Hazır renk konusu açılmışken, bende nacizane bilmeyenler için bir iki öneride bulunmak isterim...
Bir belge açıyoruz... Bu belge tamamen RGB modunda... Swatch panelindede görüldüğü gibi herşey RGB...
Belgemiz aynı photoshop mantığında olduğu gibi, RGB modundaysa belge içinde cmyk renk kullanmamız mümkün değil... Cmyk renk seçip versek bile program otomatik olarak rengi RGB moduna çevirecektir... RGB modunda açılan belgemizi File/Document Color Mode den CMYK moduna çevirebiliyoruz..
Bundan sonrada tam tersine şimdide belgemizde istesekte RGB renk kullanamayız bu açıdan kafamız rahat olsun... Sadece Resim formatlarında RGB modda resim kalmaması gerekir..
Eğer belgemizde kayıp (görünmeyen) renk var ise bunu şu şekilde gösterebiliriz... Swatch panelimizin sağ üst okuna basılı tutarak Add used colors komutuna tıklarız... Böylece kayıp rengimiz-renklerimiz swatch panelimize gelir..
Belgemizi CMYK moduna çevirdikten sonra Swatch panelindeki renk listesinde renkler hala RGB olarak görünür... ancak bu sadece görüntüdür gerçekte o renkler CMYK olmuştur... Bunuda görmemizin yolu şudur... Swatch panelindeki RGB görünen renklerin hepsini seçerek yine sağ üst oka basılı tutarak Delete Swatch komutuyla bu renkleri sileriz...
Sonrada yine aynı yerden Add used colors komutuyla gerçek renklerin listemize gelmesini sağlarız...
Bu aşamada değiştirmek istediğimiz renk varsa swatch panelinde listelenmiş olan renklerden hangisini değiştirmek istiyorsak katmanının üzerine iki kere tıklarız ve karşımıza gelen panelden istediğimiz değerleri veririz ve okeyleriz... ben mavileri magenta yaptım örnekte...
AYRICA....
Select/same/fillcolor veya fill stroke ile belgemizde istediğimiz renkleri değiştirebiliyoruz evet... bu bir yöntemdir, ancak tek rengi iki kez komut kullanarak yapıyoruz bu yöntemde... yani iç dolguyu ayrı seçip değiştiriyoruz, dış çizgileri ayrı seçip değiştiriyoruz... Bu anlatacağım yöntemle her iki bölümüde tek bir yolla değiştirebiliriz...
Örneğin;
Belgemdeki tüm magentaları cyan olarak değiştirmek istiyorum diyelim... swatch panelinde önce cyan katmanını seçiyorum sonra magenta katmanını ve yine üst oka basılı tutarak Merge Swatch komutunu veriyorum... ÖNEMLİ NOT: Burdaki mantık ilk olarak seçtiğiniz renk katmanı, sonra seçeceğiniz renk katmanının rengini kendi rengine değiştirir...
görüldüğü gibi, bütün magentalar cyan olarak değişti...
ve yine değiştirmek istediğimiz rengimiz varsa katmanına iki kere tıklayarak önümüze gelen panele değer verip istediğimiz rengi elde etmiş oluruz....
Saygılar...