Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Freehand mi Corel mi?

freehand mi? Corel Draw mı?

• corel

Oy: 966 60.5%
  • freehand

Oy: 631 39.5%

• Kullanılan toplam oy
    1,597

MehmetGrafiQ

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Tabiki Freehand benim tek temennim Adobe'nin Freehand Mx i geliştirip yeni bir logoyla piyasaya sürmesi

candy_sibel

🏅Acemi Tasarımcı🏅
arkadaşlar ben frehandle başladım 2 sene frehand kullandım ama corel gibi hiç bir grafiği frehannde hızlı ve görsel yapamadığımı anladım frehandin yeni versionlarını bilmem ama ben corel 8 bile olsa coreli tek geçerim (profesyonel bir grafiker olarak) :p

pasayusuf

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Grafik tasarımına freehand ile başladım işin açıkçasıda corali de hiç deneme ihtiyacı hissetmedim freehand haricinde ıllustrator kullanıyorum.
Bu ikisi beni idare ediyor
FREEHAND yani

feylosoft

🏆Pro Tasarımcı🏆
Arkadaşlar türkiyede tasarım ve vektörel çizim standartı freehanddir. Ama ağırlık Illustratora kaymaktadır. İnsanımız yeni şeyler öğrenmeye pek hevesli olmadığı için bu geçiş bir kaç yıl daha sürebilir. Ben 1,5 yıldır Illustratorla uğraşıyorum. 1 Yıla yakın bir zamandır da AI ana programım oldu. Coreli o da bulunsun diye öğrenmiştim. Ama eğer özellikle corelde bir iş gelmediyse bire bir corelde iş gönderme durumununda hep korktum.

Neden mi? Corel sorunlu bir programdır. Corelin asıl sorunu herşeyi yapabileceğini düşünmesi all in one türü bi çözüm olmasıdır. Siz hiç piyasada all in one olup da bir işi hakkıyla yapabilen bir alet gördünüzmü ben görmedim. Dünyanın kuralı bu.

Corel sözde fotoşopun da bir alternatifidir ama verdiği bitmap çözümleri filtreleri sizde görüyorsunuz. Renk her zaman bir sorundur. Tek ortamı PC dir. Dünyanın en ağır ve nedensiz sorun çıkartan programıdır. Corel tek başına indizayn, fotoşop ve illustratordan fazla kastırıyor biliyomusunuz. İşte bu yüzden sağlam yerler asla corel kullanmıyor.

Peki neden freehand neden corel şöyle özetliyim.
1. Fh: Çok hızlıdır, mukayese kabul etmez/ Cr: Çok yavaştır
2. Fh: Çok basittir. Bir öğretmene 5 günde öğretmiştim./ Cr: En karmaşık vektörel çizim prog. En gereksiz araçtan en az 5 tane vardır.
3. Fh: Çok az araçla çok şey yapacak kadar pratiktir. En pratik programdır./ Cr: Aynı işi yapabilen en az 3 aracı vardır. Bu kadar çok fazla araçla ve özellikle freehandin rakibi bile değildir.
4. Fh:Fotoşopun rakibi değil kardeşidir onun işine burnunu sokmaz./Cr: yukarda bahsetmiştim
5. Fh: Hem PC hem de MAc de çok iyidir./Cr: sadece PC
6. Fh: Çalışma tutarsızları çok seyrek görülür./Cr: Ansızın dosyanız açılmaz işin ortasında tak diye kapanır.
7. Fh: linkli çalışır koca koca dosyaları kolaylıkla açabilirsiniz./ Cr: Aksini söylemedikçe her şeyi içine gömer. Şiştikçe şişer, gömmezsede ne türlü acaiplikler başınıza gelir bi allah bilir.

freehandin Kötü tarafları
1. Bazı fontlarda sorun çıkartabiliyor.
2. Collect problemleri çıkartabiliyor.
3. Pdf yaparken sorun çıkartıyor o yüzden tek yol Eps yapıp distillere atmak
4. Lens efekt sorun çıkartabiliyor. Ne yapılırsa yapılsın herzaman bir risk ama coreldeki kadar değil.
5. Overprint ön izlemesi pek komik dikkat etmeniz gereken bir şey

Tek çözüm illustrator yukarda bahsettiğim hiç bir sorun onda yok sadece pratikli ve kolaylık yönünden kötü o da normal. Ama corelden değil:)

Bütün bunları 3 programıda yoğun kullanmış biri olarak yazıyorum. Alışkanlıklardan bahsetmiyorum.

Son düzenleme:

feylosoft

🏆Pro Tasarımcı🏆
Bi şey daha söylemeliyim inanılmaz bir şekilde bazı arkadaşlar Corelin performansından bahsetmişler. Corel donanım canavarıdır hiç bi şey dayanmaz ona. Şöyle söyliyim kurulum dosyası olarak corel ana bölümleriyle aşağı yukarı 300 mb dır. Freehand sadece 35 evet sadece 35 megabayttır. Ve freehand 35 mb boyuyla ciddi tasarım ehli işverenlerin %90'ına hitap eder. Siz hiç yurtdışından gelmiş bir işte cdr uzantısı gördünüz mü? indizayn ve bol bol illustrator gördüm, duydum çok az da fh ama clipartlar dışında hiç cdr görmedim. Yurtdışında esamesi okunmaz. Corel ancak hadi ayıp olmasın o da bulunsun dedittirecek bir programdır en fazla.

İnsan istediğini rahat ettiğini kullansın diyeceksiniz bence de öyle ama arkadaşlar kusura kalmayın corel kullanıp da ciddi bir iş yapana, para kazanan birine rastlamadım. 5 milyoncu kartvizitciler corel kullanır, işten anlamayan matbaacılar corel kullanır. Köşe başında açılan 2 pc lik ajanslar corel kullanır.

Siz grafikerlere de şanslıysanız 500-600 ytl verir. İşin garibi corel anlayış ve kullanım açısından en garip ve en zor olanıdır. (Ben çok rahatım diyene sözüm yok. Benim demem 0'dan başlayan için bilgisayar kursunda herkes 2 haftada fh yi çözerken corel sadece kafa karıştırıyordu) Yani piyasada tutunmak diğerlerinden ayrılmaz istiyorsanız. Operatörlük becerisi olarak diyorum kesinlikle fh ve illustrator. Bu son dediklerim yorum değil arkadaşlar gerçekler böyle sizin corelde çok sağlam işler çıkartmanız bir şey değiştirmez.

grafiker49

🌱Yeni Üye🌱
ben yeni başladım sayılır. Bize kursta 2 hafta fh 1 hafta corel öğrettiler.Coreli görünce freehandi öğrenmenin anlamsız olacağını düşündük(kurstaki diğer arkadaşlarda).corel de iki tuşla yaptığın işi freehand ile biraz uğraşman gerekiyor.Kolaycılık olabilir ama işin kolayı varken neden kendimi zora sokayım....

feylosoft

🏆Pro Tasarımcı🏆
ben yeni başladım sayılır. Bize kursta 2 hafta fh 1 hafta corel öğrettiler.Coreli görünce freehandi öğrenmenin anlamsız olacağını düşündük(kurstaki diğer arkadaşlarda).corel de iki tuşla yaptığın işi freehand ile biraz uğraşman gerekiyor.Kolaycılık olabilir ama işin kolayı varken neden kendimi zora sokayım....

Kardeş amacın tabelacı veya camcı olmaksa devam. 3 sene sonra belki 600 ytl maaş alabilirsin böyle düşünmeye devam edersen. Nedenini yukarda 2 yazımda açıkladım. Yalnız iki şeye dikkat edin sorun corel değil corel anlayışı (ucuzcu iş ve işcilik), (istisnalar kaideyi bozmaz) Yoksa ben de corel kullanıyorum. Ha iş göndermem matbaaya o ayrı. Ve Illustrator tavsiye ediyorum özellikle indizaynla birlikte.

mgrafik

🌟Usta Tasarımcı🌟
FreeHand bende bir alışkanlık oldu artık vazgeçemiyorum aslında illustratore adapte olamadım...

SempatiC

🌱Yeni Üye🌱
feylosoft kardeş sana katılıyorum çok doğru söylüyorsun ve şuanki hakikatları yazıyorsun yaşadıklarım ve gördüklerim...bugüm organize matbaacılık adı altında bir matbaa açılıyor açılmadan önce grafikerliği çok uzun yıllarca yapmış bir insan bir kartvizitinden, broşüre kadar bir şirketin yada esnaf ların tek renk yada trigromi olarak lazım olacak katalog hazırlıyor...matbaa açılıyor(organize) ilk başta 20 bilgisayar koyuyorlar corel11 yüklüyorlar sonra ilan verip corel den anlayan eleman arıyorlar haliyle sallasan corel anlayan işin kolayına kaçan insanlar çok olduğu için çok kısa sürede 20 pc ye eleman buluyorlar ve inanın maaşları asgari ücret!!!!!!!!!!..ama freehand ve p.hop a hakim çok büyük olmayan bir firmada çalışan bir grafiker 1.5 milyardan başlıyor aldığı maaş? bu neden böyledir? corel-p.hop bilen biri şuanda 1 milyar alabiliyor(en fazla!!!) ama freehand ve p.hop 1.5 en az neden böyledir? çünkü diğer arkadaşların dediği gibi kolayı varken nede zora kaçayım diyorlar ve grafikerlik piyasasını düşürüyorlar afferin devam edin..ben coreli biliyorum hakimim...size şunu söyleyebilirim 3 gün önce iş görüşmesine gittim grafiker olarak..corel ve phop bilen biri olarak..bana bize freehand kullanan biri lazım dediler ve aynen geri döndüm itiraf ediyorum ki corel yerine freehand biliyor olsaydım şuan çalışıyor ve 1.800 YTL maaşa anlaşmıştım...şuan freehandi öğrenmeye çalışıyorum..yaşadımı örnek vermek istedim...arkadaşlar hiç bir programa taş attığım yok her ikisininde kendi özgü özellikleri var sonuçta....

N/A7

🏆Pro Tasarımcı🏆
feylosoft kardeş sana katılıyorum çok doğru söylüyorsun ve şuanki hakikatları yazıyorsun yaşadıklarım ve gördüklerim...bugüm organize matbaacılık adı altında bir matbaa açılıyor açılmadan önce grafikerliği çok uzun yıllarca yapmış bir insan bir kartvizitinden, broşüre kadar bir şirketin yada esnaf ların tek renk yada trigromi olarak lazım olacak katalog hazırlıyor...matbaa açılıyor(organize) ilk başta 20 bilgisayar koyuyorlar corel11 yüklüyorlar sonra ilan verip corel den anlayan eleman arıyorlar haliyle sallasan corel anlayan işin kolayına kaçan insanlar çok olduğu için çok kısa sürede 20 pc ye eleman buluyorlar ve inanın maaşları asgari ücret!!!!!!!!!!..ama freehand ve p.hop a hakim çok büyük olmayan bir firmada çalışan bir grafiker 1.5 milyardan başlıyor aldığı maaş? bu neden böyledir? corel-p.hop bilen biri şuanda 1 milyar alabiliyor(en fazla!!!) ama freehand ve p.hop 1.5 en az neden böyledir? çünkü diğer arkadaşların dediği gibi kolayı varken nede zora kaçayım diyorlar ve grafikerlik piyasasını düşürüyorlar afferin devam edin..ben coreli biliyorum hakimim...size şunu söyleyebilirim 3 gün önce iş görüşmesine gittim grafiker olarak..corel ve phop bilen biri olarak..bana bize freehand kullanan biri lazım dediler ve aynen geri döndüm itiraf ediyorum ki corel yerine freehand biliyor olsaydım şuan çalışıyor ve 1.800 YTL maaşa anlaşmıştım...şuan freehandi öğrenmeye çalışıyorum..yaşadımı örnek vermek istedim...arkadaşlar hiç bir programa taş attığım yok her ikisininde kendi özgü özellikleri var sonuçta....[/QUO

Kardeşim ne alaka frehand corele göre daha karman çorman bişey ben 1 aydan beri uğraşıyorum frehand ile akla mantığa sığmayacak şeyler var içinde çorba gibi yapmışlar programı ama corel öyle değil herşey yerli yerinde ve daha fazlasını yapma imkanı sağlıyor adama ben corelde 3 dakkada yaptığım işi frehandde tam 1 saatte yaptım bence çok gereksiz bi program hatta tedavülden kaldırılmasını bile istiyorum :D :D tabi bu esprisiydi şunu anlatmak istemiştim ben sana maaşla alakası yok bence çok saçma bişey corel bilen 1000 alıyomuşta frehand bilen 2000 alıyomuş o 1000 fark ne için peki 10 dakkada yapılacak işi 3 saatte yapacağı içinmi sadece gülüyorum :D

diderot

🏅Acemi Tasarımcı🏅
ben bu ise freehand le basladım acıkcası freehand daha hızlı ve kolay.. ne istersem yapabildiim icin vazgecmem ilk askımdan:) o yüzden bana göre tabi kesinlikle FREEHAND ;)

SempatiC

🌱Yeni Üye🌱
kardeş firmaların belirli bir düzeni var bu düzen eskiden beri piyasaya hakim olan freehand piyasası adamlar kurulu düzenini değiştirmeye şimdilik yanaşmıyor yeni sürümü çıksada çıkmasada kalksada adamların elllerinde freehand var memnunlar haliyle ilanlarında freehand e hakim grafiker diyorlar...bizler ortama ayak uydurmalıyız...en azından firmalar yeniliklere kapı açana kadar..ben corelle p.hop u biliyorum..freehand,illustrator,inDesiqn,QuarkXpress eğitimelerini alıyorum temelinden ileri düzeyine kadar ortama ayak uydurmak bize düşüyor ne yazıkki..tabiki vektörel programlar arasında kendiminde şahsen bildiğim corel bana ve tüm alışanlara kolay geliyor freehand haliyle banada zor geliyor açtığım zaman kısa yollarından birçok filtrelerine kadar ama şuan için kendimizi alıştırmak en iyisi.öğrenmekle bilmekle birşey kaybetmeyiz...

N/A6

🌟Usta Tasarımcı🌟
bana göre binicisine bağlı :) corel 2.o ile gözlerimi açtım başka program arayışınada girmedim I love you Corel Draw

TeArS

🌱Yeni Üye🌱
Web sitesi
www.emretoprak.com
Corel ile Freehand i karşılaştırmak bile gereksiz. feylosoft 'a güzel bir cevap yazmak isterdim ama şuan vaktim yok. Fh nerdeyse 4 - 5 senedir gelişmiyor yeni versiyonu çıkmıyor Corel sürekli gelişiyor daha dolu dolu fonksiyonlar yazılıyor programa. deve ile bireyi yarıştırmakdan öteye gitmez bu konu.

Ülkemizde malesef herkes kolayı seçiyor halbuki ayırmadan ikisini de hatta diğerleriyle öğrenmek zor mu geliyorda böyle bir karşılaştırma yapılıyor orasıda ayrı konu.

Çalışma gönderdiğim matbaalarda hep bunun sıkıntısını yaşıyorum FH formatında istemeleri. ben 300 DPI TIFF formatında croslarıyla çalışmamı gönderiyorum ordan birileri FH formatı istiyor tepemin tasını attırıyor corel yada illustrator dan fh ye geçmek mercedesden inip tofaşa binmek gibi geliyor. o saatden sonra ben bunuda geçtim eğer bir grafik tasarımcıysan özellikle matbaa da çalışıyorsan kesinlikle FH haricinde Corel ve illustrator bilmen gerekiyor ben onları bilmiyorum çok ağır mac de güzel değil pantonesi yanlış gibi bahaneler çok saçma müşteri memnuniyeti sağlamak isiyorsan hepsini bileceksin arkadaş sana biri Cdr gönderiyorsa hiç değilse o formatı baskıya hazırlamayı bileceksin.

Nüket HOTALI

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.hotali.com.tr
Hiç corel kullanmadım. Corelde çalışılmış isler açtım. Elma ile armut arasında çok fark vardır diye düsünüyorum. (macten, adobeden şaşmam)

feylosoft

🏆Pro Tasarımcı🏆
Kardeşler bende bi anlamda yorum yapıyorum ama yorumlarım zevklerime alışkanlıklarıma değil çevreme dayanıyor. Size diyorum yurt dışında neredeyse corel kullanılmıyor. 1. sınıf ajanslar (tam hizmet) asla corel kullanmıyor. 2. sınıflarda çok nadir kullanıyor. En baştan belirtiyim tartışmamızda tasarım unsuru yok. Bazı arkadaşlar karıştırıyor. Biz burda kimin iyi grafiker olduğundan bahsetmiyoruz yoksa becerikli adam painttede güzel işler çıkartır onun örneklerini görüyoruz.

Burda derdimiz programın becerisi ve ben iddia ediyorum en fazla özellik ve araç coreldedir. Buna rağmen dünyada illustrator standart vektörel tasarım programıdır. Freehandde (fh en az özellik barındıran en basit ve sabit diskte 35 mb yer tutan bi programdır ona rağmen türkiyede standarttır neden bi düşünün) onu izler ama 2003 den beri geliştirilmiyor o ayrı konu.

Yani diyorum sizce bu kadar çok araca rağmen niye üstad diyeceğimiz adamlar o teknolojinin üretildiği memleketlerde yaşarken corel değilde fh ve AI yi tercih ediyor bi düşünün. Bi bildikleri var dimi

Corel diğer yazılımların artıkları toplayan bol miktarda özellik barındıran ama bunların hiç birini tam kapasite kullanamayan bir yığındır sizin bunu iyi kullanmanız hiç bişi değiştirmez. Fh nin devri geçti artık Aı öğrenmeye bakın yanındada indesign.

reddes

🌱Yeni Üye🌱
- Freehand aslında daha stabil daha tasarımcı
- Corel Draw daha pratik ama hala X4 vs.da bile bissürü bug var. Hergeçen gün dahada batıyor sanki, Ama alışkanlıklar işte corel kullanıyorum bi anlamda da mecburen. Corel genel anlamda sorunları olan bir program. Evet çok iyi bir çizimci ama dergi vs.de yaparken sorun çıkartıyo tireleme yapamaz, tabları tam bir karmaşadır. Neyseki Indesign imdada yetişti. Artık avrupada birçok ajans dergi ve broşürleri Indesignda yapıyor. Corel 12 tam bir faciaydı durduk yerde belgelerinizi boşaltır kayıt yapırdı. (Örn bir broşür çalışırken hata verip kapatırdı ve açtığınızda belge bomboş :( )
-Freehand küçük dosya boyutu ile bile, güçlü özellikleri olan etkili bir tasarım programı. Sektörde mac ve pclerde ciddi bir yeri var.
- Corelde oldukça yaygın nedenini anlamak zor aslında??
- İllere göre dağılımda ist.da yaygın olarak mac freehand kullanılır. İzmir tam bir corel cenneti. Matbaacıdan ajansına kadar çoğunluk corel.
- Illustrator'a gelince es geçilen bir program olarak görüyorum. Nedeni aslında ortada kullanım zorluğu, büyük işlerde ağır kalması, sayfa çoğaltımının olmaması vs. Zaten genel amacının illüstrasyon olması bu programı biraz geride bırakıyor. Ama avrupada yaygın kullanımı var.
- Unutulan programlar arasında maclerde Design Studio, Pclerde Corel Ventura. Venturayı herkes bilmez aslında tam bir dergi, kitap hazırlama yazılımı ama kullanımı yaygın değil. Müthiş bir program ama sektörde yerini birtürlü alamadı. Quark'ıda gazete, dergi hazırlayanlar yaygın olarak kullanırlar. Benimde ilk öğrendiğim programlardan biridir. Açıkçası gözüme Indesign'ı kestirmiş durumdayım. Çok stabil, güçlü, estetik daha tasarımcı herşeyi olan bir program. Photoshoplada çok iyi anlaşıyor geriye ne kalıyor bu programı öğrenmek :)) Kalın sağlıcakla ark.lar

HALİL1

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Ben Freend Kullanabılırm Freend ın En Uyuz Ozelıgı Eps Lerı Dısarı Atıyor Bırazkın Bu ıslerı Corelcıyız Vaz Gecılmezız