Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TL Simge Yarışması

Lifetime

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Bakın arkadaşlar, herkes biraz gerçekçi olsun, biraz düşünsün...
Benim takıldığım konu, biz elenmemek için şartnameye o kadar dikkat ediyoruz,
bakıyorsunuzki ilk olarak rumuzundan elenmesi gereken biri seçiliyor..
Onu da geçtim, şartnamede şöyle bir madde vardı,
"ödül, 1. seçilecek simgeye çok benzeyenler arasında paylaştırılacaktır"
Ne yani 8000 tane tasarımın içinden en az 300 tane benzer olurdu, onu da geçtim seçilen simge o kadar basitken 2 tane benzeri bile yok muydu yani.. Bu mantıklı mı?
Demek istediğim çok insanın hakkı yendiği kesin...

Ayrıca seçilen vatandaş çıkmış diyorki "ödülden haberim yok" samimiyet bunun neresinde.. Hadi senin haberin yok 12 kişilik ekip ile yaptık diiyorsun, diyer 11 kişide mi merak etmedi ödülü, (KOMİK) Bir de L'nin bacağı doğuyu, Sol tarafı batıyı (Ki solda hiçbir çizim yokken), ortadaki çizgilerde arasındaki köprüyü ifade ediyor.. Bu mu yani, simgeye anlam yüklemek ve o anlam çerçevesinde tasarlamak...
Ben de o zaman tasarımım için boydan çizgi kardeşliği, en den çizgi barışı, tamamı da özgürlüğü temsil ediyor.. YOK ANASININ NİKAHI..

Aslında en başta biraz düşünün derken şunları diyecektiim: Bakın kazanan vatandaşı Haber programlarına çıkarıp röportaj yapıyorlar, Ve Jeoloji mühendisi, işte tasarım şirketi falan var, yani konuya tam olarak müsit. Sana, bana, halktan birine verirlermiydi ödülü sanıyorsununuz ..
Düşünsenize örneğin ben kazandım, TV ye çıkıp konuşacam, tam olarak şöyle olurdu:
Spiker: sizin mesleğiniz nedir?
Ben: Grafikerim ama şu anda işsizim geziyorum. yada bir başkası olsaydı: Matbada çalışıyorum...
Spiker: Siz neleri göz önünde bulundurarak yaptınız bu tasarımı?
Ben: Yaptım işte, şartnamede yazdığı gibi estetik ve yazımı kolay yapmaya çalıştım, yaptım oldu...
Spiker: Siz tek başınıza mı tasarladınız yoksa ekip halinde mi?
Ben: Hayır ben yalnız çalışırım...

İşte böle komik bir durum çıkardı meydana değil mi? O yüzden herkese yedirmezler... Herkesin iyi niyet ifadelerini anlıyorum ama. Bence şike olmaması %80 oranında imkansız arkadaşlar... Başka da Söylenecek söz yok...

Asıl işin zor kısmı süslü kelimelerden oluşan açıklayıcı metin yazmak değilmi :) Yok doğu batı kardeşliğiymiş te yok dünya barışı imiş yok yükselen değer miş filan yaptım oldu işte :) t nin kuyruk kıvrımından yada çizgileri eğiminden mana çıkarmaya çalışmak öküz altında buzağı aramaya benziyor. Olmuş işte iyi güzel. Tülay Lale = TL

rafetgulmez

🌱Yeni Üye🌱
Arkadaşlar umarım yazacaklarımdan herkes iyi/kötü, az/çok kendisine pay çıkarır... Grafiker, tasarımcı v.s değilim yani sadece gördüğümü söylüyorum...

TL simgesi için yarışma düzenlendiğini 3 gün önce öğrendim gogıla yazdım bu foruma, bu konuya geldim ;) 80 küsur sayfanın yarısını okumuş, bakmışımdır...

Forumda simgelerini yayımlayanlar arasında;

1- Elle yazımı basit olan görmedim ( 2 en fazla 3 hamlede yazılabilecek durumda)
2- Tasarım olarak Tülay Lale'nin kinden çok daha güzel olanlar var fakat "para simgesi" olarak kullanılması/anlaşılması oldukça zor...
3- Şartnameyi dikkatle okumayanlar, hiç okumayanlar var bu da onların gayriciddi yada konunun önemini tam kavrayamamış olduğunu gösterir. Ne istenildiğini tam olarak anlamadan nasıl yola çıkılır?!

Tülay Lale'nin orjinal simgesine gelince;

1- Çok sıradan olmuş. Euro ( € ) ile karışması kuvvetle muhtemel... ( Kurul müdahale etmiş zaten )
2- Bizi anlatan bişeyler olmasını beklerdim açıkçası...

Amacım kimseyi incitmek ya da aşağılamak değil kesinlikle, en azından bundan sonra katılacağınız yarışmalarda bunlara dikkat edersiniz belki diye yazdım...

Bu mesaja cevap yazıp kendinizi yormayın ben basit olanı yaptığımın farkındayım ( dışarıdan eleştirmek ) ... Bunlar benim "nacizane" önerilerim takdir size kalmış...

Bu simgenin de artık KOLAY KOLAY değişeceğini zannetmem...

Herkese başarılar...

hzrfn

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Arkadaşlar benim tasarımlar da bunlardı yorumlarınızı bekliyorum...

35lb7.jpg

evreninmerkezi

🌟Usta Tasarımcı🌟
Arkadaşlar umarım yazacaklarımdan herkes iyi/kötü, az/çok kendisine pay çıkarır... Grafiker, tasarımcı v.s değilim yani sadece gördüğümü söylüyorum...

TL simgesi için yarışma düzenlendiğini 3 gün önce öğrendim gogıla yazdım bu foruma, bu konuya geldim ;) 80 küsur sayfanın yarısını okumuş, bakmışımdır...

Forumda simgelerini yayımlayanlar arasında;

1- Elle yazımı basit olan görmedim ( 2 en fazla 3 hamlede yazılabilecek durumda)
2- Tasarım olarak Tülay Lale'nin kinden çok daha güzel olanlar var fakat "para simgesi" olarak kullanılması/anlaşılması oldukça zor...
3- Şartnameyi dikkatle okumayanlar, hiç okumayanlar var bu da onların gayriciddi yada konunun önemini tam kavrayamamış olduğunu gösterir. Ne istenildiğini tam olarak anlamadan nasıl yola çıkılır?!

Tülay Lale'nin orjinal simgesine gelince;

1- Çok sıradan olmuş. Euro ( € ) ile karışması kuvvetle muhtemel... ( Kurul müdahale etmiş zaten )
2- Bizi anlatan bişeyler olmasını beklerdim açıkçası...

Amacım kimseyi incitmek ya da aşağılamak değil kesinlikle, en azından bundan sonra katılacağınız yarışmalarda bunlara dikkat edersiniz belki diye yazdım...

Bu mesaja cevap yazıp kendinizi yormayın ben basit olanı yaptığımın farkındayım ( dışarıdan eleştirmek ) ... Bunlar benim "nacizane" önerilerim takdir size kalmış...

Bu simgenin de artık KOLAY KOLAY değişeceğini zannetmem...

Herkese başarılar...

Ama benim simge tek hamlede çiziliyordu onu görmediniz sanırım :) Bide ikinci hareket olarak ortada ki çizgi var :) ama oda olmasa olurdu hani çünkü karışmazdi hiç bi simgeyle (söz konusu metin el yazısıyla yazılmadığı sürece tabi ) :D (biliyorsunuz o ortadaki çizgiler bazı simgelerde karışmasın diye kullanılıyo şuan, mesela dolar "$" S harfiyle , euro "€" C harfiyle karışabilir . . . ama sterlin "£" L ile karışmaz o yüzden bunun çizgisiz versiyonlarıda var karismadigi için. . . benimkide karışmıyordu hatta jüriye bu versiyonlarınıda sunmuştum ama seçmediler işte tek hamle olmasına rağmen :) )
ben bu yarışma ve sonucundan anladım ki , önemli olan şartname içinde yazan elle yazımı kolay anlaşılabilir estetik özgün kriterlerine uygunluk yada rumuz ve diğer ayrıntılar için konan kurallar değilmiş . . . ne yaptığın nasıl yaptığın değil isminmiş meğer önemli olan . . .

bu simgeye pek de uzun ömür biçmiyorum KOLAY yada ZOR değişecektir mutlaka ama hayırlısı bakalım, herşeyde vardır bi hayır :)

buarada falqon un simgeleri herkesi eleştirdiği noktadan yani yazım kolaylığından gitmiş sanki :D simetrik ve düzgün bi şekilde onları çizmek zor belki ama güzel olmuş en azından birinciden yedinciye kadar hepsinden daha güzel daha özgün :) ayrıca çok iyi anlamlar yüklemis kendisini tebrik ediyorum , aynen dediği gibi biz kaybetsekte aslında kazandık :) en baştada falqon . . . :D

evreninmerkezi

🌟Usta Tasarımcı🌟
Arkadaşlar benim tasarımlar da bunlardı yorumlarınızı bekliyorum...

kardeş ilki çok güzel ve çok başarılı bi logo olurdu ama malesef simge olması için çok fazla komplike, elle yazımı zor falan hiç demiyorum :D ama gerçekten çok başarılı bi çalışma logo için,yeni banknotlardaki 3 boyutlu ay yıldız var yıldız L yi, hilal T yi tamamlıyo falan , gerçekten baya iyi tebrik ederim ama dediğim gibi bu daha çok bi logo sayılır.

Ikinci yani ortada ki tasarım iyi bi çalışma olmuş. . .birinci seçilen simgeden izler taşısada ondaki absürtlüğü çok iyi absorbe etmişsin ve asimetriliğini orjinal bi bakış açısıyla düzeltmişsin, güzel bir SIMGE çıkmış ortaya tebrik ederim:)

üçüncü tasarım yani en soldaki tasarımın için ayrıca birşey söylemeyeyim hoş görünüyo ama incelik kalınlık gibi farklılıklar elle çizilemeyecegi için elle çizildiğinde nasıl birşey olur bilemiyorum. . .

Ama ortadaki daha başarılı bunu biliyorum. O yüzden ortadaki tasarımın yani simgen için 10 üzerinden 8,5 veriyorum , en sondaki için 8 veriyorum, en baştaki tasarımın yani logon için de yine 10 üzerinden 9,5 veriyorum :) başarılar diliyorum. . .

buarada falqon a genel ortalama olarak 10 üzerinden 8 veriyorum :D onuda tebrik ediyorum. Onunla yarışmak ve dereceye girememek güzeldi :D

saygılar . . .

uurbocee

🌱Yeni Üye🌱
Selam arkadaşlar bizim tasarımlar da bunlar-dı...
gsIqN.jpg

Adeup.jpg

acquaway

🏅Acemi Tasarımcı🏅
:) Taklit çıkmasında başka bir şey istemiyorum artık.. Zatel Hepimiz TL yazıp geçicez. 2 günde sıktı bayılttı kalbimi...lay lay lom.

Şimdiden Ermenistan para birimi dram'a benzetilmeye başlandı, kimileride Rte çıkartıyor.

Dram'a tersten ciddi ciddi benziyor fakat Rte'ye benzetenler biraz fantaziye kaçmış gibi geldi banada :)

acquaway

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Bu arada bazıları paranın üstüne basılsın görelim falan diyorlar. Simgeler paranın üstüne basılmıyor benim bildiğim kadarıyla. :)

acquaway

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Bu arada bazıları paranın üstüne basılsın görelim falan diyorlar. Simgeler paranın üstüne basılmıyor benim bildiğim kadarıyla. :)

evreninmerkezi

🌟Usta Tasarımcı🌟
Arkadaşlar bizim tasarımlar da bunlardı gerilerde kaldı tekrar yorumlarınızı bekliyorum...

yOXBu.jpg

043iv.jpg

jva9W.jpg

Ejqws.jpg

tlsimgesekl2.jpg

aslında ben üstten ikinci ve en alttaki çizimimden birşeyler bekliyordum ama sağlık olsun artık en alttaki tasarımımı tanıtmak isterim. . .

(EN ALTTAKİ) TASARIMIN TEMASI

Şartnamede yer alan ”… anlaşılabilir, özgün, estetik, elle yazımı kolay ve akılda kalıcı…” özelliklerine uygun olması açısından tasarımımı tanıtmak isterim. Akılda kalıcıdır ayrıca elle yazımı kolaydır çünkü şeklin çiziminde özellikle biz Türklerin çok tercih ettiği yöntem bulunmaktadır, el yazısı... Tasarımım Liranın L harfinin el yazısıyla estetik bir biçimde yazılışından ibarettir aslında. Ve ortasında para sembollerinin mimiği diyebileceğimiz ekonomik istikrarı da sembolize eden yatay çizgi bulunmaktadır.

Fakat tasarımım sadece L harfinden ibaret değildir tabiki de...

Şekle bir bütün olarak bakıldığın da bir işareti ”1” net bir şekilde belli olmaktadır buda TL’nin bir numara olduğunu simgeler ”şekil 1 ve şekil 6”.
Ayrıca L’nin zemine yatay yüzeyi şekli itibariyle tuğranın temelini oluşturan yaya çok benzer(bize ait motiflerde biri hattatlık derecesinde estetik el yazısı diğeri de tuğranın kullanılışıdır) ayrıca sonsuzluk işaretini de birebir olmasa da kısmen sembolize eder ve sonsuzluk üzerinde Türk Bayrağı silueti dalgalanır ve tuğra konusuyla şu şekilde de yorumlanabilir: “geçmişten aldığımız güçle şimdi daha da güçlü geleceğe… “ ”şekil 2”
Şekli saat yönünde ya da tersi yönde her döndürüşümüzde 1-9-2-3 rakamlarının silüeti çok cidi bir şekilde belli olur ve 1923 tarihi oluşturur.
Şekli sağa veya sola yatırdığımızda 9+6 ifadesi yine çok net gözükecektir ” şekil3 ”,(Atatürk’ün ülkemizi yönettiği süre 9+6=15 yıldır“1923-1938”) ayrıca 9 ve 6 ifadeleri altın oranın sembolü fi nin işaretinin φ sağa ve sola yatırılmış halleridirler. Altın oran ne alaka diye düşünülebilir belki ama şeklimi tamamen altın orana uyumlu çizdim”şekil7-diğer sayfada”
Şekle bir bütün olarak bakıldığında yukarıyı gösteren bir ok silüetin görünmektedir,bu yükseliş ve güçlenmeyi sembolize eder”şekil4”
Yine şekle bir bütün olarak bakıldığında yukarı doğru çıkan basamak silüetleri görünmektedir bu da zirveye adım adım çıkıldığını sembolize eder”şekil5”
Çizim sağa ve sola yatırıldığında da arapça orjinal sekliyle ALLAH lafzı okunmaktadır..buda bize ait motiflerden bi başkasıdır"şekil8"
Şekli 3 boyutlu olarak düşündüğümüzde ileri doğru koşan bir insan silüeti olduğu açıkça görülmektedir buda güçlenen ve 1 numara olacak olan Türkiye’nin ekonomisinin, parasının koşar adımlarla 1numara olmaya doğru gittiğini sembolize eder. (bir para birimi sembolünün 3.boyutta bir anlam ifade etmisi dünyada ilk ve tektir bu özgün bir çalışmadır ve son derece orjinaldir)(bir işaretinin sembolize edilişi şekil1 de zaten verilmiştir.)
Bir para birimi sembolünün tüm bunları ifade etmesi gerek diye bir şey yok elbette ama aranan şartlar açısından belirtmek istedim yine de. Ayrıca şekil aynı zamanda lira içinde kullanılabilen “£”pound sembolünden de çok da bağımsız değildir kaldı ki pound ingilizce lira demektir zaten... bunu pozitif görüyorum akılda kalıcılık ve yakışıklılık açısında ve bu özelliğiyle de daha orijinal oluyor diye düşünüyorum,kaldı ki pound sembolü zaten lira içinde kullanılır.para birimi sembollerinin tek çizgili veya iki çizgili versiyonları vardır bunlar aynı yada benzer para birimlerini kullanan ülkelerde ufak farklılıklar gösterir ve kimi ülkede tek çizgiyken diğeri çift çizgilidir falan...(bu konuda gerekli bilgiyi daha önceleri da paylaşmıştım zaten,kaynağım wikipedia dır)

şekil 1 ..... şekil 6 şekil7 gibi çizimleri buraya eklemeye gerek duymuyorum..onlar juri içindi :D

evreninmerkezi

🌟Usta Tasarımcı🌟
yıllar sonra bir logo yarışmasından birinci çıktı işin tek güzel tarafı bu

gerçi logo değil simge yarışmasıydı ama neyse haklısın tek güzel yanı bunca ertelemeden sonra sonucu açıklamak oldu , fakat onda da kaş yapalım derken önce göz çıkardılar sonra kafa kestiler :( . . .

aslında simgeler paraların üstüne basılmaz ama sanki euro da vardı diye hatırlıyorum o yüzden basadabilirler yani belli olmaz :D amerikan dolarına böyle kural koymuş olabilirler ama bizi bağlamaz ki sonuçta bu :D Fakat inşallah basmazlar , gerçekten bu simgeye katlanamayacagm daha fazla, çok baydı şimdiden :( Basarlarsa falan bundan sonra cebimde döviz taşırım dolar kullanırım herhalde :D

fransayla aramızda yaşananlar henüz bu kadar tazeyken, seçilen simgenin ermenistanın simgesine bu kadar benzemesi ise kabul edilemez büyüklükte bi skandal. . . Inşallah çok yakında bu hatadan dönülür , daha fazla geç olmadan . . .

RTE Benzetmelerineyse sadece gülümsüyorum bizim memlekette muhalefet bu kadar sıkı işte :D eminim başbakan görseydi tüm çalışmaları bu 7 simgeyi de seçmezdi . . . .

Olumlu yada olumsuz Yorumlar için şimdiden teşekkürler arkadaşlar. . . Umarım ülkemiz için hayırlısı olur . . .

Saygılar . . .

Son düzenleme:

dozagemaximum

🌱Yeni Üye🌱

evreninmerkezi

🌟Usta Tasarımcı🌟
Fenerliyiz sanırım :D
dediğim gibi planthome sizin çalışma birinciden en az iki gömlek daha başarılı. . . Keşke güzel bi simge seçseydiler. Tekrar tekrar bakıyorum da seçilenlere , sanki kura çekmişler binlerce olasılık içinden rastgele bi sembol çıkmıs gibi duruyo. Bu kadar mi kötü olabilir bilemiyorum yani . . .
Hocam ilk simge harika yalnız gözüm bi'yerden ısırıyor gibi... :angel:

Çift çizgi olayını aşamamışız yine :wink: düşünüyorum benimde aklıma bişey gelmiyor :worried:

benim ilk çalışmam ortada yatay çizgi yerine açısal derece nin bi küçüğü olan saniye nin bi benzeri sembol vardi :) lütfen genel konuşmayalım :D

hzrfn

🏅Acemi Tasarımcı🏅
kardeş ilki çok güzel ve çok başarılı bi logo olurdu ama malesef simge olması için çok fazla komplike, elle yazımı zor falan hiç demiyorum :D ama gerçekten çok başarılı bi çalışma logo için,yeni banknotlardaki 3 boyutlu ay yıldız var yıldız L yi, hilal T yi tamamlıyo falan , gerçekten baya iyi tebrik ederim ama dediğim gibi bu daha çok bi logo sayılır.

Ikinci yani ortada ki tasarım iyi bi çalışma olmuş. . .birinci seçilen simgeden izler taşısada ondaki absürtlüğü çok iyi absorbe etmişsin ve asimetriliğini orjinal bi bakış açısıyla düzeltmişsin, güzel bir SIMGE çıkmış ortaya tebrik ederim:)

üçüncü tasarım yani en soldaki tasarımın için ayrıca birşey söylemeyeyim hoş görünüyo ama incelik kalınlık gibi farklılıklar elle çizilemeyecegi için elle çizildiğinde nasıl birşey olur bilemiyorum. . .

Ama ortadaki daha başarılı bunu biliyorum. O yüzden ortadaki tasarımın yani simgen için 10 üzerinden 8,5 veriyorum , en sondaki için 8 veriyorum, en baştaki tasarımın yani logon için de yine 10 üzerinden 9,5 veriyorum :) başarılar diliyorum. . .

buarada falqon a genel ortalama olarak 10 üzerinden 8 veriyorum :D onuda tebrik ediyorum. Onunla yarışmak ve dereceye girememek güzeldi :D

saygılar . . .

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim :) Zaten 1. simgeyi mansiyon ödülü için hazırlamıştım :) Benimde favorim 2. olandı ortadaki dikey çizgiler gökdeleni dolayısıyla medeniyeti üstteki yarım daire doğan güneşi simgeliyordu...Hadi L harfi de çıpa ya benzesin :) 3. olanı bende anlamadım :rofl:

Son düzenleme:

muratkeceli

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.kecelikalem.net
gerçi logo değil simge yarışmasıydı ama neyse haklısın tek güzel yanı bunca ertelemeden sonra sonucu açıklamak oldu , fakat onda da kaş yapalım derken önce göz çıkardılar sonra kafa kestiler :( . . .

aslında simgeler paraların üstüne basılmaz ama sanki euro da vardı diye hatırlıyorum o yüzden basadabilirler yani belli olmaz :D amerikan dolarına böyle kural koymuş olabilirler ama bizi bağlamaz ki sonuçta bu :D Fakat inşallah basmazlar , gerçekten bu simgeye katlanamayacagm daha fazla, çok baydı şimdiden :( Basarlarsa falan bundan sonra cebimde döviz taşırım dolar kullanırım herhalde :D

fransayla aramızda yaşananlar henüz bu kadar tazeyken, seçilen simgenin ermenistanın simgesine bu kadar benzemesi ise kabul edilemez büyüklükte bi skandal. . . Inşallah çok yakında bu hatadan dönülür , daha fazla geç olmadan . . .

RTE Benzetmelerineyse sadece gülümsüyorum bizim memlekette muhalefet bu kadar sıkı işte :D eminim başbakan görseydi tüm çalışmaları bu 7 simgeyi de seçmezdi . . . .

Olumlu yada olumsuz Yorumlar için şimdiden teşekkürler arkadaşlar. . . Umarım ülkemiz için hayırlısı olur . . .

Saygılar . . .

logo ve simge'nin farkını öğrenmek isterim

uurbocee

🌱Yeni Üye🌱
Hocam ilk simge harika yalnız gözüm bi'yerden ısırıyor gibi... :angel:

Çift çizgi olayını aşamamışız yine :wink: düşünüyorum benimde aklıma bişey gelmiyor :worried:

Beğenin için teşekkür ederim,

Yarışmayı duyduğumda hemen tüm adayların yaptığı gibi dolaşımdaki para simgelerini taradım Google'da.. Çoğunda var bu paralel çizgiler, euro'nun tasarımcısı amcam "ekonomik istikrar" a bağlamış, e nabza göre şerbet tezinden hareketle T ve L'nin esnekliğine ekleyeyim dedim ama demek ki şerbetimin şekeri baya bi eksik kalmış Tülay Hanım'ınkinin yanında :))

Yarışmaya emeklerini gönderen tüm tasarımcı arkadaşların eline sağlık...