Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

grafik tasarıma yeni başlayanlar

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
Biten işi baskıya hazırlama, traş payı ve kros koyma-2

Biten işi baskıya hazırlama, traş payı ve kros koyma

Bu konu ile ilgili bazı bilgileri önceki yazılarda anlatmıştım. Konuyu biraz genişleterek tekrar yazıyorum.
Tasarımı biten iş sırasıyla; convertleme-kros koyma-şişirme (kesim payı) ve en son olarak ta çalışma içinde RGB image var mı diye kontrol etmedir.

Convertleme
Yazı convertleme, tasarımda kullanılan fontun font özelliğinin bozularak vektörel çizime dönüştürülmesidir kısaca. Her program için bu seçenek farklı tuşlara ve yerlere konmuştur. (corel de convertleme; yazı seçili iken CTRL+Q yapılır.) Convertlenen yazı text yani font özelliğini kaybetmiştir. Vektörel çizim olmuştur. Convertlenmiş yazı üzerinde istediğiniz gibi şekil değişikliği ve renk oynaması yapabilirsiniz.

Kros koyma
Kros nedir?

Kros baskı esnasında renklerin tam olarak üst üste oturmasında büyük önem taşır. Baskı sırasında baskı operatörünün ayaklı bir tür mercekle (biz lüp deriz) genelde bu kroslara bakarak baskıda ince ayarlar yapmasını sağlar. Kros çizgiden meydana gelir, dolgu rengi olmaz. Yapılan iş dört renkli ise çizgilere C:100/m:100/y:100/k:100 değeri verilir. İşin kesiminde tam işin kendi ölçülerinde kesilmesini sağlar. Eğri ya da büyük-küçük kesilmesini önler.

Kros nasıl konur?

Genelde işin köşelerine ve bitim noktalarına konur. Standart 2mm boyunda dört renkte (çizgi rengi c:100/m:100/y:100/k:100) olur. İşin 2mm dışında olacak şekilde olur. Bunun nedeni ise işe kesim esnasında kolaylık sağlayacak şişirme işleminin yapılması içindir. Krosa dört renk verildiği takdirde baskının her aşamasında kağıt üzerinde renklerin oturup oturmadığını kontrol etmek içindir. Bu tek renk ya da iki renkli baskı makineleri için geçerlidir.

57861118hs9.jpg

İşe kros koyduktan sonra şişirme işlemi (kesim payı verme) yapılır. Bu işlem şişirilecek kısımın 2mm dışa doğru büyümesidir. Bu ise işin basımından sonra kesiminde de büyük kolaylık sağlar. İşin kesilen yerlerinde ve etrafında beyazlık ya da başka bir rengin olmamasını sağlar. İşin etrafında başka renk ya da beyazlık olsaydı göze hoş görünmezdi değil mi?

Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra CMYK yapma font CONVERTLEME tekrar kontrol edilir ki gözden kaçan bir nokta olabilir diye. Kaydetme işlemi esnasında hangi programda çalışıyorsanız, o programın düşük versionun da kaydetmeniz gerekir. Çünkü sizin çalıştığınız program mesela corel13 ise filmcide corel 12 çalışıyor ise sizin en az corel 10 ya da 11 olarak kaydetmeniz gerekir.
Bundan sonrası filmciye aittir. Kolay gelsin…:emo1:

(Gelecek yazı; forma yapımı)

Son düzenleme:

Gülsüm ÖZER

🏆Pro Tasarımcı🏆
Merak ettiğim için soruyorum da de bunları siz mi yazıyorsunuz yoksa bir yerden alıntı mı? Paylaşım için teşekkürler.

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
alıntı olanların altında yada başında alıntı diye yazıyor. diğerlerini bilgim yettiğince ben yazıyorum. eksik yada hata varsa şimdiden affedin :)

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
forma yapmak

arkadaşlar işlerimin yoğunluğundan dolayı zamanım olmadığı için alıntı yapıyorum. Alıntı yaptığım için özür diliyorum.

Forma

Çoklu sayfalar genel olarak forma diye adlandırdığımız bir düzende basılırlar. Forma diye adlandırılan işlem, bir tabakanın katlanarak sayfaların üst üste gelmesidir.

24328527ou5.gif

Katlama biçimi ise bir işin forma ve montajının nasıl olacağını belirler. Örneğin bir tabaka kağıda sırası ile 3'e katlayalım ve üst üste gelen sayfaları numaralandıralım. Tabakayı tekrar eski haline getirdiğimizde yan yana gelecek sayfaları görebiliriz.

15220377le1.gif

İşinizin durumuna göre farklı katlama biçimleri uygulayabilirsiniz. Belli bir gramajın altında ise dikkat etmenize gerek yok ama daha fazla ise, katlamaların olduğu bazı bölümlere dikkat etmeniz gerekecek.
İlk iki katlama biçiminde ok ile gösterilen kenar, diğer sayfaları da içine alacağı için 1-2-3 mm kalınlığında olabilir. Özellikle karton türü bir malzeme kullanmanızı gerektirecek bir iş yapıyorsanız bunu asla unutmasanız iyi olur.

Yaygın olarak kullanılan katlama biçimleri:

54706387mj8.gif

17047148ek7.gif

Tek yüz montaj
Çoklu sayfa uygulaması yaparken dikkat etmemiz gereken başka bir konu ise montaj biçimidir. Eğer bilgisayarımızda bir işin sayfalarının yan yana (bitişik) gelecek şekilde uyguluyorsak montaj biçimi nasıl olacağını öğrenmemiz gerekir.

97823664ro7.gif

Eğer montaj biçimine biz karar veriyorsak buna uygun yapmalıyız. Kısaca şöyle diyebiliriz, bir kağıdı nasıl katlayacağına karar vermek onu hangi düzende forma olacağı ve nasıl basılacağını da belirlemiş oluruz. Belirlediğimiz montajlarda ve forma düzeninde hazırlanan işimizin montaj bilgilerinde ortaya çıkar yalnız montajı yaparken ya da yaptırırken uymamız gereken bir konu vardır.
İşimiz ister çoklu sayfa (forma düzenli) isterse tekli sayfa içersin baskı aşamasında baskı makinaların basamadığı alanlar vardır.
Genel olarak 1 cm olan bu alana "makas payı" denir. Bunun dışında "etek payı" ve "sağ-sol kenar payları" nın ortalarına "baskı rehberleri" yer alırlar.
Baskı rehberleri her renkte baskı makinalarının doğru baskı yapıp yapmadığını denetlemeye yararlar. Baskı rehberinde tüm renkler (ana ve ara renkler) ve gri skalası bulunur.

Revolta, ön sayfa ve arka sayfanın birbirine 180 derece döndürülerek montajlanması işlemidir. Baskı sırasında tasarruf sağlar.

41678349th8.gif

59264631re3.gif

52279786bp3.gif

Yukarıdaki broşür 4 renk baskı gerektiriyor. Tek yüz montaj ve baskı yapılırsa kapak ve iç kısım için 4 er ayrı kalıp yani 8 kalıp gerekiyor.
Oysa revolta baskıda, kağıdın bir yüzüne hem arka hem ön yüz basıldığı için, 4 kalıp yeterli oluyor.
Tabii önemli olan şey (neyse ki onu matbaacı halledecektir) önün arkasına yanlışlıkla yine önü basmamak.
|alıntıdır|

gelecek yazı; otomatik renk değiştirme

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
düzeltme

arkadaşlar yelecek yazı aktif mercek yapmadır.

Elipsis

🏅Acemi Tasarımcı🏅
gayet güzel ve yararlı bilgiler tam detaylı olarak okumadım ama ben baskı öncesinde çalışmış biri olarak programlarda kullanılan collect for output seçeneğinide anlatırsan veya PDF formatının dünyada ne kadar kullanıldığıyla ilgili bilgiler veririsen işin CTP veya film alma aşamasında işe yeni başlayan kişiler için sıkıntı olmaması adına bu bilgileri versen iyi olur bence...Bu arada bende K.Maraşlıyım hemşiriyiz yaniii (hakikisinden...)

begumelif

🏅Acemi Tasarımcı🏅
bilgilerin için çok teşekürler bilgilerinin devamını bekliyoruz

begumelif

🏅Acemi Tasarımcı🏅
memoli bey peki excel dosyasını nasıl psd ye çeviriyoruz öğrenebilirmiyim

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
memoli bey peki excel dosyasını nasıl psd ye çeviriyoruz öğrenebilirmiyim

bildiğim kadarıyla excel dosyası psd ye çevirilmiyor. sadece farklı kaydet penceresinden kayıt türünde bulunan seçeneklerde kaydedebilirsiniz. belki uzman excel ciler yapabiliyordur.

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
gayet güzel ve yararlı bilgiler tam detaylı olarak okumadım ama ben baskı öncesinde çalışmış biri olarak programlarda kullanılan collect for output seçeneğinide anlatırsan veya PDF formatının dünyada ne kadar kullanıldığıyla ilgili bilgiler veririsen işin CTP veya film alma aşamasında işe yeni başlayan kişiler için sıkıntı olmaması adına bu bilgileri versen iyi olur bence...Bu arada bende K.Maraşlıyım hemşiriyiz yaniii (hakikisinden...)

önceki yazılarda çalışmayı pdf yapma, tasarımı biten işi baskıya hazırlama gibi bir kaç yazı paylaşmıştım. collect for output a benzeyen bir sistemde corelde var. onuda bilgim dahilinde ileride paylaşacağım.

ALOR

🌟Usta Tasarımcı🌟
Paylaşımınıza teşekkür ediyorum,bunca işiniz arasında zaman ayırıp böylesine yararlı mesleki konularda bilgilendirme uğraşına girmeniz çok güzel bir davranış,devamını bekleriz,ellerinize sağlık.

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
kurumsal şablon (paylaşım)

standar bir kurumsal şablon arkadaşlar; kartvizit-zarf-antedli-dosya- cd ve cd zarfı. cdr10 formatındadır. umarım işinize yarar.:emo1:

RapidShare: Easy Filehosting

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
adminlerden bilgi

açtığım bu başlık altında logo, broşür, tipografi vb. pdf kitapları adminlerinde izni olur ise paylaşmak istiyorum.

burcueren

🌱Yeni Üye🌱
allah ne muradın varsa versin... her grafiker olmak isteyenin bilmesi gereken konular bunlar tabii ben de dahil:)

mr_murat

🌱Yeni Üye🌱
Web sitesi
progallery.sitemynet.com
Ben yıllardır quarkxpress kullanıyorum. Son 1 ay içerisinde Corel öğrenme isteği doğdu bende. Sizden ricam şudur:
Hiç Corel bilmeyen bir kişi, nerden başlamalı?
Neleri öğrenmeli?
Bu arada, boş durmadım ben de. Corel ile ilgili önemli bilgiler topladım. Bu bilgiler arasında "Yeni Başlayanlar ..." yazısı da var.
Tavsiyelerinize ihtiyacımız var?

Materyal olarak Corel 12 videolu anlatım ders notları + yazılı corel 12 ders notları + netten indirdiğim corel 12 videolu ders notları var.
Eksik olan bir USTA.
Bir Usta'nın yardımına ihtiyacım var.
Aslında bu sadece benim için değil, Corel öğrenmek isteyen diğer arkadaşlarımız için de önemli bir paylaşım olacaktır.
Sonsuz Teşekkürler.

-----------------
Düşen bir yaprak görürsen. beni hatırla demiştim...

evet benimde öğrenmem gerek