Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Nefiss-Çikolata Ambalaj Tasarımı / Dilara GENÇYILMAZ

Onur KARADAĞLI

👑Efsanevi Grafiker👑
Daha önce 1.5 sene boyunca gıda ambalajı yapan bir firmada çalıştım...
Evet böyle fosforlu renkler sorun yaratıyordu ama soyulabilir metalik folyolar , özel boyalar ve özel hazırlanan klişeler sayesinde (ki hepsi CMYK idi) tabii birde ustanın becerisiyle deneme yanılma yapılarak çok da güzel basılabiliyordu...
.......

Pardon hepsi neydi?

Sizin teknoloji mi çok gelişti yoksa bizim endüstriyel ve global terimler mi değişti.. :swear:

xcalibur35

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Kalibrasyon nedir?
Monitör farklılıkları ve Göz aldanması?
RGB ve CMYK arasındaki fark?

Bunlar hakkında bilgin var mı?

İyi ki kullanıdığın rengi değerleriyle beraber koymuşsun, neden soru sormadım? ve neden yargısız infaz ettim? işte bu kadar emin olduğumdan...

DÜNYANIN NERESİNE GİDERSEN GİT C:100 M:5 Y:100 K:0 ile basacağın yeşil bir çınar ağacı yaprağı gibi MAT ve KOYU çıkar...

Matbaa bilgin olmadan çalıştığından dolayı bu hataya hep düşersin, renkleri monitörde görmek yetmez ayrıca en azından ana renklerin karışımından çıkacak baskı sonucunu bilmelisin... Monitöründe yada çalıştığın programda kalibrasyon hatası var ve sen bu kadar bariz bir renk farklılığı fark edemiyorsın... (Bence sen RBG çalışmışsın aslında ya yinede freehand olduğundan ve ben bilmediğimden emin konuşmak istemiyorum)

Ayrıca konunun bu kadar beğenilmesine tek sebep renk olduğu için insanların bu şekildeki bir hatayı (yani nerdeyse imkansızı) beğenmelerini engellemekte mesleki görevimdir.

RGB Upload

CMYK Uplaad

Bir Çok kişi CMYK'yı parlak hatta fosforlu görecektir.. oysa PhotoShop'a atıp bakarsanız....

Sorun sadece jpg yaparken CMYK olarak kaydedilmesidir. Yani müşteri çalışmayı frehannde cmyk gördüğü sürece sorun olacak bir durum yok. Sizin o verdiğiniz değerlerin birde ara değerleri vardır. Fıstık yeşilini yakalamak matbaada basılması en kolay işlerden biridirki bu gün bahsi geçen renkten 40.000 baskı yapıldı. Müşteri illaki çalışmadaki gibi canlı bir renk istese pantone renklerden kullanarak gerçeğe yakın baskılar yapılabilir. Herkes mesleki görevini yapsın.

Nur

👑Efsanevi Grafiker👑
2- Sorun burda rengin tonunda falan değil Syn. Nur Hnm... Sorun bu rengin fosforlu, yada parlak olmasında yani madde (kağıt, karton vb.) hiçbir nesyene CMYK şeklinde basılamaz olmasında.

bu rengin neresi fosforlu :D bildiğiniz fıstık yeşili işte.. bakın ben grafiker değilim ama defalarca bu rengi bastım diyorum.. bu sadece bir ödev.. bu kadar abartmayın da arkadaşın konusunu tartışma sahası haline getirmeyin..

graphicturk

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.graphicturk.com
tartışmaya katılmayayım dedim ama

en güzeli eti çikolata bilmem bu size bir şey hatırlatıyormu corelde fıstık yeşilinin rengi birebir çıkar diğerlerini bilmiyorum fıstık yeşili kullanacağım zaman corelden tiff olarak exportluyorum aynısı çıkıyor C:40 M:0 Y:100 K:0 konuyu iyice dağıttınız arkadaşlar tartışmaya döndü artık konu

• Beğen
Tepkiler: Nur

Dilara GENÇYILMAZ

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.dilaragencyilmaz.net
Ambalaj çeşidini sormadan kegıt karton diye düşünen insanlar için alıntı yapmadan genel bi açıklama yapmak istiyorum çalışma Jelatindir ve flesko baskı tekniğiyle basılıcaktır. Bu demek oluyor ki extra renk imkanı maliyet açısından daha az ve yöntem olarak ofset baskıya göre çok daha kolaydır. Bilginize :)

xcalibur35

🏅Acemi Tasarımcı🏅
en güzeli eti çikolata bilmem bu size bir şey hatırlatıyormu corelde fıstık yeşilinin rengi birebir çıkar diğerlerini bilmiyorum fıstık yeşili kullanacağım zaman corelden tiff olarak exportluyorum aynısı çıkıyor C:40 M:0 Y:100 K:0 konuyu iyice dağıttınız arkadaşlar tartışmaya döndü artık konu

Konu içerisinde Devlet, millet, siyasi bir konu tartışılmıyor. Bu tartışmaların yerine çok güzel çalışma diyip geçmek, çalışmayı yapan arkadaşa yada konuyu takip eden arkadaşlara ne gibi faydası olacak. Konu ile bağı olduğu sürece ve konu neticeye bağlandığı sürece bana göre tartışmanın bir sakıncası yok.

Genel olarak bu tartışmalar ve olumlu yada olumsuz eleştirilerden neden pay çıkarmak yerine sürekli bir rahatsızlık duyuluyor.

damla1

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Bu meslekte hepimiz hatalar yaptık önemli olan aynı hatayı diğer işlerine de yansıtmaman.Bu bir ödev çalışmanda sade ve güzel.Matbaa eğitimini almaya başlayınca görüceksin ki bütün taşlar yerine oturucak.Ben asıl ödevini önemseyip kendin emek harcadığın için seni tebrik ediyorum.Emeğine sağlık canım.

Son düzenleme:

Onur KARADAĞLI

👑Efsanevi Grafiker👑
Sorun sadece jpg yaparken CMYK olarak kaydedilmesidir. Yani müşteri çalışmayı frehannde cmyk gördüğü sürece sorun olacak bir durum yok. Sizin o verdiğiniz değerlerin birde ara değerleri vardır. Fıstık yeşilini yakalamak matbaada basılması en kolay işlerden biridirki bu gün bahsi geçen renkten 40.000 baskı yapıldı. Müşteri illaki çalışmadaki gibi canlı bir renk istese pantone renklerden kullanarak gerçeğe yakın baskılar yapılabilir. Herkes mesleki görevini yapsın.

Sorun kesinlikle bu değil.. Ama siz anlamayacaksınız!... Bu renk CMYK ile basılmaz basılamaz.. Hayal satıyor yani bu arkdaşımız.

bu rengin neresi fosforlu :D bildiğiniz fıstık yeşili işte.. bakın ben grafiker değilim ama defalarca bu rengi bastım diyorum.. bu sadece bir ödev.. bu kadar abartmayın da arkadaşın konusunu tartışma sahası haline getirmeyin..

Siz grafiker olmadan renk bilgim var diyosunuz, bende fıstıkçı değilim değilim ama bakın diyorumki bunun fıstıkla veya rengin tonuyla bi ilgisi yok bu teknik olarak ışıksal bir renk maddesel değil CMYK olarak basamassınız......

Ambalaj çeşidini sormadan kegıt karton diye düşünen insanlar için alıntı yapmadan genel bi açıklama yapmak istiyorum çalışma Jelatindir ve flesko baskı tekniğiyle basılıcaktır. Bu demek oluyor ki extra renk imkanı maliyet açısından daha az ve yöntem olarak ofset baskıya göre çok daha kolaydır. Bilginize :)

Sizde karar verin artık! basılacak mı? basılmıcak mı? madem bu tür bilgiler vardı neden çalışmanın altında belirtmediniz? ekstra rengi zaten ben söyledim size biz çocuk muyuz?

Son olarak ben diyorum ki...: "KRAL ÇIPLAK" (bilen bilir bu hikayeyi) diyemeyen arkdaşlara iyi seyirler.

Eğer Bu iş bu şekilde (Kendisinin verdiği CMYK değerler ile) basılırsa aynen böyle çıkacak
ikolata222222.jpg

Son düzenleme:

Gökhan YILMAZ

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.sanatolsun.com
Aynı ben :) Dilaracım imzamı sana tam olarak hediye etmiştim ama eklemeler görüyorum :) Bu dilden firar eden her söz yaydan çıkmış ok gibi olucak :wink: bu şekilde grafikerlikde başarılı olamazsın, :) ayrıca imzana verdiğin siyah renk
0 - 0 - 0 - 100 değil RGB yapmışsın onuda tekrar düzenleyelim, ben mars gazetesinin sanat yönetmeni olarak konuşuyorum, 65 yıldır bu işi yapıyorum, CMYK' icat eden benim atam,reenkarnasyon geçirdim yine bu iş için yaratıldım ona göre :rofl: bu eleştirimi kaldırabilirmisin, bence kişilik ve tasarımcı olarak
4 - 4'lük biri olarak bunu yapıcak güç var sende,

Yorum için teşekkür ederim :) Ama iphone a benzemesi iyimi kötü mü anlamadım.. Ipohe kutusuna denk gelmedim hiç görmedim yani..

İphone Dünyanın en iyi Telefon kutusuna benzetilmesi sana gurur vermeli, yakında dünya çapında Dilara Gençyılmaz İmzasını gördüğümda hiç şaşırmicam :emo1:

1.jpg

Şimdi bakındım ama ben bi benzerlik göremedim :)

Dünyanın en iyi telefonuna benzetilmesi sana gurur vermeli bence :)
Senin baktığın klasik Model :) S modeline bakarsan onada hiç benzemiyor, ama yinede bu senin başarılı grafiker olduğunu gösterir,

g.ecglr

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Pardon hepsi neydi?

Sizin teknoloji mi çok gelişti yoksa bizim endüstriyel ve global terimler mi değişti.. :swear:

Basılacak iş için yapılan "klişelerden" bahsediyorum
Evet hepsi yani bütün klişeler CMYK idi ve yarım milyonluk bir gıda ambalajı baskı makinemiz vardı
Bilmem anlatabiliyor muyum?
Hala basılamayacağını iddaa etmenize anlam veremiyorum açıkcası
bence sizin yeni teknolojilerden haberiniz yok
ki benim çalıştığım aralık 2006-2008 arası idi
yani yeni bile diyemeyeceğim
ayrıca dediğim gibi kendiliğinden fosfor içeren boyalar mevcut
mutlaka basılabilir
ki bu kadar büyütecek bir durumda yok ortada
sonuçta sadece bir ödev...

Tekrar tekrar Tebrik ediyorum Dilara

Son düzenleme:

Onur KARADAĞLI

👑Efsanevi Grafiker👑
Basılacak iş için yapılan "klişelerden" bahsediyorum
Evet hepsi yani bütün klişeler CMYK idi ve yarım milyonluk bir gıda ambalajı baskı makinemiz vardı
Bilmem anlatabiliyor muyum?
Hala basılamayacağını iddaa etmenize anlam veremiyorum açıkcası
bence sizin yeni teknolojilerden haberiniz yok
ki benim çalıştığım aralık 2006-2008 arası idi
yani yeni bile diyemeyeceğim
ayrıca dediğim gibi kendiliğinden fosfor içeren boyalar mevcut
mutlaka basılabilir
ki bu kadar büyütecek bir durumda yok ortada
sonuçta sadece bir ödev...

Tekrar tekrar Tebrik ediyorum Dilara

:giggle::bigsmile:
asdasdasdaz.jpg

Tırnak işaretler arasında arama yapmanın ne anlama geldiğini biliyorsunuz umarım!..

https://www.grafikerler.net/cmyk-nedir-t225.html Bi okuyun isterseniz.

https://www.grafikerler.net/cmyk-ve-rgbnin-teknik-acidan-farki-siyah-ve-beyazin-sihri-t39039.html Burdanda yararlanın...
Sonra konuşalım!

Ayrıca ben basılmaz olduğunu söylemedim, CMYK olarak baskılamaz, hatta Dilara'nın verdiği renk değerleri ile hiç basılamaz.. Sonrada kendi cevabımı verdim, ekstra renk kullanılmalı.. Fakat herkes bi haber olarak tasarımı beğenmeye devam ediyor :S Arkadaşım Hayali beğeniyorsun adına Ödev diyorsun... Biz üretmiyeceksek neden tasarlıyoz duvara asacağımız diploma için mi?

Hem çok merak ediyorum bu işin çıktısını alıp öğretmenine götürmücek mi? aynı sonuç çıktıyla bi ilgisi olmayan renk... haa yok flash bellekle götürcekse o zman öğretmenin insafına ve bilgisine kalmış alacağı not.

Ben KRAL ÇIPLAK diyebiliyorum sizler hala diyemenlerdenseniz iyi seyirler.

Son düzenleme:

xcalibur35

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Sorun kesinlikle bu değil.. Ama siz anlamayacaksınız!... Bu renk CMYK ile basılmaz basılamaz.. Hayal satıyor yani bu arkdaşımız.

Siz grafiker olmadan renk bilgim var diyosunuz, bende fıstıkçı değilim değilim ama bakın diyorumki bunun fıstıkla veya rengin tonuyla bi ilgisi yok bu teknik olarak ışıksal bir renk maddesel değil CMYK olarak basamassınız......

Sizde karar verin artık! basılacak mı? basılmıcak mı? madem bu tür bilgiler vardı neden çalışmanın altında belirtmediniz? ekstra rengi zaten ben söyledim size biz çocuk muyuz?

Son olarak ben diyorum ki...: "KRAL ÇIPLAK" (bilen bilir bu hikayeyi) diyemeyen arkdaşlara iyi seyirler.

Eğer Bu iş bu şekilde (Kendisinin verdiği CMYK değerler ile) basılırsa aynen böyle çıkacak
ikolata222222.jpg

Konuyu birde şöyle değerlendirsek; Grafiker tasarımı bitirdikten sonra filmin yada kalıpların kaçlık tramla basılacağı hakkında bilgisi ne kadardır. Yada bazı kuralları bilen bu sitede kaç grafiker yada matbaacı çıkacak? Kağıdın gramajına, cinsine, baskı makinasının teknik özelliklerine kadar yapılan tasarımın sorumluluğu iş bitip müşteriye teslim edilene kadar, işe başlangıç yapan grafikere aittir. Ortada eğer Dilara Genç yılmazın ekran kalibrasyonlarında yada CMYK oranları RGB oranlarına çevirecek çok ilginç bir yeteneği yok ise o renklerin renk değerlerini bizzati ben kendine ilettim ve CMYK değerlerini ben verdim. Sorun sadece JPG kaydı yapılırken CMYK olarak kaydedilmesi ki siz zaten hatanın farkındasınız ve işin nasıl çıkacağı hakkında yeterli bilgiyi sahipsiniz.

Öyleyse; Tasarımı yapan arkadaşın bilgisi, şu anki konumu, yapılan işin amacı ve ciddiyeti göz önünde bulundurularak yorunların yapılmasını rica ederim.

_MRW_

🌟Usta Tasarımcı🌟
Arkadaşlar konu sahibi arkadaş bu çalışmayı basılması için yapmamış bu sadece bi ödev neden bu kadar renk bilgisi, baskı bilgisi olaylarına girdiniz anlamıyorum arkadaşımız henüz okuyo farkındaysanız ve matbaa stajı yapmamış henüz baskı konusunu, renk konusunu şuan bilmiyor olabilir..Yani bu çalışma sadece ekranda görülecek basılcak olsaydıda zaten bu renk ekstra renk olarak gayette güzel basılırdı ve piyasada bu renk ürünlerden mevcut bilmem farkındamısınız..Mesela bu çalışmanın web sitesinde kullanılacağını düşünün web sitesinde kullanılacak bi çalışmanın cmyk değerleri ne kadar önemlidir ki zaten bu renk basılamaz diye de birşey yok neden tartışma ortamı yaratılmış anlamadım..

VolkanTEKiN

♫♪♪ ♫♪♪ &#9835
👑Efsanevi Grafiker👑
Arkadaşlar konu sahibi arkadaş bu çalışmayı basılması için yapmamış bu sadece bi ödev neden bu kadar renk bilgisi, baskı bilgisi olaylarına girdiniz anlamıyorum arkadaşımız henüz okuyo farkındaysanız ve matbaa stajı yapmamış henüz baskı konusunu, renk konusunu şuan bilmiyor olabilir..Yani bu çalışma sadece ekranda görülecek basılcak olsaydıda zaten bu renk ekstra renk olarak gayette güzel basılırdı ve piyasada bu renk ürünlerden mevcut bilmem farkındamısınız..Mesela bu çalışmanın web sitesinde kullanılacağını düşünün web sitesinde kullanılacak bi çalışmanın cmyk değerleri ne kadar önemlidir ki zaten bu renk basılamaz diye de birşey yok neden tartışma ortamı yaratılmış anlamadım..

Forumda bu tür tartışmaların olması sadece konu ile ilgili olarak algılanmamalıdır.

Bu tartışmalar grafik tasarım mesleğine gönül veren ve yeni başlayanlara yol gösterir mahiyette karşılıklı fikir paylaşımından kaynaklanan bir durumdur.

Bu arada konu açan insanların, konu hakkında yeterli bilgi vermemesinden dolayı çıkan diyaloglar sanırım konu sahibinin bir daha bu tür paylaşım yaparken nasıl bir yol izlemesi hakkında da güzel ipuçları verir mahiyette olacaktır.

Sanırım, "tartışma ortamının oluşma durumuna" açıklık getirebilmişimdir.

Eğer bu paylaşım ödev mahiyetinde yapılmış bir çalışma ise zaten bulunduğu bölüm itibarı ile de yanlış konumlandırılmış bir konudur. Konunun olması gerektiği yer "Deneme Çalışmalar" bölümüdür.

syd barret

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
bu arada temiz bir çalışma olmuş ama dahada geliştirebilirsin

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
grafik açıdan dengeli, güzel ve sade bir çalışma... Ancak bir çikolota ambalajı dengeli, güzel ve sade mi olmalıdır?

en basitinden canı çektirecek olan materyal hem oranı hem de beyaz üzerinde kullanıldığı için kaybolup gitmiş. Bu da tasarımı daha çok diyabet ürün tasarımlarını andıracak; "çok lezzetli değil ama çikolata işte" hale getirmiş.

etrafda çılgıncasına dönen süt ya da fındık koyma tamam. Bu anlaşılabilir bir kaygı.
ama göz alıcılık, iştah açtırma ve akla kazınma

bir çikolata ambalajının olmazsa olmazıdır.

Bu yüzden bu iş kitlesine ulaşama ihtimali olmayan, satış kaygısı taşımayan bir iş olarak kalacaktır.

ritter sport, tasarımlarını incelemeni öneririm, hem sadedir, yanarı döneri azdır hemde 3.5 lira olmasına ramen düşünmeden sepete atarsın... :)

başarılar...

ayrıca bu renkler standar boyalarla "CMYK" oluşturulamaz ve basılamazlar, bunu tartışmak bile gereksiz. "extra renk" "varak" gibi kelimeleri araştırması gerekiyor buna karşı çıkan arkadaşların.

Sırf bu renkler yüzünden 1200 küsür dolar ödüyor ajanslar pantone kataloglarına, ^^

Son düzenleme:

xcalibur35

🏅Acemi Tasarımcı🏅
grafik açıdan dengeli, güzel ve sade bir çalışma... Ancak bir çikolota ambalajı dengeli, güzel ve sade mi olmalıdır?

en basitinden canı çektirecek olan materyal hem oranı hem de beyaz üzerinde kullanıldığı için kaybolup gitmiş. Bu da tasarımı daha çok diyabet ürün tasarımlarını andıracak; "çok lezzetli değil ama çikolata işte" hale getirmiş.

etrafda çılgıncasına dönen süt ya da fındık koyma tamam. Bu anlaşılabilir bir kaygı.
ama göz alıcılık, iştah açtırma ve akla kazınma

bir çikolata ambalajının olmazsa olmazıdır.

Bu yüzden bu iş kitlesine ulaşama ihtimali olmayan, satış kaygısı taşımayan bir iş olarak kalacaktır.

ritter sport, tasarımlarını incelemeni öneririm, hem sadedir, yanarı döneri azdır hemde 3.5 lira olmasına ramen düşünmeden sepete atarsın... :)

başarılar...

ayrıca bu renkler standar boyalarla "CMYK" oluşturulamaz ve basılamazlar, bunu tartışmak bile gereksiz. "extra renk" "varak" gibi kelimeleri araştırması gerekiyor buna karşı çıkan arkadaşların.

Sırf bu renkler yüzünden 1200 küsür dolar ödüyor ajanslar pantone kataloglarına, ^^

Pantone katalogları o kadar pahalı değil ebay den takip edebilirsiniz 100 euro - Türkiyedede 200-250 tl ye orjinal pantone katalağu bulunabiliyor. Bilginize...

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Tasarım anlayışı kişiden kişiye göre değişen birşeydir. Eğer bu çalışmaya degrade bi zemin üzerine bir fotograf olarak bakıcaksak her tasarıma aynı eleştirileri yapabiliriz. Örneğin her logo için sadece yan çevrilmiş bi harf bu ne ya da sadece bir bina koymuşsun gibi binbir türlü eleştiri yapabilir ve çalışmaların sadeliğinden böyle kötü yorumlar çıkartabiliriz. Bu bir fikirdir, fikirler birbirinden farklıdır.

Yorum için teşekkürler ancak yanılmıyorsam bundan bir kaç ay öncesinde bir daha hiç bir şekilde çalışmalarıma yorum yapmayacağınızı söylemiştiniz. Ne değişti anlıyamadım.

:) Çalışmalarınıza yorum yapmayacağım diye bir şey söylememiştim.Sadece bana bulaşmazsanız memnun olurum diye taa geçen seneden bir durumunuz vardı..Siz bahsedince hatırladım bende.. Yinede yazmamı istemiyorsanız yazmam tabiki. Ortaya bir hakkıyla bir çalışma koyarsanız bolca alkış, fakat bu şekilde bir çalışmaylada sadece öneri alırsınız.

Logo konusuna gelince, konu ambalaj tasarımı ve logo bunun neresinde de bu konuyu açtınız ki? Neyse.

Ödev çalışmanızın sonucu fleksodan baskıyı rica ediyorum maliyetinide ödeyerek adresime numune istiyorum.

Son düzenleme:

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
Pantone katalogları o kadar pahalı değil ebay den takip edebilirsiniz 100 euro - Türkiyedede 200-250 tl ye orjinal pantone katalağu bulunabiliyor. Bilginize...

200-250 lira dediğiniz bir kataloğun fiyatı, pantone bunu 6 lı veya 8 li setler halinde satıyor. yani pantone demek sadece ""solid to process"" demek değil.

bilginize...

Son düzenleme:

Guwencin

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
250-250 lira dediğiniz bir kataloğun fiyatı, pantone bunu 6 lı veya 8 li setler halinde satıyor. yani pantone demek sadece ""solid to process"" demek değil.

bilginize...

kesinlile katılıyorum. ben mesela çalıştığım firmada solid coated kullanıyordum.
uygulayacağınız malzemeye göre boyanın bu madde üzerindeki tutunması
reaksiyonu gibi bir kaç etkene göre renkleri tonları ve codları değişmektedir...