Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

TARSUS Logo Tasarım Yarışması

veliegri

🌱Yeni Üye🌱
gezginkent01.jpg

230781 Rumuzlu başvuru

Tarsus Halkı, Türk ve Dünya tarihine yön veren milli değerimiz Nusrat Mayın Gemisi’nin kaderine terk edilmesini içine sindirememiş; onu bağrına basmıştır. Logoda, Tarsus kimliğinin Nusrat Mayın Gemisi’ne sahip çıkan anlayışla geleceğe taşınacağı anlatılmaktadır. Anlatım, gemi silueti üzerindeki Tarsus kimlik öğelerinin kompozisyonundan oluşmaktadır.
Kent kimliği; Kleopatra Kapısı, Tarsus Evleri, Ulu Cami – Saat Kulesi, ilahi dinlerin kutsal mekanları, Berdan Nehri, Tarsus Şelalesi, Tarsus Beyazı ile temsil edilmiştir. Eshab-ı Kehf Mağarası, Danyal Peygamber’in Kabri gibi İslamiyetin kutsal kabul edilen mekanları hilal ile simgeleştirilirken; Hıristiyanlığın kutsal mekanlarından Saint Paul Kilisesi, geminin dümeni olarak simgeleştirilen Saint Paul Kuyusu çıkrığı ile temsil edilmiştir. Kıvrımlı yapısıyla Berdan Nehri dalgalarla simgeleştirilip, Tarsus Şelalesi ile kompozisyon oluşturulmuştur. Bu kompozisyon ile aynı zamanda Şahmeran Efsanesi’ni çağrıştırmak amaçlanmıştır. Berdan Ovası’nın tarımsal zenginliği Tarsus Beyazı üzümü ile temsil edilmiştir. Tarsus adının yeşilin her tonuyla yazılması Toroslar’ın doğal güzelliklerini, Logo çerçevesinin rengi ise Tarsus patentli şalgam suyunu çağrıştırmaktadır.

“Gezgin Kent” Tarsus

Kleopatra kapısı kentin hoş geldin selamını verdiğinde, Gezgin Kent’e keyifli bir yolculuk başlar. Yolculuk ne zamana ne de mekana, zaman ötesi uğradığı her limana demir atmış kentin belleğinedir. Yolcu sorar kente ve kent kılavuzdur yolcuya. Her yanıtla yolculuk daha da keyifli bir hal alır.
Gemi, Akdeniz’den Cydnos’un kıvrımlarını okşayarak bir limana vardığında, bütün ihtişamıyla Kilikya’nın kozmopolit şehrinin kapıları açılır. Filozoflar antik yolda öğretilerini paylaşır. Belleği kütüphanelere sığmaz, filozofları kıskandırır. Saint Paul’le başka diyarlara yol alır. Eshab-ı Kehf’le üçyüz yıl sonrasına uyanır. Danyal Peygamber’le Berdan’a bereket geldiğinde, Kilikya kapısından sayısız uygarlık geçer ve her birini başka sever. Tarsus evleri, sokakları dile gelir. Ama, sormaz yolcuya; dinin ne? mezhebin ne? Herkesi kucaklar, “Çanakkale geçilmez” diyen Türk Milletinin belleğiyle …

Son düzenleme:

veliegri

🌱Yeni Üye🌱
Arkadaşlar grafiker değilim. Eleştirilerinizi bekliyorum.

Son düzenleme:

aytekin21

🌱Yeni Üye🌱
sn veliegri,
tasarımlarınızı göremiyorum. Resim formatı uygun değil herhalde. GİF yapıp yükleyin.

veliegri

🌱Yeni Üye🌱
gezginkent.gif

Umarım görebiliyorsunuzdur. Eleştirilerinizi bekliyorum.

aytekin21

🌱Yeni Üye🌱
Sn veliegri,
Güzel bir çalışma olmuş ama bir-iki eleştiride bulunacağım.
Görsel olarak, alttaki kıvrımları çok beğendim. Ama ulucami ve kapı modellemelerinde perspektif hatalar var kanısındayım. TARSUS ibaresi daha güzel olabilirdi. Dümen yerine kullanılan çıkrık, metni okuyanlar için anlamlı ama tasarıma bakanların bunu düşüneceğini zannetmiyorum. Üzüm bağlantısız, boş bir yerde duruyor (kompozisyon dışı)...
Son olarak, Nusret Mayın Gemisi elbette Tarsus için önemli ama, Tarsus'un tarihine vs ait değil.
Gemi çok güzel çizilmiş.
Şalgam rengi de iyi düşünülmüş ama o da kimsenin aklına gelebilecek birşey değil. (En azından benim aklıma gelmedi)
Başarılar...

veliegri

🌱Yeni Üye🌱
Teşekkürler Aytekin Bey, doğru farketmişsiniz iki yerde perspektif hata var. Tarsus yazısı için hazır font kullandım. Yazı iyi olabilirdi, ama bunları grafik tasarımcı olmamama bağlayabiliriz. Nusret mayın gemisini kullanmamdaki amaç yukarıdaki yazılı anlatımdan anlaşıldığı gibi kentin kimliğinin Nusrat mayın gemisine sahip çıkan anlayışla geleceğe aktarılacağıdır. Dahası yazmadım, ama kentin eskiden önemli bir iç liman olması anlatılıyor bile diyebiliriz. Üzüm konusunda ise haklısınız. Asılında bunları tasarımdan, grafik tasarımdan anlamayan jüri üyelerinin, halkın seçeceğini bildiğim için onlara hitap edecek şekilde yapmaya çalıştım.

https://www.tarsus.bel.tr/tr/admin/Up...siyon_2011.JPG linkte görüldüğü gibi belediye logo değil yazı fontu seçmeye çalışmış. Bir tasarımcı olarak diyebilirim ki sizin çalışmanız linkte gördüğünüz yazılardan çok daha kaliteli ve bir şeyler anlatıyor. Yazıyla ifade ettiğiniz bir anlatım var. Ama linktekiler tam anlamıyala yazı fontu üretmekten öteye gidememişler. Bilindik şahmeran figürünün altına Tarsus yazan eser mansiyon almış. Bu dahiyane esrarengiz fikir hiçbir Tarsuslunun aklına gelmemiş olacak ki böyle bir yarışma açmışlar.

Ayrıca "Tarsus'a sevgiler 1" rumuzlu mansiyon ödülü şartnameye aykırı olduğundan geçersiz. Jüri o kadar hakim ki konuya böyle hukuki sonuçlar doğuracak hatalar yapmışlar. 1040 eserden tasarımlarımıza baktıklarını bile düşünmüyorum.

Mimari yarışmalarla aynı yönetmeliğe tabi bir yarışma düzenleniyor. Yönetmelikteki bütün kurallar ihlal ediliyor. Ne elimize jüri değerlendirme raporu gönderiliyor, ne de eserlerin sergilenmesine yönelik duyuru yapılıyor. Benzer bir durum mimari yarışmalarda olsaydı, yarışma iptal olunur, belediye yarışmacılara tazminat ödemek durumunda kalırdı. Bunu nereden mi biliyorsunuz? derseniz, ben şehir plancısı ve peyzaj mimarıyım (Bilgilerimde heykeltraş yazıyor, diğer seçenekler olmadığı ve heykeltraşlığa ilgi duyduğum için öyle yazıyor:). Şimdiye kadar 3 adet ulusal proje yarışmalarına katıldım, 2 ödülüm var. Grafik tasarımcılardan bu konuda en az mimarlar kadar duyarlı olmalarını beklerim.

Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği

https://www.geocad.com.tr/yasa/yarisma.htm

Yarışmanın sonuçlanması ve ilanı

Madde 33 — Değerlendirme çalışmalarının bitiminde orijinal imzalı tutanak ve raporlar jüri başkanı tarafından yarışmayı açan idarenin yetkilisine teslim edilir. İdare, yarışmanın sonucunu en geç onbeş (15) gün içinde 14 üncü maddede belirtilen yayım araçları ile ilan eder.

Jüri değerlendirme toplantılarının tüm tutanaklarıyla, jürinin raporları ve üyelerin bireysel raporları yarışmanın sonuçlandığının idareye bildirilmesini izleyen bir hafta içinde yarışmaya katılan tüm yarışmacılara gönderilir.

Kolokyum

Madde 34 — Her yarışmanın sonuçlanmasından sonra o yarışmayla ilgili sonuçların tartışılacağı bir kolokyum düzenlenir. Kolokyuma katılmaya hiç bir kısıtlama getirilemez.

Kolokyuma tüm jüri üyelerinin (Danışman, asli, yedek) ve raportörlerin katılımı zorunludur. Kolokyum, katılanların oylarıyla seçilecek bir meslek odası üyesince yönetilir. Kolokyumun tarihi ve yeri yarışma şartnamesinde belirtilir.

Kolokyumda sorular sözlü veya yazılı olarak sorulur. Sorular, jürinin bütününe olduğu gibi ayrı ayrı jüri üyelerinin her birine de yöneltilebilir.

Yarışmaya katılan tasarımların sergilenmesi

Madde 35 — Yarışmanın sonuçlarının ilanından sonra en geç otuz (30) gün içinde, Jüri tarafından yarışma dışı bırakılan da dahil, bütün projeler, imzalı jüri raporunun bir kopyası ile birlikte en az bir hafta boyunca sergilenir. Sergi, ücretsiz olarak halka açık yapılır.

tiempo

🌱Yeni Üye🌱
neoberg..
Ben şahsım adına senin logonu beğendim gayet sade ve hoş gözü yormuyor
Veliegri..
senin logonun da çizimleri başarılı ama bence çok fazla teferruat var mümkün olduğunca az çizgi ile mümkün olduğunca fazla şey anlatmak lazım bence bu arada ben amatörüm bunlar benim sadece nacizane görüşlerim jürinin beğenisi kimliği önemli burda beğeni çok göreceli ben kendim sade logoları severim mesela bu yüzden neoberg güzel bir logo yapmış benim zevkime hitap ediyor. Ben de katıldım yarışmaya size birazdan burda kendi logomu da paylaşırım..

estk

🌱Yeni Üye🌱
fotoyu nasıl paylaşıyorsunz? atamadım benmkini

tiempo

🌱Yeni Üye🌱
bende atamadım gif yaptım yine olmadı...

ozgurhaka

🌱Yeni Üye🌱
Arkadaşlar anlaşılan yarışma şartnamesini iyi okunmamış. Öncelikle belediye logosunu değiştirmiyor sadece yarışmanın sponsoru. Laleli Turkey logosu gibi ağırlıklı olarak turizm faaliyetlerinde kullanmak için istiyorlar logoyu anladığım kadarıyla. Yani TARSUS BELEDİYESİ LOGOSU değil yarışmanın konusu. Tarsus belediyesi yapmıyor organizasyonu, Tarsus Turizm Dernegi yapıyor. Belediye sadece sponsor. Jüri üyeleri birinciliğe layık eser bulamazsa birincilik ödülü verilmez, sadece mansiyonlar verilir diyor şartnamede. Eleme sonunda birinciliğe layık 5 eser bulunamadığı için de halk oylamasına gidilmemiş, olay bu.

estk

🌱Yeni Üye🌱
https://img546.imageshack.us/img54[/IMG]

Son düzenleme:

veliegri

🌱Yeni Üye🌱
Sn Estk logonuzu beğendim. Güzel çalışma...

Bu arada yarışma şartnamesini okumayan Sn özgürhakka lütfen! ama...

3) İÇERİK: Tarsus�un tarihi ve kültürel değerlerini ön plana çıkaracak veya Tarsus ile özdeşleşmiş değerlere vurgu yapacak tasarımlar beklenmektedir.

4.12 Katılımcılar, yarışmaya yollayacakları her tasarım için 6 rakamdan oluşan bir rumuz kullanmalıdır. Rumuz, tasarımın bulunduğu yüzeyin arka sol köşesine ve CD �nin üzerine okunabilecek büyüklükte yazılmalıdır. Tasarımın sunulduğu yüzeylerde rumuz dışında herhangi bir isim ya da işaret kullanılmamalıdır.

8.9 Yarışmayı düzenleyen Tarsus Belediyesi katılımı yeterli görmemesi halinde yarışmayı iptal etme hakkına sahiptir. Böyle bir durumda yarışmacıların eserleri Tarsus Belediyesi tarafından kullanılmayacaktır.

https://forum.arkitera.com/showthread.php/26303-TARSUS-şehri-Logo-Tasarım-Yarışması

https://www.geocad.com.tr/yasa/yarisma.htm

Yarışmanın sonuçlanması ve ilanı

Madde 33 — Değerlendirme çalışmalarının bitiminde orijinal imzalı tutanak ve raporlar jüri başkanı tarafından yarışmayı açan idarenin yetkilisine teslim edilir. İdare, yarışmanın sonucunu en geç onbeş (15) gün içinde 14 üncü maddede belirtilen yayım araçları ile ilan eder.

Jüri değerlendirme toplantılarının tüm tutanaklarıyla, jürinin raporları ve üyelerin bireysel raporları yarışmanın sonuçlandığının idareye bildirilmesini izleyen bir hafta içinde yarışmaya katılan tüm yarışmacılara gönderilir.

Kolokyum

Madde 34 — Her yarışmanın sonuçlanmasından sonra o yarışmayla ilgili sonuçların tartışılacağı bir kolokyum düzenlenir. Kolokyuma katılmaya hiç bir kısıtlama getirilemez.

Kolokyuma tüm jüri üyelerinin (Danışman, asli, yedek) ve raportörlerin katılımı zorunludur. Kolokyum, katılanların oylarıyla seçilecek bir meslek odası üyesince yönetilir. Kolokyumun tarihi ve yeri yarışma şartnamesinde belirtilir.

Kolokyumda sorular sözlü veya yazılı olarak sorulur. Sorular, jürinin bütününe olduğu gibi ayrı ayrı jüri üyelerinin her birine de yöneltilebilir.

Madde 35 — Yarışmanın sonuçlarının ilanından sonra en geç otuz (30) gün içinde, Jüri tarafından yarışma dışı bırakılan da dahil, bütün projeler, imzalı jüri raporunun bir kopyası ile birlikte en az bir hafta boyunca sergilenir. Sergi, ücretsiz olarak halka açık yapılır.

ozgurhaka

🌱Yeni Üye🌱
sn. veliegri

Şartnameyi okudum ve de "konunun özünü" doğru anladım elbette ama üzerinden çok zaman geçti okuyalı. Şartname maddelerinde bu kadar çok belediye lafı geçtiğini siz hatırlattığınızda tekrar okuyunca farkettim. Belediyenin sadece sponsor olduğu bilgisini de yarışma sonrası aradığımda bana telefonda verilen bir bilgiye dayanarak söyledim. Tabi yazılı olan bilgi esastır, bunu kabul ediyorum. Şartnameyi tekrar okumadan aceleyle mesaj yazdığım için özür...

Bu arada kullanıcı adım özgürhakka değil ozgurhaka...

Asıl meseleye gelirsek; gönderilen logoların ezici çoğunluğu şartnameye uygun değilmiş ama yine de değerlendirmeye alınmış öğrendiğim kadarıyla. Logoların epeycesi "Tarsus Belediyesi" ibaresiyle tasarlanmış. Rumuz hatalarını vs saymıyorum bile. Sanırım tüm kurallara uygunluk aransa geriye oldukça az logo kalacaktı ve bu yüzden bazı uygunsuzluklar gözardı edildi. Belki de doğru olan yetersiz katılım nedeniyle yarışmanın iptal edilmesiydi.

Yasa maddelerinden bence en önemlisi ve faydalısı aşağıdaki madde. Her yarışmada bu maddeye uygun davranılsa katılımcılar ve halk açısından da soru işaretlerini gideren eğitici bir etkinlik olur. Orgizasyonu yapan kuruma zor ve masraflı göründüğü için kaçınılıyor sanırım bundan. Yarışmanın asıl faydayı sağlayacak kısmı böylece ziyan oluyor.

Aşağıdaki maddenin uygulamasını zorlukları nedeniyle ise düşünmek bile istemez hiç bir kurum. Jüri üyelerinin 1 günlüğüne toplanmasında bile ne zorluklar yaşandığını göz önünde bulundurursak imkansıza yakın bir madde uygulanabilirlik açısından. Jüri üyesi yapacak nitelikte insan bulmanın güçlüğü bu maddeyi ülkemiz için kullanışsız kılıyor. Yarışmaya katılan eserleri objektif kriterlerle değerlendirecek ve bunları tutarlı bir biçimde katılımcılar önünde savunabilecek, uyumlu bir jürinin kolayca toplanabileceğine inanıyor musunuz Türkiye'de? Gerçi ben tamamıyla umutsuz değilim, gitgide bir Ortadoğu ülkesine dönüşmezsek bu tip kalite problemlerini aşacağımıza inanıyorum zamanla.

Son düzenleme: