaşı yüksek ama bir türlü verilmeyen yerlere denk geldik. Zamanla insan kendini geliştiriyor. Öye bir zaman geliyor ki, siz iş aramıyorsunuz, iş veren sizi arayıp çalıştığınız yerin patronundan gizli bir şekilde iş teklif ediyor. İşte o zaman kozlar elinizde oluyor. Müşteriyle görüşmekten tutun, işin teslimine kadar her aşamada bilgi sahibi olun, "Banane giyotin benim işim değil, selafonla ne işim olur, lak makinesinin orası çok kötü kokuyor yaklaşmıyayım, Kazanlı kesim çok gürültü yapıyor beynimi şişirmiyeyim şimdi, Yapıştırma bölümü soğuk girmiyeyim oraya, Mücellitte hep toz oluyor incinirim bıdı bıdı bıdı" yapmadan, işin her aşamasına hakim olmaya çalışın. Çalıştığınız firmanın bünyesindeki Baskı makinelerinin, Kesim makinelerinin, Yapıştırma makinelerinin, Ctp'nin, Film çıkış ünitesinin, Rulo halinde gelen kartonların kısacası her şeyin detaylarını, ölçülerini, özelliklerini öğrenin. Olay sadece bilgisayar ortamında albenili bir çalışma yapmaktan ibaret değildir. Makine ebatlarınıza göre en az fireli montaj nasıl yapılır, kağıdın su yolu nedir, ne yaparsam giyotindeki arkadaşa daha kolay bir kesim sunmuş olurum, Nasıl bir montaj yaparsam yapıştırmaya, kesime mücellite faydası olur, iş nasıl daha az fireli ve daha seri gider gibi şeyler hakkında olabildiğince bilgi sahibi olun... Bütün bu aşamalara hakim olduğunuzda firma sahibi (patron) bütün işi size bırakır. Zamanla bütün işin yükü sizin omuzunuzda olduğu içinde artık o firmanın vazgeçilmezi olursunuz. Artık kaprismi yaparsınız, nazmı yaparsınız patron herşeyinize katlanır. Maaş arttırımı konusunda pazarlık yaparken kendinize öyle bir güvenirsinizki, bir dediğiniz iki edilmez... Bunlar gerçektir, yaşanmıştır... Kısaca yolun başında olan arkadaşlar sadece grafikerlikle yetinmeyin, epey bir süre sabredin, sabrederken işlerin her aşamasını iyice öğrenin. Saygılar...

Bu şartlarda çalışan bir meslekdaşımı görmek beni sevindirdi açıkcası

Bir önceki yazdığım mesaja ;
''aslında fazla kazanmadaki olay çok program bilmekle alakalı değil 1 programla 4 programlık iş çıkarabilmekte tabi birde arkadaşının özel durumları patronla diyaloğu vs fln tartışılır ama şuda bir gerçek iyi grafiker aynı zamanda emeğini iyi pazarlayan grafikerdir.'' diye cevap vermiş majestic,

Ben bildiğim 4 programla 4 programlık iş çıkardığım için bu şekilde yazdım kendimi, iş kapasitemi olumlu veya olumsuz en iyi ben bilirim insanları tanımadan bu şekilde yorum yazmanız doğru değil

Son düzenleme:

ressgraf

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Yahu neredeyse yazılanların tamamını okudum arkadaşlar .
Velhasıl şöyle bir durum var ki ; biz ne söylersek söyleyelim ne yaparsak yapalım ne yazarsak yazalım ...
Bizim mesleğimiz her zaman işveren gözünde yatış alanı olarak kalacaktır .
Çalıştığım firmada 6 grafiker var bende onlara sorumluluk yapıyorum .
Ancak işverenimiz neredeyse hergün beni odasına çağırıp işten ayırmak için 6 kişi içinden 3 kişiyi seçmemi istiyor .
Direniyorum ... Çünkü bizim ihtiyacımız olan grafiker sayısı 6 .
Hem web tasarım hem dijital baskı hemde matbaa bölümlerimiz var ...
Ama patronun bakışıyla olay 3 kişi bile bu işe fazla ...
Yani bizim iş göreceli ...
Kimileri o kadar kolay bakıyorlar ki ...
Sanki kullandığımız programlar messengerda sohbet etmekle aynı şeymiş gibi davranıyorlar .
Sanki office miş gibi davranıyorlar .
AMA BİRGÜN BU İŞ HAKETTİĞİ KIYMETİ BULACAK ...
HEPİMİZ EMİN OLABİLİRİZ .
KAFA ÜTÜLEDİM ÖZÜR VE SAYGI İLE ...

kargas

🌱Yeni Üye🌱
arkadaşlar 1998 den beri bu tarz işlerle uğraşıyorum grafikerliğin yanında desinatörlükte yapıyorum en sonunda kendi yerimi açtım şimdi bi ekiple bu işi götürmeye çalışıyorum yazıların bi kısmını okudum birazda nacizane gözlemlediğim ki desen işide aynı değişen bişey yok belli bir oturmuş nasıl derler sektör yok derlerya fil sektörü falan onun gibi herkes kendi kafasına göre fiyat biçiyo çalıştığınız insanların patronların yada müşterilerin çoğu (keza babamda dahil) yapılan işi bir meslek bir iş olarak görmüyo bunların sanırım hepiniz farkındasınızdır bu bir süreç sölemeye çalıştımığım çok şey var kafam biraz karışık kusura bakmayın nacizane tavsiyem :):) :cool1:

:cool1: (sert kalın taviz vermeyin ):cool1:

eflhatun

🏅Acemi Tasarımcı🏅
bu mesleğe atılırken büyük umutlarım wardı, bilgeadamda 4sene önce eğitimimi tamamladım. istanbulda grafiker+webmasterım ajansta etikette matbaada çalıştım son olarak tabela& digital baskıdayım maaşım 500 ne kadar komik dimi sadece pc başında da deilim sırası gelio folyo kestiriorum sırası gelio baskı makinesinde baskı bile yapıorum bunları yapan başka bi kız warmı çok merak ediorum şahit olan warsa yazsın lütfen içimi rahatlatsın...

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com
Bizim de bence kendimizde dikkat etmemiz gereken bir yığın şey var. giyimimiz, konuşmamız, yazışımız... Çünkü gerçek olan bir şey var ki dış görünüş, ilk intiba, kendini bilirlik önemli etkenler... Ben şunu söyleyebilirim kendi adıma, şu anda kendi işimi yapıyorum. Allah izin verir de bir gün yanıma bir arkadaş daha istiyorum dersem muhtemelen her şeyine dikkat ederim. Mesala buradan seçsem, w, öle, olmass, güsel gibi şeyler yazanları dikkate almazdım. Çünkü gerçekten her şeyin bütün olduğuna inanıyorum. Bu gibi düşünen işverenler vardır mutlaka. Eğer bir şeyleri değiştirme çabamız varsa kendimizden başlamalıyız. Grafikerler kendilerini ciddiyetsiz, laylaylom insanlar olarak yansıtmamalı ki, karşısında duran insanlar hadlerini bilsinler. Desinler ki, bunlar ciddi insanlar, ciddi insanlar "iş" yapar... Elbet bu ciddiyet bir buzdolabı getirmesin gözünüzün önüne... Umarım ifade edebilmişimdir...

cracker89

🏅Acemi Tasarımcı🏅
ya işine aşık olduktan sonra ücretin pek bir anlamıyok sen işine aşık ol belki birgün daha büyük olursun :)

senem sevtap

🌟Usta Tasarımcı🌟
Bizim de bence kendimizde dikkat etmemiz gereken bir yığın şey var. giyimimiz, konuşmamız, yazışımız... Çünkü gerçek olan bir şey var ki dış görünüş, ilk intiba, kendini bilirlik önemli etkenler... Ben şunu söyleyebilirim kendi adıma, şu anda kendi işimi yapıyorum. Allah izin verir de bir gün yanıma bir arkadaş daha istiyorum dersem muhtemelen her şeyine dikkat ederim. Mesala buradan seçsem, w, öle, olmass, güsel gibi şeyler yazanları dikkate almazdım. Çünkü gerçekten her şeyin bütün olduğuna inanıyorum. Bu gibi düşünen işverenler vardır mutlaka. Eğer bir şeyleri değiştirme çabamız varsa kendimizden başlamalıyız. Grafikerler kendilerini ciddiyetsiz, laylaylom insanlar olarak yansıtmamalı ki, karşısında duran insanlar hadlerini bilsinler. Desinler ki, bunlar ciddi insanlar, ciddi insanlar "iş" yapar... Elbet bu ciddiyet bir buzdolabı getirmesin gözünüzün önüne... Umarım ifade edebilmişimdir...

Yazdıklarına birebir katılıyorum efoja ayrıcada gayet güzel ifade etmişsin...

Mehmet KIYMIK

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
mehmetkiymik.com
Doğru Konuşmuşun

Ben yazıları pek takip edemiyorum ama arkadaşımız çok doğru söylüyor insan hakattiğini her zaman alır ve sadece hakkınızı arayın
şu konuyada deyinmeden geçemiyeceğim burdaki çoğu arkadaşımız tasarımcı değil grafiker ve grafiker ve tasarımcı olmak ayrı bir kabiliyet ruh dilidir herkez pc başında oturup para kazandıklarını sanıyor grafikerlerin o yüzden bilende bilmeyende bu işe soyunuyor ve çok anlamsız türkiyemize yakışmıcak işler çıkıyor insanlar bukadar paracı olmasın sevdikleri işi yapsınlar diyorum

Shahyn

🌱Yeni Üye🌱
Web sitesi
www.farkihisset.com
1996 yılından beri bu işi yapıyorum... Grafik eğitimi almadım bu işte alaylıyım.. 2 ayrı üniversite bitirdim Ama hiç de güzel sanatlara başvurmadım eğitimli olabilmek için.. Çünkü okulda verdikleri eğitimi biliyorum.. Akademik eğitim güzel terimleri, yolları gösteriyorlar ancak tecrübe kapsamında sadece stajyelik yetmiyor.. Yanımda çok stajyer çalıştı bir çoğu terim biliyor ancak iş bilmiyordu...
Konuyu şuraya getireceğim.. Yaptığın işe değil düşük para vermeye bakıyor patronlar demiş bazı arkadaşlar... Evet bu kısmen doğru. ama böyle düşünen işletme sahiplerinin hep kaybettiğini biliyorum.. Çünkü iyi bir grafikerin pörtföyü de vardır.. yani grafiker iyise, neyi nereye koyacağını, reklamı nasıl iyi vereceğini, insanı o tasarımla o ürüne nasıl çekeceğini biliyor ve iş yaptırana kazanç sağlıyorsa o zaman müşteri patronla değil grafikerle çalışıyor demektir.. Bu da grafiker nerdeyse o işin orda olacağı anlamına gelir.. Banim çalıştığım ajansta aldığım ücret belki fethiyenin en yüksek ücreti bilmiyorum ama birşey varki gelen müşterilerin (devamlı müşteriler) çoğu direk ismimi vererek geliyor. İşi benim yapmamı istiyor. Bunun sebebi ise önceden yaptığımm işlerin o kişiye gelir getirebilmesi.. Yani grafikerlik sadece terimleri bilmekle, okumakla vs olunmuyor.. Grafiker bulunduğu bölgedeki halkı tanıyorsa o halkın isteklerini, neye eğilim gösterdiklerini, ne karşısında nasıl tavır sergilediklerini ve neye güvendiklerini iyi biliyorsa tasarımını o yönde geliştirir ve işte o zaman kitleye hitap etmiş olur... O zaman bu grafikerin fiyatı yüksektir.. Bunu bilen işletmeci istediği kadar corel photoshop bilsin farketmez.. Bir gelen bir daha geliyorsa başarılısın demektir.. Bunu da grafiker sağlar.. Elin adamı boşuna Arçelik ogosu için milyon dolar vermiyor.. Arçelik logosu çok basit belki ama hitap edeceği kitleyi iyi biliyor.. Anlatmak istediğim bu... Buranın şartlarında bir grafik teknisyeni (Grafiker demiyorum) en fazla 650 civarında çalışıyor çünkü kalitesiz iş yapıyorlar... Ama ben değil... kendimi yüksekte gördüğümden demiyorum... Sadece herşey insanın kendi elinde... kendinizi geliştirip işinizi severek yapıyorsanız, sizle polemiğe giren, grafikerm diye geçinen insanlara "aferin en iyisi sensin evet" diyip polemiğe girmiyorsanız ve "sebep, amaç, sonuç" üçlüsünün bağını kurup bu yönde işinizi yapabiliyorsanız fiyatınız piyasa şartları ne olursa olsun o düzeyin üstünde olacaktır...

Bugüne kadar girdiğim hiçbir ajansa elimde referans yada portfolyoyla gitmedim.. Benden referans isteyen çok az kesime ise sadece "şu işi hatırlıyormusunuz" dedim "evet" dediğinde "işte o işe bakın yeter" diye cevap verdim. Başka bişeye de ihtiyacım olmadı.. Bu işte eğitimin önemliliğini her zaman savunmuşumdur ancak en iyi eğitim insanın kendini eğitmesidir.. Konservatuar eğitimi olmayan saz üstadları üniversitede konservatuarda eğitim veriyorlar... işte böyle bişey... Fiyatınızı her zaman kendiniz belirlersiniz... kimse size çok para vermek istemez ama işiniz iyiyse para risk değil sizi kaybetmek risk olur...