Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Php Mi , Asp mi _?

mavisakalcik

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
her ikisinide zamnla örenirisiniz zaten ilk etpda html sonra php sonra asp ileri yöneliktir. sonrası ida kodlama sitemine hakimiyette biter iş ilk önce html başlayıpğ tasarım ruhunu ggüncellştirip sonra php gecip onu iyice örendikden sonra tasarım hunu entegre etmelisin sonra ise asp ye geciş yatptığında ayın şeyle devam etmelisin php asp her ikisde aynı diye bilirim sadece yap ana veri tabanında değişiklik vardı ama ikideaynı işi görmektedir.kısa ve benim acılımım budur.

umutaltintas

🌱Yeni Üye🌱
Bence Php Daha hızlı ve üstelik serverleri ucuz.Hem daha pratikli programlama. Ben şuanda Php mysql geliştiriyorum 2 senedir uğraşıyorum tabi 1 aylık öğrenilmez halen daha geliştiriyorum yani.

A.Volkan ÖZER

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Asp artık dinamik sayfa tasarımlarında pek sık kullanılmıyor bunun nedeni kullandığı database sisteminin en uyumlu oledbc ile olmasından kaynaklanıyor asp nin kullandığı oledbc'de sunuculara oldukça yükleniyor özellikle dinamik içerik için kullanılan flash benzeri uygulamalarda asp kullanımı oldukca yavaşlatıyor. Asp günümüzde daha çok kurumsal firmaların işlevselliğinde kullanılıyor ve asp kullanacak büyük bir kurumsal firmanın oldukça güçlü sunucular kullanması gerekiyor.

Dinamik ve hızlı bir site için PHP 4.x+ çalışmanızı tavsiye ederim. PHP son yıllarda gösterdiği gelişim ile uygulama ve ergonomi açısından şu an için en iyi dil. Ajax ve flash gibi 3ncü parti scripting içerisinde kullanılan kodlamayla en uyumlu yine PHP.

Yazdıklarımdan dolayı php uzmanı olduğum düşünülmesin bende çok yeniyim kodlama işinde fakat sürekli okuduğum makalelerden çıkardığım fikir bu. Yanıldığım noktalarda olabilir. Saygılarımla.

phantom2000

🌱Yeni Üye🌱
c# tan başlayın rahat kod yazarsınız yazdığınız her satırı çalıştırıp sonucu görebilirsiniz. Php de komple projeyi bitirmeden derleyemezsiniz. Fakat zend firmasının ürünü olan zend studio php için satır satır çalıştırmayı sağlıyor. Php hızlı asp.net yavaş gibi ibarelere çok da inanmıyorum hem database hemde kod tarafında iyi optimizasyon yapılmışsa bildiğim asp.net siteler var süper hızlı çalışıyor.

illa hız önemliyse java yı öğrenin .

herşeyden önce programlama sabır ve devamlılık ister. Bol bol pratik yapmanız lazım.

Selamlar Saygılar

user82

🌟Usta Tasarımcı🌟
Bende şunları merak ediyorum. Birincisi .net için kullanılan visual studio her bilgisayarın kaldırcağı türden bir program değil. Oldukça hantal. Kurdum bilgisayar kilitlendi nerdeyse - ki daha kod bile yazmadım-. Diyeceksinizki bilgisayarın iyi değildir. Bu pc ile photoshop cs4 dahil bir cok programı aynı anda çalıştırıp iş yapabiliyorum ama visual studio ne hikmetse pcde ram bırakmadı. Şimdi madem biz bu programla kod yazıcaz o zaman yeni bir pc alıp yatırım mı yapmamız gerekir yoksa bunun başka bir çaresi varmıdır? İkincisi ben asp php yada .nette uzman biri değilim sadece merakımdan soruyorum. Net çatısı güvenliği, hızı ve teknolojisi bakımından sürekli övülüyor ama bu teknolojinin kullandığı iis ve windows bir o kadar eleştiriliyor. Bu durumda bu teknolojiye güvenmeli miyiz yoksa "acaba" ile mi yaklaşmalıyız? Üçüncüsü güvenli site yani sanal ortamda güvenli bir alan varmıdır? Bakın hacker dediğimiz insanlar en güvenli dediğimiz sistemlere bile sızıyorlar ki haberlerde izliyoruz. E o zaman net çatısının %100 güvenli olduğu söylenebilir mi? Eğer söylenemiyorsa o zaman bir alışveriş sitesi veya benzer uygulamaların bunla yapılma zorunluluğu mu vardır? En son söyleceğim de şu. Bu forumda okuyorum grafik tasarımla uğraşan insanların artık web tasarımı hatta web programcılığı yapması bekleniyor. Biz programcılık okumadık. Birçoğumuzun kursa gitme şansıda olmuyor ne yazıkki. Peki bu durumda biz bu .net teknolojisini nasıl öğrenir ve bunu hayata geçiririz. Belki yanılıyorum ama bu yeni teknoloji daha çok programcılara hitap ediyor. İnternette gezinen setleri var inceledim. Bana daha çok programcı arkadaşların başarılı olabileceği bir teknoloji gibi geldi. Oysa php daha kolay ve anlaşılır keza asp de öyle ama .net çok farklı. Temeli c#net ve vbnet'e dayanıyor. Bunların komutları kütüphaneleri vs. Biz bunu öğrenene kadar belkide yeni bir teknoloji çıkarır Bill amca:) Neyse herkese bol code'lu günler :):)

Son düzenleme:

sevimsli

🌟Usta Tasarımcı🌟
Bende şunları merak ediyorum. Birincisi .net için kullanılan visual studio her bilgisayarın kaldırcağı türden bir program değil. Oldukça hantal. Kurdum bilgisayar kilitlendi nerdeyse - ki daha kod bile yazmadım-. Diyeceksinizki bilgisayarın iyi değildir. Bu pc ile photoshop cs4 dahil bir cok programı aynı anda çalıştırıp iş yapabiliyorum ama visual studio ne hikmetse pcde ram bırakmadı. Şimdi madem biz bu programla kod yazıcaz o zaman yeni bir pc alıp yatırım mı yapmamız gerekir yoksa bunun başka bir çaresi varmıdır? İkincisi ben asp php yada .nette uzman biri değilim sadece merakımdan soruyorum. Net çatısı güvenliği, hızı ve teknolojisi bakımından sürekli övülüyor ama bu teknolojinin kullandığı iis ve windows bir o kadar eleştiriliyor. Bu durumda bu teknolojiye güvenmeli miyiz yoksa "acaba" ile mi yaklaşmalıyız? Üçüncüsü güvenli site yani sanal ortamda güvenli bir alan varmıdır? Bakın hacker dediğimiz insanlar en güvenli dediğimiz sistemlere bile sızıyorlar ki haberlerde izliyoruz. E o zaman net çatısının %100 güvenli olduğu söylenebilir mi? Eğer söylenemiyorsa o zaman bir alışveriş sitesi veya benzer uygulamaların bunla yapılma zorunluluğu mu vardır? En son söyleceğim de şu. Bu forumda okuyorum grafik tasarımla uğraşan insanların artık web tasarımı hatta web programcılığı yapması bekleniyor. Biz programcılık okumadık. Birçoğumuzun kursa gitme şansıda olmuyor ne yazıkki. Peki bu durumda biz bu .net teknolojisini nasıl öğrenir ve bunu hayata geçiririz. Belki yanılıyorum ama bu yeni teknoloji daha çok programcılara hitap ediyor. İnternette gezinen setleri var inceledim. Bana daha çok programcı arkadaşların başarılı olabileceği bir teknoloji gibi geldi. Oysa php daha kolay ve anlaşılır keza asp de öyle ama .net çok farklı. Temeli c#net ve vbnet'e dayanıyor. Bunların komutları kütüphaneleri vs. Biz bunu öğrenene kadar belkide yeni bir teknoloji çıkarır Bill amca:) Neyse herkese bol code'lu günler :):)

Valla arkadaşım sen bu soruları sordun ya tebrik ediyorum , bende asp.net öğrenmeye çalışıyorum daha doğrusu çabalyorum ancak neden geç açıldığını tam olarak bilmesemde yorumum şu windows platformunda her işlem sırasında fireworks leri yüklemesi olarak yorumluyorum ... Ben yazılımcıyım ama inanki daha .net çatısını tam olarak anlayamadım ve yazılım işi yapmayan bir insanın öğrenmesi bir bakıma kolay bir bakıma zor , mantık kurmakta pratik ama gene taze mantık gerekiyor .Yani yapmamış birisi mantık kurmakta zorlanabilir ancak mantık kurmayı öğrenirse diğer dillerdeki karmaşayı atabilir... Birde güvenlik kavramına gelince evet asp.net in çok daha güvenli olduğunu php den bir php ci olarak bilmekteyim.. Php de en ufacık google bile hack yada güvenlik açıkları bulunurken asp.nette kendi dll lerini bile yazıp lisanslayabildiğin için güvenlik açığı çok zor yaşanır . Ama tabiki hiç bir durumda %100 garnti yoktur fakat bir benzetme yaparsak bir uygulamanın normal kodlarla php ile yapıldığında %75 oranında sağlam iken .net platformunda bu oran %90 oranına kadar çıkabiliyor ...Benim .net konusunda bildiklerim bu ama genede .net ustaları bu konula ilgili yorum yaparsa bende sevineceğim.

By Necdet

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Bence PHP daha güzel daha hızlı vede daha kolay.

tuNc

🏆Pro Tasarımcı🏆
ben php yi tek geçerim bize şu an okulda da php gösteriyolar bana php daha zevkli geliyor
ayrıca bende php nin daha hızlı oldugunu duymustum

dizaynplus

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Tek kelimeyle php fakat bence ASP :)

Mili saniye tipinden sayfayı görüntüleme zaman testleri
benchmark_large_site.png

Asp ve Php genel karşılaştırma.
php-asp.gif

Arkadaşlar son olarakta asp.net ile asp yi karıştırmayın ap ayrı bir konudur.

Son düzenleme:

gfb_cnn_1907

👑Efsanevi Grafiker👑
kesinlikle php öneririm php bildikden sonra diğerleri çok basit gelir :) en zor php de :) o bakımdan :D ama php bilen birisi çok rahat sitesini yapar parasını kazanır :)

Besa BS

🏅Acemi Tasarımcı🏅
php mi asp mi tartışması çok yapıldı ama çok gereksiz saçma buluyorum

PHP daha ekonomiktir ve Open-Source bir yazımdır. Her iki teknolojide kendine göre güzeldir sonuçta ikisinin de mantığı programsal olarak aynıdır. Asp.Net arkasında Microsoft vardır ve ileri düzey bir platform yapısına sahiptir ve en geliştirilmiş web teknolojisidir. Örneğin yönetim paneli yapmak istiyorsunuz bunu ikisiyle de yapabilirsiniz yemeğin salçalısı misali :D isteyen salçalı isteyen salçasız yer tartışmanın luzumu yok :D

benim tercihim Asp.Net

chndkmn

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
www.sinemara.com
Php ile tek satırda mail atılabiliyorken, asp de daha fazla satır kod kullanmak gerekli, serverda yüklü bileşeninin olması gerekli ve email server ve bir email hesabı gerekli. Bence PHP...

xcoder

xxx
🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
john.w3ic.org
php mi asp mi tartışması çok yapıldı ama çok gereksiz saçma buluyorum

PHP daha ekonomiktir ve Open-Source bir yazımdır. Her iki teknolojide kendine göre güzeldir sonuçta ikisinin de mantığı programsal olarak aynıdır. Asp.Net arkasında Microsoft vardır ve ileri düzey bir platform yapısına sahiptir ve en geliştirilmiş web teknolojisidir. Örneğin yönetim paneli yapmak istiyorsunuz bunu ikisiyle de yapabilirsiniz yemeğin salçalısı misali :D isteyen salçalı isteyen salçasız yer tartışmanın luzumu yok :D

benim tercihim Asp.Net

Şimdi aslında türkiyede bu böyledir. .Net ailesi yada microsoft'un ürettiği bir programlama dili tamamen windows bağımlısıdır. eğer karşılaştırma yaparsak şöyle bir sonuç ortaya çıkar. JSP en hızlı ve gelişmişidir , Python ondan sonra gelir , ardından PHP gelir ardından .Net ailesi gelir (IronPython hariç). Buraya PHP'nin üstünlüğü konusunda 100 lerce madde yazılabilir.

Şimdi uzun süre boyunca ASP / ASP.Net'ten başka bir şey görmemiş insanların genel kanısı budur. Fakat ASP / ASP.Net (c# , vb.net) , Python , JSP ve PHP ,CF programlama konusunda ufak tefek projelere imza attığım ve neredeyse hepsini eşit sürelerde kullandığım için ASP mi PHP mi dendiğinde PHP diyecek kadar bilgiye sahip olduğumuda düşünüyorum.

ekstra bir durumda atıyorum apple dava açtı ms'e ve ms'i batırcak kadar büyük bir tazminat aldı ve ms battı. ASP , ASP.NET'e kim support verecek ? Kaynak kodları kimsede yok. Oysaki PHP ve Python'da böyle bir sorun var mı ? tabiki yok.

aynı cevaplar sizin içinde geçerli.

ensargk

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.buradanindir.net
ekstra bir durumda atıyorum apple dava açtı ms'e ve ms'i batırcak kadar büyük bir tazminat aldı ve ms battı. ASP , ASP.NET'e kim support verecek ? Kaynak kodları kimsede yok. Oysaki PHP ve Python'da böyle bir sorun var mı ? tabiki yok.

Bu kadar korku senaryosuda biraz fazla bence. Şimdiye dek hep asp kullandım ve başka bir dile yönelme isteği hiç duymadım. Bence bu durum aspnin eksiksizliğini göstermekte. Bu konu hakkında ki fikrim bu. Bende "ASP" diyenlerdenim.

cakirx

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
www.1renk.com
Öncellikle çok güzel açıklamalar yapılmış tebrikler. Ben işin ticari boyutuna değinmek istiyorum. Asp scriptler ben internet girmeye başladığım dan beridir geniş içerikli ve ziyaretçisi bol olan sitelerde kullanılmıyor. Hatta asp ile yazılmış çok iyi bir portalın bedava dağıtılsa da kullanacak kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmediğini gördüm ve yorumların çoğu php ye çevirmenizin mümkün olup olmadığını soranlardan gelecektir.

asp kötümü iyimi bilmiyorum ama eğer internet üzerinden freelance iş yapmayı düşünüyorsanız tercih etmemizi öneririm.

not:cümle biraz düşük oldu kusura bakmayın

student

🌱Yeni Üye🌱
cvpları okudumda herkes kulaktan dolma bilgiler vermiş asp devri kapanalı bir asır geçicek siz hala asp mi php mi diyorsunuz asp'den php geçmiş biri olarak uzman degilseniz php öneririm fakat eger php biliyorsanız asp.neti ögrenirim şuan 3 dil biliyorum asp.net,php,perl fakat 3nünde +ları -leri var ilk önce ne olmak istediginizi ögrenmeniz gerekir masaüstü programcılıgımı web programcılıgımı ?

Bayfresh

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Bu nasıl bir yorumdur böyle ?

Türkçemizi daha düzgün kullanmaya dikkat edelim ve deforme etmeyelim lütfen.
ki daha düzgün bir iletişim kurabilelim.
----
Konuya gelirsek;
Asp.net ve Php kullanmış ve ikisininde avantaj ve Dezavantajlarını görmüş biri olarak:

Herşey olayın görsel ve animasyon çekim gücünde saklı aslında, ama veri tabanı ve programlama bunun(web site mantıgının) temelini oluşturan en büyük etken.
Her İkiside "C" aile tabanlı; fakat bu durumda Php daha ağır basmaktadır.Asp yi bilen birinin php' e geçisi çok zor olmuyor, php de rahatlıkla yapabiliyor ama birbirinden farklı bir çok fonksiyonel işlemleri bulunuyor.

*En önemli özelliği bütün modüler web sunucuları tarafından destekleniyor ve kullanılıyor.
*ASP, standart olarak sadece IIS(ekstra bir ISS kurulumu gerekiyor) üzerinde çalışıyor.

Tabi ki ASP-PHP açısından bakarsanız bu size kalmış birşey.Ama Asp.net ve Php açısından baktıgımızda ben Php derim.

ASP, PHP’nin bu seçeneklerinin yanında IIS ile birlikte çalışıyor, fakat IIS, Windows XP Home Edition’a kurulamıyor.PHP’yi hangi işletim sistemini kullanıyor olursanız olun sisteminize çok kolay şekilde kurabilirsiniz.
Günümüzde daha fazla ve güncel olarak PHP ve Asp.net kullanılıyor.Microsoft Asp yerine ASP.net i geliştirmeye başladı.Asp.net yardımcı progrtamlama dilleriyle birlikte web (veri tabanlı) site hazırlamaya yardımcı olurken, php zaten kendi başına bir dil görevinde bulunmaktadır.

En önemli nokta, kendinizin hangisine yatkın ve size en yakın gelen dili seçebilmek bence.Programlama dili matematiksel düşünme gücü, mantık, çözüm üretme, sonuca varım ve en önemlisi SABIR gerektiren ve analiz eden bir yaratımdır.
Hangisi hızlı ve güvenli; ikisinde birbirine göre avantajları var.Ama Asp Asp.net den sonra gelişiminini duraksattı.Fakat sizin kullandıgınız dil de alabileceginiz sonuç bu performansı en iyi şekilde gösteren olacaktır.

Kısaca; ASP mi ASP.net mi Php mi derseniz, ASP.net ve Php derim, ikinizi öğrenmenizden de zarar gelmez.Ama derseniz ki o kadar vaktim de yok, uğraşamamda.O zaman derim ki hangisi size daha yakın geliyorsa, javascript olsun dil olsun...onu kullanın ve onda geliştirin kendinizi..."Hmm...derseniz ki hangisini seçmeliyim, günümüzde hangisi çok kullanılıyor?" Web öğrenmek ve web ile uğraşmak kolay değildir.İnternet dünyasında yaşıyoruz ve günümüz bilgi çağı sürekli günceleniyor ve yeniliyor kendini...bu çağa ayak uydurup takip etmek kalıyor.O yüzden bu durumda önemli olan öğrenmek, birini bildikten sonra diğerini öğrenmek zor olmuyor.Sürekli takip etmek, bilginin peşinden koşmak kalıyor.

Kolay gelsin.

Gorusune kesinlikle katilmiyorum!. Bir kere asp.NET ile PHP yi birbiriyle kiyasliyamazsin.

asp.NET seninde belirttigin gibi bir dil degil ama .NET Framework'in bir parcasi. Bu Framework sayesinde hierarchical set of class libraries yapabilirsin. yani web-based application. ASP.net OOP paradigm ile giris yapabilirsin. Bu PHP ile mumkun degil.

PHP open source oldugu icin populer olmusdur ama ASP.net'deki guce asla sahip degildir.

Yani uzun lafin kisasi gelecek acisindan ASP.net (sharepoint) gibi sistemleri bilmek senin acindan cok iyi olur. ASP.net iyi bilen bir kisi zaten PHP'yi dunden bilir...

Blueden, ben Hollanda da yasiyorum ve burda butun firmalar web-based application'la calisiyor. Bunun avantaji ise Cok yonlu ve kompleksli sistemlerin flexible, guvenli, hafif ve istedigin mekandan programa girebilme ozelligine sahip kiliyor. Bu yontemle bir sirket hem daha cok verim aliyor, hemde maddi acidan daha az yatirim yapmis oluyor.
Inanki ASP.net yapabildigi applicationlari PHP yanindan bile gecemez

blueden

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Gorusune kesinlikle katilmiyorum!. Bir kere asp.NET ile PHP yi birbiriyle kiyasliyamazsin.

asp.NET seninde belirttigin gibi bir dil degil ama .NET Framework'in bir parcasi. Bu Framework sayesinde hierarchical set of class libraries yapabilirsin. yani web-based application. ASP.net OOP paradigm ile giris yapabilirsin. Bu PHP ile mumkun degil.

PHP open source oldugu icin populer olmusdur ama ASP.net'deki guce asla sahip degildir.

Yani uzun lafin kisasi gelecek acisindan ASP.net (sharepoint) gibi sistemleri bilmek senin acindan cok iyi olur. ASP.net iyi bilen bir kisi zaten PHP'yi dunden bilir...

Blueden, ben Hollanda da yasiyorum ve burda butun firmalar web-based application'la calisiyor. Bunun avantaji ise Cok yonlu ve kompleksli sistemlerin flexible, guvenli, hafif ve istedigin mekandan programa girebilme ozelligine sahip kiliyor. Bu yontemle bir sirket hem daha cok verim aliyor, hemde maddi acidan daha az yatirim yapmis oluyor.
Inanki ASP.net yapabildigi applicationlari PHP yanindan bile gecemez

Ben Asp.net de PHP de gördüm.
Bu sizin kişisel görüşünüzdür saygı duyarım. Bırakalımda deneyerek karar versinler ;)

İkisininde avantaj ve dezavantajları var. Benim düşüncelerimi eleştirmektense, kendi düşünce ve önerilerinizi söyleseniz konuyu açan için daha yararlı olur ;)

Bayfresh

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
ASP ve PHP yi birbiriyle kiyasliya bilirsin ama ASP.net ve PHP birbiriyle kiyaslanamaz..Bu yanlis bilgiyi duzeltmek lazim birkere. ASP.net bir language degil bir kere ama bir framework ve ilk yazmis oldugum mesajda ornek vermeye calisdim bunu. Java ,C#, vs, vs language leri MSIL sayesinde destekliyor ASP.net.

Php misilleme olarak PHP.net gibi birsey cikartti (PHP Programming with Microsoft dotNet) Bu sayfada'da okudugun gibi .net baska birsey..

Elestirilerim kisisel olarak algilama lutfen ama inanki yanlis bilgi veriyorsun. Hem birkere birsey gordum demek herseyi biliyorum anlamina gelmez ;)

PS. konuyu acan icin: Eger buyuk sirketlerde calismak istiyorsan gelecegin acisindan ASP.neti bilmen cok faydali olucaktir.

Son düzenleme: