Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

DarknessSecret

🌱Yeni Üye🌱
şuan staj görüyorum piyasıyı az çok tanımaya başladım .. bu alana yıllarımı vermememe rağmen arkadaşımın bütün söylediklene harfi harfine katılıyorum ...

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
şuan staj görüyorum piyasıyı az çok tanımaya başladım .. bu alana yıllarımı vermememe rağmen arkadaşımın bütün söylediklene harfi harfine katılıyorum ...

Birçok arkadaş yorumda bulunmuş..Mesajlardan alıntı yaparsanız daha destekleyici olabilir..

yalciner80

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Tamam grafikerlik sanattır. Kabulumdur ama sanat yapmak için sadece sanatını düşünmek gerekir kafanda kırk tane düşünce ile gelecek kaygısyla sanat yapılmaz. Yapılsa bile işe yaramaz.

Değerli kardeşim burada sanattan bahsediyorsun ancak 2 şeyi hatırlatmak isterim. Ülkemiz piyasa şartlarında yaptığı işi sanat olarak nitelendiren Zanaatkarlar vardır. Sanat ile Zanaat'i iyi ayırt etmek lazım. Ayrıca konumuz olmamakla birlikte Ortaçağ döneminin sanatkarlarını özellikle de ressamların hayatlarını bir araştır. Adamların bazıları bu işi açken karınlarını doyuramazken yaptılar. Ve bugün bile eserleri konuşulmakta. Ne alakası var deme Resim ile Grafik Tasarım birbirleriyle benzerlik teşkil eden görsel sanatlardandır. Ülkemiz şartlarında çoğu tasarımcı arkadaşımız Sanat değil zanaatını icra etmektedirler. Bu iki terimin arasındaki fark ise gayet basit. Tasarımına işveren veya müşteri ne kadar müdahale ediyor, buna bakman yeterli.

asd132

🌱Yeni Üye🌱
Arkadaşlar bence kendi ücretimizi kendimiz belirlemeliyiz. ben bunu düşüenerek yola çıkıyorum ve görüşmelerimi yapıyorum. son başvurumda 2000 + prim istemiştim. adam karşılayamam dedi.. peşinden bana freelance iş göndermeye başladı. 2 haftada 1000 tl değerinde çizim yaptı. bunlarıda göz önünde bulundurmalısınız. akkıllı davranarak ve tedbirli olarak freelance tarzında oldukça yi paralar kazanabilirsiniz. öncelikle kendimize güvenip ucuza bizi almalarına karşı çıkmalıyız. daha önce çalıştığım yerlerden birinde tek kelime ile patronlarımı zengin etmiştim. bunun sebebi ise eksik kalan görüşmemdi. aldığım paranın ortalama olarak 20 katı kadar bi gelir elde etmişti ajans çizimlerimden. buda 34000 civarıydı. sadece haftada 50 tasarım çıkararak ortalama olarak her bir firmadan 450tl tahsil edildi. daha sonra şartlarımın iyileştirilmesi ve aldığım maaşın tekrar düşünülmesini istediğimde tek kelime ile kaçak oynadılar. yok öle böle ekonomik kriz bilmem ne dediler. bende güldüm... ŞİMDİ halaaaa tasarımcı arıyorlar :)))

bu arada şuan hem bi ajans ile hemde freelance çalışıyorum. aylık ortalama gelirim ise 4000 tl yi bulabiliyor bazen daha az bazen dahada fazla...

metrapolix

🏅Acemi Tasarımcı🏅
4 yıldır bir dijital baskı merkezinde çalısıordum taki düne kadar ve askerlik dolayısıyla bitirmek zorunda kaldım ücretim ise 600+sabah ,öğle yemek vs. İyi derecere corel ve photoshop biliyorum ücret ne kadr iyi olursa olsun sizin işinize karışılınca istedğiniz tadı çıkaramıyorsunuz vede bu sonuçlar sizi daha büyük şirketlere ve daha global daha ilerici bir kurumlara yönlenmek zorunda kalıyoruz askerden sonra bu işin merkezi olarak kabul etttiğim Ankara'ya taşınmayı düşünüyorum inanıyorumki benim gibi düşünen bir sürü grafiker dostlarım vardır...! Her şey para deildir siz sanatınızı özgür bir şekilde yaparsanız ve işinizde iyiyseniz zaten bi yerlerden akar para sıkmayın canınızı önemli olan özgür kalabilmek tıpkı basın özgürlüğü gibi..! Yanlışım varsa düzeltin arkadaşlar...! =)

Saygılar...!

Grafik34

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Arkadaşlar 500-600 e grafik işi yapacagınıza girin bir fabrikaya 8 saat çalışın cumartesi pazarınızda tatil olur. Gerçekten bu işi yapanlarında meslegine saygınız olur.
Bu meslegide ayağa düşmekten kurtarmış oluruz.
Akşama kadar msnde gün geçiren bizim sekreter bile 800 lira alıyor.
Harbi çok büyük adaletsizlik var ama, bu adeletsizlik meslegi iyi bilen için problem değil.
Altı ay işssiz kaldım yinede ucuza bir sürü iş vardı çalışmadım. Krizden önce 2150 lira alıyordum şuanda 1750 lira alıyorum. Eğer kriz olmsaydı ikibuçuk alacaktım.Krizin bittiği gün 3K maaş alıcagımdan eminim.1999 yılında aldığım maaş 675 liraydı.
Ne zamanki mantar gibi PC de corelci cogaldı maaşlar az az artar oldu :)
kızmayın darılmayın ama corelciler az alır, ve corelcilerin sayğınlığı yoktur bu meslek içinde :)
Ne iş yaptığıma gelince, baskı öncesi hazırlık , arada sırada bir kaç dergi tasarım işi.
Mesleginin erbabı olan zaten az ücret almaz.

narabi

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
arkadaşlar ben de sizlerden biriyim VAN gibi bir ilde 800 tl maaş alıyorum.Bende İstanbula gitmeyi düşünüyordum.Vay be yarın gidip patronumun elini öpeyim ...
Ve burada yaşam standartları çok ucuz ...
Ama herkes şikayetçi bence kanaat getirmelisiniz kanaat tükenmeyen hazinedir ...

metrapolix

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Mesleginin erbabı olan zaten az ücret almaz.

Alakası yok kardeşim sen ne kadar mükemmel olursan ol açmı kalıcaksın söyle bana sen çok alıyosun bunların farkında değilsin you undestand me? öyle kolay değil türkiye'de ben iyiyim bana çok para werin die her yerde sökmez...! bu kural

bugradogan

🌱Yeni Üye🌱
Web sitesi
www.icon-pm.com
Sevgili dostlar, yorumlarınızda genel olarak haklısınız... Tabi bu durum Reklamcılığı yatırım ve kolay para kazanmak gibi gören işletmeciler için geçerli... Ancak ben Hacettepe Grafik Sanatlar mezunu bir ajans sahibi olarak şirketimde çalıştırabilecek yetenekte ve sorumlulukta grafik tasarımcı bulamıyorum... 2500 TL maaş vermeye hazırım... Bu maaşı alabilecek kişinin özelliklerini söylemek gerek... Çünkü 600 lira verdiğim çalışanımda oldu... Burda portföyler konuşuyor... Şirketimin yaptığı tasarımlara ve hizmet kalitesine bakın ona göre konuşalım... Bana bizim portföyümüzdeki kalitede tasarım yapabilen, Flash, Dreamweaver, PhotoShop, Illustartor ve mümkünse Video editing programlarından birini iyi derecede bilen biri gelsin, 2500 TL maaş vermeye hazırım... Yada portföyünüzü veya web sitenizin linkini mail atın görüşelim...

Size ajans maaş limitlerinin hesaplanması ile ilgilide bilgi vereyim... Bir ajansta 2500 TL maaş verilebilmesi, o kişinin şirkete ayda en az maaşının 4 katını kazandırabilmesiyle mümkündür... Ödenen sigorta ve vergiler, şirket sabit giderleri ve alınan riskler göz önüne alınır bu hesap yapılrken... Buda kabaca bir tasarımcının hızı, anlama kapasitesi ve buna dayalı iş üretimine bağlıdır... Ben, firma sahibi ve bu işin eğitimini almış 15 yıllık bir tasarımcı olarak 1 hafta içinde konsept geliştirme, kampanya fikri oluşturma ve uygulamalarını yapabilme (katalog, web sitesi, basın ilanları, broşürler ve video prodüksyon) gücüne sahibim... Benim yarım kadar olabilen bir tasarımcı bu gün benden 2500 TL net maaş alır... Sanırım daha açık anlatılmaz... Bu arada ben her ay cebime 5000 TL koyamıyorum...

Herkese iyi çalışmalar dilerim...
*---------------

illustrasyonist

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
www.illustrasyonist.com
Şu 1000 adet kartvizit 25 tl olayı çıktığından beri artık ortalık katliamcı (ben katliam diyorum çünkü bu işin ücretlerini katlettiler ) doldu. 25 tl ye aldığı kartvizit siparişini gelip matbaada zavallı grafikere 2,5 tl karşılığı grafiğini yaptırıyor.Ve bu esnada logo bille yapılıyor en baştan. Bana da çoğu zaman kartvizit siparişi geliyor.En düşük 60 tl fiyat çekiyorum.Aldığım cevap "Ne yaptın ya 15 liraya yapıyorlar."
15 lira...Hatta geçenlerde duydum 12 tl ye yapıyorlar.4,5 lira karla.
Adam benden kartvizit istiyor üstelik logosu bile yok.Logoyla beraber 12 liraya yapmamı bekliyor.Bende şu cevabı verdim."Beyfendi ben bu ücrete yapamam ama ortalık aç katliamcılarla dolu.Siz onları bulmasanızda onlar sizi bulur."
İnanın çoğu zaman kartviziti müşterime hediye ederim.Ama hangi şartta; Eğer bana iyi para kazandırmışsa reklam işlerinin hepsini bana vermişse değil bin onbin taneyi bile hediye ederim.Kitap kapağını 300 tl ye yapıyorum.İş yaptığım yayınevine gidip 10 lira fiyat vermişler. (Gerçi hala o kitap kapaklarını yapıyorum.) Yani ortalık iki grafik hareketi öğrenip düşük paraya iş yapan sözüm ona grafikerlerle!!! dolu. Bu yüzden grafik ücretleri ilerde dahada düşecektir.Aynı web işleri yapanlar içinde geçerli.Biz site için en düşük 400 tl fiyat çekerken ortalık bir kasa biraya web sayfası yapacak katliamcılarla dolu.

hayalzamanı

🌟Usta Tasarımcı🌟
vay benim sanatçı kardeşlerim ne kadar ucuza çalışıyorlar yapmayın arkadaşlar böyle parça başı çalışsanız daha çok kazanırsınız hem vaktinizde size kalır

grafiturka

🌱Yeni Üye🌱
Web sitesi
www.grafiturka.com
teker teker okudum yazılanları
bu arkadaşlar hic bir sey bilmiyor anlaşılan grafikerlik namına...

ankarada 400 lira izmirde 600 lira alan varrr
o arkadaslar grafikerlik yaptıklarına emin olsunlar
sonra da oturup dsünsünler karar versinler ne iş yapıyorlarr

bir arkadaş şöyle dedi:
yaşadığın şehire göre değişir maaşlar
kesinlikle katılıyorum ona
ama hiç bir şehirde 400-500 l,raya bu is yapılmaz

uzun lafın kısası ben inegöl de çalışıyorum
ve 1500 lira + ssk + yemek + prim kazanıyorum

oturup düsündüm hakkımı alamıuyorum ama benbir grafikerim

CoLL_HaRD

🌱Yeni Üye🌱
arkadaşlar ben ankarada 750+sigorta alıyorum aslında az ama semtin durumuna göre birasda

neo32

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.grafikturko.net
Herkese Selamlar.
Yorumları okudum. Ve bir çok arkadaşımın bu konuda sıkıntılı olduğunu zaten biliyorum.
Değerinin altında iş yaptırmaya kalkan çantacı tabir ettiğimiz kişiler, grafikerin işine karışan patron ve müşteriler, uzaktan sizi görenlerin " vay be ne güzel oturarak iş yapıyorlar sabahtan akşama kadar sözleri", hiç anlamayan birinin " şu yazıyı sağ tarafa koysak daha güzel durur sanki" polemikleri, grafiker mi sekreter mi olduğumuzu anlayamadığımız durumlar:))), işinizin ortasında atölyeden birilerinin gelip size iş onaylatmaya kalkması, baskı adetini sorması vs. bir çok örnek daha ekleyebilirim.

Ama şunu bilmenizi isterim ki komple bir grafikeri kimse kaybetmek istemez. Yaptığı işin baskıda nasıl çıkacağını, bir işi filme gönderirken extra renk, serigraf diğer baskı tekniklerini yapabilen, yaptığı işi her aşamada baskı, selefon, kesim, lak, yaldız vb. nasıl yapılması gerektiğini söyleyen ve yönlendiren bir eleman olmak için yıllara ihtiyaç var.

Şahsen ben alaylıyım. Herhangi bir okul mezunu değilim. Ama şunu çok iyi biliyorum ki; herhangi bir kursu bitirip arkasından da bir işyerinde işe başlayan bir arkadaşımın kendini grafiker olarak addedmesini kabul etmem mümkün değil. Çünkü ben bile kendime grafiker demiyorum. Bu okul okuyup dirsek çürüten arkadaşlarıma haksızlık olur. Ama bu sektörde kendini yetiştirebilmek çok önemli. Macintosh LCII ile başladım bu işe, şu anda G5 kullanıyorum. Aradan geçen zamanda çok şey öğrendim ama önemli olan bildiklerini paylaşmak. Benim başladığım zamanda kimse sorulan sorulara cevap vermiyordu.

Sonuca gelince, bizim işimiz komple bir iş. Çalışmayı yapıp filme göndermekle olmuyor. Bizler ne kadar kendimizi geliştirirsek hem yazılımsal, hem de baskı sonrası ile ilgili o kadar önemli ve deneyimli bir eleman olabiliriz. Hiçbir zaman istediğimiz maaşları ya da rahat ortamı bulabileceğimizi sanmıyorum. En azından bilgili olursak, bilgimiz en büyük silahımız olur.

Biraz uzun oldu kusura bakmayın.

MDURUKAN

🌱Yeni Üye🌱
Merhaba Arkadaşlar,
39 yaşındayım. Bir sürü işle uğraştım. Yaklaşık 13 yıldır satış işiyle uğraşıyor ve 3 yıldırda yöneticilik yapıyorum. Yaklaşık 1 ay önce Ps ile tanıştım ve yaklaşık 15 yıldır her gün elime almadan yaşayamadığım gitarımı bir aydır çalmıyorum. Baktım ki daha öğrenebileceğim ve aynı keyfi alabileceğim 3DS, Ae, Ai gibi bir sürü program var. 3 yıla kadar hepsini belli düzeyde öğrenip kafamda şimdiden şekillenmeye başlayan projeleri hayata geçirir ve keyif aldığım işten yüksek paralar kazanırım diye umuyordum. Hala da umuyorum. Zira yaptığım iş ne olursa olsun en yüksek fiyata yapmanın yollarını çok iyi biliyorum. Verdiğim eğitimlerde işi ile ilgili sizler gibi sorunlar yaşayan bir sürü insan tanıdım ve onlara tavsiyelerde bulundum. Ancak pareto kuralı diye tabir ettiğimiz 20'ye 80 kuralı her sektörde olduğu gibi burada da geçerli. (Kuralın ne olduğunu merak edenler araştırıp kendisi bulabilir.)
Ancak bi arkadaşın dediği gibi asgari geçim düzeyinin altında yapılan bir iş keyif olmaktan çıkarak ızdıraba dönüşür.
İş değiştirmek isteyen arkadaşlara bir kaç tavsiye de bulunmak isterim;
1. Yaptığın işte çok iyi olduğundan emin misin ? Gelişimin son noktasında mısın :)
2. Bulunduğun bölgede alınan rakamlar nasıl ve gerçekten vazgeçilmez misin?

Eğer yukarıdaki sorulara cevabın evet ise ya egoların çok güçlü ya da gerçekten çok iyisin (bunu yaptığın işlere aldığın eleştirilerle teyit etmelisin)

Eğer gerçekten çok iyi işler çıkartan bir vazgeçilmez isen, iş değiştirmeden önce yapman gerekenler şunlar olabilir;

1. Reklamını bütün sektörde iyi bir şekilde yapacak yöntemler bulmalısın. Reklam tanınmanın olmaz ise olmazıdır.
2. İş değişikliği yapmadan önce bazı maddi sıkıntıları bahane ederek (Ör. elektrik faturası v.s.) avans talep etmelisin.
3. Mümkünse işlerin en çok yoğunlaşacağını hissettiğin bir dönemde kuvvetli mazeretlerle izin alıp yokluğunu geçici olarak patronuna yaşatmalısın.
(Bunlarla patronuna kırıcı olmadan şu mesajı verirsin; ben iyi, tanınan ve tercih edilen bir çalışanım, paraya ihtiyacım var ve ben olmazsam para kaybedersin)
*** Bu tavsiyeler bazı arkadaşlara çok etik gelmeyebilir. Ancak Liberal bir dünya da bizleri modern kölelere dönüştürmeye çalışıp sanatı ve üretkenliği asgari geçim düzeyinin altına hapseden patronlardan emeğinin karşılığını istemenin yollarından biridir bu yazdıklarım.
Bununla birlikte açgözlü ve yetersiz isen sana kimse bir şey yapamaz. Ve patronunun para kazanmadığı, belki de kendi faturalarını dahi ödeyemediği bir sıkıntılı dönemde onu yalnız bırakmak aynı zamanda iş arkadaşlarını da yanlız bırakmak ve ORTAK KAZANCI zora sokmak bence çok affedilir bir şey değil. Ve Unutmayın ki dünya çok küçük; bir yandan para kazanırken bir yandan da insan biriktirmeyi, sektörde hem yarattığı işlerle hem de kişilik özellikleriyle tercih edilen birisi olmayı öğrenmek KARİYER yapmaktır. Yaptığınız işin sanatsal değerini sizden başkası ölçemez, ancak kazanacağınız parayı piyasa koşulları etkiler.

Umarım hepiniz (bu işi öğrenebilirsem; hepimiz diycem) bir gün tatmin edici düzeyde paralar kazanabilir ve yaşam kaygısından uzakta yaratım süreçleri yakalarız. Bu ara da büyük sanatçıların en sağlam eserlerini de kıtlık ve sıkıntı dönemlerinde ortaya koyduklarını da hatırlamak lazım :))

Hepinize sevgiler, saygılar.

pokumagaan

🏅Acemi Tasarımcı🏅
evet patronlar herşeyi çok biliyor ve çok burunlarını sokuyor bide kriz var bahanesiyle fiyatları dahada düşürüyorlar kurstan çıkan arkadaşlarda iş bulmak için 800 e 900 e işe giriyor olan ben ve benim gibi 15 20 yıldır emek verip işi bilenlerlere oluyor herkes mesleği bırakıyor yakında piyasada adam bulamayacaksınız İŞ VERENLER o zaman iyi elemanlara vermediğiniz paralar size ucuz eleman yüzünden zarar olarak yansıyacak sonra niye böyle hatalar oluyor diye uğraşıp müşterinizi de kaçıracaksınız vede vereceğiniz maaşın 3 5 mislini vereceksiniz sonra iflas edeceksiniz ( piyasada çok var) ucuz eti yahnisi pek olur sonra iş verenlik yerine iş arayan konumuna gireceksiniz iyi arabaya para vermekten korkmadığınız gibi iyi elema da para vermekten korkmayın denecek çok şey var ama buradan yetmiyor malesef.

pokumagaan

🏅Acemi Tasarımcı🏅
bizim meslek ezbere bilgisayar kullanmak değil (piyasadaki deyimle iki tula basmak) yaratıcılık, tecrübe, kabiliyet işidir EMEĞE ve TECRÜBEYE SAYGI İSTİYORUZ

serdem1974

🌱Yeni Üye🌱
bende 600 le başladım:( bakalım ne olcak. gerçi ben yeniyim benim için staj oluyor:D