Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TL Simge Yarışması

r.yildirim

🌟Usta Tasarımcı🌟
Arkadaşlar bende tasarımımı yükledim az önce (Bunu görmelisiniz # 775) ancak linkten değil de mesajımın altında direk görünmesini istiyorum. benim için bir arkadaş farketmez kendi ismiyle de yayımlayabilir katıldığım logoyu

dnm3U.jpg

evreninmerkezi

🌟Usta Tasarımcı🌟
benimki olsa idi daha iyi olurdu değil mi?

evet daha iyi olurdu, Senin ki , hani şu küçük t olan , bu 7sinden de en az iki gömlek daha başarılı bi simgeydi :)

buyur kalipsu kardes cep tel den giriyorum umarım olmuştur
SOSys.jpg

Son düzenleme:

calipsyo

🌱Yeni Üye🌱
Teşekkürler birde #782 deki var onuda açık yayımlayabilirsiniz sevinirim.

fikirman

🌱Yeni Üye🌱
Girdim, Teşvik ödülü aldım, benimki daha iyiydi ama olsun:)

7nbitirdin

🌱Yeni Üye🌱
Tülay Lale iz grup başkanıymış, fakirin biri de kazanmaz ki!!!

 iPhone4 

planthome

🏅Acemi Tasarımcı🏅
şaka bir yana...
emek verilen işlere saygı duymak lazım ama logonun orjinalini görünce birde üstüne merkez bankası adı bilmem neysi başkanın açıklamalarını duyunca,
bende ilke olan bendeki emek ve saygı olayını tekrar gözden geçirdim..
hadi bizim emeklerimizi geçin, kurallara uymadık, belki diskalifiye etmiş olabilirler ama binlerce simge içinden bunu seçmiş olamazlar..
eşşeğe yonca yedin mi mahiyetinde bizi alakadar eden altın orana göre yapılmıştır sallamaları, iki de geometrik çizim kondurmaları düpedüz tüm tasarımcılara hakarettir..
ve bu hakaretin boyutunu medya gündemindeki tüm olumsuz yorumlar daha iyi vurguluyor..

velhasıl bir halkın benimsemediğ bir simgeyi zorla sevdiremezsiniz..
bu simge için doğru dürüst tek olumlu yorum görmedim..
hadi kazara oldu diyelim, lakin dünya kıçıyla gülmesin yeter..

birileri birilerini bir kızağa bindiriyor ama dur bakalım hayırlısı..

falqon

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Asker

ASKER

405623_10150601043577243_522727242_9010674_147682885_n.jpg

165370_491256102378_538052378_6340705_4529552_n.jpg

TCMB - "TL SİMGE YARIŞMASI" (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TL Simge Yarışması)

Tasarımın teması ile TL’yi en iyi şekilde sembolize eden sebepler:

En başta Türkiye, Türk ve Türk Lira’sının baş harfi olan ve günümüzde kullanılan Latin alfabemizdeki “T” harfinin bir benzeri olması ve Göktürk Orhun alfabemizde ise yine bir benzerinin olması

Şu an dünyaca bilinen ve tanınan diğer uluslararası para birimi simgelerine çift yatay çizgisi ile uygun olması ve kavisli olduğu halde elle kolay yazılabilmesi için tasarlanmış olması

Tarihi olarak ise binlerce yıl öncesine dayanan ve en eski çağlardaki ilk taşlara kazınan çivi yazı veya runik yazı damgalarının bir benzeri olması

En son örneğinin ise Esik Kurganı'nda bulunması, M.Ö. 4. yüzyıla dayanması ve en estetik son hali ilede bizim tarih ve medeniyetlerimizden biri olan Göktürk Devleti’nin Orhun Taş Yazıtlarında MS. 8. yüzyılda görülmesi (732-735 yıllarında). Göktürk Alfabesinde ve Orhun Yazıtlarında geçen “TÜRK” kelimesinden alınması ve Asker yani ER diye bilinen “R, ER-RE” damgasının bir benzeri olması (Orhun Tamgası R, ER-RE).

Simgenin, tüm dünyaca resmen tanınan (ISO 15924 Standart Orkh 175) Orta Asya’dan Türkiye’ye hatta Avrupa’ya kadar kabul edilip bilinen Orhun Alfabesi’ne ait bir Türk damgasından esinlenerek kavisli olarak çizilmesi

Orta Asya’dan Anadolu’ya Sümerler, Hititler ve Selçuklu Devleti’nde kullanılan Çift Başlı Kartal sembolü ve motifine benzemesi, bugünde tüm dünyaca kullanılan Çift Başlı Kartalı andırması

Türkiye’yi bu sağ ve sola bakan çift başlı veya çift kanatlı görünüm ile iki kıtayı (Avrupa-Asya) birleştiren bir ülke olarak Doğu ile Batı arasında köprü bir ülke olarak temsil etmesi

Çok bilinen ve belirgin Türk Kilim motiflerinden biri olan “Koç Boynuzu” andırması (Koç Boynuzu; bereket, doğurganlık, verimlilik, kahramanlık ve gücü simgelemesi)

Efe Zeybek Oyunu, Halay veya Folklor Halk Oyunları, Kafkas Oyunları duruşuna ve Kartal görünümüne benzemesi

Adalet Terazisine benzemesi ve andırması, mizan ve dengeli olması

baranbeyy

🌟Usta Tasarımcı🌟
8361 Başvurunun içinden seçilmiş. Başbakan bence ya " o piti piti yaptı" ya da bakmaktan sıkılıp "tamam tamam bu olsun" dedi :)

Mukadderat

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Açıkçası ben parama simge seçecek olsaydım, zaten yarışma yapmazdım.
Başbakanlıkta bunun için kurul oluştururdum, kültür bakanını da kurulun başına görevlendirirdim. Bu memlekete eskişehir gibi Mimar sinan gibi, dünyaca tanınmış üniversiteler var, onları kullanırdım. bölüm profesörlerini kurula eklerdim. PR uzmanlarını, Halkla ilişkiler uzmanlarını, alanında en iyi olanların bir araya gelmesini amaçlayarak. Kurulun bir simge yaratmasını, bunu tartışmasını seçmesini ve uygulamasını isterdim...

Bir paranın simgesi bir kere yapılacak birşey. bu konuda tüm tereddütleri ortadan kaldıracak bir ön çalışma gerekiyor illaki...

Yani mesele 25 binlira meselesi değil.

Velhasıl yarışmaya katılan işleri veya finale kalan işleri düşündüğümde ben de seçsem böyle birşey seçerdim herhalde. bu yüzden ben çalışmayı en azından finale kalan diğer işlere göre başarılı buldum ve beğendim.

Ha bu simfe TL yi temsil eder mi?

O benim bileceğim mesele değil, onu bilmeye benim ağırlığım yetmez.
bildiğini düşünerek yorumlarda bulunan arkadaşlara lafım yok elbetteki,

Doğru söze ne denir? Bu fikrinize katılıyorum.

Yazık ki sonrasında tartışmaya yol açacak bir uygulama yıpratıcı ve olumsuz etki bırakır.

Ama madem seçildi. Alışacağız mecburen.

Yine de bu konunun tek tesellisi hiç değilse birinciliğe layık diye bir çalışmanın var olduğunu gösterdiler.

Bu tür bir çok yarışmada yapıldığı gibi "maalesef birinciliğe layık bir eser yok" da diyebilirlerdi.

etimoloji

🌱Yeni Üye🌱
Tasarımcılar kırık not verdi
Bülent Erkmen: Bu işaretin en büyük sorunu, “T” ve “L” harflerinin kendi içindeki ilişkisinin yeterince iyi kurulamamış olması, bu işaretin günlük kullanımındaki elle yazılışında ortaya çıkanın “E” harfine, yani euro isaretine tehlikeli bir sekildeki benzeyişi!
Sadık Karamustafa: Güven vermeyen bir işaret. Euro, dolar, pound ve yen işaretlerinde bir simetri ya da dik açı söz konusudur. Tasarımda eğri çizgi daima hareketi ve dinamizmi gösterir ama güven ve istikrar söz konusuysa eğri çizgi olmaz. Dolayısıyla bu tasarımı güven verici bulmadım.
Hasip Pektaş: Seçilen tasarım etkili bulmadım. Akılda kalıcı bir form olması lazım. Ülkemizi ve paramızı anımsatacağı konusunda kaygılarım var. Paramızın tasarımının da dolar ya da euro işareti gibi vurucu ve özgün olmasını isterdim. Tasarım beni tatmin etmedi.
Vahit Tuna: T ve L’de yola çıkılarak üretildiği için çok zorlama bir ‘tasarım’ olduğunu düşünüyorum. Aynı mesele üretilmiş olan banknotlar için de geçerliydi. Hep bir yerlerden ‘copy paste’...

Kaynak: https://ekonomi.milliyet.com.tr/tl-...i/ekonomidetay/02.03.2012/1510057/default.htm

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
:) Taklit çıkmasında başka bir şey istemiyorum artık.. Zatel Hepimiz TL yazıp geçicez. 2 günde sıktı bayılttı kalbimi...lay lay lom.

evreninmerkezi

🌟Usta Tasarımcı🌟
Ben bu simge yerine TL yazmayı tercih ederim.kimse kusura bakmasın ama bu sembol anca bi kadın iççamaşırı markasının sembolü olabilir!

ma®tin

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Ben bu simge yerine TL yazmayı tercih ederim.kimse kusura bakmasın ama bu sembol anca bi kadın iççamaşırı markasının sembolü olabilir!

Sana da iş kalmadı artık gel seni başka konulara transfer edelim ya da yeni bir yarışma yaparız. :D