Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Illustrator soru ve sorunlarınız

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

grafiker_seda

🌱Yeni Üye🌱
merhabalar ben çok iyi bir freehand mx kullanıcısıyım. Illustrator e yeni başladım. Bana freehand le farklarını ve uyumlarını ve Illustrator ın asıl amacının ne olduğunu ve Illustrator olarak kaydedilen dosyaların çizim dosyası mı olduğunu ve Illustrator asıl ne işe yaradığını anlatır mısınız?
şimdiden teşekkür ederim

SEDA

kasta095

👑Efsanevi Grafiker👑
merhabalar ben çok iyi bir freehand mx kullanıcısıyım. Illustrator e yeni başladım. Bana freehand le farklarını ve uyumlarını ve Illustrator ın asıl amacının ne olduğunu ve Illustrator olarak kaydedilen dosyaların çizim dosyası mı olduğunu ve Illustrator asıl ne işe yaradığını anlatır mısınız?
şimdiden teşekkür ederim

SEDA

nasıl ben anladım illustrator programmı kolay kullanabilirmıyım diye soruyorsunuz düşünuyorum... pek farkı yok, sadece baskıda daha iyi sonuç alabilirsiniz...sadece alışmanız lazım...ilk önce menü araçlar karışık gelebilir, korkmayin kolay çizimlerden bağlayın alışa nekadar...grafkerler.net - illustrator bölümü size çok yardımcı olur... ben farkı pek görmuyorum...iyi çalışmalar

Angelus884

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
şimdiden teşekkür ederim

SEDA

kullanım olarak bencede pek bi fark yok ama artık freehandi açınca bana sanki Illustrator'ın çoğu fonksiyonunun kapatılmış hali gibi geliyor. kısacası çok sade geliyor :)

soneraktas

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
şimdiden teşekkür ederim

SEDA

Sadece Kros atmak için harcadığın zaman bile boşa freehand de
Illustrator da tek bir komutla kros atabiliyorsun :)

tirEdsOuL

♾️Grafik Gurusu♾️
Illustrator'de Replace Color var mi ? Corelde bu özellik çok büyük bi kolaylik, illustrator de aradim baya ama bulamadim.. ? :/

Hande DEMİR

♾️Grafik Gurusu♾️
değiştirmek istediğin rengi seçili yaparsın.
select => same => fill color
diyerek dökümanındaki bütün aynı renkleri seçmiş olursun ve
rengi değiştirebilirsin.
çizgi rengi için de stroke coloru seçmelisin.

tirEdsOuL

♾️Grafik Gurusu♾️
değiştirmek istediğin rengi seçili yaparsın.
select => same => fill color
diyerek dökümanındaki bütün aynı renkleri seçmiş olursun ve
rengi değiştirebilirsin.
çizgi rengi için de stroke coloru seçmelisin.

ablacim verdiğim cevap benim sorumu tam olarak karşiliyor ama benim sormak istediğim tam olarak bu değildi.. iş'i filme yolliyacaktim renk ayrimina baktim iş 7 renk olarak görünüyor 3 tane Pantone vardi ama Pantonelerin ne olduğunu bilmiyorum, bende mecbur Pantoneleri convertlemelerini söledim.. yani dökümanimin içinde RGB Pantone vs. renkler varsa bilmediğim onlari nasil bulabilirim ?

Angelus884

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
ablacim verdiğim cevap benim sorumu tam olarak karşiliyor ama benim sormak istediğim tam olarak bu değildi.. iş'i filme yolliyacaktim renk ayrimina baktim iş 7 renk olarak görünüyor 3 tane Pantone vardi ama Pantonelerin ne olduğunu bilmiyorum, bende mecbur Pantoneleri convertlemelerini söledim.. yani dökümanimin içinde RGB Pantone vs. renkler varsa bilmediğim onlari nasil bulabilirim ?

https://www.grafikerler.net/illustratorda-renk-ayirma-nasil-oluyor-t14775.html

ek bilgi olarak işi filme göndermeden önce ADAMINbiri'nin dediği gibi çalışmamızdaki tüm ayrıntıları görebiliriz.

Hande DEMİR

♾️Grafik Gurusu♾️

bu konuda daha önce aşağıdaki cevap verilmiş.
kaç renk olduğunu Print/Output/Mode sekmesinden Seperationsu seçerek görebilirsin...

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com

tirEdsOuL

♾️Grafik Gurusu♾️
bu konuda daha önce aşağıdaki cevap verilmiş.

sanirim ben anlatamiyorum.. ben zaten dokumanin içerisinde başka renkler olduğunu biliyorum, bunu da zaten renk ayrimindan görüyorum.. benim amacim bu var olan renkleri bulup, değiştirmek.. Dökümanin içerisinde bir Pantone veya bir RGB varsa ben bunlari bulup nasil düzeltebilirim ?

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com
sanirim ben anlatamiyorum.. ben zaten dokumanin içerisinde başka renkler olduğunu biliyorum, bunu da zaten renk ayrimindan görüyorum.. benim amacim bu var olan renkleri bulup, değiştirmek.. Dökümanin içerisinde bir Pantone veya bir RGB varsa ben bunlari bulup nasil düzeltebilirim ?

geçen gün ben de garip bir sorunla karşılaştım. buna benziyordu. film bilmem kaç renk geldi. rgbye dönmüş çünkü. tek tek ayıklamakta zorlanacağımı düşündüm. yeni bir sayfa açıp işleri oraya sürükleyerek aldım. yeni açtığım sayfa cmyk idi ona özellikle dikkat ettim. ancak renkleri tek tek düzeltmek zorunda kaldım yine de... mesala siyah dört renk görünüyordu düzeltince tek renk oldu. galiba tek tek incelemek dışında çare yok.allah yardımcınız olsun sabredince oluyor:)

soneraktas

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐

Bir de ben anladığım kadrıyla yazayım bi şeyler :)

1- Dökümanın renk modu CMYK ise içinde RGB olan bir vektör olamaz.
Sadece çağırdığın resimlerde bu olasılık olabilir bunu da zaten illustratorda çözemessin. Photoshop ta bakman ve düzeltmen gerekir. Ancak embed'ledigin bir resim se onu da edit=>edit color=> convert to CMYK yapabilirsin.
2- Dökümandaki pantone renkleri bulmaya gelince; Zaten o dökümanda pantone renk olduğunu biliyorum demiştin.
Mesela Pantone 280 C var diyelim. Sanki bir vektörü boyuyormuş gibi color'dan fill ve stroke'ni pantone 280 olarak renklendir ve ayrı ayrı select=>same=> fill ve sonra da select=>same=>stroke u seç.
ve bulduğun vektörlerde gerekli düzeltmeleri yapabilirsin.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

tirEdsOuL

♾️Grafik Gurusu♾️
Bir de ben anladığım kadrıyla yazayım bi şeyler :)

1- Dökümanın renk modu CMYK ise içinde RGB olan bir vektör olamaz.
Sadece çağırdığın resimlerde bu olasılık olabilir bunu da zaten illustratorda çözemessin. Photoshop ta bakman ve düzeltmen gerekir. Ancak embed'ledigin bir resim se onu da edit=>edit color=> convert to CMYK yapabilirsin.
2- Dökümandaki pantone renkleri bulmaya gelince; Zaten o dökümanda pantone renk olduğunu biliyorum demiştin.
Mesela Pantone 280 C var diyelim. Sanki bir vektörü boyuyormuş gibi color'dan fill ve stroke'ni pantone 280 olarak renklendir ve ayrı ayrı select=>same=> fill ve sonra da select=>same=>stroke u seç.
ve bulduğun vektörlerde gerekli düzeltmeleri yapabilirsin.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Teşekkür ederim, bu cevap yardimci oldu :) aslinda mantiğimi çaliştirsam ayni cevabi daha önce Hande abla da vermiş, şimdi siz "Sanki bir vektörü boyuyormuş gibi color'dan fill ve stroke'ni pantone 280 olarak renklendir" diyince tühh yaziklar olsun bana dedim :) neise tekrar teşekkür ederim..

ADAMINbiri

🌟Usta Tasarımcı🌟
Hazır renk konusu açılmışken, bende nacizane bilmeyenler için bir iki öneride bulunmak isterim...

Bir belge açıyoruz... Bu belge tamamen RGB modunda... Swatch panelindede görüldüğü gibi herşey RGB...
30358957va5.jpg

Belgemiz aynı photoshop mantığında olduğu gibi, RGB modundaysa belge içinde cmyk renk kullanmamız mümkün değil... Cmyk renk seçip versek bile program otomatik olarak rengi RGB moduna çevirecektir... RGB modunda açılan belgemizi File/Document Color Mode den CMYK moduna çevirebiliyoruz..
Bundan sonrada tam tersine şimdide belgemizde istesekte RGB renk kullanamayız bu açıdan kafamız rahat olsun... Sadece Resim formatlarında RGB modda resim kalmaması gerekir..
21tf2.jpg

Eğer belgemizde kayıp (görünmeyen) renk var ise bunu şu şekilde gösterebiliriz... Swatch panelimizin sağ üst okuna basılı tutarak Add used colors komutuna tıklarız... Böylece kayıp rengimiz-renklerimiz swatch panelimize gelir..

36909213vl0.jpg

Belgemizi CMYK moduna çevirdikten sonra Swatch panelindeki renk listesinde renkler hala RGB olarak görünür... ancak bu sadece görüntüdür gerçekte o renkler CMYK olmuştur... Bunuda görmemizin yolu şudur... Swatch panelindeki RGB görünen renklerin hepsini seçerek yine sağ üst oka basılı tutarak Delete Swatch komutuyla bu renkleri sileriz...
84824433uw0.jpg

Sonrada yine aynı yerden Add used colors komutuyla gerçek renklerin listemize gelmesini sağlarız...
29244741wp4.jpg

Bu aşamada değiştirmek istediğimiz renk varsa swatch panelinde listelenmiş olan renklerden hangisini değiştirmek istiyorsak katmanının üzerine iki kere tıklarız ve karşımıza gelen panelden istediğimiz değerleri veririz ve okeyleriz... ben mavileri magenta yaptım örnekte...
30472966qw1.jpg

AYRICA....
Select/same/fillcolor veya fill stroke ile belgemizde istediğimiz renkleri değiştirebiliyoruz evet... bu bir yöntemdir, ancak tek rengi iki kez komut kullanarak yapıyoruz bu yöntemde... yani iç dolguyu ayrı seçip değiştiriyoruz, dış çizgileri ayrı seçip değiştiriyoruz... Bu anlatacağım yöntemle her iki bölümüde tek bir yolla değiştirebiliriz...

Örneğin;
Belgemdeki tüm magentaları cyan olarak değiştirmek istiyorum diyelim... swatch panelinde önce cyan katmanını seçiyorum sonra magenta katmanını ve yine üst oka basılı tutarak Merge Swatch komutunu veriyorum... ÖNEMLİ NOT: Burdaki mantık ilk olarak seçtiğiniz renk katmanı, sonra seçeceğiniz renk katmanının rengini kendi rengine değiştirir...
111we5.jpg

görüldüğü gibi, bütün magentalar cyan olarak değişti...
222el8.jpg

ve yine değiştirmek istediğimiz rengimiz varsa katmanına iki kere tıklayarak önümüze gelen panele değer verip istediğimiz rengi elde etmiş oluruz....

233nf7.jpg

Saygılar...

medyafotograf

🌱Yeni Üye🌱
merhaba arkadaşlar ben ai.cs3 te hazırladığım 440x60 cm ölçülerindeki branda afişimi eps olarak kaydettim ama sorun boyutu çok büyük (347mb) oldu bunuda msn'den baskıya yollarken çok zaman alıyor. Nasıl ıllustrator'de (mb) düşürebilirim

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...