Arkadaşlar türkiyede tasarım ve vektörel çizim standartı freehanddir. Ama ağırlık Illustratora kaymaktadır. İnsanımız yeni şeyler öğrenmeye pek hevesli olmadığı için bu geçiş bir kaç yıl daha sürebilir. Ben 1,5 yıldır Illustratorla uğraşıyorum. 1 Yıla yakın bir zamandır da AI ana programım oldu. Coreli o da bulunsun diye öğrenmiştim. Ama eğer özellikle corelde bir iş gelmediyse bire bir corelde iş gönderme durumununda hep korktum.
Neden mi? Corel sorunlu bir programdır. Corelin asıl sorunu herşeyi yapabileceğini düşünmesi all in one türü bi çözüm olmasıdır. Siz hiç piyasada all in one olup da bir işi hakkıyla yapabilen bir alet gördünüzmü ben görmedim. Dünyanın kuralı bu.
Corel sözde fotoşopun da bir alternatifidir ama verdiği bitmap çözümleri filtreleri sizde görüyorsunuz. Renk her zaman bir sorundur. Tek ortamı PC dir. Dünyanın en ağır ve nedensiz sorun çıkartan programıdır. Corel tek başına indizayn, fotoşop ve illustratordan fazla kastırıyor biliyomusunuz. İşte bu yüzden sağlam yerler asla corel kullanmıyor.
Peki neden freehand neden corel şöyle özetliyim.
1. Fh: Çok hızlıdır, mukayese kabul etmez/ Cr: Çok yavaştır
2. Fh: Çok basittir. Bir öğretmene 5 günde öğretmiştim./ Cr: En karmaşık vektörel çizim prog. En gereksiz araçtan en az 5 tane vardır.
3. Fh: Çok az araçla çok şey yapacak kadar pratiktir. En pratik programdır./ Cr: Aynı işi yapabilen en az 3 aracı vardır. Bu kadar çok fazla araçla ve özellikle freehandin rakibi bile değildir.
4. Fh:Fotoşopun rakibi değil kardeşidir onun işine burnunu sokmaz./Cr: yukarda bahsetmiştim
5. Fh: Hem PC hem de MAc de çok iyidir./Cr: sadece PC
6. Fh: Çalışma tutarsızları çok seyrek görülür./Cr: Ansızın dosyanız açılmaz işin ortasında tak diye kapanır.
7. Fh: linkli çalışır koca koca dosyaları kolaylıkla açabilirsiniz./ Cr: Aksini söylemedikçe her şeyi içine gömer. Şiştikçe şişer, gömmezsede ne türlü acaiplikler başınıza gelir bi allah bilir.
freehandin Kötü tarafları
1. Bazı fontlarda sorun çıkartabiliyor.
2. Collect problemleri çıkartabiliyor.
3. Pdf yaparken sorun çıkartıyor o yüzden tek yol Eps yapıp distillere atmak
4. Lens efekt sorun çıkartabiliyor. Ne yapılırsa yapılsın herzaman bir risk ama coreldeki kadar değil.
5. Overprint ön izlemesi pek komik dikkat etmeniz gereken bir şey
Tek çözüm illustrator yukarda bahsettiğim hiç bir sorun onda yok sadece pratikli ve kolaylık yönünden kötü o da normal. Ama corelden değil
Bütün bunları 3 programıda yoğun kullanmış biri olarak yazıyorum. Alışkanlıklardan bahsetmiyorum.