quarizma
🏅Acemi Tasarımcı🏅
katkıcı yorumlarınızı bekliyorum...
Çalışma üzerindeki karikatür size mi ait?
Sigara içmiş ama çok mesut ölmüş huzur içinde gülümsüyor sigaraya sarılıp..Ne güzel bembeyaz kanatlar takıp melek olmuş gidiyor. Hemen sigaraya başlamalıyım!
( Dipnot: Sigara içen birisi için tabutun çivilerinin sigaradan olmasıda çok caydırıcı bir etken olmuş)
( Dipnot: Sigara içen birisi için tabutun çivilerinin sigaradan olmasıda çok caydırıcı bir etken olmuş)
Sigara içmiş ama çok mesut ölmüş huzur içinde gülümsüyor sigaraya sarılıp..Ne güzel bembeyaz kanatlar takıp melek olmuş gidiyor. Hemen sigaraya başlamalıyım!
Tabiki
Ben Vokan Tekin'in sorusuna ek olarak sormak istiyorum.Size ait olmayan bir çizimi afişinizin orta köşesinde kullanmak, çizer için nefis bir hak yenme durumu değilmidir?
olaya "NEFİS BİR HAK YEME DURUMU" gibi değil de paylaşım amacıyla bakmanız dileğiyle...
Bence siz Pembe Gözlüklerinizi çıkartıp öyle bakın. Herkez bulabildiği çalışmaları kullansın ve bunun adı 'Tasarım Hırsızlığı' değil. Paylaşmak olsun!
Siz okullarda kullanılanlar için herhangi bir telif hakkı ödenip ödenmediğini biliyor musunuz?
sorunuzu tam anlayamadım. yani okulların bunları kullanmak için telif hakkı ödediğini mi söylüyorsunuz?
Siz ödenip ödenmediğini araştırdınız mı bunu soruyorum? Eğer okullar tarafından da sizin kullandığınız gibi kullanılıyorsa çizer açısından ciddi bir sıkıntı var çünkü. Kendisinin haberi olmadan iyi niyetli insanlar tarafından 'paylaşılıyor' çizimi
tabi ki ödenmiyor... çünkü bahsettiğim rehberlik ve araştırma merkezleri, milli eğitime bağlı resmi kurumlardır. ben de bu kurumlarda görevli bir rehber öğretmen ve psikolojik danışmanım. bizlerin amacı sadece hizmettir...
hangi açıdan baktığınıza bağlı
Bakış açılarımızın farklılıkları belli ki ben size durumu yazmışım zaten.
1. açı: şayet bu çalışmam sonucunda para kazanmış olsaydım bu durumda nefis bir hak yeme durumu olabilirdi (olabilirdi diyorum açıklaması aşağıda...)
1. açınıza, ticari amaçlı olmaması başkasının eserini ondan izinsiz eğitim amaçlıda olsa kullanma yetkisi tanır diye bir durum söz konusu olamaz görüşündeyim..
2. açı: sivas rehberlik ve araştırma merkezi sitesine girerseniz bunun gibi yüzlerce afiş olduğunu göreceksiniz. bu afişleri Türkiye genelinde binlerce öğretmen binlerce okulda öğrencilere faydalı olmak ve eğitmek amacıyla okulun en çok görülen yerlerine asıyorlar (çocuğunuz varsa okulunda bu afişlerle karşılaşmanız kuvvetli bir ihtimaldir). şimdi bu bahsi geçen karikatürü siz yapmış olsaydınız ve böyle ulvi bir amaç için kullanıldığını görseydiniz yine olayı NEFİS BİR HAK YEME DURUMU olarak değerlendirir miydiniz?
2. açınıza ise; herhangibi bir siteye değil, internette benzer konularda milyonlarca afiş olduğu ve bunlarında işi yapan kişinin haklarını vermeden kullanılmasına karşıyım. Amacınız bir yandan faydalı olmak; amaç güzel fakat, bir öğrenciniz; size bu konunun detayını sorduğunda üzümünü ye bağını sorma gibi bir lüksünüzün olduğunu sanmıyorum..Benim babam da öğretmendi ve çevremde bir çok yaşıtım öğretmen arkadaşım var..Ben hiç birinden böyle bir durum görmedim..
bu konu benim çok hassas olduğum aynı zamanda da aşırı öfklendiğim bir konu. bu tür durumlarda olaya "NEFİS BİR HAK YEME DURUMU" diye bakan kişiler acaba hayatlarında hiç mi kendisine ait olmayan bir resim, bir karikatür, bir brush, bir icon, bir shape vs kullanmamışlardır? hep merak etmişimdir.
"NEFİS BİR HAK YEME DURUMU" diye bakan kişi benim..Kişiler yok şuan..Ve üstte yazdığı gibi düşünceniz varsa bu ben hatalıyım evet ama herkes bir miktar hatalıdır demek değilmidir?
olaya "NEFİS BİR HAK YEME DURUMU" gibi değil de paylaşım amacıyla bakmanız dileğiyle..
Paylaşım yaparken hak yenme durumunun olup olmadığını düşünmeniz dileklerimle..
konu gittikçe amacından uzaklaşıyor... tartışmayı uzatmanın anlamı olmadığını düşünüyorum. benim bakış açım her zaman paylaşımdır. bu afişi 1 gün emek vererek hazırladım. ve bahsettiğim sivasram'ın sitesinde bunun gibi yüzlerce afişim var. bunlardan birilerinin faydalandığını bilmek bana yetiyor....
saygılarımla
Siz bir gün emek verdim diyorsunuz ama karikatür size ait değil..Kendi verdiğiniz emeği savunurken, başkasının emeğini hiçe sayıyorsunuz ..Size hayatınızda başarılar dilerim..Saygı durumunu kendi açınızdan gözden geçirme tavsiyelerimle..