Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

TARSUS Logo Tasarım Yarışması

veliegri

🌱Yeni Üye🌱
Mimari proje yarışmalarında yarışmayı düzenleyen kuruluşlar hem kolokyum ve sergi düzenlerler, hem de jüri değerlendirme raporu (nasıl düzenleneceği yönetmelikte açıkça belirtilmiş) yarışmaya katılan bütün eser sahiplerine gönderilir. Çünkü düzenleyici kuruluşlar bütün bu yükümlülükleri göze alarak yarışma düzenlemektedirler. Yönetmelikte ve şartnamede belirtilen yükümlülüklerin ihlal edilmesi halinde ortaya çıkacak hukuki sürece mutlaka Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odaları gibi meslek örgütleri üyelerinin haklarını korumak adına müdahil olurlar. Sanırım, Tarsus Belediye'sinin bu pervasızca tutumu - cahil cesareti grafik tasarımcıların örgütsüzlüğünden kaynaklanıyor. Ancak, 1040 eser sahibinden biri yarışma sonuçlarına ve Belediyenin yaptığı usulsüzlüklerle ilgili Mersin idare mahkemesine dava açsa en az yarışmanın birincilik ödülü kadar tazminat alır. Kendi adıma belediyenin internet sayfasından bilgi edinme formu ile yapılması gerekenler konusunda belediyeyi uyardım. Ankara'da olsa hukuki süreçlerle de ilgilenirdim. Ancak Mersin'de açılacak davayla ilgilenmem mümkün değil. Yine de, bilgi edinme formuma cevap gelmemesi halinde, bilgi edinme hakkımın elimden alınması nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunacağım.

Eğer jürinin şartnameye uygunlukla ilgili bir sorunu olsaydı, önlerinde incelemeye değer en çok 100 kadar tasarım olurdu. Siz de belirtmişsiniz, hazırlanan logolardan ve yukarıdaki örneklerden de bazıları olmak üzere şartnameye uygun değil. Şartnamede alt kısımda renkli ve siyah beyaz (pozitif - negatif) küçük boyutta örnekleri isteniyor. Renkli, pozitif siyah beyaz ve negaif siyah beyaz örneklerin yer almadığı tasarımların elenmesi gerekirdi. Aynı şey rumuz için de geçerli. Bu durumda linkte görülen eserlerin tamamına yakını elenmiş olurdu. https://www.tarsus.bel.tr/haberler/haberler.jsp?id=2817

aytekin21

🌱Yeni Üye🌱
Merhaba arkadaşlar,
Bu tartışmanın bir muhatabı olmadan bir sonuca varması mümkün değil. Sayın özgürhaka'nın neden yarışmada yapılanları doğru bulduğunu anlayamıyorum.
Daha öncede belirttim.
Şartnamede;
"Jüri, katılan eserler arasından ilk 5 tasarımı seçer ve bu 5 eser halk oylamasına gidilerek, elde edilen oylara göre derecelendirilir ve birinci böyle belli olur" diyor.
Yani, jürinin TARSUS'a layık bir logoyu seçme şansı yok. Sadece katılanlar arasından ilk 5'i seçme ve bunu halk oyuna sunma hakkı var.
Yarışmanın iptal edilme durumu var ama o da şartnamede;
"Gerekli katılım sağlanmadığı takdirde" şeklinde belirtilmiş.
Yarışmada birinci seçilememesinin nedeni olarak, gerekli katılımın sağlanmaması değil, Tarsus'a layık bir logonun bulunamaması bahanesi gösteriliyor.
Yani açıklanan sonuç HUKUKİ değil.
Bunu dernek e-postasına da ilettim.
Boşyere bunu savunmaya gerek yok. Çünkü jürinin Tarsus'a layık olsun ya da olmasın, böyle bir cümle kurma hakkı yok. Önlerine gelen tasarımlar yetersizse yarışmayı iptal eder; yeterliyse ilk 5'i seçer.
1040 tane tasarım gitmiş. Belediye başkanı, katılımın beklenenden fazla olduğunu söylemiş haberde. Tasarımların niteliğini tartışmanın gereği yok çünkü "YARIŞMA HERKESE AÇIK"
Eğer, bazı kurumlar gibi, yarışma sadece "GRAFİK-TASARIM" mezunlarına açık olsaydı, nitelik hakkında bir şeyler söylenirdi. Ama yarışmayı herkese açmışsınız, gelen tasarımları da kentinize layık bulmamışsınız.
Yok böyle bir şey...
Hem hukuksuzluk,
hem de tasarımcıların şevkini kıran bir sonuç...
Ve en önemlisi:
Halen "BURASI TÜRKİYE" demek zorunda kalmak.
(Neden bazı şeyler olması gerektiği gibi gitmez bu ülkede)
Kimse benim tasarımım neden birinci olmadı demiyor.
İnsanların dedikleri;
-Neden halk oylaması yapılmadı,
-Neden birinci seçilmedi,
-Neden ödül kazananların tasarımları yayınlanmadı,
-Neden katılımcıların eserleriyle ilgili jüri değerlendirilmesi, katılımcılara iletilmedi.

Bu metin bu tartışmayı umarım bitirir.
Umarım muhataplarıyla tartışırız.

Saygılarımla,

ozgurhaka

🌱Yeni Üye🌱
Merhaba arkadaşlar,
Bu tartışmanın bir muhatabı olmadan bir sonuca varması mümkün değil. Sayın özgürhaka'nın neden yarışmada yapılanları doğru bulduğunu anlayamıyorum.

Yarışmada yapılanları savunmak gibi bir derdim yok, sadece durumu anlamaya çalışıyorum. Sanat ve tasarım yarışmalarına pek sıcak bakan biri değilim ve bu konuya yeni aşina oluyorum. Hatta öğrenciliğimde proje gereği katıldıklarım hariç ilk defa bir tasarım yarışmasına katıldım. Sadece olan biteni anlamaya çalışıyorum ve belki de gereksiz yere zaman harcıyorum.

estk

🌱Yeni Üye🌱
sn.Veliegri çalışmama yorumunuz için teşekkür ederim. ilk yarışma çalışmamdı. soğudum sağolsunlar ama yılmam:)

mavi ajans

🌱Yeni Üye🌱
merhaba arkadaşlar,
ismim ebru ben de yarışmaya katıldım. sonuçlar şaşkınlık verici. 15 yılı aşkındır bu işi yapıyorum. türkiyenin ve dünyanın bir çok yerinde logolarım mevcut. mutlaka seçilsin demiyorum fakat 1040 eser arasından bir jüri sonuca varmayıyorsa bu saçmalıktan başka bir şey değildir. katılan arkadaşların EMEĞİNE SAĞLIK...
bu çalışmaların yaşı ya da tecrübesi olmaz. karşıdaki insanların zevkine ve kullanmak istedikleri amaca yönelmeleri gerekir. derecelendirilemeyecek de bir yarışma olmaz. canınızı sıkmayın ilk önce bunu diler bunu isterim. ben dereceye girip girmediğimi bile bilmiyorum ama logomu da yayınlamakta sakınca görmüyorum.

mavi ajans

🌱Yeni Üye🌱
merhaba arkadaşlar,adım ebru. ben de bu yarışmaya katıldım. hayatımda ilk kez bir yarışmada bulunuyorum. 15 yılı aşkın zamandır bu işi yapıyorum. türkiyenin ve dünyanın başka ülkelerinde logolarım kullanımda. bunu tecrübeliyim ve ben kazanmalıydım demek için anlatmadım. bir yaışmaya 1040eser katılacak ve seçim yapılamayacak. kullanılan cümle de şu" tarsus iline ait kullanılmaya değer bir logo bulunamamıştır." saçmalıktan başka bir şey olmayan bu tür yarışmalara rağbet gösterdiğimiz için kendimizie kızdım. verecekleri para büyük bir bedel değil ama seçim yapmaktan aciz insanların eline çalışmaları gönderdiğimiz için üzgünüm sadece. vaktimizden çalmaları da cabası. neyse siz değerli grafiker arkadaşlarımın EMEĞİNE SAĞLIK. tebrikler.

omerh

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
tarsus logo tasarımı

tarsus logo yarışmasına katıldığım logo tasarımım... yoruma açık arkadaşlar...

trsw.jpg

yarışma sonuçlandığına göre yayınlamakta sakınca görmüyorum..

veliegri

🌱Yeni Üye🌱
Edindiğim bilgilere göre, belediyenin de en az yarışmacılar kadar mağdur olduğu sonucuna vardım. Logo yarışmasının gerçek mağduru ise Tarsus...

ozgurhaka

🌱Yeni Üye🌱
Edindiğim bilgilere göre, belediyenin de en az yarışmacılar kadar mağdur olduğu sonucuna vardım. Logo yarışmasının gerçek mağduru ise Tarsus...

Evet benim de edindiğim bilgiler bu yönde. Üstelik mağduriyetin sebeplerinden bazılarıyla aynı şehrin havasını soluyorum... Daha da fazla konuşmayayım. Fazla bile konuştum.

aytekin21

🌱Yeni Üye🌱
Sayın özgürhaka, sayın veliegri,
Belediye nasıl mağdur olmuş? Bildiğiniz veya duyduğunuz birşey varsa bizimle paylaşırsanız sevinirim.

aytekin21

🌱Yeni Üye🌱

Sayın veliegri,
Belediyenin nasıl mağdur olduğunu anlayamadım. Verdiğiniz linkte, mansiyon alan tasarımları çok şükür görebildik. Bu haberi verdiğiniz için teşekkür ederim. Ama başka birşey göremedim. Yani nasıl mağdur oldu?

davinci34

🏅Acemi Tasarımcı🏅
arakadaşlar yarışma gerekli kurallara göre yapılmamış kim nereye giderse gitsin dava açarsa açsın sonuç sıfır olur.

Yarışma şartnamesi noter huzurunda onaylansaydı belediyenin G..T..B..Ş oynamazdı.
Emek hırsızlığından başka birşey değil.

Buda bizlere örnek olmuştur inşl.

Arif ARINMIŞ

♾️Grafik Gurusu♾️

veliegri

🌱Yeni Üye🌱
Arkadaşlar, sonucu belediye değil, jüri belirlemiş ve bu sonuçtan belediye de memmun görünmüyor. Yarışmayı hazırlayan derneğe dava açsanız, kesinlikle olumlu bir sonuç alırsınız. Ancak, yarışmanın mağdurlarından birini cezalandırmış olursunuz.

Mansiyonlardan anladığınız kadarıyla jürideki akademisyenler ödüle uygun logo bulamadık derken bir hayal kırılkığı yaşamışlar. Bu hayal kırıklığının nedeni daha önceden tasarımları hakkında bilgi sahibi oldukları kişilerin birincilik ödülüne değer ürün üretememiş olamaları. Farklı kişilere ait iki benzer tasarımın mansiyon alması da bu nedenle gerçekleşmiş olmalı.

Belediye'nin ve düzenleyici derneğin mağdur olduğuna inandım. Jüri değerlendirmesi sırasında değerlendirmeyi uzmanlara bırakmak istemişler ve bu iyi niyetli yaklaşımları Tarsus'u mağdur etmiştir. Sizlere bir önerim olacak; belerdiyeye bir öneri götürelim:

Eğer belediye ve turizm derneği iyi niyetli ise yarışmaya katılan 1040 eseri belediyenin veya derneğin sayfasında yayınlasın.

veliegri

🌱Yeni Üye🌱
tarsusa sevgiler :D:D

mansiyon kazanan 2 logo ve bezerlikleri

hayırlı uğurlu olsuuuuuuuun :)

https://www.vocarimex.com/vocarimex/eng/item_detail.asp?cat_id=211&item_id=167

https://www.facebook.com/pages/Golden-Hope/103989072970318

Perihan Şan Aslan ve Özgür Hakan Aslan ikilisi,
dürüst olun bakalım tanıdık mansiyoncular sizi!!!!

Kentin kimliğine dair hiçbir anlam ifade etmeyen çalıntı basit tasarımlara ödül veren dolandırıcı jüriyi kınıyorum. Çalıntı mansiyonlarla ilgili belediyeyi haberdar etmeliyiz. Bunları yayınlayarak suça ortak olmasınlar.

Arif ARINMIŞ

♾️Grafik Gurusu♾️
Arkadaşlar, sonucu belediye değil, jüri belirlemiş ve bu sonuçtan belediye de memmun görünmüyor. Yarışmayı hazırlayan derneğe dava açsanız, kesinlikle olumlu bir sonuç alırsınız. Ancak, yarışmanın mağdurlarından birini cezalandırmış olursunuz.

Mansiyonlardan anladığınız kadarıyla jürideki akademisyenler ödüle uygun logo bulamadık derken bir hayal kırılkığı yaşamışlar. Bu hayal kırıklığının nedeni daha önceden tasarımları hakkında bilgi sahibi oldukları kişilerin birincilik ödülüne değer ürün üretememiş olamaları. Farklı kişilere ait iki benzer tasarımın mansiyon alması da bu nedenle gerçekleşmiş olmalı.

Belediye'nin ve düzenleyici derneğin mağdur olduğuna inandım. Jüri değerlendirmesi sırasında değerlendirmeyi uzmanlara bırakmak istemişler ve bu iyi niyetli yaklaşımları Tarsus'u mağdur etmiştir. Sizlere bir önerim olacak; belerdiyeye bir öneri götürelim:

Eğer belediye ve turizm derneği iyi niyetli ise yarışmaya katılan 1040 eseri belediyenin veya derneğin sayfasında yayınlasın.

bunları juri yapanda hata
ayrıca gerektiğinde mansiyon ödülleri de verilmeyebiliyor. İsteselerdi verilmezdi ki ayrıca KPSS skandalında olduğu gibi karı koca çiftlerin aynı puanı aldıklarına benzer bir durum söz konusu. Aynı soyisme sahip ve çok benzer tasarımlar :D
Derhal işlemler iptal edilmeli. Yarışmaya tasarım gönderen her insan şikayet dilekçesi yazmalı bence. Yazık diyorum ancak. Yazıklar olsun

ozgurhaka

🌱Yeni Üye🌱
tarsusa sevgiler :D:D

mansiyon kazanan 2 logo ve bezerlikleri

hayırlı uğurlu olsuuuuuuuun :)

https://www.vocarimex.com/vocarimex/eng/item_detail.asp?cat_id=211&item_id=167

https://www.facebook.com/pages/Golden-Hope/103989072970318

Perihan Şan Aslan ve Özgür Hakan Aslan ikilisi,
dürüst olun bakalım tanıdık mansiyoncular sizi!!!!

"Tanıdık mansiyoncular" değil "1. dereceden akraba mansiyoncular" demeliydiniz. Çünkü kendisi karım olur. Bu imalı dürüst olun çağrısının bir anlamı yok çünkü ortada bir hinlik yok. Olan şu: Karımın adına gönderdiğimiz tasarım, benim yaptığım tasarımın karım tarafından kağıt üzerine markörle yorumlanmış halidir. Kendisi güzel sanatlar fakültesi öğretim üyesi bir tasarımcı/sanatçıdır. Onun markörle yaptığı çizim benim tarafımdan bilgisayarda çizilip yarışmaya gönderilmiştir. İki ödül birden alayım hepsi benim olsun kaygısında olan biri herhalde "yakalanmayalım lan" endişesiyle iki logoda da aynı fontu ve aynı renkleri kullanmazdı. Yapılan taslakların boşa gitmesine gönlüm razı olmadığı için kendi logolarımın (2 adet) yanında karımın yaptığı eskizleri de (yine 2 adet) bilgisayarda çizdim ve karımın gönlü pek razı olmasa da benim ısrarımla yarışmaya gönderdik.

Açıkçası iki tasarımın birden mansiyon aldığını duyunca eyvah dedim sizin yukarıda yaptığınız muhabbetin yapılacağını bildiğim için. Bu hislerimi yarışmanın organizasyonunun başındaki insanlar aradığında da onlarla paylaştım ve bana "ne istediğimiz az çok anlaşılsın diye özellikle seçildi ikisi de" dediler. Tasarımcılar tarafından anlaşılamamaktan da muzdarip yani anlayacağınız Tarsus.

İntihal (aşırma) iddiasına gelince; kusura bakmayın ama bu iddiayı çok ciddiye almıyorum. Dünyanın her yerinde şu an belki binlerce logo tasarlanıyor ve bu binlerce logonun bazıları da kaçınılmaz olarak birbirine benziyor. Jüri üyelerinin dünyada üretilmiş tüm logoları bilmesi mümkün olmadığı gibi biz tasarımcıların da bilmesi mümkün değil. Logonun benzerini bulma konusundaki azminize de hayran kaldığımı söylemeliyim, tebrik ederim.

Benzer bir intihal iddiası da Gümüşhane Belediyesi logo yarışmasında dikkatimi çekti.

https://www.gumushane.bel.tr/modules.php?name=News&op=Haberdetay&sid=892

Yarışmada 7 oy alıp 2. olan tasarım benimki. 519100 rumuzlu olan. Dikkatle incelerseniz bunun da bir yerden aşırıldığını tespit edebilirsiniz bence:)) Logolardan birinci olanla ilgili söylenebilecek çok şey var belki ama halk jürisinin kestiği parmak acımaz diyip susuyorum. (dedektiflik yeteneklerinizi kullanıp 1. olan logoda da aşırmayı ortaya çıkarırsanız ve ben birinci olursam müteşekkir olurum:)) ) Burada yanılmıyorsam 3. olan 280280 rumuzlu logoyla ilgili olarak, Melbourne logosundan aşırma olduğu iddiasını okudum başka bir forumda. Tarz açısından bir miktar iddiada gerçeklik payı olsa da üzerinde durulmaya değer olduğunu düşünmüyorum. Finale kalmamış olsaydım da aşırma iddialarıyla ortaya çıkmazdım emin olun. Keşke benim logomdan iyi bir logo kazansaydı deyip geçerdim.

https://www.theage.com.au/national/melbournes-240000-makeover-20090722-dt0o.html

Özgür Hakan Aslan
intihalci tasarımcı