Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TL Simge Yarışması

falqon

🏅Acemi Tasarımcı🏅
benimkileri gördün mü..!?

Arkadaşlar umarım yazacaklarımdan herkes iyi/kötü, az/çok kendisine pay çıkarır... Grafiker, tasarımcı v.s değilim yani sadece gördüğümü söylüyorum...

TL simgesi için yarışma düzenlendiğini 3 gün önce öğrendim gogıla yazdım bu foruma, bu konuya geldim ;) 80 küsur sayfanın yarısını okumuş, bakmışımdır...

Forumda simgelerini yayımlayanlar arasında;

1- Elle yazımı basit olan görmedim ( 2 en fazla 3 hamlede yazılabilecek durumda)
2- Tasarım olarak Tülay Lale'nin kinden çok daha güzel olanlar var fakat "para simgesi" olarak kullanılması/anlaşılması oldukça zor...
3- Şartnameyi dikkatle okumayanlar, hiç okumayanlar var bu da onların gayriciddi yada konunun önemini tam kavrayamamış olduğunu gösterir. Ne istenildiğini tam olarak anlamadan nasıl yola çıkılır?!

Tülay Lale'nin orjinal simgesine gelince;

1- Çok sıradan olmuş. Euro ( € ) ile karışması kuvvetle muhtemel... ( Kurul müdahale etmiş zaten )
2- Bizi anlatan bişeyler olmasını beklerdim açıkçası...

Amacım kimseyi incitmek ya da aşağılamak değil kesinlikle, en azından bundan sonra katılacağınız yarışmalarda bunlara dikkat edersiniz belki diye yazdım...

Bu mesaja cevap yazıp kendinizi yormayın ben basit olanı yaptığımın farkındayım ( dışarıdan eleştirmek ) ... Bunlar benim "nacizane" önerilerim takdir size kalmış...

Bu simgenin de artık KOLAY KOLAY değişeceğini zannetmem...

Herkese başarılar...

benimkileri gördün mü..!?

407418_10150601050087243_522727242_9010692_735509904_n.jpg

Bu da benim KOÇUM :)) (...ve diğerleri altta ki facebook bağlantımda) :))

Tasarımın teması ile TL’yi en iyi şekilde sembolize eden sebepler:

En başta Türkiye, Türk ve Türk Lira’sının baş harfi olan ve günümüzde kullanılan Latin alfabemizdeki “T” harfinin bir benzeri olması ve Göktürk Orhun alfabemizde ise yine bir benzerinin olması

Şu an dünyaca bilinen ve tanınan diğer uluslararası para birimi simgelerine çift yatay çizgisi ile uygun olması ve kavisli olduğu halde elle kolay yazılabilmesi için tasarlanmış olması

Tarihi olarak ise binlerce yıl öncesine dayanan ve en eski çağlardaki ilk taşlara kazınan çivi yazı veya runik yazı damgalarının bir benzeri olması

En son örneğinin ise Esik Kurganı'nda bulunması, M.Ö. 4. yüzyıla dayanması ve en estetik son hali ilede bizim tarih ve medeniyetlerimizden biri olan Göktürk Devleti’nin Orhun Taş Yazıtlarında MS. 8. yüzyılda görülmesi (732-735 yıllarında). Göktürk Alfabesinde ve Orhun Yazıtlarında geçen “TÜRK” kelimesinden alınması ve Asker yani ER diye bilinen “R, ER-RE” damgasının bir benzeri olması (Orhun Tamgası R, ER-RE).

Simgenin, tüm dünyaca resmen tanınan (ISO 15924 Standart Orkh 175) Orta Asya’dan Türkiye’ye hatta Avrupa’ya kadar kabul edilip bilinen Orhun Alfabesi’ne ait bir Türk damgasından esinlenerek kavisli olarak çizilmesi

Orta Asya’dan Anadolu’ya Sümerler, Hititler ve Selçuklu Devleti’nde kullanılan Çift Başlı Kartal sembolü ve motifine benzemesi, bugünde tüm dünyaca kullanılan Çift Başlı Kartalı andırması

Türkiye’yi bu sağ ve sola bakan çift başlı veya çift kanatlı görünüm ile iki kıtayı (Avrupa-Asya) birleştiren bir ülke olarak Doğu ile Batı arasında köprü bir ülke olarak temsil etmesi

Çok bilinen ve belirgin Türk Kilim motiflerinden biri olan “Koç Boynuzu” andırması (Koç Boynuzu; bereket, doğurganlık, verimlilik, kahramanlık ve gücü simgelemesi)

Efe Zeybek Oyunu, Halay veya Folklor Halk Oyunları, Kafkas Oyunları duruşuna ve Kartal görünümüne benzemesi

Adalet Terazisine benzemesi ve andırması, mizan ve dengeli olması

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150601026092243.403061.522727242&type=3

Son düzenleme:

evreninmerkezi

🌟Usta Tasarımcı🌟
Millet simge diye planthome un simgesini yapıyo valla, çarşıda pazarda hep öyle görüyorum. . . Saha analiziylede anlamış bulunuyoruz ki simgenin elle yazılışı kolay değilmiş. Ne diyeyim yazık yani. . .

planthome

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Millet simge diye planthome un simgesini yapıyo valla, çarşıda pazarda hep öyle görüyorum. . . Saha analiziylede anlamış bulunuyoruz ki simgenin elle yazılışı kolay değilmiş. Ne diyeyim yazık yani. . .

türk halkını tanıyorum.. ne yaparsan yap "t" den kurtulamaz.. çünkü "tl" kafasında "t" olarak bütünleşmiş..
şimdi biraz hefesten dolayı simgeye sadık kalmaya çalışıyorlar..
ama kısa zamanda bu hefes kalmayacak.. kolayına nasıl geliyorsa öyle yazacak ve yavaş yavaş simge benim "t" ye kayacak..

daha önce söylediğim gibi, yönetici olmak sadece halkı yönetmek değildir..
sosyal olarak psikolojik yapısını ve eğlimlerini de iyi bilmek gerekir..

planthome

🏅Acemi Tasarımcı🏅
türk halkını tanıyorum.. ne yaparsan yap "t" den kurtulamaz.. çünkü "tl" kafasında "t" olarak bütünleşmiş..
şimdi biraz -hevesten- dolayı simgeye sadık kalmaya çalışıyorlar..
ama kısa zamanda bu -heves- kalmayacak.. kolayına nasıl geliyorsa öyle yazacak ve yavaş yavaş simge benim "t" ye kayacak..

düzeltme...

falqon

🏅Acemi Tasarımcı🏅
şimdi biraz -hevesten- dolayı simgeye sadık kalmaya çalışıyorlar..
ama kısa zamanda bu -heves- kalmayacak.. kolayına nasıl geliyorsa öyle yazacak ve yavaş yavaş simge benim "t" ye kayacak..

düzeltme...

ayrıca
bu üçü ile de katıldım dı
:)

SARTL

394049_10150601081372243_522727242_9010711_212906692_n.jpg

İÇİÇE TL

423592_10150601084667243_522727242_9010719_1263393639_n.jpg

180TL

424617_10150601082777243_522727242_9010715_1797483289_n.jpg

..ve diğerleri
:)

fikirman

🌱Yeni Üye🌱
Arkadaşlar, üstadlar, sizlerin yorumları benim için önemli. Her yerde, herkes yorum yapıyor fakat ben sizlerin yorumunu almak istiyorum. Not: Gazetelerde başbakan ile ilgili söylediğim söylenen sözler doğru değildir.

90256-ikinci-olan-tl-tasarimcisi-birinci-benimkiydi-ama.jpg

evreninmerkezi

🌟Usta Tasarımcı🌟

bence bu simgeyi yapmak yerine hiç simge yapmadan direk TL yazmak daha mantıklı ve kolay olurdu . . .

ama birinci seçilen simge okadar başarısızki ve diğer mansiyon alanlar da öyle yada ilk 7 diye tabir edilen grup diyelim , okadar başarısızlar ki , bunların içinde en iyisi Seninkisi kardeş.

Ama dediğim gibi bunun yerine direk TL YAZSAKTA OLURDU hani.

Lütfen alınma başarısız diyorum ilk 7 diye, ilk 6 diyeyim istersen Seninkini tenzih ederim ve yanlış anlama suçlu Sen değilsin.jürinin mantalitesi ve bakış açısı herkesin anlayabileceği bi tarzda değilmiş demek ki ve anlayanlar başarılı olmuş işte. . .ama bence başarı bi kaç prof.un yada bireyin mantığını ve bakış açısını tuturabilmek olmamalıydı. . . Neyse oldu artık hayırlısı. . .

Ayrıca böyle diyorum ama daha tasarımının temasını ve açıklamasını dinlemedik , hem Belki başka tasarımlarında vardı çok güzel olan , belki Sende ümitli değildin bu tasarımından , diğerleri daha iyiydi sana göre de. . . bilemiyorum, anlatmalısın Ama Sen zeki olduğunu ispatlayarak , aklını çalıştırıp jürinin aslında ne istediğini anlamışsın ve kazanmışsn. SENI BU ACIDAN TÜM KALBIM VE SAMIMIYETIMLE TEBRIK EDIYORUM.ama dediğim gibi simgen çok basit düşünülmüş ve tasarlanmış ama olsun zekice ve kullanılabilir, birinci olan gibi çıpanın bi tarafları kimseye batmaz rahatsız etmezdi en azından..

buarada şahsi fikrim Sen birinci olsaymışsın çok daha iyi olurmus, bizde nerede hata yaptığımızı anlamış olurduk...

Başarılarının devamını diliyorum.
Saygılar

leonar

🌱Yeni Üye🌱
BİR ULUSAL GAZETEDE YER ALAN GERÇEK DIŞI HABERE İLİŞKİN

BASIN DUYURUSU

3 Mart 2012 tarihinde bir ulusal gazetede “Birinci benimkiydi, Başbakan istemedi” şeklinde yer alan haberde, Bankamızca düzenlenen TL Simge Yarışması sonuçları hakkında hayal ürünü ve gerçek dışı beyanlar yer almıştır.

TL Simge Yarışması sonuçları hakkında 22 Şubat 2012 tarih ve 2012-16 sayılı basın duyurusunda belirtildiği üzere, TL Simgesinin farklı bilgisayar ortamlarında güvenli bir şekilde uygulanabilirliğinin gösterimine ilişkin teknik çalışmaların tamamlanabilmesi için zamana ihtiyaç duyulduğu ve yarışma sonuçlarının açıklanmasının bu nedenle ileri bir tarihe ertelendiği belirtilmiştir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

TCMB SİTESİNDEN KOMEDİYE BAKARMISINIZ

Dertsiz

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
o kadar dandik bir sembol oldu ki üzerinde yazıp çizmeye bile gerek kalmadı

bütün bunların üzerine sembolü çizen bayanın televizyon ekranlarına çıkıp
3-4 ay konu üzerinde hassasiyetle çalıştık demesi beni çileden çıkardı

yarışmaya katılan eserler arasından belkide en son ihtimalle birinci gelecek
bir eser birinci geldi

ve elbette yeni sembolün israil para pirimi sembolüne benzetilmesi de işin renginin
değişik olduğunu ispatladı öyle ya Can BONOMO da sırf ermeni asıllı olduğu
için erovizyona seçilmemişmiydi

politika siyasetçinin işidir ama saçmalamak değil
birilerine yaranacağız mantığı saçmalığın daniskasına dönüştü

calipsyo

🌱Yeni Üye🌱
Hatırlamakta fayda var !!!

“TL SİMGE YARIŞMASI” ŞARTNAMESİ”

3.3. Her zarfın üzerinde 5 harf ve/veya rakamdan oluşan rumuz ve zarfın içinde ne bulunduğu yazılacaktır. Rumuzda kullanılan karakterlerin tekrarlanmaması ve sıralı olmaması gerekmektedir. Farklı tasarımcılardan gelen tasarımlarda aynı rumuz olması halinde TCMB rumuza ek yapma hakkına sahiptir.

Arkadaşlar,
Birincilik ödülüne
• “ŞİRİN” rumuzlu, 4287 kayıt numaralı tasarımın sahibi Tülay LALE,

Teşvik Ödüllerine ise
• “34262” rumuzlu, 7286 kayıt numaralı tasarımın sahibi Hamdi AKGÖZLÜ,
“CNK88” rumuzlu, 3841 kayıt numaralı tasarımın sahibi Hüseyin ARTUK

Şartnameye uymayan rumuzlar nasıl ödül aldı anlamak mümkün değil. Bu yarışmanın şartnamesine uyulmamadan değerlendirme yapılmıştır. Bence bu yarışma ve sonuçları iptal edilmelidir.

calipsyo

🌱Yeni Üye🌱
Evet şimdi yorumlarınızı alalım. Yarışmada eserine güvenip teşvik dahi alamayan arkadaşlar !!!

infostorm

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Windows / Donatılar / Sistem araçları /

mönüsü altında bulunan Karakter Eşlem uygulamasını çalıştırdım.
müşterime yapacağım bir iş için Arapça Harflere ihtiyacım vardı bir kaç tane
harf araştırıken ilginç bir şeye tanık oldum

meğer TL mizin logosu zaten karakterler arasında varmış inanmadınız mi
işte bakın ekran görüntüsü
37vww.jpg

şimdi ekranlara çıkıp logoyu çizmek için aylarca kafa patlattığını söyleyenler
ne cevap verecek çok merak ediyorum

insanlar aptal yerine konuyor resmen