Selam arkadaşlar...
En başında şunu belirtmek isterim ki bu tarz tasarım yarışmalarında denge çok hassastır
ve oylama ise bu stildeki yarışmalara biraz risk katmaktadır
Gel gelelim konumuza..
evet 112 logoyu en başından en sonuna dek tekeer teker inceledim bazılarını not aldım bazılarını hızlı hızlı geçmeye çalıştım kimilerinde ise biraz seyir eyledim diyebilirim zira öyle logolar var ki hakikatten "ince fikir" ürünü olduğu besbelli.
şu an itibariyle silinmiş olan logolar olduğu için 106 tasarım için düşüncelerimi beyan etmiş bulunmaktayım.
açıkçası bazı logoların tasarlanış şekilleri birbirine hayli benziyor
ama burada kuruma güvenmek zorundayız kaldı ki kimse logosunu yarışma öncesi sergilememiştir gizlilik açısından sanırım (hem bazı fikirler aynı olabilir bu da imkansız değildir)....
aslında bilmiyorum kendi düşüncelerim tabi bunlar o yüzden hiçbirinizi de şahsen tanımadığım için etiklik problemi yok ve buna mukabil bazı mülahazalarda bulunacağım:
ilgili firma sitesindeki 6 galeri sayfasından yola çıkarak konuşacak olursak;
Örneğin 1. sayfayı ele alalım birlikte
1. sayfada orta sıradan sol ve sağdan 4. yeşil zeminli logoyu biraz irdeleyelim:
1. Okun boyutunda sıkıntılar var gibi,
2. Web site adı kompozisyonun dışında kalmış
3. Bütünlükten uzaklaşılmış
2. sayfaya gelelim değerli arkadaşlar:
orta sırada 4. 5 ve 6. logolarda gerçek manada bir göz kalabalıklığı var
züccaciyeciyi aratmayacak kadar...
ortanın en sağındaki silik formlu karakter çalışmasının mantığı iyi yalnız sanallığa vurgu yapıldığı kadar 'sepet' metasına da vurgu yapılsa imiş fena olmazmış doğrusu
gözlerime güvendiğim kadar hiçbirşeye güvenmem mottosu olan biri olarak
buradaki logonun eBay firmanın logosuna benzediği üst üste binen silik harfler referans alınarak pekâlâ söylenebilir değil mi? Kaldı ki bu firma da 'e-shopping' kuruluşudur.
3. sayfadayız:
1. sıradan soldan 5. ve 6. alt sıradan devamı niteliğinde olan soldan 1. logodaki eller çok hoşuma gitti yalnız kullanımında büyük ilkesizlikler var 3 boyut verilmeye çalışılmış lâkin en yani ara boyuttaki siyahlık, sarılık herneyse var olan kalınlık çalışmayı estetikten mahrum bırakmış.
Hediye paketleri ise yine kalabalıklıktan başka bir işleve yardımcı olmamış
2. sıradan en sağdaki sarılı-yeşilli ambleme gelince renklendirme oldukça başarılı
sıcak renk uyumları kompozisyonları bütünleştiriyor , gri renk ise armoniyi bir terazi gibi dengeliyor
ama soldaki form yani çanta mı sepet mi olduğu belli olmayan çizim 'free vector' sitelerinde yer alan çalışmaları andırıyor bu yüzden göze sokulan gradient uygulamaları parlak ve piyasa tabiriyle cillop gibi aksedilen çalışmalar çok piyasa ürünü gibi duruyor bu da aynılık yaratıyor.
çanta ya da sepet o çizilen şekil biraz daha ince olsaymış şuanki gibi koli yada bilgisayar kasasını andırmazdı herhalde
4. sayfada ise:
2. sırada soldan 4. resimde ise elinde büyüteci tutmuş karakter çizimi eğer o logoyu gönderene ait ise telif sorunu oluşturmaz
yok eğer kendi çizdi ise logoda resim kullanılmaz kaldı ki 3 boyutlu çöp adam fotoğrafları 'shotter stock' bazlı sitelerde oldukça mevcut dolaşıyor
bu sayfada akıllı uslu diyebilşeceğimiz tek çalışma 3. sıranın en sağı yani mavi sepet içinde ok olan çalışmadır yalnız tipografisi daha özgün olabilirdi
ayrıca ok un pikselleri çok fazla verilmiş sadece üçgen görebiliyorum gerisi siyah..
4. sıranın başındaki yani kale ağları örülmüş olan logodaki ince düşünce gerçekten hoş yalnız uygulama problemli..
aslında yazı karakterlerinin çevrelediği bir kompoziyon logo olacakmış yalnız bina pencereleri gibi gereğinden fazla delikler logo formatından çıkmış
genel hatları iyi yalnız daha çok stilize edilmeliydi.ham kalmış yani
5. sayfaya gelecek olursak:
1. sıradan 4. sıradaki logo
Çiçek Sepeti - Online Çiçek Siparişi yahut
Cicek.Com - Çiçek Gönder | Çiçek Siparişi | Çiçek Sepeti e-ticaret firmalarının
kurumsal kimlikleriyle yakın çağrışımlar yapabilmekte..
2. sırada en soldaki kırmızı çemberli logoya gelecek olursak, arkadaşımız belki farkında değildir ama
Semerkand Dergisi - Aylık Tasavvufî Dergi adresindeki ilgili holdingin ve derginin logosunu çağrıştırıyor gibi.. dediğim gibi 1 kere bir objeyi görsem aklımda kalıyor dolayısıyla benzerlikleri yakalayabiliyorum.
yine bu logomuz da oldukça parlamış oysa avrupa da örneğin bir zamanlar yaşadığım şehir california eksenli gelişmiş metropollerde bu tarz dizaynlara rastlayamazsınız
ve geldik son sayfamıza:
2. sıradan soldan 1. ve 2 logolar...
burada kurgu harika olmuş..
yalnız en altta kalan 3. satırdaki yazı yani 'com.tr' yazısı kompozisyonu bölük pörçük edebilmiş malesef ve çantanın kolu askıda kalmış yani eksik bir çalışma olmuş.
Yanındaki mavi skalalı logoda ise çantanın tutma bölgesi ile alttaki gri sarmal çok özensiz ve yıpranmış duruyor.
Renklerin birbirine uyumu gayet hoş yalnız soluk bir anafikri var ve daha göz önüne getirmeliydi logo kendisini zira bir yatak firması gibi.. şööyle bir bakınca uykunuzu getirebiliyor
ve son kritiğime geldi sıra :
yine bu 6. sayfadaki 1. sıradan
4. 5. ve 6. logolara gelecek olursak.
sanırım aynı kişinin el ürünü olacak ki kendi içinde bir sıralama yapmış vatandaş.
evet; şahsî kanaatim bu logolar içerisinden yani önce 112 sonra 106 logo arasından
sanalsepetadlı şirketin kendisini ilgili rakip firmalar içersinde en etkili gösterebilecek logo soldan 5. logodur.
sanal
sepet
tipografi formatıyla yüzeysel ve genel hatlarla tutulan 'şey'in bir çanta yahut sepet olduğu anlatılmış.
işin espri yönü ise sepeti tutan ögenin bir bilgisayar objesi ve aracı olan 'el' dökumanterinin ters tutularak yazı karakterlkerinden oluşan sepet gövdesine bağlı ipleri tutmuş olmasıdır ki bu oldukça başarılı bir düşünce ve uygulanış...
yiğidi öldür hakkını yeme diyeceksek eğer;
yarışmada eğer ki oylamada 1. olamasa bile (oylamaların sağlıksallığı tartışılır çünkü)
bu logo fazlasıyla 1. liği hakediyor...
sağdakine oranla solundaki daha düz yazı karakterlerine oranla sağdaki daha eğlenceli ve akılda kalıcı durmuş denilebilir.
3. logosu ise kendi içinde anlatılmaya çalışılanı diğer ikisi gibi tam belli edememiş doğrusu....
evet canlar kritisizm üzerine söyleyebileceklerim bu kadar..
yarışma oldukça non stop formatında geçiyor belli ki..
ben de gerek yurt içi gerekse yurt dışında aldığım eğitim ve tasarım prensiplerini rehber alarak olumlu yada olumsuz yorumlarımı dile getirdim
hepinize 'iyi tasarımlı hayatlar'
kalın sağlıcakla.....